tmx Odesláno 31. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. ledna 2021 Ja radeji mechanicka chrona, ale stejne jsem to docetl jednim dechem az do konce. Diky za zajimave informace. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xbraj19 Odesláno 31. ledna 2021 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 31. ledna 2021 @dr.sphinx Špelda66 byl rychlejší. Ten trimmer je přístupný stejným otvorem jak se mění baterka. Už jsem ho osobně vyzkoušel a funguje Seiko vydalo ke quartz technologii docela podrobný technicky manuál, kde je popsány kromě twin quartz i eagle. A jsou tam i schémata. Dám ho sem až budu v pondělí na počítači. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
nickolas Odesláno 31. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. ledna 2021 Tak tohle je opravdu vášeň! Paráda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VintageLover Odesláno 1. února 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2021 Za mě jedno z nejhodnotnějších vláken na fóru. Takový technet ala Petr_P. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kristian.nov Odesláno 1. února 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2021 Paráda! Díky za tohle vlákno! Mohl by jsi časem něco napsat taky o řadě SQ a osmičkových kalibrech? Vím, že jsou to nižší řady, ale v našich končinách na ně jde častěji narazit... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Piplík Odesláno 1. února 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2021 Před hodinou, Kristian.nov napsal: Paráda! Díky za tohle vlákno! Mohl by jsi časem něco napsat taky o řadě SQ a osmičkových kalibrech? Vím, že jsou to nižší řady, ale v našich končinách na ně jde častěji narazit... @xbraj19 Honzo, určitě by jsi tady potěšil spoustu Seikařů vláknem o quartzových vintážních chronografech, kterých máš ve sbírce taky spoustu a ve kterých se najdou taky zajímavé kousky. Co říkáš? Díky za všechna tvá skvělá vlákna a fotky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 1. února 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2021 Dobrá práca, dík Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xbraj19 Odesláno 1. února 2021 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 1. února 2021 (upraveno) Děkuji všem za pochvalná slova. @Kristian.nov SQ bylo označení exportních verzí a více méně měly stejně strojky jako JDM ale lišily se pouzdry. Těch modelů i kalibrů bylo od konce 70. let takové množství že jsem se cíleně zaměřil na modely/kusy, které jsou v něčem zajímavé nebo vyjímečné a hlavně jsem chtěl psát o něčem, co fyzicky mám a mužů vyfotit, změřit, ukázat. @Piplík třeba na ty chrona (7a28 a spol) jednou přijde taky řada. Teď na to už nemám sílu Ale třeba takové pořízení Ripleyovek by mohlo být impulzem (zatím v nedohlednu). Upraveno 1. února 2021 uživatelem xbraj19 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 3. února 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. února 2021 Skvělé dílo, děkuju! ...a že já jsem sem lez... přece mi kvarcáče nikdy nic neříkaly a hluboce jsem jimi pohrdal...a teď se trochu bojím, abych po nich nezačal bažit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
villain83 Odesláno 3. února 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. února 2021 Tohle je teda velka parada, muselo te to stat furu casu, klobouk dolu. Mimochodem, tady je krasne videt, jak se Seiko snazilo od samyho pocatku do zlepsovani a zdokonalovani quartzu slapat a slapat a dotahnout tu presnost, stabilitu a zivotnost co mozna nejdal. Jo, holt neni quartz jako quartz. U tech povrchovek pouzder a ciferniku se clovek musi pousmat, kdyz si uvedomi, co vsechno zvladali pred 50 rokama, to je az neuveritelny a clovek jenom krouti hlavou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xbraj19 Odesláno 3. února 2021 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. února 2021 Slíbeny Technical manual 1980.07 Seiko Quartz Watch Analog Type Technical Manual (1).pdf Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eloga Odesláno 25. února 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. února 2021 (upraveno) Tady v tom vlákně je autorem přesně naznačeno - proč SEIKO a třeba Quartz. Prostě Seiko - Japan made first. Když se toto pojednání čte, je klidně možné zapomenout na problémy kolem nás včetně kovidu. Je to úžasné. Veliké díky, uznání a poklona autorovi, fakt paráda. Upraveno 25. února 2021 uživatelem eloga Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eloga Odesláno 9. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. března 2021 ještě bych zmíníl, že takováto Seika bych rád koupil, ale nějak nejsou k mání. Nebo jsou u někoho volné? Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
M3maniac Odesláno 11. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března 2021 Respekt za nádhernou práci. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xbraj19 Odesláno 14. března 2021 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 (upraveno) 6.1 SEIKO 9983 SUPERIOR - update Nakonec se na mě usmálo štěstí a za celkem snesitelnou cenu s mi podařilo sehnat tuto, momentálně asi nejžádanější, referenci. SEIKO 9983-7000 Výroba: SUWA SEIKOSHA Rok výroby : Květen 1979 Model: Superior (QGA020) Reference: 9983-7000 Strojek: Twin quartz 9983, 5 kamenů, 32,768 Hz Pouzdro: Hardened Stainless Steel, 36x42x11mm Přesnost: +5/-5s za rok Číselník: Rice paper Sklo: Safír s AR Tah: XGB570, s překlápěcí sponou Baterie: SR927SW – výdrž 2 roky Ceníková cena: 235 tis. JPY Jedná se dnes o poměrně vzácnou referenci, což je zvláštní, protože v nabídce byla celých 7 let. Byl to nejdražší model v nabídce Seiko (který nebyl z drahého kovu) Inspirace G. Gentou je zřejma - dvanactiúhelníková lunteta a integrovaný tah a la APRO. Jak už jsem psal dříve, tak G. Genta v této době spolupracoval se Seiko/Credor a navrhl pro ně model Locomotiv a v katalozích z té doby lze najít několi modelů z řady Grand Quartz a King Quartz inspirovaných právě G. Gentou. Vedou se diskuze, jestli se G. Genta na návrzích těchto modelů podílel, nebo se jednou pouze o inspiraci jeho typickým designem. Nicméně hodinky jsou to krásné, pouzdro je s tvrzeným povrchem a číselník má strukturu rýžového papíru s aplikovanými minutovými indexy. Tah se prodával se dvěma variantama spon. Jedna varianta byla s jednoduchou překlápěcí sponou. Druhá varianta vypadala stejejně ale systém zapínání se lišil. Tah byl ze dvou částí a spona se provlékla očkem a zaklapla zpět (podobně jak je vidět u modelu 5930. Tento model často trpí vadou číselníků. Jednou z nich je hnědnutí tzv. "vypálení" a druhou je loupající s povrch (je vidět i u mého exempláře na hraji u rehaultu). Pravěpodobně se u tohoto modelu jedná o vadu technologie zpracování povrchu číselníku (při snaze udělat zajímavé struktury se to prostě technologicky občas nepovedlo). Vyskytují se nižší jednotky dalších referencí, u kterých je prakticky nemožné vidět bezchybný čiselník i když zbytek hodinek je ve výborném stavu. 4.2 SEIKO 4843 GRAND QUARTZ - update Dalším přírustkem je Grand Quartz z roku 1975. SEIKO 4843-8040 Výroba: SUWA SEIKOSHA Rok výroby : Listopad 1975, v produkci pouze do poloviny roku 1977 (nahrazeno Ref. 4843-8100) Model: Grand Quartz (QNK040) Reference: 4843-8040 Strojek: 4843A, 7 kamenů, 32,768 Hz., day/date Pouzdro: Stainless steel, 38x42x12mm Přesnost: +5/-5s za měsíc Číselník: Silver sunburst Sklo: hardlex s vnitřním AR Tah: XAB960, trhací překlápěcí spona signovaná GQ Baterie: SR43SW – výdrž 1 rok Ceníková cena: 70 tis. JPY Tento model se poprve objevil na titulní straně sekce Grand Quartz v katalogu 1976 Vol.1 a v nabídce byl pouze 1,5 roku. Tato model pochází z pera legendárního Seiko designera Taro Tanaka (Grammar of Desing). Poznávacím znakem je vykrojení pouzdra tvořící malé nožičky, což je u GQ modelu s tahem dost nezvyklé. Také pouzdro je na tehdejší poměry (a GQ kolekci) nezvykle veliké - 38mm. Pokračování příště - na cestě je opět něco s Twin Quartz Upraveno 14. března 2021 uživatelem xbraj19 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eloga Odesláno 17. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. března 2021 Opět skvělá práce a impozantní modely. Moc velká paráda. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xbraj19 Odesláno 19. června 2021 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. června 2021 6.2 SEIKO 9943 GRAND QUARTZ - update Další přírůstek do twin quartz kolekce. SEIKO 9943-5020 Výroba: SUWA SEIKOSHA Rok výroby : březen 1979 Model: Grand Quartz (GQB070) Reference: 9943-5020 Strojek: Twin quartz 9943, 5 kamenů, 32,768 Hz Pouzdro: Stainless steel, 35x42x9mm Přesnost: +10/-10s za rok Číselník: světlý champagne sunburst Sklo: Hardlex s AR Tah: integrovaný tah XBB280, překlápecí integrovaná spona Baterie: SR927SW – výdrž 2 roky Ceníková cena: 100 tis. JPY Jedna z méně běžných referenci, inspirována G. Genta stylem (tvar pouzdra, integrace tahu). Vyráběly se v provedení s champagne/silver sunburst a modrým sunburst čiselnikem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xbraj19 Odesláno 3. května 2022 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. května 2022 (upraveno) Už jsem tady dlouho nic nepřidal. V rámci konsolidace pár kousků ubylo a pár přibilo. Jedním z přírůstků je další VFA do setu 39SQW, tentokrát s bílým číselníkem SEIKO 3923-5020 Výroba: DAINI SEIKOSHA Rok výroby: červen 1974, produkci od 1974 do 1976 Model: 39SQW V.F.A. Reference: 3923-5020 Strojek: 3923A, 13 kamenů, Day/Date Pouzdro: Stainless steel, Přesnost: +2/-2s za měsíc Číselník: bílý se stříbrnými pruhy, aplikované pětiminutové indexy Sklo: safírové Tah: černá kožený řemen 22mm (pštros, krokodýl) Baterie: 2x SR44SW – výdrž 1 rok Ceníková cena: 99 - 104 tis JPY Jedná se o méně častou variantu, která byla vyráběna relativně krátkou dobu. Zajímavým prvkem jsou stříbrné pruhy na číselníku, které vzhled oživují. Dalším pěkným detailem jsou frézované indexy na pozicich 3,6,9,12. 7. SEIKO 9481 SUPERIOR Dalším přírustkem je kousek z top řady Superior tentokrát už labutí píseň těchto modelových řad ze 70. let. Jedná se opět o twin quartz technologii, co se mi podařilo dohledat, tak by se mohlo jednat o 3. typ twin quartz, využívající dvou různých frekvencí (viz info na straně 1). Nicméně technických informací je velmi málo. Samotný strojek vypadá moc pěkně a napadá mě podobnost (i když vzdálená) se současným GS 9F strojkem. Zpracováním a stylem se jedná spíše o šperk, který by mohl nést znak CREDOR. Zpracování je úžasné a to zejména škrábané pouzdro s integrovaným tahem a perfektní spona. Jedinou nevýhodou je, že jakmile se tah zkrátí, tak už nelze prodloužit, což způsobuje prakticky nesehnatelnost těchto hodinek, které by pasovaly i na moji ruku (18,5cm). Mě se to cca po 2 letech podařilo. Velikostně se jedná spíše o menší hodinky, ale vzhledem k povaze a určení to vůbec nevadí (ty nejlepší Cartier hodinky jsou taky malé). SEIKO 9481-5000 Výroba: SUWA SEIKOSHA Rok výroby : únor 1983 (v prodeji 1981 - 1985) Model: SUPERIOR (QEX010) Reference: 9481-5000 Strojek: Twin quartz 9481, 8 kamenů, 32,768 Hz Pouzdro: CAP Gold + dýnko nerez, 37x42x11mm Přesnost: +5s/-5s za rok Číselník: rýžový papír Sklo: safír Tah: integrovaný, signovaná spona SUPERIOR Baterie: SR1120SW – výdrž 2 roky Ceníková cena: 200 tis. JPY Upraveno 3. května 2022 uživatelem xbraj19 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xbraj19 Odesláno 3. května 2022 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. května 2022 Chybka se vloudila, takže oprava: SEIKO 9481-5000 Výroba: SUWA SEIKOSHA Rok výroby : únor 1983 (v prodeji 1981 - 1985) Model: SUPERIOR (QEX010) Reference: 9481-5000 Strojek: Twin quartz 9481, 8 kamenů, 32,768 Hz Pouzdro: Stainless steel, 32x32x10mm Přesnost: +5s/-5s za rok Číselník: rýžový papír Sklo: safír Tah: integrovaný, signovaná spona SUPERIOR Baterie: SR1120SW – výdrž 2 roky Ceníková cena: 200 tis. JPY Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eloga Odesláno 4. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. května 2022 nádhera, člověk když vidí tu prácičku od Seika, tak je rád, že to může alespoň zkouknout, prostě pár kousků přibylo... díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se