Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

"Nepretrzita" sluzba je u spousty slozek. Tedy ve smyslu, ze stroj musi vykonavat praci po urcenou dobu. Jiste, muze byt tech stroju vic a slozitejsi rotace nabijeni a vic obsluhy a cela logistika kolem. A samozrejme to ekonomicky vubec nedava smysl. Ale to neni ucel. Takze se dostavame zase na zacatek a to, ze je potreba pro kazdou cinnost vhodny (tedy spravny) "nastroj". A to elektromobily nikdy nebudou. 

Odesláno

Ano, jezdi v Ostrave elektrobusy. Z asi 300 busu celkem je asi 20 elektro. A ty se dobijeji parkrat za den (maximalne mohou 18x). A maji trochu delsi "pauzu" na "konecne", aby mely cas se pripadne dokrmit. Pocet krmicich mist je dost omezen, takze je to na specifickych linkach. Pri pouziti na jinych linkach museji dost prejizdet, coz trochu komplikuje vyuziti. Takze ano, jde to, jen je tam velke ALE.  Nicmene je treba rict, ze v Ostrave uz nejezdi zadny bus na naftu, vetsina je CNG. 

Odesláno

Po svět jezdí v současnosti 110 milionů elektroaut, tedy smysl to dává, i když cestování autem je doprava velmi primitivní, doufejme, že lidstvo už konečně přijde s něčím lepším.

Odesláno

Včera som sa vrátil z lyžovačky v Rakúsku. Trochu som sa bál jazdy naloženým autom (rodina + bagáž) s boxom na streche. Bola to ale nakoniec úplná pohoda. Na diaľnici okolo 120-130 km/h, konečná priemerná spotreba niečo málo pod 20 kWh/100 km. Inak sieť nabíjačiek v Rakúsku je úžasná. Na diaľnici každých "pár" kilometrov Ionity (odporúčam si na dovolenku zaplatiť predplatné asi za 300 Kč), AC nabíjačky v každej diere. Cestou domov, dohromady asi 460 km, som dobil pri Linzi a o nič sa nestaral. Domov som ešte došiel s 22 % baterky. Auto Ford Explorer (a.k.a. VW ID.4) s baterkou 79 kWh.

Odesláno

Včera jsem vyjížděl řekněme ze severu Ostravy (Michálkovice/Heřmanice) a vedlo mě to na Jablunkov, Žilina, Martin a Žiar nad Hronom (žádné velké kopce).

Dneska jsem se ale vracel se zastávkou v Novákách (za nimi je taky docela hornatý úsek, než člověk najede na dálnici před Povážskou Bystricou) a pak už mě to vedlo na oblíbené IONITY v Ostravě přes Bytču, Makov a Bílou (pořádné kopce).

Ovšem i tak jsem měl dneska ještě lepší spotřebu než včera 😃

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

To jsou pěkný čísla, měl jsem na týden půjčeného ze servisu jako náhradní auto úplně nového elektrického Macana 4, pravda, byla ještě zima a jezdil jsem s tím stejně jako s V8, při nabíjení na veřejné PRE nabíječce (neměl jsem kabel na nabíjení doma ze 400V zásuvky) mně vyšel jeden kilometr okolo 4 korun, takže stejně jako Natural 98 s Urusem nebo Cayennem😂 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

OK, cena stejná, i když teda v extrémním režimu pro elektro, takže můžeš srovnávat jenom čisté dojmy z dvou světů. Co je lepší, kde je lepší zátah, plynulost zrychlení, ticho/zvuk, rychlost reakce, cruising, prostě user experience? 

Odesláno

Ber to s rezervou od kvazipetrolheada:) Jízdní vlastnosti srovnatelné, auto jede jako po kolejích, to i u Taycana, kterého mně občas půjčí na 1 den při běžném servisu. Nemá to nastavení rekuperace, takže na první dojem se tím jede podobně jako se spalovákem.

Zrychlení mně přišlo lineární, nemá to ten kopanec jako třeba Tesla S, kterou jsem měl před 7 lety půjčenou v Holandsku. Pocitové mně zrychlení oproti daily Cayenne GTS přišlo o něco pomalejší, potvrzují to i čísla 5,2 s vs 4,5 s. Plusem elektra je samozřejmě okamžitý zátah, což částečně eliminuje režim sport u spalováku. 

Elektro objektivně určitě tišší, ale já to nevnímal, hodně poslouchám muziku, ale Macan měl základní audio, které moc nejde poslouchat, takže člověk víc vnímá aerodynamický hluk zvenku. 

Štve mě nový interiér u Porsche, který se mně prostě nelíbí a působí levně(hlavně vykouslá kaplička přistrojovky podle vzoru Taycana), i když by to šlo částečně vylepšit dodatečnou výbavou, tohle auto bylo v sociál edition. 

Abych to shrnul, asi bych si zvyknul, ale pokud si pořád mohu u Porsche vybrat, tak další Cayenne GTS bude zase čistý spalovák, tohle auto má emoce čistá nula, půjčil jsem ho i manželce, která má daily Macan S s V6 a řekla mně, ať si to nechám, že radši bude hoblovat spalovák(nebo jí mám koupit Bentaygu😂) dokud vydrží, prý se jí líbí zvuk motoru😉

Odesláno
před 17 hodinami, Pozorovatel napsal:

Ovšem i tak jsem měl dneska ještě lepší spotřebu než včera 😃

Stačí teplota kolem 15°C a spotřeba hned padá dolů (menší odpor vzduchu a roste kapacita baterie). I když Q4 dá Olomouc Praha bez nabíjení, raději jedu vlakem, pohodlí a možnost pracovat, číst, spát je k nezaplacení :) 

Odesláno

Chápu, za mlada mě řízení taky bavilo. Slovensko jsem sjezdil celé začátkem 90-tých let od té doby jen sporadicky.

Odesláno

U Přerova skvělá dobíjecí stanice i se zázemím 👍

• Dát hlas 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...