Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jsem právnický laik (spíš analfabet), ale vždy jsem si myslel, že ve výkonu práv mne může omezit pouze zákon, vyhláška a pak orgán (hasič, policista, záchranář, soud,...) za zákonem jasně definovaných podmínek. Ale nevím o tom, že by zákon umožňoval omezovat (vlastnícká) práva nezůčastněné osobě pořadatelem soukromé akce. Budu rád (a není to ironie), pokud mi tohle někdo vysvětlí.

Tyden to řeší v jiném článku. Viz.: "Tvrzení, že pokud okolo mého domu probíhá rallye, tak jsem povinen nevycházet z domu, je holý nesmysl," uvedl Roth. Taková povinnost by totiž podle něho musela být stanovena zákonem či nařízením, což není.

Autoklubáci si to kapku povídají jinak, asi aby se jim to hodilo.

Odesláno (upraveno)

To Tada: Dohnáno ad absurdum: Na ulicích je nebezpečno (jezdí tam auta), tak lidem obecně zakážeme vycházet. :) A hned bude bezpečněji.

Upraveno uživatelem Hugo14
Odesláno

Bohužel i já, 25 let závodně volejbal. 2008 2x operace obou ramen a dnes je pro mě utrpení i spánek s rukama za hlavou. Chodím na begbiš, ale jen tak opatrně a tenis to samé...Doktor co mě operoval, říkal, že to mám napořád. A to na jednom vazy a na obou dekomprese kloubu. :crying_anim:

Odesláno (upraveno)

Hugo14: Obecně se dá říct, že bezpečnost obyvatel je nadřazena vlastnickému právu.

Při hobby akci? No to snad ne. Tohle platí snad jen při krizových událosech - povodně, válka atd. Ne?

Upraveno uživatelem Radek K
Návštěvník Tada
Odesláno

Říkám to jako obecnej princip, ne jak by se měl aplikovat.

Navíc tyhle kecy jsou nahovno, rozhodne to buď policie, která to nepostoupí k trestnímu stíhání nebo pak soudce. Tedy lidé námi placení a k prosazování zákonů této země námi zmocnění.

Návštěvník Tada
Odesláno

Hugo14: Mohl bych to najít v zákoníku, případně v judikatuře, ale jsem línej. Musí se poměřovat míra ohrožení a míra zásahu do nějakejch těch práv, jestli prostředek odpovídá účelu a podobné ty sračky.

Odesláno

V Ať žijí duchové měli dům v nepřehledné zatáčce a každou chvíli jim v ložnici končil osobák...

Jinak se s vámi stran projíždění obcemi shoduji. A u té havárky jsem mluvil jen o té ve vesnici a autu ve vratech(nikoli o té smrtelné z tohoto víkendu, ktrá nebyla ve vesnici).

Docela se mi také příčí výklad - kde se stát může, tam jsou "mlíka", kde nejsou, tam se stát nesmí. Nemělo by to být spíš naopak? Ale to je čistě akademický dotaz.

Jsem právnický laik (spíš analfabet), ale vždy jsem si myslel, že ve výkonu práv mne může omezit pouze zákon, vyhláška a pak orgán (hasič, policista, záchranář, soud,...) za zákonem jasně definovaných podmínek. Ale nevím o tom, že by zákon umožňoval omezovat (vlastnícká) práva nezůčastněné osobě pořadatelem soukromé akce. Budu rád (a není to ironie), pokud mi tohle někdo vysvětlí.

Kde se může a nemůže stát určují cedule "zakázaný prostor" a "divácký prostor". Ty igelitové pásky lidově zvané "mlíko" (dřív se pro ten účel kvůli nedostatku odpovídajícího materiálu používal materiál na igelitový vemena-pytlíky na mlíko) slouží k ohraničení prostoru, tvoří zábranu. Většinou se umisťují tak aby bránily v průchodu do nebezpečných prostorů. není technicky možné označit úplně všechno, hlavně mimo obce. Pak platí obecná pravidla, obvyklá nebezpečná místa bývají na obrázkách v programu který se obvykle prodává za směšnou cenu a často rozdává zdarma coby propagační materiál.

Ten zábor prostranství, omezení práv, asi to nějak ošetřené je. Když se pořádá předvolební kašpárkování tak taky celkem nikoho nevzrušuje že člověk cestou z práce nemá kde zaparkovat.

Odesláno

Kdyz uz se tu tahle diskuse rozjela, tak me zarazi prohlaseni starostky obce, ktera v nejakem clanku tvrdila, ze ji o akci nikdo neinformoval. Tohle je mozne, copak vyuziti obecni komunikace k podobne akci nemusi obec schvalit? Zkusim ten clanek najit...

Návštěvník Tada
Odesláno

Kdyz uz se tu tahle diskuse rozjela, tak me zarazi prohlaseni starostky obce, ktera v nejakem clanku tvrdila, ze ji o akci nikdo neinformoval. Tohle je mozne, copak vyuziti obecni komunikace k podobne akci nemusi obec schvalit? Zkusim ten clanek najit...

Otázka je, jestli to za ní nevyřizoval třeba místo starosta? Nebo že by to byl jen alibismus, že s tím nechce nic mít? Kdo ví.

Odesláno (upraveno)

Ten zábor prostranství, omezení práv, asi to nějak ošetřené je. Když se pořádá předvolební kašpárkování tak taky celkem nikoho nevzrušuje že člověk cestou z práce nemá kde zaparkovat.

Ale předvolební mítinky se pořádají na veřejném prostranství, kde platí pravidla pro zábor. Stejně jako když si chceš na chodník dát kontajner při rekostrukci domu. Ale nevím o tom, že by někdo mohl za normálního stavu požadovat nucený zábor nebo omezení na soukromém pozemku, dvorku či domu. A navíc pro soukromou akci.

Upraveno uživatelem Hugo14
Odesláno

Otázka je, jestli to za ní nevyřizoval třeba místo starosta? Nebo že by to byl jen alibismus, že s tím nechce nic mít? Kdo ví.

Jestli se nepletu, tak komunikace byla krajská. No a v tom případě není žádoucí ptát se starostů obcí na názor, co kdyby se jim to nelíbilo....

Odesláno (upraveno)

Posledni odstavec v tomto clanku...

Rika, ze ji v den zavodu volali lide, kteri o nicem nevedeli. Pokud je to pravda, tak to znamena, ze organizatori akci podcenili a obyvatele dostatecne neinformovali. Myslim, ze neni takovy problem zajit do kazdeho domu podel trasy a osobne jim rict co a jak.

Upraveno uživatelem skalis
Odesláno (upraveno)

Organizátoři rally vždy žádají samosprávy obcí o schválení trati, když starosta RZ přes území obce nepovolí tak se tam prostě nepojede. Řeší se to dost dlouho dopředu před pořádáním soutěže aby se mohly vyřešit připomínky obce, resp. obyvatel. Např. na Rally Vysočina, ve vsi kde se dřív jezdilo se postavily nové chodníky, aby nedošlo k jejich zničení, byla domluvena jiná cesta skrz ves, navíc na zajištěná RZ se velmi často podílejí dobrovolní hasiči z dotčených obci. Není možné aby starostka nevěděla o pořádání takové akce ve své obci.

Edit: jak se postupuje při přípravě rally http://www.ewrc.cz/ewrc/show.php?id=12852&page=1&d=1#kom

Upraveno uživatelem honzyk
Návštěvník J. V. Pleva
Odesláno

Zapomínáte na základní věci: kdyby to auto jelo na biopalivo a měl by v kufru náhradní sadu žárovek, tak ty holky mohly žít.

Odesláno

Zapomínáte na základní věci: kdyby to auto jelo na biopalivo a měl by v kufru náhradní sadu žárovek, tak ty holky mohly žít.

Nevím proč, ale ty asi budeš už z principu takovej ten podněcovač ohýnků, že? :whip:

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...