geometr Odesláno 3. října Nahlásit Sdílet Odesláno 3. října Jojo. Taky mam jeden 8x26 v autě pořád. Kolikrát už se hodil, když jsem výletní 8x32 zapomněl anebo se člověk dostal nečekaně na místo, kde prostě bylo bezva mít dalekohled. Není to žádnej přeborník, ale na cenu a velikost je slušnej a je fuk, když ho někdo šlohne. Jinak, když se tu objevují ty monokuláry, tomu jsem nějak nikdy nepřišel na chuť. Asi tim, jak čumim v práci do dalekohledu na geodetickým přístroji (theodolit, nivelák, totální stanice; to jsou velmi kvalitní dalekohledy, ale samozřejmě ne s parametry na rozhlížení se) a hlavně tim, že tě to připraví o prostorovej vjem. Beru, je to malý a do kapsy, ale nějak v tom nevidim ten požitek, když už se chci někde rozhlídnout. Takže mě to třeba v kapse přijde vlastně zbytečný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hudson10 Odesláno 3. října Nahlásit Sdílet Odesláno 3. října před 7 hodinami, geometr napsal: Jojo. Taky mam jeden 8x26 v autě pořád. Kolikrát už se hodil, když jsem výletní 8x32 zapomněl anebo se člověk dostal nečekaně na místo, kde prostě bylo bezva mít dalekohled. Není to žádnej přeborník, ale na cenu a velikost je slušnej a je fuk, když ho někdo šlohne. Jinak, když se tu objevují ty monokuláry, tomu jsem nějak nikdy nepřišel na chuť. Asi tim, jak čumim v práci do dalekohledu na geodetickým přístroji (theodolit, nivelák, totální stanice; to jsou velmi kvalitní dalekohledy, ale samozřejmě ne s parametry na rozhlížení se) a hlavně tim, že tě to připraví o prostorovej vjem. Beru, je to malý a do kapsy, ale nějak v tom nevidim ten požitek, když už se chci někde rozhlídnout. Takže mě to třeba v kapse přijde vlastně zbytečný. Mně se v autě osvědčil takový malý monokular, jednoruční, co ho měla ve výbavě STB. Zvětšení asi 3x, větší svetelnost.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hudson10 Odesláno 6. října Nahlásit Sdílet Odesláno 6. října Ahoj, dnes byl bůh burzy ke mně milostiv, koupen svetelný dalekohled Voigtlander 2,5 x 55. Skla čistá,nematovaná, brašna dokonalá a pevná, zorný úhel malý.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vraby Odesláno 16. října Nahlásit Sdílet Odesláno 16. října V 5. 3. 2024 v 19:48, JakubS napsal: Já to tady řešil nedávno, objednal jsem Vortex 8x25 a 8x36. Moje oko v tom pokoukání nenašlo zásadní rozdíl, vyhrála velikost do kapsy.. vzal jsem 8x25. Ahoj take se rozhodují jaký vzít,ale chtěl bych se zeptat jestli není přeci jen lepší na držení a stabilitu trochu ten těžší 8x36(42) ? Diky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Klotzman Odesláno 16. října Nahlásit Sdílet Odesláno 16. října 8x25 strčíš do kapsy a skoro o něm nevíš, to u 8x42 moc neplatí. Do těch úplně malých se možná trošku hůř kouká, setkal jsem se s lidmi, kteří nebyli schopní v mém 12x25 cokoliv vidět. Nevím ovšem, jestli by na tom s větším dalekohledem byli líp... Chce to prubnout a hlavně zvážit primární účel. Čím větší, tím míň se ti bude chtít nosit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vraby Odesláno 16. října Nahlásit Sdílet Odesláno 16. října (upraveno) Nemám v plánu tahat dalekohled na každou procházku ,jen příležitostně . Vzít si ho třeba na dovču, na kolo do báglu a sport akce. Jak se drží ta 12ka ? Dost se to rady také řešilo 8 nebo 10x . Brepty se mi zatím ještě netresou . Upraveno 16. října uživatelem vraby Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Klotzman Odesláno 16. října Nahlásit Sdílet Odesláno 16. října Ta 12 je udržitelná dobře, ale má menší zorný pole. Jestli primárně neřešíš skladnost, tak do 36 nebo 42 se bude určitě koukat líp. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JakubS Odesláno 16. října Nahlásit Sdílet Odesláno 16. října před 15 hodinami, vraby napsal: Ahoj take se rozhodují jaký vzít,ale chtěl bych se zeptat jestli není přeci jen lepší na držení a stabilitu trochu ten těžší 8x36(42) ? Diky Já tam právě tu "přidanou" hodnotu za ten větší neviděl, proto jsem vzal ten menší. Udělej to stejně jak já.... vem oba a vyzkoušej sám. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vraby Odesláno 17. října Nahlásit Sdílet Odesláno 17. října Díky pánové. Ještě poslední,kde kupujete? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Americkej Odesláno 17. října Nahlásit Sdílet Odesláno 17. října Já na e-shopu alemat.cz , ale myslím, že je to skoro jedno. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vraby Odesláno 19. října Nahlásit Sdílet Odesláno 19. října Monokulár jsem po vyzkoušení jsem zavrhl,není to pro mě šmírovat jedním okem. Rozhodují se mezi něčím kompaktním a zatím jsem vybral Pentax Papilio II 8.5x21 nebo Olympus WP II 10x25 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 19. října Nahlásit Sdílet Odesláno 19. října toho Olympusa asi budou mít i ve verzi 8x25. Bude to lepší volba Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vraby Odesláno 20. října Nahlásit Sdílet Odesláno 20. října (upraveno) Lepší volba v + - stejně cenové relaci (4tis.)je pooro než roof ? Budu se držet u 8x 21/25/26 Upraveno 20. října uživatelem vraby Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
baracuda Odesláno 20. října Nahlásit Sdílet Odesláno 20. října Mám Vortex Vanquish 10x26 a za tu cenu rozhodně můžu doporučit. Vybíral jsem ale od stolu podle recenzí a nemám moc srovnání. Dnes bych zvažoval zda nejít do zvětšení 8x. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vraby Odesláno 20. října Nahlásit Sdílet Odesláno 20. října Ten Vortex a něco od Pentaxu mám v merku (Roof) a nějaké kousky Brasser,Minox,Hawke ,Olympus ….(Pooro) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 20. října Nahlásit Sdílet Odesláno 20. října @vrabykolik do toho chceš dát? A má to bejt teda dalekohled na příležitostný procházky, výlety? (když bude mít smysl to s sebou nést a ne to mít každej den zbytečně v kapse?) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vraby Odesláno 20. října Nahlásit Sdílet Odesláno 20. října Už jsem psal na příležitostné procházky , výlety ,do báglu na kolo a třeba dovča a cena +- čtyřku Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
klobadysek Odesláno 21. října Nahlásit Sdílet Odesláno 21. října (upraveno) V 19. 10. 2024 v 12:26, vraby napsal: Monokulár jsem po vyzkoušení jsem zavrhl,není to pro mě šmírovat jedním okem. Rozhodují se mezi něčím kompaktním a zatím jsem vybral Pentax Papilio II 8.5x21 nebo Olympus WP II 10x25 Vraby, doporučuji ten Olympus ve verzi 8x25. Opravdu čočka 25mm není moc velká, bude se ti přes něj dívat lépe. Navíc je plněný dusíkem. Pokud jde o porro vs střechové hranoly tak se výrobní náklady / vývoj za poslední roky posunul a i u těchle levnějších dalekohledů si myslím, že střechový hranol pokud má korekci fáze, dokáže dát porovnatelnou kvalitu jako porro. Kus který jsem objednal já, měl z výroby špatnou kolimaci. Řešilo se výměnou. To je tak, když se kupuje přes internet. Upraveno 21. října uživatelem klobadysek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vraby Odesláno 21. října Nahlásit Sdílet Odesláno 21. října Díky ,mrknu tady u nás . Myslím ze tu nic v okolí není tak to bude také internet Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 21. října Nahlásit Sdílet Odesláno 21. října Pokud bys chtěl opravdu ten malej "skládací" 8x25, tak třeba Nikon Sportstar EX 8x25 by měl mít větší zorné pole než ten Olympus (třeba tady: https://www.alemat.cz/dalekohledy-optika/dalekohledy/binokularni/nikon-dalekohled-dcf-sportstar-ex-8x25-charcoal-grey?category=2395&productListControl-producer[383]=1). Kvalitou si myslím to bude podobné (neporovnával jsem je ale osobně live). No jinak si myslím z vlastní zkušenosti, že na to, na co to chceš, je ideální nějakej "neskládací" 8x30 (32), třeba Nikon Prostaff v požadované cenové (třeba tady: https://www.alemat.cz/nikon-dalekohled-prostaff-p3-8x30?category=2395&productListControl-producer[383]=1) . Je to trochu větší a těžší než ten malej, ale myslím si, že pokoukání je tím prostě celkově lepší (když už nést/vézt nějakej dalekohled někam, kde očekáváš rozhled) a i ta konstrukce je robustnější a i líp se to drží, než ta skládačka (alespoň mně). Pro děti, když byly malý, byl do ruky lepší ten malej, ale stejně koukaly radši přes 8x32 (podpíral jsem jim ruce, když se nebylo o co opřít a mladšímu podpírám do dneška ). Malej dalekohled je tak stále v autě jako nouzovka, nebo když se naskytne nečekaná příležitost. Ideál je opravdu si to zkusit, porovnat někde live, ale to tu píšem furt dokola. Nejde jen o ty optické parametry, ale i ergonomii. Vydej se někam, kde si to budeš moct zkusit a pak mužeš cestou omrknout i nějaké hodinky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se