shadepirat Odesláno 2. září 2023 Nahlásit Odesláno 2. září 2023 Ahoj, rád bych se zeptal na jednu věc, o které už dlouho přemýšlím. Představte si, že skončíte na pustém ostrově (nebo se zhroutí civilizace nebo něco podobného) a žádné hodinářství už nikdy nebudete moct navštívit. Seřizování času podle slunce. U jakých hodinek je největší pravděpodobnost, že budou fungovat i za 30 let? Soláry? Mechaniky s ručním nátahem? Já prostě nevím. Klidně dávejte i konkrétní modely, budu rád. Díky!
Daemonultimate Odesláno 2. září 2023 Nahlásit Odesláno 2. září 2023 Za 30 let mechaniky bez servisu možná, ale ten čas bude hodně zajímavej Solárka to už asi nedaj, ještě tak 15, možná dvacet. Takže jak psal kolega, sluneční, ale ty se zas blbě nosej. Natahovací kukačky na záda místo batohu. Jo, to by šlo.
Seamaster Odesláno 2. září 2023 Nahlásit Odesláno 2. září 2023 TAk kdo zazil casy, kdy se jeste cetly knihy, vi od zakladni skoly, ze Robinson Crusoe mel slunecni hodiny i kalendar.
seikó Odesláno 2. září 2023 Nahlásit Odesláno 2. září 2023 Stary natahovaci Primky treba. Jen bych si je dal do nerez pouzdra.
shadepirat Odesláno 2. září 2023 Autor Nahlásit Odesláno 2. září 2023 Právě taky jsem si říkal, že starý primky vydrží hodně. Možná, že jsou dostatečně jednoduché. Sluneční se opravdu blbě nosí.
shadepirat Odesláno 2. září 2023 Autor Nahlásit Odesláno 2. září 2023 před 53 minutami, Roman-ZA napsal: podla mna by aj automaty mali ist. Nějak bych pocitově řekl, že budou náchylnější na mazání, ale nevím.
orol Odesláno 2. září 2023 Nahlásit Odesláno 2. září 2023 (upraveno) Na pustém ostrově by mi bylo celkem jedno, jestli se oběd bude podávat ve 12.00 nebo 12.03. Hlavně aby nějaký oběd byl! Jinak ty césiové hodiny by asi mohly jít celkem dobře, když tam bude nějaká elektřina pro pohon ... Upraveno 2. září 2023 uživatelem orol
orol Odesláno 2. září 2023 Nahlásit Odesláno 2. září 2023 před 1 hodinou, Seamaster napsal: ... Robinson Crusoe mel slunecni hodiny i kalendar. ale to jenom proto, že automaty ani qvarcky by mu v té době žádný e-shop na pustý ostrov neposlal
shadepirat Odesláno 2. září 2023 Autor Nahlásit Odesláno 2. září 2023 To s tím ostrovem, jsem napsal spíš jako příklad. Mě by taky bylo jedno v kolik zrovna obědvám. Co myslíte třeba Seiko Tuna Solar? Vydrží to ten modul a baterie?
ondra_v Odesláno 5. září 2023 Nahlásit Odesláno 5. září 2023 Obecně by mělo dlouho vdržet co nejméně kompilací, snad mechanický strojek bez data s ručním nátahem. Kvalitní zpracování bytelnější provedení a vodotěsnost.
shadepirat Odesláno 7. září 2023 Autor Nahlásit Odesláno 7. září 2023 Sešlo se tady hodně zajímavých návrhů, ale ani jeden model. Tak co třeba Prim Sport 2?
orol Odesláno 7. září 2023 Nahlásit Odesláno 7. září 2023 No, tak já Ti to teda prozradím - kdyby takový zázrak na světě byl, tak to mají všichni a nikdo by se nepatlal s vymýšlením něčeho lepšího.
Jerryl Odesláno 7. září 2023 Nahlásit Odesláno 7. září 2023 Že by např. oblíbená Seiko SKX? Ono fungovat 30 let dovedly i ty Primky, ale nejprve hodinky musejí přežít ztroskotání lodi a máchání majitele ve vodě a teprve až potom osvědčit svou spolehlivost. Takže Primky škrtáme. Je nepravděpodobné, že by se ty hodinky za 30 let nezastavily, takže bude těžké nastavit přesný čas, ale na vařeni vajíček na hniličko nebo na tvrdo by to až tak nevadilo.
juk Odesláno 7. září 2023 Nahlásit Odesláno 7. září 2023 Určitě sluneční. https://www.chronomag.cz/clanek/2006-11-06/prstencove-slunecni-hodiny.html
geometr Odesláno 7. září 2023 Nahlásit Odesláno 7. září 2023 U žádnejch. A po třiceti letech od zhroucení civilizace Ti budou nějaký hodinky šumák
shadepirat Odesláno 7. září 2023 Autor Nahlásit Odesláno 7. září 2023 Před hodinou, juk napsal: Určitě sluneční. https://www.chronomag.cz/clanek/2006-11-06/prstencove-slunecni-hodiny.html Zajímavé, děkuji!
shadepirat Odesláno 7. září 2023 Autor Nahlásit Odesláno 7. září 2023 před 1 hodinou, Jerryl napsal: Že by např. oblíbená Seiko SKX? Ono fungovat 30 let dovedly i ty Primky, ale nejprve hodinky musejí přežít ztroskotání lodi a máchání majitele ve vodě a teprve až potom osvědčit svou spolehlivost. Takže Primky škrtáme. Je nepravděpodobné, že by se ty hodinky za 30 let nezastavily, takže bude těžké nastavit přesný čas, ale na vařeni vajíček na hniličko nebo na tvrdo by to až tak nevadilo. SKX mají tu výhodu, že bych je i nosil rád.
Jerryl Odesláno 7. září 2023 Nahlásit Odesláno 7. září 2023 (upraveno) Za ta léta už jsem pár hodinek nasbíral, takže je po čem sáhnout To by mohla být celkem nezničitelná a spolehlivá dvojka Upraveno 7. září 2023 uživatelem Jerryl
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se