Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Aha, takze pokud budeme mluvit konkretne, tak zkusit prepajet nozku k4, nebo je spaleny T21, nebo zkusit prehodit IC7 a IC8? Oznacil jsem to cervene:

attachicon.gifschema2.jpg

Aha, čísla sú spínané cez tranzistory. Predpokladal som klasiku 74141. V takom prípade nepredpokladám závadu na IC7, ale môžeš ich skúsiť prehodiť s IC8, je to rýchlejšie, než spájkovanie. Tiež skús kúskom drátu prepojiť nohu digitronu E3 priamo na zem, mal by trvalo svietiť (môžeš urobiť prepojku priamo na T21, edit: ALE NA ZEM, NIE NA BÁZU!!). Overíš si, že je číslovka v poriadku. Ak to nepomôže, tak bude chyba niekde okolo T21, tak ako máš naznačené v schéme. Môže mať len studený spoj, ale môže byť aj prerazený. edit: Tiež spoj od tranzistora k digitronu nemusí byť OK, možno radšej skús funkčnosť číslovky priamo drátikom z nohy digitronu niekam na zem.

Upraveno uživatelem McStinger
Návštěvník GlenAffric
Odesláno

Mám dvoje - jedny jsem si dělal podle přílohy AR z roku tuším 1974 nebo 1975, klasická TTL konstrukce s děliči, oscilátor s 1 MHz krystalem. Pozdější úpravou vytvořen ještě budík po minutě a změna ovládání - otočný přepínač umožňuje vynulování sekund na časový signál. Výbojky ZM1020. Bohužel je v poslední době nedostatek TTL obvodů, sice mám zásobu, ale například 7472 už žádný. Dekodéry 74141 nevydržely moc dlouho, až nyní ty poslední drží.

Druhé jsem koupil jako stavebnici, jsou tam ZM1080 a již pracují na bázi mikroprocesoru, napětí pro výbojky je získáno měničem - hodiny trochu pískají.

Digitrony mi připomínají tu dobu, kdy jsme doma bastlili ze všeho dostupného všelijaké podivnosti. Moc rád na to vzpomínám..

Odesláno

Uz pred nekolika mesici jsem koupil od clena Pelikan73 kompletne sestavenou stavebnici TIPA PT029, ktera pak dlouho odpocivala v supliku. Celou tu dobu jsem uvazoval, jak hodiny zapouzdrit, vzhledem k rozmisteni trubic, velkych kondenzatoru. ale i ostatnich soucastek jsem nemohl na nic kloudneho prijit - aby to vypadalo dobre, aby bylo co nejvice videt, aby se na to neprasilo, dal se obcas seridit cas, nebo vymenit zalozni 9. voltova baterie.  

A protoze navic nejsem moc manualne zrucny, chtelo to nejake reseni, kdy ja sam nebudu muset moc rezat, vrtat, brousit, pilovat, lakovat, tmelit, lepit a podobne.  :bag:

Trvalo, nez jsem na to prisel :D , ale myslim, ze to nevypada spatne a splnuje to vse, co jsem chtel. Takze Ebay, roura z plexiskla (zapomneli mi ji naporcovat, takze nakonec jsem se rezani nevyhnul), 2 pasujici vika z plexiskla. Uriznout ca 25 cm z metrove trubky, vyvrtat jednu diru na kabel, nekolik vetracich otvoru, fertig.Dokonce manzelce se to libi a to je sakra co rict.  :smile_anim:

Jednu chybicku to ma, zjistil jsem, ze u druhe trubice nesviti cislo 4, ale to preziju, v noci v tuhle dobu spim, a odpoledne jsem v praci. :)

attachicon.gifIMG_9083.JPG

attachicon.gifIMG_9085.JPG

attachicon.gifIMG_9087.JPG

attachicon.gifIMG_9088.JPG

attachicon.gifIMG_9089.JPG

attachicon.gifIMG_9090.JPG

attachicon.gifIMG_9092.JPG

attachicon.gifIMG_9093.JPG

Musím říct, že ten plexi válec se mi moc líbí... pěkná práce.

Odesláno

Diky yaro. A jak jsem tak brouzdal a koukal po ruznych nixie, uklik jsem se a ted mam na ceste tyhle malinkate:

http://www.pvelectronics.co.uk/index.php?main_page=product_info&cPath=1&products_id=140

Idealni na pracovni stul. :D

Ty jsou super! Taky je mám na stole v práci. Koupil jsem už druhý a budu je stavět pro Tátu k vánocům.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Ty jsou super! Taky je mám na stole v práci. Koupil jsem už druhý a budu je stavět pro Tátu k vánocům.

Jo, jsou. A stejne za to muzes ty, ze po 18. letech po stredni skole budu zase pajet. :D

Stavebnice dorazila, ted musim dokoupit vybaveni a pak se do toho pustim. Takze tak za rok, za dva by to mohlo byt hotove. :D

post-3194-0-35140300-1414068395_thumb.jpg

post-3194-0-99265900-1414068402_thumb.jpg

post-3194-0-41732000-1414068410_thumb.jpg

Odesláno (upraveno)

Koupil jsem si sestavené stolní digitronové hodiny. Ještě musím vyřešit základnu.

tak já vo tom furt melu a Ty už je máš tak jak už bylo řečeno KDE a za kolik ???   Prosím

Upraveno uživatelem mondeo2
Odesláno

Cena necelé 2.000 Kč i s dopravou ze Slovenska.

Náhradní digitron a dvě doutnavky přiloženy.

Připraveno pro elektrovického blbce (mě): včetně připojeného adaptéru a držáku tužkových baterií (záloha při výpadku proudu).

post-1538-0-58896300-1414788408_thumb.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...