brett Odesláno 1. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. září 2013 @ brett: to vypadá skvěle, můžu poprosit o návod na domácího sejra? stačí juknout na net - začiít třeba tady: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10306517828-mala-farma/4804-recepty/?recept=674a zbytek dohledat a potřebné věci nakoupit - taky na netu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kalifx Odesláno 1. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. září 2013 grazie mille po dlouhe dobe tu vidim konecne seriozni italskou kuchyni a ne nejake mimisra*ky a la italie s kecupem pritom varit italii je tak jednoduche, troufam si rici, ze jednodussi a rychlejsi nez naprosta vetsina receptu z mimibazaru... (jen bych se nebal ten lilek orestovat na olivovem oleji - simplifikace )Simplifikace možná, ale při vysokotepelném smažení (pokud nechceš vyměňovat olej po každém zaplnění pánve) už dochází k nepěkným jevům/látkové změně ve složení panenského olivového oleje, protože ten je pro smažení velmi nevhodný. To restování cibule je tak maximum, co ve zdraví snese. na tohle rozhodně slunečnicový (řepkový ne, protože má přece jen osobitou příchuť) nebo arašídový, jak používá Ridi. No asi dobrý, ale porce je to jak pro pětiletý děcko. Co máme dál? Jo, to me taky napadlo. :-)Chlapi, já tam měl možná dát krabičku od sirek kvůli měřítku. Víte jak velký jsou ty rigatoni? Každej měří (před uvařením) 4,5 cm a má 1,5 cm v průměru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
IzTaPa Odesláno 1. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. září 2013 (upraveno) Simplifikace možná, ale při vysokotepelném smažení (pokud nechceš vyměňovat olej po každém zaplnění pánve) už dochází k nepěkným jevům/látkové změně ve složení panenského olivového oleje, protože ten je pro smažení velmi nevhodný. nee, nekdo ti nakukal dobrou blbost This is where the real benefits of extra virgin olive oil come to light. Extra virgin olive oil is ideal for frying. In proper temperature conditions, without over-heating, it undergoes no substantial structural change at all and keeps its nutritional value far better than other oils, not only because of the antioxidants but also due to its high levels of oleic acid (good fatty acids). It has a very high smoking point of 210?C which is substantially higher than the ideal temperature for frying food which any cook will tell you is around 180?C. Those fats with lower critical points, such as corn and butter, break down at this temperature and form toxic products. a pak jeste tady:http://www.westonaprice.org/know-your-fats/trans-fatty-acids-are-not-formed-by-heating-vegetable-oils Upraveno 1. září 2013 uživatelem IzTaPa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kalifx Odesláno 1. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. září 2013 (upraveno) Jo, to je pravda, ale pokud se nepletu, tak slunečnicový má nejvyšší teplotu (kouřový bod nevím přesně) někde kolem 230 stupňů. Takže proto raději ten. A ještě vidím problém taky v tom, že toho oleje je potřeba nalít do pánve opravdu hodně a přece jenom raději po smažení vyliju do kanálu olej za 40 korun/litr než panenský cca 200 korun/sedmička. Upraveno 1. září 2013 uživatelem Kalifx Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
IzTaPa Odesláno 1. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. září 2013 Jo, to je pravda, ale pokud se nepletu, tak slunečnicový má nejvyšší teplotu (kouřový bod nevím přesně) někde kolem 230 stupňů. Takže proto raději ten. A ještě vidím problém taky v tom, že toho oleje je potřeba nalít do pánve opravdu hodně a přece jenom raději po smažení vyliju do kanálu olej za 40 korun/litr než panenský cca 200 korun/sedmička. dispelling some common myths ano (pokud se bavime o refined), i ne (pokud se bavime o cold press) zkus toto -- http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point kup si na sezonu kanistr olivovyho a mas vystarano Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kalifx Odesláno 1. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. září 2013 (upraveno) Je možný, že jsem obětí zažranýho mýtu, ale já fakt furt nemůžu přijít na to, v čem je problém. Slunečnicový olej je vhodný na vysokotepelné smažení, je levný a dá se říct, že dodává smaženým věcem příjemnou chuť. S ohledem na to, že panenský olivový oleje kupuju spíš dražší (Isnardi), třeba kvůli specifické "ovocnější" chuti, tak bych na smažení tedy kupoval kanystr nějakýho dalšího, řadovýho. Čili, ergo kladívko, stejně bych ho musel mít navíc, jako mám te'd ten slunečnicovej. Nejde mně o to se hádat, ale kde je ta simplifikace? Upraveno 1. září 2013 uživatelem Kalifx Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
IzTaPa Odesláno 1. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. září 2013 Je možný, že jsem obětí zažranýho mýtu, ale já fakt furt nemůžu přijít na to, v čem je problém. Slunečnicový olej je vhodný na vysokotepelné smažení, je levný a dá se říct, že dodává smaženým věcem příjemnou chuť. S ohledem na to, že panenský olivový oleje kupuju spíš dražší (Isnardi), třeba kvůli specifické "ovocnější" chuti, tak bych na smažení tedy kupoval kanystr nějakýho dalšího, řadovýho. Čili, ergo kladívko, stejně bych ho musel mít navíc, jako mám te'd ten slunečnicovej. Nejde mně o to se hádat, ale kde je ta simplifikace? nee, kup si kanistr kvalitniho extra vergine primo od vyrobce. posledne me vysel litr na ~4 eura a byl dobry jak na namaceni chleba tak i na vareni Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kalifx Odesláno 1. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. září 2013 Tak dobře... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gorlo Odesláno 1. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. září 2013 Dovezl jsem z Chorvatska 15litru olivoveho oleje za 80kun/litr. Olej nebyl pro me. Jen informace, kdyby nekdo chtel zkusit olej z Chorvatska. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zmizík Odesláno 1. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. září 2013 (upraveno) Tak dobře... Nebuď zbytečně submisívní, prostě se jen smiř, že máš se slunečnicovým volejem po pÍči. Leave or not to bee. Upraveno 1. září 2013 uživatelem Zmizík Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 2. září 2013 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2013 Slunečnice na smažení není. Nejlepší na smažení je sádlo a přepuštěné máslo, případně obé v poměru 1:1. Pokud to smažidlo nemá ovlivnit chuť smaženého, je nejlepší arašidový olej a snesitelný je i fritovací olej (směska palmového, kokosového a všeho možného oleje s vysokým bodem kouřivosti). Smažit lze i na kukuřičném oleji, ale při nižších teplotách. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 2. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2013 Trochu do toho vidím, na smažení je dobrý:pro restauraci, profi fritéza, tak palmový olej, při pokojové teplotě je tuhý, na smažení ideál, nepřepaluje se a neovlivňuje chuť pokrmupro domácí použití pro smažení řízku na pánvi doporučuji mix máslo a EVOO half a half, máslo dodá chuť a EVOO zaručí že se to nepřepálí,což máslo samotné, i když přepuštěné, dělá celkem ochotně. Tenhle mix ovlivní chuť pokrmu, a to spíše pozitivním směrem.Klidně se dá smažit i v samotném olivovém oleji, ale jsme ve středu Evropy zvyklí na sádlo, takže to vaši strávníci nebudou přijímat s nadšením.Domácí fritéza je na nic všeobecně. Hranolky jako v restauraci neumí a řízek je lepší na pánvi. Sádlo taky dobrý, ale ovlivňuje chuť spíše negativně. Řepkový, slunečnicový a podobný oleje si nechejte do majonézy nebo do bábovky. Speciály, mezi které řadím i arašídový, jsou povětšinou hodně drahé . . . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bob Odesláno 2. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2013 Nechci vam do toho kecat, ale extra virgin na smazeni opravdu vhodny neni, pri vysoke teplote se meni chut, na jeden rizek asi ok, ale rizky pro celou rodinu bych na nem nedelal ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Kamil Odesláno 2. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2013 Tak jak je to, pouzivat panensky na teplou kuchyni nebo ne? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tittus Odesláno 2. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2013 Normálně ho používám skoro na všechno, ale je pravda, že řízky smažíme na sádle. Ale obecně v teplé kuchyni nevidím problém. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
IzTaPa Odesláno 2. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2013 Tak jak je to, pouzivat panensky na teplou kuchyni nebo ne? jo, vsechny ty poznamky o zmene struktury (a s tim spojene zmene chuti) atd. je cista 'urban legend' Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
montemar Odesláno 2. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2013 ... dobrej rizek se da usmazit temer na cemkoliv, kdyz se prizpusobi teplota, mnozstvi, cas... ja ho vobcas delam na kokosovym tuku z deemky... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Horhe Odesláno 2. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2013 Jo, indulona je taky celkem fajn. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bob Odesláno 2. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2013 (upraveno) Tak jak je to, pouzivat panensky na teplou kuchyni nebo ne?IMHO pouzivat, ale spis na nizsi teploty nez na smazeni .. Treba udelat na tom testoviny je jasna vec, opect cibulku, maso no problemo, ale neudrzovat ho dlouhodobe pri vyssi teplote nez je cca 180 stupnu viz napr tato tabulka http://dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0008.html http://hobby.idnes.cz/na-kvalitnim-extra-panenskem-olivovem-oleji-nesmazte-vyhazujete-penize-14g-/hobby-domov.aspx?c=A101209_133658_hobby-domov_mce Upraveno 2. září 2013 uživatelem Bob123 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bob Odesláno 2. září 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2013 Dnes jen studeny talir Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se