Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Ricousovo maso

2/3 vepřová kýta, 1/3 libový bůček. Na kilo směsi použito 20 g řeznické soli (podle řezníka by měly být 3% soli na váhu masa), špetka mletého kmínu a trochu toho pepře. Výsledek skvělý, barva masa zachována, chuť vskutku delikatesní. Mé nejdražší to až připomělo za bolšánů prodávané čínské vepřovky. :cheff:

 

Připomíná mi to recept na šunku. 1100 g vepřového masa, nejlíp krkovičky nakrájet na proužky o průřezu max. 2x2 cm, dát do misky, v 0,5 dl vody rozpustit 20 g rychlé soli a malou lžičku cukru. Maso se tím zalije a nechá 24 hodin v ledničce, občas se promíchá. Pak se to všechno nacpalo do octové flašky (proto ten rozměr, aby to prošlo hrdlem) a utlačilo vařečkou. Nakonec se flaška zavřela a ve vodě se to ohřívalo 2 hodiny při 95 stupních. Pak se to nechalo vychladnout, flaška se rozřízla a vypadnul krásný váleček šunky. Později se prodávaly i nádoby na vaření šunky.

 

Nakládané tvarůžky

 

Do láhve od majonézy se střídavě navrství vrstva nakrájené cibule s kolečky tvarůžek, kolik se vejde. Pak se to shora propíchne vařečkou a do vzniklé díry se nalije pivo. Sklenice se zavře a na 3 hodiny vloží do teplé vody asi 40 stupňů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

..... Maso se tím zalije a nechá 24 hodin v ledničce, občas se promíchá....

Maso by se tím nemělo zalívat, ale smísit - to znamená rukama roztok vmasírovat do nakrájeného masa dokud se nezačne maso lepit. Šunka pak lépe drží pohromadě. U vaření se, jak píšeš, nesmí překročit 95°, jinak se to jenom uvaří a je to nanic. Já občas dělám v šunkovaru, s teploměrem a max na 90°C.

 

Chuťově je ale podle mně lepší maso zavařované.........

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Domluvil jsem se s kamarádem na Chilli con carne, takže z 3 kg masa. Jsem skoro hotov, voní to v celém bytě.:)

 

 

Fazole a kukuřici na dokončení mám připravené.

Už je asi pozdě, ale doporučuji na závěr dát tak 3 kostičky čokolády a před tím samozřejmě nepřislazovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kamil

Není to jen pro mě, tak jsem kořenil decentně pouze kajénským pepřem. Některou z následujících vyzkouším, až to budu dělat jen pro sebe.

post-147-067146900 1287254570.jpg

 

EDIT: Nduju bych rád ochutnal, mají to někde u nás?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

EDIT: Nduju bych rád ochutnal, mají to někde u nás?

 

Kamile bohužel Nduja je v našich končinách v podstatě nesehnatelná. Já sám jsem si (společně s kamarádem) dovezl celkem slušnou zásobu z Kalábrie a využil toho, že to jde dobře zamrazit. U nás existujou akorát legrační a předražený napodobeniny ve skleničkách.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já balím závitky do mangoldu - můžu doporučit!! /libové mleté vepřové, uzené na malé kostičky, slaninu, vejce, strouhaný sýr, sůl, koření, cibule, česnek, možno i přidat vařenou rýži. Pochopitelně spařené listy mangoldu./

 

Já balím závitky nejraději do těch vietnamských papírů máčených v pivě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To dělám taky, ale když dělám klasické vietnamské závitky /a umím výborný/.

 

Dej prosím tě návod. Měl jsem je už v různých městech, ale nikde je snad nedělaj tak dobrý, jako u nás v UL. Stejně jako jejich kuřecí polívku (kdybys věděl jak na ni...).
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...