Přejít na obsah

Antireflex na hodinkách

Markynin

Doporučené příspěvky

• po měsících...

mám hamiltony a orient star se safírem s vnějším AR a chtěl bych se zeptat - AR se dá "jenom" poškrábat, anebo tam může po delší době docházet k prostému otěru (o rukáv, při leštění, při mytí..)? jde mi o to, jak opatrně se k tomu mám chovat. 

dík.

jinak na orient starech je to absolutní fantazie, AR bez jakéhokoli zabarvení a klenuté sklo i při ostrém bočním pohledu úplně zmizí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Heleď na to se asi nedá obecně tak jednoduše odpovědět. Existuje x postupů a materiálů, jak AR na sklo nanést a z toho vyplývají různé vlastnosti. Já bych si myslel, že AR až zas tolik náchylný není. Pokud nenosíš kroužkovou zbroj, tak otěr o rukáv bych neřešil. Stejně tak opláchnutí vodou.

Leštění je široký pojem. Přejetí hadříkem z mikrovlákna, abys odstranil otisky prstů a podobně by mělo být v pohodě. Ale řekl bych, že třeba polywatch nebo obdobné leštící prostředky už tak nevinné nebudou. Leštění není nic jiného než odebírání tenkých vrstev materiálu...což AR přesně je. Stejně tak, když budeš to sklíčko denně hodinu šmrdlat hardem, tak to prostě odstraníš. Vezmi si třeba chromované Primky - časem se to v místech kontaktu na tu mosaz prostě prošoupalo. Stejně tak zlacení a různé PVD. 

Taky bacha na různé chemikálie. Obyčejné mýdlo by mělo být ok, ale třeba opalovací krémy, repelenty (některý poškodí i Rolex safír bez AR  :lol2: ), odmašťovače, benzíny, atd...tomu bych se raději vyhýbal.

To jsou mimo jiné důvody, proč třeba já preferuji u toolwatch nebo každodenních hodinek pouze vnitřní AR - ten je bez problémů. K oblekovkám se člověk většinou chová obezřetněji, takže tam bych viděl oboustranný AR jako plus. 

Zpátky k tvému případu - jedny Hamiltony s vnějším AR jsem měl, ale nijak zvlášť zabrat jsem jim nedával a ani jsem je moc nenosil, takže problém s AR jsem nezaznamenal. Asi bych to být tebou neřešil. Při nejhorším se to dá vždycky odleštit. 

Odkaz ke komentáři

• Po letech...

Zdravím, tak mě napadla otázka, jak dlouho už výrobci antireflex na hodinky aplikují? Zdá se mi že v devadesátkách to ještě úplně běžné nebylo a že se to trošku víc rozjelo až tak po roce 2000. Nebo se pletu, má někdo trošku lepší přehled, kdy se antireflex začal používat ve větší míře? Díky za postřehy

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Já to mám tak, že na hodobóžovkách si vnější AR užívám, ale na daily watch ho rozhodně nechci. 

Ve výčtu nebezpečí pro vnější AR je třeba zmínit i běžné a zrádné věci jako je např. kovový zip na šatech nebo dýchnutí na sklíčko při pulírování, když jde člověk z pařby (pod vlivem alkoholu je v našem dechu acetaldehyd, etanol a další látky schopné AR poškodit).

Dnešní superodolné hodinky s keramikou, safírem, titanem nejvyšší třídy či rovnou titankarbidem pak trochu ztrácejí smysl, když se na ně prskne zranitelná vrstva. On ten vnější AR sice dost vydrží, ale zdaleka ne všechno. Kdo fotí, zná to z objektivů, a ty jsou přitom většinou chráněny přírubou, krytkou, přip. i sluneční clonou. Hodinky jsou mnohem víc na ráně.

Vnitřní je fajn, ale jeho účinnost je fakt omezená. 

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, Altrigo napsal:

To mně zajímá toto. @Murphy97 jestli máš delší dobu vícero hodinek s vnějším antireflexem, v jakém je stavu? U těch, které nejvíc nosíš?

..ale ja jsem jen reagoval v odlehcenem tonu, nevzpominam si, ze bych si na hodinky dejchal kdyz du z putyky :lol2:

Nicmene ke Tvemu dotazu; na mych milovanych, 12 let starych POckach mam vnejsi AR celkem dodrbanej, ale ne z "alkooparu", ale proto, ze jsem s nimi nekolikrat regulerne drbnul futro

Odkaz ke komentáři

Já beru antireflex jako jasný bonus.
Funkčnost samotného vnitřního je diskutabilní, protože je podle mě velmi málo znatelná.
K hodinkám se chovám velmi ohleduplně a jediné poškození AR pozoruju na 13 let starých LUM TEC M8 z Wolframkarbidu (viz ZDE).
Tyto hodinky vzhledem k použitému materiálu pouzdra moc nešetřím.
Na fotkách je poškození patrné v oblastech okraje skla, pokud je nasvíceno tak, že dělá modrý nádech. Jinak si člověk poškození nevšimne ani na fotkách, kdy jsou hodinky zvětšeny přes celou obrazovku.
Ano, když se to správně nasvítí a zvětší, tak poškození skla vypadá dramaticky, ale ve skutečnosti to naživo nepůsobí nijak hrozně.
Člověk si to nesmí plést se škrábancci na skle, které jdou vidět pořád a člověka štvou moc.
Myslím, že ty plusy, které vnější AR nabízí převáží tu nevýhodu s případným poškozením.
A pokud se poškrábe a bude mi to vadit, tak prostě vyměním při servisu celé sklo (mimochodem ROLEX to dělá při každém větším servisu automaticky).

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...