Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

A? Uz som videl aj ponuky ze banka zaplati pokutu, a keby aj nie tak pokuta je 1% z nesplatenej sumy nad 10t Eur. Takze rychle pocty ci sa to vyplati.

Btw, tie vase uroky su sialene. U nas to aktualne atakuje 0.6%.

Chcel som tým poukázať na to, že v tej dobe boli prognózy úplne iné, očakávalo sa zvyšovanie úrokových sadzieb a bral som to ako super ponuku. Ja som mal predtým snáď okolo 1,7 %, pod 1% je zadarmo..

• Odpovědi 156
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Malometrazne byty v dobrej lokalite nemajú cenový strop.. Niekdajšia ex ma realitku v Žiline a hovorila mi ze išlo to aj keď bola kríza v roku 2008. Nič neklesalo. Klesnú trochu možno veľké luxusné byty a domy, ale Malometrazne byty určite nie. Tie sú žiadané a aj budú. A aj ich ceny budú stúpať tak, že väčšina si bude môcť dovoliť v nich bývať iba cez prenájom.

Odesláno (upraveno)

To si v USA v roce 2007 a pozdeji ve Spanelsku nebo i jinde mysleli taky a dopadlo to jinak. Kdo to ale ustal, tak v dlouhem casovem horizontu vydelal i pres krizi. Dokonce i v Praze se v krizi kolem roku 2009 snizily ceny malometraznich bytu. Muj kamarad koupil pred krizi, pak nutne potreboval prodat v krizi a neslo to bez ztraty. Kdo neprodal, tak vydelal od te doby tak 100%.

U nemovitosti je alfa a omega lokalita. Pokud budou Zilina, Praha nebo Londyn mista, kam se budou lidi stehovat, tak poptavka po bydleni a ceny pujdou nahoru. Pokud to bude naopak, pujdou dolu. Kdyby nedejboze Kia zavrela fabriku v Ziline (coz je nepravdepodobne), tak se trh s nemovitstmi v Ziline zhrouti.

Upraveno uživatelem FraK
Odesláno

No bohužel mám strach, že všichni ti co dostali hypo ještě před zpřísněním a jeli v podstatě na doraz tak při ztrátě příjmu jednoho z partnerů to budou mít hodně těžké. Jasně, stát a banky chystají úlevy, splátkové prázdniny, ale na jak dlouho? 3 měsíce? nebo 6? a co potom ..... Jedna známá od manželky si vzala pred měsícem hypo na byt ( asi 50% z ceny )má asi 48 a bude ho splácet do 70....., vydělává 21 čistého .....

No uvidíme jaké dopady to bude mít, každopádně pokud přijde o práci 20% lidí tak to dobré nebude.

Odesláno

Nemovitosti ať už prodej-koupě/pronájem bude zasažen tak jako tak... Lidi někde bydlet musí, pracovat taky a jakmile začne kolísat průmysl, tak na to hned budou reagovat nemovitosti... Otázka je jak to bude dlouho trvat a jestli bude jen stagnace nebo bude propad.. Růst nemovitostí podle mě nepůjde v tomto roce určitě nebude...  

Odesláno

Nemovitosti ať už prodej-koupě/pronájem bude zasažen tak jako tak... Lidi někde bydlet musí, pracovat taky a jakmile začne kolísat průmysl, tak na to hned budou reagovat nemovitosti... Otázka je jak to bude dlouho trvat a jestli bude jen stagnace nebo bude propad.. Růst nemovitostí podle mě nepůjde v tomto roce určitě nebude...  

Růst nemovitostí podle mě v tomto roce určitě nebude (jsem chtěl...)  

Odesláno

To si v USA v roce 2007 a pozdeji ve Spanelsku nebo i jinde mysleli taky a dopadlo to jinak. Kdo to ale ustal, tak v dlouhem casovem horizontu vydelal i pres krizi. Dokonce i v Praze se v krizi kolem roku 2009 snizily ceny malometraznich bytu. Muj kamarad koupil pred krizi, pak nutne potreboval prodat v krizi a neslo to bez ztraty. Kdo neprodal, tak vydelal od te doby tak 100%.

U nemovitosti je alfa a omega lokalita. Pokud budou Zilina, Praha nebo Londyn mista, kam se budou lidi stehovat, tak poptavka po bydleni a ceny pujdou nahoru. Pokud to bude naopak, pujdou dolu. Kdyby nedejboze Kia zavrela fabriku v Ziline (coz je nepravdepodobne), tak se trh s nemovitstmi v Ziline zhrouti.

Srovnávat to s USA ( kde banky půjčovaly nezaměstnaným na dřevěné domky v poušti a pak balíky těchto "nemovitostí" prodávaly fondům, a ty je dále naředěné nebo sloučené přeprodávaly dál a nebo  dokonce situaci v ČR  srovnávat se Španělskem ( zase úplně jiný příběh ) je nesmysl. Ceny kvalitních nemovitostí  v ČR se letos podle mě nikam neposunou, zůstanou stabilní a trh bude ospalejší. Ale vzhledem k tomu, že se mnoho developerských projektů díky COVIDU ( hezké korektní označení pro Wuchanskou chřipku ) pozastaví ( mám k dnešku informace už o dvou developerech, kteří kvůli COVIDU letos odloží projekty, které měly být na jaře spuštěny  ), tak  bude příští rok na trhu méně nových nemovitostí a trh se pomalu znovu rozjede s menší nabídkou. Rok 2022 už pojede zase normálně, akorát na trhu bude chybět spousta bytů, tedy zlevnění rozhodně nelze čekat. A to do toho nezahrnuji inflaci, která se může spustit po uvolnění peněz ČNB ( ano zatím se tváří že je všechno OK  a snižuje sazby, ale až natiskne stovky miliard korun a pošle je do oběhu, dá se čekat silná inflace a  nižší kurs koruny ( ano a ten zlevní ceny bytů  pro cizince, ne pro nás ). Ale kdo chce čekat na zlevnění, tak bude bydlet do smrti jak hezky psal František v nájmu. 

Odesláno

Jakmile začne kolísat průmysl, tak na to bude reagovat trh hlavně se spotřebním zbožím a službami. Protože nové auto si lze koupit o rok později , stejně tak nový iPhone vydrží další rok, dva a místo Malediv bude holt Bulharsko, a místo Pepsin budou  Casia ale bydlet je pořeba stále. Souhlasím s tím, že letos pro růst zatím není žádný důvod ( ale víme houby jaká bude inflace v listopadu ) 

Odesláno

A hlavně - kdo ma zálusk na ?levné? nákupy bytu, které padnou do exekuci nebo je budou prodávat nesolvetni majitele hypoték, tak na to jsou tady sibri, kteri to mají uz osefovane. Kdo si kdy zkoušel koupit byt v dražbě nebo exekuci vi, jak to tam chodí a co za typky to ma pod palcem :-)

Odesláno

Tak podla mna tam isty potencial pre pohyb trhu minimalne u podnajmov je... sediet v karantene a pozdejsie na pracaku moze clovek pohodlne aj doma v Hornej Dolnej a nemusi si k tomu platit podnajom v Prahe. Takze ak pojde kukat priemysel a sluzby tak pojdu aj pracovne sily a s nimi aj potreba byvania a jeho ceny.

Odesláno

A hlavně - kdo ma zálusk na ?levné? nákupy bytu, které padnou do exekuci nebo je budou prodávat nesolvetni majitele hypoték, tak na to jsou tady sibri, kteri to mají uz osefovane. Kdo si kdy zkoušel koupit byt v dražbě nebo exekuci vi, jak to tam chodí a co za typky to ma pod palcem :-)

Tak to mám asi z prdele kliku, mně už se povedlo několikrát koupit nemovitost v dražbě a vždycky za vyvolávačku.

Ti praví šíbři se k tomu dostávají už v okamžiku zápisu plomby na katastru

Odesláno

Tak neplatí to samozřejmě absolutně, ale znám dost příkladu, kdy ?se v tom musí umět chodit?, než ze si člověk z ulice koupi nemovitost za supervyhodnou cenu.

Odesláno

Tak neplatí to samozřejmě absolutně, ale znám dost příkladu, kdy ?se v tom musí umět chodit?, než ze si člověk z ulice koupi nemovitost za supervyhodnou cenu.

Asi hodne zalezi jakou nemovitost a kde. Je jasne ze o panelak v Moste asi moc zajem nebude a da se koupit za vyvolavacku. Ale ja se par drazeb bytu z exekuci zucastnil a tam ?normalni? clovek nema sanci.

Odesláno

A v čom nemá šancu? Ja som sa zúčastnil niekoľkých dražieb a okrem toho ze ma tam kadejaky chytrak otravoval s tým ze aby sme sa dohodli na tom ze nikto neprihodi (z dôvodu aby cena išla dole poprípade sa losovalo. Na to tam mal povedzme pár spriaznených aby mal väčšiu šancu že práve jeho lístok sa vylosuje) tak nič zvláštne sa tam nedialo. Pokiaľ niekto taky prišiel tak som dotyčného požiadal že pokiaľ chce aby som odišiel z dražby tak nech mi dá 1000eur a idem preč.. Horšie to bolo s dlžníkmi, ktorí po príklepe podávali nezmyselné žaloby aby natiahli čas. Ale to sa dalo predvídať už pri obhliadke keď nechceli otvoriť. Vtedy ruky preč radšej. Ďalšou možnosťou a častým pravidlom bolo ze dlžníci zohnali do dražby peniaze a vtedy tam mohol byt kto chcel, dlžník mal prednosť. Inak to tam bol sami šašek

Odesláno (upraveno)

A v čom nemá šancu? Ja som sa zúčastnil niekoľkých dražieb a okrem toho ze ma tam kadejaky chytrak otravoval s tým ze aby sme sa dohodli na tom ze nikto neprihodi (z dôvodu aby cena išla dole poprípade sa losovalo. Na to tam mal povedzme pár spriaznených aby mal väčšiu šancu že práve jeho lístok sa vylosuje) tak nič zvláštne sa tam nedialo. Pokiaľ niekto taky prišiel tak som dotyčného požiadal že pokiaľ chce aby som odišiel z dražby tak nech mi dá 1000eur a idem preč.. Horšie to bolo s dlžníkmi, ktorí po príklepe podávali nezmyselné žaloby aby natiahli čas. Ale to sa dalo predvídať už pri obhliadke keď nechceli otvoriť. Vtedy ruky preč radšej. Ďalšou možnosťou a častým pravidlom bolo ze dlžníci zohnali do dražby peniaze a vtedy tam mohol byt kto chcel, dlžník mal prednosť. Inak to tam bol sami šašek

Nemyslel jsem ze by se delaly nejake podvody, s tim jsem se nesetkal. Spis jsem to myslel jakoze vetsinu bytu nakoupili spekulanti nebo nejake fondy. Kdyz jsem tam sel, udelal jsem si vzdy nejaky pruzkum na realitnich serverech a mezi realitakama, ale byt sel vzdycky vyrazne draze. Takze to je spise muj osobni povzdech, ze ty ceny bydleni se opravdu vymkly moznostem normalnich lidi. Ja nakonec byt koupil normalne, ale obavam se ze nedostupnost bydleni bude v Evrope a v CR jednim z duvodu socialnich bouri a vzestupu extremistickych stran - ostatne vidime to treba v Nemecku s Die Linke - ktera zacina pomalu ale jiste omezovat najemni bydleni a soukrome vlastnictvi. A jsem si jist ze to u toho neskonci. Upraveno uživatelem rayethon
Odesláno

V tom máš pravdu. Súhlasím ze do oficiálnych dražieb sa nič zaujímavé nedostane lebo je to rozchytane ešte predtým. Pokiaľ prišiel do dražby zaujímavý byt tak na tu dražbu prišlo toľko ľudí, že vlastne niečo skúšať ani nemalo význam

Odesláno (upraveno)

Teď čtu vyjádření MUDr. Primuly, že hranice zůstanou zavřené rok a možná i několik let. Kdo si myslí, že to na poptávku po bytech v Praze nebude mít žádný vliv, tak ať si to samozřejmě myslí dál. Já si tedy myslím, že řada lidí bydlí v Praze jenom proto, že je zaměstnávají firmy z turistického průmyslu (pokojské, recepční, úklid, číšníci a kuchaři, taxikáři, prodavači suvenýrů, prostitutky...). Předpokládám, že pokud nebudou mít práci v Praze, tak se odstěhují někam, kde bude levněji nebo kde bude práce (třeba výroba respirátorů :-)). Část (velká) jsou cizinci a stát jim neprodlouží povolení k pobytu, když nebudou mít zaměstnání. K tomu samozřejmě připočtěme byty, které jsou určené k pronájmu turistů, kteří nepřijedou. Část majitelů je bude chtít pronajmout lidem v Praze (ale bude komu?). Takže cena nájmů půjde dolů a návratnost investice se bude snižovat. Část prodá. Velká část kupujících bude ale nákupy odkládat - buď proto, že nebudou mít komu pronajmout (nebo jen za málo) nebo proto, že budou čekat na lepší cenu.

Uvidíme.

Já bych teď do bytu v Praze neinvestoval a že už jsem v minulosti investoval a nelituji :-)), ale to je samozřejmě na vkusu každého soudruha. Nicméně je třeba si uvědomit, že trh se navíc často řídí náladami a tak se každý může zeptat sám sebe, zda vidí, že je na trhu nálada, která směřuje k vyšším cenám nebo spíše naopak.

Cyber psal, že ví už o dvou developerech, kteří odkládají projekty. Proč asi? a/ čekají velký růst poptávky a cen a nechtějí prodělat b/ ví, že by ty byty neprodali se ziskem.

Upraveno uživatelem FraK
Odesláno (upraveno)

Teď čtu vyjádření MUDr. Primuly, že hranice zůstanou zavřené rok a možná i několik let. Kdo si myslí, že to na poptávku po bytech v Praze nebude mít žádný vliv, tak ať si to samozřejmě myslí dál. Já si tedy myslím, že řada lidí bydlí v Praze jenom proto, že je zaměstnávají firmy z turistického průmyslu (pokojské, recepční, úklid, číšníci a kuchaři, taxikáři, prodavači suvenýrů, prostitutky...). Předpokládám, že pokud nebudou mít práci v Praze, tak se odstěhují někam, kde bude levněji nebo kde bude práce (třeba výroba respirátorů :-)). Část (velká) jsou cizinci a stát jim neprodlouží povolení k pobytu, když nebudou mít zaměstnání. K tomu samozřejmě připočtěme byty, které jsou určené k pronájmu turistů, kteří nepřijedou. Část majitelů je bude chtít pronajmout lidem v Praze (ale bude komu?). Takže cena nájmů půjde dolů a návratnost investice se bude snižovat. Část prodá. Velká část kupujících bude ale nákupy odkládat - buď proto, že nebudou mít komu pronajmout (nebo jen za málo) nebo proto, že budou čekat na lepší cenu.

Uvidíme.

Já bych teď do bytu v Praze neinvestoval a že už jsem v minulosti investoval a nelituji :-)), ale to je samozřejmě na vkusu každého soudruha. Nicméně je třeba si uvědomit, že trh se navíc často řídí náladami a tak se každý může zeptat sám sebe, zda vidí, že je na trhu nálada, která směřuje k vyšším cenám nebo spíše naopak.

Cyber psal, že ví už o dvou developerech, kteří odkládají projekty. Proč asi? a/ čekají velký růst poptávky a cen a nechtějí prodělat b/ ví, že by ty byty neprodali se ziskem.

Pro upřesnění, odkládají to z důvodu nedostatku pracovní síly, ne z nedostatku kupujících nebo nedostatku hotovosti na trhu. Lidé kteří na stavbách pracovali, jsou vesměs ze zemí bývalého Sovětského bloku. Hlavně z Ukrajiny a Běloruska. A Ti se teď vrátili domů a nemá kdo stavět. Takže se tito developeři snaží dodělat projekty, které jsou již rozestavěné a pozastavují v těchto dnech projekty nové. Hranice mohou zůstat zavřené, ale to nemění nic na tom, že spousta lidí z mnoha různých důvodů bude muset cestovat a stěhovat se. A cestovat  a stěhovat se bude. Změní se jen režim. Po návratu bude 14 - 20 denní karanténa,  samozřejmě ne doma  nebo "doma" jak ukázaly data z anonymizovaných zdrojů při použití platebních karet, ale na nějaké uzavřené stanici ( v USA mají třeba pro tyto účely již několik týdnů funkční středisko pro lidi v karanténě na vojenské základně Miramar v San Diegu ). Takže kdo bude mít strach z pandemie ve světě, bude dostatečně bonitní, tak i za cenu karantény, přiveze celou rodinu do bezpečné země. V tuhle chvíli je jasné, že z Evropy je zatím nejbezpěčnější a nejuzavřenější země ČR. Nikdo dnes není schopný říct co bude a co nebude, a spekulovat na růst nebo pokles je nesmysl. Kdo chce bydlet, tak by asi neměl čekat na nějaký zázračný stav, nebo ultra úžasnou dražbu. 

Upraveno uživatelem Cyber

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...