gandalf Odesláno 15. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. srpna 2011 Já chili rozřežu na 1/2, případně 1/4 /rukavice ...../, odstraním semena a suším. Sušené chili uchovám v této velikosti. Tak, jak mám já zkušenost se chili s vyšším obsahem kapsaicinu nedá po běžném usušení mlít ani drtit, protože je stále "pružné" /pokud ho nechceme pražit, to zase ztrácí další charakteristické vlastnosti pro které ho pěstujeme/. Skladuji ho např. v papírových krabičkách od čaje, podle druhů /bacha na potravní moly/. Dovedu si představit i nějaké dózy, ale tam by bylo potřeba se čas od času vypořádat se zbytkovou vlhkostí. Stejně tak odděleně ukládám i semena, která použiji následující rok k výsevu /případně si udělám poznámku na "sílu" rostliny, velikost a počet plodů atd./. U vyšlechtěných druhů je potřeba počítat s tím, že takto je nelze pěstovat donekonečna, je dobré si obstarat originální semena. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
brett Odesláno 15. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. srpna 2011 Snad vás to potěší Než jsem to dočetl, tak jsem málem dopadl jako Frank. Ještě teď slzím, a nejsem si jistý zda nemám bláto na hřišti :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 19. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. srpna 2011 (upraveno) Na prvním obrázku je chilli Bishops Crown - docela zajímavá škála chutí plodu, od výrazně sladké po ostrou.Na druhém Jamaican Yelow - ostré, aromatické.Na třetím Habanero Savina Red - palčivě ostré, aromatické.Na čtvrtém Jolokia - téměř nepoživatelné.Na pátém Jalapeňo, příjemně ostré, sladké.Na šestém Scotch Bonnet Red - aromatické, velmi ostré. Velmi ostrý je i nezralý zelený plod. Vysoký výnos.Na sedmém neznámé obří chili, neochutnal jsem.A nakonec celkový pohled. To "rákosí" je citrónová tráva. Upraveno 19. srpna 2011 uživatelem gandalf Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Alina Odesláno 19. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. srpna 2011 To je zbraň hromadného ničení Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Kamil Odesláno 19. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. srpna 2011 Na čtvrtém Jolokia - téměř nepoživatelné. Na šestém Scotch Bonnet Red - aromatické, velmi ostré. Velmi ostrý je i nezralý zelený plod. Vysoký výnos. Tyhle dvě by mě zajímaly. Hlásím, že loňská úroda spotřebována. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 19. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. srpna 2011 Kamile, to je přece jasný, počítám s tebou. Jen sklizeň se protáhne, protože bylo chladno a málo slunce. Na těch Bonnetech je tak 50-70 plodů. Téměř každý den nasazují nové, že je nestačím vyštipovat /aby rostlinu nevysilovaly/. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Kamil Odesláno 19. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. srpna 2011 Díky. Mimochodem máš vlastní recept na chilli omáčku/pastu? Já mám radši lehce nasládlou, takže moje základní omáčka: papričky, česnek, cukr, citronová/limetková šťáva, sůl, olej. Zajímavou chuť tomu dává trochu jemně nasekané šalotky nebo bílé cibule, někdo přidává protlak nebo presovaná rajčata nebo třeba bylinky. A taky jsem slyšel o přidání strouhaného zázvoru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 19. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. srpna 2011 Jo, zázvor bych dal taky. Možná i med. Poslal bych ti čerstvý plody. Ty si s nimi poradíš. Ale fakt si pořiď rukavice. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. srpna 2011 Dnes taková divočina - vepřová pečeně na kurkumě s cibulí a mrkev - pečeni nakrájíme, napepříme a nasolíme ( dle chuti). Po plátcích masa rozetřeme kurkumu a necháme chvilku (hoďku) odležet. Orestujeme cibuli, přidáme maso a necháme jej zavřít. Podlejeme trochou vody a dodáme další cibuli a mrkev.To celé potom dáme do trouby péct na cca hodinu ( kdo má rád rozpadající se maso, nechá v troubě déle). Příležitostě ochutnáme a pokud je to málo slané, ještě dosolíme. Podáváme s bramborama, nebo pečivem - my máme dnes doma upečený čerstvý chléb, takže bude chléb ( já budu jíst něco jiného, ale to sem dávat nebudu ). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
brett Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. srpna 2011 (upraveno) No, nevypadá to špatně :-) Dnešní oběd: "jen" nočky se špenátem a pečenou krkovičkou :-)MŇAM ! Upraveno 21. srpna 2011 uživatelem brett Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 23. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2011 synek si na dnešek poručil guláš s br. knedlíkem - tož ho měl mít Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mondeo2 Odesláno 23. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2011 No má to velice hezké ten tvůj synek,to bych si taky nechal líbit,jenže to dnešní vedro mi nějak rozhodilo chuť.Takže asi jen nějaký zeleninový salát. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 23. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2011 Zas se na chvíli udělalo léto na plný pecky a to je čas na tzatziki. Receptů je na internetu asi milión a všichni autoři tvrdí že ten jejich je ten jediný zaručeně pravý z Řecka. Já bych řek že jak už to u takových lidových jídel bývá, co vesnice, možná i co chalupa, to trochu jiný recept. V Řecku jsem nebyl ale řek bych že v jednoduchosti je síla a dělám to podle receptu který byl v nějakém cestopisném dokumentu. Na kterémsi ostrově toho tam babka dělala kýbl. Prostě a jednoduše: nastrouháme okurku, posolíme a až pustí vodu tak ji vymačkáme a to tak že důkladně. Přimícháme jogurt, co nejkvalitnější, hustý. Originál řecký by byl asi nejlepší. Rozmačkaný česnek, množství dle vkusu každého soudruha. Osolíme a opepříme dle chuti. Pak už jen trochu olivového oleje a dát vychladit. V některých receptech je ještě kopr ale ten nedávám. Jednak v některých těch receptech není a hlavně, kopr je poněkud roztahovačný. Sebemenší množství v jídle způsobí že jídlo má už jen jednu chuť a vůni. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
brett Odesláno 23. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2011 Já přidávám hodně kopru a máty. Okurku nesolím , ať z ní není hadra, ale pořádně vymačkám.Jinak viz výše.Skvělé!:-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 23. srpna 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2011 Originál řecký by byl asi nejlepší. Originál řecké jogurty kupujeme my sudeťáci v NDR. Mají 10% tuku a dost málo vody. Pro ty dál od hranic: lze nahradit kysanou smetanou a ricottou v poměru 1:1. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Kamil Odesláno 23. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2011 V Praze v Dejvicích běžně k dostání. Originální řecký nebo levnější turecký se stejnými parametry. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
H-B Odesláno 23. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2011 V Praze v Dejvicích běžně k dostání. Originální řecký nebo levnější turecký se stejnými parametry. Za kolik? Ja vim, ze jsem kousek od Strossmayeraku videl v malym obchode s reckym zbozim prodavat Total, ale bylo to za sileny ceny.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
brett Odesláno 24. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. srpna 2011 Kupuju jogurt Hollandia.Někde ho doporučovali, pokud není řecký k mání. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Kamil Odesláno 24. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. srpna 2011 Za kolik? Ja vim, ze jsem kousek od Strossmayeraku videl v malym obchode s reckym zbozim prodavat Total, ale bylo to za sileny ceny.. Podívam se a dám vědět. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
H-B Odesláno 24. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. srpna 2011 Podívam se a dám vědět. Diky moc Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se