Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

No že swarovski měl mnohem lepší kvalitu obrazu než leica až jsem se divil, jaký to byl rozdíl.

Testoval jsem cca 5 dalekohledu od leica + ten swar. Jsem v tom lajk, jen mě překvapil ten rozdíl a to není Leica zrovna nejlevnější.

Odesláno

Tak to označení si bohužel nepamatuju, jen vím, že jsme porovnával 8 a 10 přiblížení a cenově podobny kousky.

Nemyslel jsem to tak, že bych porovnával swara za 80K a nevím co Fomei za 3K.

Leica pecka když ji chytneš do ruk jako první, potom jsme zkusil swarovski a vážne rozdíl jako blázen.

Odesláno

Já mám asi volšový voči, já to nevidím. V Praze jsem koukal do Nikonu Monarch5 a na porovnání do Nikonu CosiKdesi za akční cenu 36.000,- (původně 70) a rozdíl, kterej by mě praskl do očí jsem opravdu nepozoroval. Ale fakt je, že to byla chvilka, prodavač stál vedle a chrastil klíčema od vitríny...možná kdybych na to měl víc času, tak bych rozdíly zaregistroval.

Odesláno

Mě rovněž modely Leica Ultravid 10x56 a Geovid 10x50 neuchvátily, Swarovski 10x56 SLC byl evidentně lepší jak v kresbě až do kraje tak v menší chromatická vadě. Nejlepší v této třídě je Zeiss FL Victory 10x56.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Myslím, že to nepoznáš, nějaké malé rozdíly tam jsou. Jedná se ale o skla hranolů. Daleko důležitější jsou čočky a zda obsahují nějaké ED nebo HD členy, špičkové dalekohledy pak fluoritové členy. Kvalitní dalekohled poznáš tak, že má minimální chromatickou aberaci ve středu pole a malé zkreslení na kraji pole, celkový obraz je ostrý a má pěknou brilanci.

Odesláno

Kluci, trochu vám tu naruším akademické debaty - říkám si, že tu dost chybí živé fotky dalekohledů. Já bych se rád podíval na fotky vašich kousků, jak vypadají po XX letech provozu, nebo na co je věšíte u statické ornitočumendy.

Jak už jsem psal, já mám nižší střední třídu Nikon Monarch 10x42 DCF (asi první generace), kupovaný v r. 2004. Stál tehdy kolem devíti tisíc, pokud si dobře pamatuji. Montuju ho na klasický fototripod Manfrotto 055 Nat s třícestnou hlavou 141RC Nat. Dalekohled drží na stativu držáček Pentax. Na tu moje sledování hnízdících zpěvných ptáků to úplně stačí.

A takhle dalekohled vypadá po více než deseti letech provozu:

post-30813-0-10530100-1433103352.jpg

post-30813-0-41436800-1433103379.jpg

post-30813-0-57179200-1433103398.jpg

Odesláno

Zapoměl jsem napsat, že jsem dohledal záručák (záruka 10 let) a podle něj jsem zjistil, že od nákupu už uplynulo přes 10 let, nikoliv 9, jak jsem psal před pár týdny... obě přední krytky jsem dávno ztratil, někde zůstala i záslepka šroubení pro upevnění dalekohledu na stativ... ale jinak - spokojenost veliká.

Odesláno

Hele, koukám že máš Senssona a že Svojtkovo vydání bylo v tvrdých deskách. Ale dost ho pomlouvali kvůli překladu. Já mám druhý vydání od Ševčíka, jenže to je zas jen brožovaný. Jinak Monarch čekám každým dnem, už se nemůžu dočkat.

Odesláno

Je to skvělá kniha, jen ty tvrdé desky do terénu nemají moc smysl, člověk tahá váhu navíc. Errata si do knihy postupně zapisuju, tak jak je objevuju nebo se o nich dozvídám od kamarádů příp. na birdlife. K mladší a lepší generaci Monarcha gratuluju! :)

Odesláno

No nevim, já mám rád, když kniha drží pohromadě, co není svázaný, to je časopis. A desky to přece jen trochu chrání, u té brožované stačí když máš v baťohu ještě flašku s pitím nebo něco a dostává hašte.

Těch 10 let Nikonní záruky jsem při rozhodování taky přihodil na váhu, i když doufám, že to nebude potřeba.

Jinak kniha je od Svenssona, kdyby to někdo hledal, vypadlo mi písmeno.

Odesláno

Protože mám cca 3 týdny Nikona, tak jsem na firemních stránkách hledal, ale nic jsem nenašel. Asi neumím hledat.

Odesláno

Tak se zeptej tam, kdes ho koupil, ne? Já to tak taky udělám, až si pro něj půjdu. Ale fakt je, když jsem jen tak cvičně nadhodil v Praze u Škody :  "...má 10 let záruku, že?", tak prodavač různě koulel vočima, jako že neví, a že to asi nééé, až mu to pak nějaká kolegyně potvrdila, že jo. Na víc jsem se neptal, nabyl jsem dojmu, že to nemá smysl.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...