Přejít na obsah

Investice - akcie, ETF, měny, komodity

Doporučené příspěvky

Robotaxi je úlet který ještě pár spíš víc let nebude fungovat ve větší míře. Jsou to jen klasika snové řeči Muska a nesplněné a odkládané sliby. Po dalším kvartálu max dalším bude výprodej akcie… je totálně přestrelená už před volbami a teď ještě víc. Prodej v Číně bude klesat a další části firmy to nezachrání. Aby udrželi jakž takž trh půjdou dolů s marží.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 minutou, Humanzero napsal:

Robotaxi je úlet který ještě pár spíš víc let nebude fungovat ve větší míře. Jsou to jen klasika snové řeči Muska a nesplněné a odkládané sliby. Po dalším kvartálu max dalším bude výprodej akcie… je totálně přestrelená už před volbami a teď ještě víc. Prodej v Číně bude klesat a další části firmy to nezachrání. Aby udrželi jakž takž trh půjdou dolů s marží.

může fungovat v nějaké uzavřené homogenní komunitě s předplaceným členstvím a možností nepřizpůsobitelné klienty ze systému vyloučit. Dokonce si umím představit, že v arabských zemích tak budou venčit manželky. 🤣

• Haha 1
Odkaz ke komentáři

před 1 minutou, redd napsal:

TSLA je hype jak prase, ale trh to chce, tak je cena tam, kde je, i když jsou financials úplně jinde... Na intraday hraní mám TSLA rád, protože je volatilní a točí se tam velký objemy... 

na tohle to je dobrý koníček 👍

Odkaz ke komentáři

Ahoj, nemate nekdo doporuceni na nekolik ETF do kterych bych mohl rozlozit penize, co dostali deti od babicky po prodeji nemovitosti? Mam historicky ucet u Degiro, takze idealne u nich. Chtel bych to idealne zainvestovat na +5let. Akcie ani jiny investicni produkt (krom sporiciho uctu, coze ale uplne nechci) nepripada z duvodu omezeni ze strany zamestnavatele v uvahu. 

Diky

Odkaz ke komentáři

@bradda - nevim jak to ma Degiro, ale treba na Portu muzes zalozit primo ucet pro deti a ulozit jim to tam.

Jinak pozor na ty ETFka. Pokud mas omezeni od zamestnavatele, tak podle me budes muset delat pre-clearance i v tomhle pripade. Kdyz tak me nekdo opravte, ale ETFka se skladaji z mixu ruznych produtu. Priklad: kvuli zamestnavatelove omezeni nemuzes investovat do Tesly. Pokud ale vyberes ETF investujici do S&P500, tak to ale taky obsahuje Teslu a tim padem bys realne ani tohle ETF nemel vybrat. 

Je potreba vybirat peclive, nebo si to u zamestnavatele predschvalit. Kdyz pouziju priklad s tou Teslou, tak jsem to vzdy resil tak, ze jsem si s compliance udelal pre-clearance. Tam slo o to, ze Tesla byla s nejakou restrikci, ale kdyz jsem realne na Tesle jako klientovi nepracoval, tak mi to schvalili a mohl jsem to nakoupit.

Odkaz ke komentáři

Hm to je zajímavé s těmi restrikcemi od zaměstnavatele na nakupování akcií. Jestli můžete, rozepište se o tom víc.

U toho ETF jako je SP500 mi to ale přijde přehnané.. 

@bradda Už si nepamatuju, jestli DEGIRO mělo zkušební účet, ale vím že tam byly dost mastné poplatky za nákup a prodej akcií, tak si to možná vyzkoušej předem na těch ETF na zkušebním účtu. Ať tě to pak nestojí majlant na poplatcích.

Odkaz ke komentáři

Je to jednoduche. Pracoval jsem pro jednu firmu z Big4. Takze kdyz to prezenu, tak polovina top companies na svete byla nasim klientem (at uz soucasnym, minulym nebo budoucim).

Tim padem kdyz tem firmam dodavas nejake sluzby, tak mas pristup k internim informacim a teoreticky bys to mohl zneuzit ve svuj prospech. Treba pomahas rozjet prodej nejakeho produktu a ocekavas, ze jak s tim firma vyjde na trh, tak akcie vystreli. Takze pred uvedenim jich nakoupis mraky a mas lehce vydelano. Proto tohle zamestavatel omezoval. Kazda transakce (nakup, prodej) musela byt hlasena a zaznamenana v systemu. Byl to dost oser.

Odkaz ke komentáři

Tak samozrejme, ze se da obejit vsechno. Kdyby ale lidi nemeli tenhle mindset a nesnazili se nic obchazet, tak tu nemusi byt zadne compliance a veskere smlouvy jsou na jednu A4. Takhle tu mas nejaky soubor preventivnich opatreni, ktere by to mela pokryt v prvni fazi. 

Dalsi vec je, ze kdyz provadis ruzne kontroly a audity ve firmach, tak bys mel mi idealne uklizeno i doma. A sam se nesnazit neco obchazet.

Odkaz ke komentáři

před 40 minutami, Kotlick napsal:

Hm to je zajímavé s těmi restrikcemi od zaměstnavatele na nakupování akcií. Jestli můžete, rozepište se o tom víc.

U toho ETF jako je SP500 mi to ale přijde přehnané.. 

@bradda Už si nepamatuju, jestli DEGIRO mělo zkušební účet, ale vím že tam byly dost mastné poplatky za nákup a prodej akcií, tak si to možná vyzkoušej předem na těch ETF na zkušebním účtu. Ať tě to pak nestojí majlant na poplatcích.

Ja zase pracuji pro jednu mezinarodni banku v ramci korporatniho oddeleni a v minulosti to bylo pouze omezeno na akcie firem s kterymi prichazim do styku a jsou klienty banky. Nicmene pred nekolika lety se to omezilo komplet a krome par back-office pozic, v podstate nikdo nemuze kupovat akcie/dlouhopisy. Mame moznost ETF a podilovych fondu, nicmene s omezenim, ze zadna spolecnost nesmi presahnout 10% hodnoty/podilu ve fondu

Upraveno uživatelem bradda
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...