Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Já chili rozřežu na 1/2, případně 1/4 /rukavice ...../, odstraním semena a suším. Sušené chili uchovám v této velikosti. Tak, jak mám já zkušenost se chili s vyšším obsahem kapsaicinu nedá po běžném usušení mlít ani drtit, protože je stále "pružné" /pokud ho nechceme pražit, to zase ztrácí další charakteristické vlastnosti pro které ho pěstujeme/. Skladuji ho např. v papírových krabičkách od čaje, podle druhů /bacha na potravní moly/. Dovedu si představit i nějaké dózy, ale tam by bylo potřeba se čas od času vypořádat se zbytkovou vlhkostí. Stejně tak odděleně ukládám i semena, která použiji následující rok k výsevu /případně si udělám poznámku na "sílu" rostliny, velikost a počet plodů atd./. U vyšlechtěných druhů je potřeba počítat s tím, že takto je nelze pěstovat donekonečna, je dobré si obstarat originální semena.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na prvním obrázku je chilli Bishops Crown - docela zajímavá škála chutí plodu, od výrazně sladké po ostrou.

Na druhém Jamaican Yelow - ostré, aromatické.

Na třetím Habanero Savina Red - palčivě ostré, aromatické.

Na čtvrtém Jolokia - téměř nepoživatelné.

Na pátém Jalapeňo, příjemně ostré, sladké.

Na šestém Scotch Bonnet Red - aromatické, velmi ostré. Velmi ostrý je i nezralý zelený plod. Vysoký výnos.

Na sedmém neznámé obří chili, neochutnal jsem.

A nakonec celkový pohled. To "rákosí" je citrónová tráva.

post-277-024755100 1313779306.jpg

post-277-078831000 1313779337.jpg

post-277-024603000 1313779351.jpg

post-277-098995000 1313779364.jpg

post-277-042681900 1313779386.jpg

post-277-001919300 1313779411.jpg

post-277-006575800 1313779431.jpg

post-277-092719500 1313779542.jpg

Upraveno uživatelem gandalf
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kamil

Na čtvrtém Jolokia - téměř nepoživatelné.

Na šestém Scotch Bonnet Red - aromatické, velmi ostré. Velmi ostrý je i nezralý zelený plod. Vysoký výnos.

 

Tyhle dvě by mě zajímaly. Hlásím, že loňská úroda spotřebována.:)
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kamil

Díky. Mimochodem máš vlastní recept na chilli omáčku/pastu?

 

Já mám radši lehce nasládlou, takže moje základní omáčka: papričky, česnek, cukr, citronová/limetková šťáva, sůl, olej. Zajímavou chuť tomu dává trochu jemně nasekané šalotky nebo bílé cibule, někdo přidává protlak nebo presovaná rajčata nebo třeba bylinky. A taky jsem slyšel o přidání strouhaného zázvoru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes taková divočina -

 

vepřová pečeně na kurkumě s cibulí a mrkev -

 

pečeni nakrájíme, napepříme a nasolíme ( dle chuti). Po plátcích masa rozetřeme kurkumu a necháme chvilku (hoďku) odležet. Orestujeme cibuli, přidáme maso a necháme jej zavřít. Podlejeme trochou vody a dodáme další cibuli a mrkev.

To celé potom dáme do trouby péct na cca hodinu ( kdo má rád rozpadající se maso, nechá v troubě déle). Příležitostě ochutnáme a pokud je to málo slané, ještě dosolíme.

 

Podáváme s bramborama, nebo pečivem - my máme dnes doma upečený čerstvý chléb, takže bude chléb ( já budu jíst něco jiného, ale to sem dávat nebudu ).

 

post-1110-020152500 1313918704.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zas se na chvíli udělalo léto na plný pecky a to je čas na tzatziki. Receptů je na internetu asi milión a všichni autoři tvrdí že ten jejich je ten jediný zaručeně pravý z Řecka. Já bych řek že jak už to u takových lidových jídel bývá, co vesnice, možná i co chalupa, to trochu jiný recept. V Řecku jsem nebyl ale řek bych že v jednoduchosti je síla a dělám to podle receptu který byl v nějakém cestopisném dokumentu. Na kterémsi ostrově toho tam babka dělala kýbl. Prostě a jednoduše: nastrouháme okurku, posolíme a až pustí vodu tak ji vymačkáme a to tak že důkladně. Přimícháme jogurt, co nejkvalitnější, hustý. Originál řecký by byl asi nejlepší. Rozmačkaný česnek, množství dle vkusu každého soudruha. Osolíme a opepříme dle chuti. Pak už jen trochu olivového oleje a dát vychladit. V některých receptech je ještě kopr ale ten nedávám. Jednak v některých těch receptech není a hlavně, kopr je poněkud roztahovačný. Sebemenší množství v jídle způsobí že jídlo má už jen jednu chuť a vůni.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Originál řecký by byl asi nejlepší.

 

Originál řecké jogurty kupujeme my sudeťáci v NDR. Mají 10% tuku a dost málo vody. Pro ty dál od hranic: lze nahradit kysanou smetanou a ricottou v poměru 1:1.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V Praze v Dejvicích běžně k dostání. Originální řecký nebo levnější turecký se stejnými parametry.

 

Za kolik? Ja vim, ze jsem kousek od Strossmayeraku videl v malym obchode s reckym zbozim prodavat Total, ale bylo to za sileny ceny..

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kamil

Za kolik? Ja vim, ze jsem kousek od Strossmayeraku videl v malym obchode s reckym zbozim prodavat Total, ale bylo to za sileny ceny..

Podívam se a dám vědět.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...