Přejít na obsah

Oslizla lepkava krabice IWC

Doporučené příspěvky

Z roku ±2012 mam jedny IWC a krabice k nim (celkem velka) se tak pred 2-3 lety zacala samovolne rozpadat. Je to humac, protoze to co se z toho uvolnuje je takovy cerny lepkavy svinstvo, takze se te krabice v podstate neda dotknout, aby to clovek nemel na prstech. Nemam to ted u sebe, abych to vyfotil, ale vypada to tak nejak podobne jako na prilozenych fotkach. Vygooglil jsem k tomu, ze to snad nekdo uspesne zkrotil nejaky odmastovacem na troubu (nastrikat a nechat pusobit, pak drhnout hadrikem), ale nez se pustim do tak drsne akce, tak bych se rad zeptal, jestli s tim tady nekdo mate zkusenosti a jak jste pripadne postupovali a s jakym vysledkem. diky

296202-11.thumb.jpg.d15b6a6689532a4cfd2b48f70ee5abc9.jpg

37807809-m6q4kc8iddaie7kcxjp32og8-ExtraLarge.thumb.jpg.b1276bbd8fb27d5b01d3fe9f165929cb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Heleď  ,je to ten samej připad  co jsem čistil pouzdro na brejle zn.Porsche design je to ten samej matroš povrchovky jen tam měl zůstali ty nápisy který jsou ale vytlačovaný a nejsou barevně odlišený ,takže to dopadlo celkem dobře....dělal jsem to nějakým alkoholem nebo tak něco....nemusí to být ani u radiátorů aby to takhle začalo lepit ,normální stabilní pokojová teplota...pokud nechceš přijít o ty nápisy tak na to hod salám ...krabice nenosíš...leda tak až to pojdeš prodat...prostě jim to v té době nejakej dodavatel vyráběl s touhle povrchovou úpravou a neměli ověřený jak se to po letech zachová...viz. loupající se červený krabice na Omegach...

Odkaz ke komentáři

Tohle mi dělají krabice Omega i Tudor, myslím, že mi někdo radil to stříknout nějakým lakem, ale vykašlal jsem se na to. Jinak tenhle lepkavý sajrajt se dělá i na palubní desce některých Mercedesů SLK. Tak možná někdo to odborně řešil tam.

Odkaz ke komentáři

Zkusil bych kontaktovat kluky z umyem.cz, ochotni a poradi. Osobně bych to viděl na nějaký tar removal.

Upraveno uživatelem raym0n
Odkaz ke komentáři

Je to bohužel degradace materiálu. Žádná rozumná stabilizace se mi nikdy v domácích podmínkách nepodařila. Ani izopropyl, ani nic jiného. Takové ty chemie na trouby a houbičky k tomu = cesta do záhuby ještě dřív, než to shnije vlastní rychlostí. Nebo natolik masivní poškození, že to nemá cenu řešit. Přeju hodně štěstí. Možná nějakou profi cestu najdeš.

Odkaz ke komentáři

V 13. 1. 2025 v 16:32, sodekcz napsal:

Je to bohužel degradace materiálu. Žádná rozumná stabilizace se mi nikdy v domácích podmínkách nepodařila. Ani izopropyl, ani nic jiného. Takové ty chemie na trouby a houbičky k tomu = cesta do záhuby ještě dřív, než to shnije vlastní rychlostí. Nebo natolik masivní poškození, že to nemá cenu řešit. Přeju hodně štěstí. Možná nějakou profi cestu najdeš.

Mas nejakou osobni zkusenost, ze tohle chemie na trouby znicila? Ja jsem prave na vazkach, jestli neco takoveho zkusit nebo ne, jak pise vyse kolega Jehlan

Odkaz ke komentáři

Tak vono to může napáchat i vedlejší škody. Mně se svýho času taková ta bílá krabice od Mark XV přilepila k velmi zachovalý (takřka NOS stavu) červený krabici Heuer (klasika ze 70. let). To mě i celkem nas*alo. 

Odkaz ke komentáři

před 21 minutami, sodekcz napsal:

@tmoris na krabici ne, na podobném materiálu ano. Izopropyl nic nevyřešil ale ani neublížil. Chemie situaci zhoršila, odírat na podkladový materíál jsem nehodlal Stabilizaci nějakým překryvným lakem jsem nezkoušel.

ten izopropylalkohol použiješ na odstranění nečistot - je to rozpouštědlo a to lepivé jsou změkčovadla, která se uvolňují. Pak teprve ošetření povrchu k zpomalení degradace. 

Odkaz ke komentáři

Nejsou v tom sami, Omega a její červený loupací krabice, Tag a jejich loupací krabice a mohl bych pokračovat… 

Každej umělej materiál narozdíl od kůže degraduje a dopadne podobně. Ostatně proto už IWC dělá karton a kůži, Omega dřevo(ale ta koženka vevnitř se taky loupe), Bretling ten recyklát…

Odkaz ke komentáři

před 4 hodinami, Karussell napsal:

Nejsou v tom sami, Omega a její červený loupací krabice, Tag a jejich loupací krabice a mohl bych pokračovat… 

Každej umělej materiál narozdíl od kůže degraduje a dopadne podobně. Ostatně proto už IWC dělá karton a kůži, Omega dřevo(ale ta koženka vevnitř se taky loupe), Bretling ten recyklát…

nj holt rolex, ktery uz pred 70 lety pochopil, ze to maji delat jen ze dreva a kuze..

Odkaz ke komentáři

před 12 hodinami, Jehlan napsal:

ten izopropylalkohol použiješ na odstranění nečistot - je to rozpouštědlo a to lepivé jsou změkčovadla, která se uvolňují. Pak teprve ošetření povrchu k zpomalení degradace. 

a tim alkoholem teda sundas vsechen ten lepivy sajrajt na podkladovy material, nebo tim jen sundas vrchni vrstvu, ktera lepi a pod tim bude taky ten lepivy bordel, ale jeste v nelepkave forme a to se pokousis pak stabilizovat tim druhym sprejem cos postoval?

Odkaz ke komentáři

@tmoris  - nevím jak se bude chovat tvůj materiál. Záleží na technologii výroby, kterou tehdy použili. Proto píšu, zkus na kousku. Jestli ten materiál degradoval už hodně, tak to asi stejně nezachráníš a bude to sice nelepkavé, ale bude se drobit.

Jo a o stabilizaci není řeč, tam prostě probíhá permanentní rozpad a uvolňování ftalátů. 

Upraveno uživatelem Jehlan
Odkaz ke komentáři

před 21 minutami, Jehlan napsal:

@tmoris  - nevím jak se bude chovat tvůj materiál. Záleží na technologii výroby, kterou tehdy použili. Proto píšu, zkus na kousku. Jestli ten materiál degradoval už hodně, tak to asi stejně nezachráníš a bude to sice nelepkavé, ale bude se drobit.

Jo a o stabilizaci není řeč, tam prostě probíhá permanentní rozpad a uvolňování ftalátů. 

a ten izopropylalkohol je neco spesl, nebo je to to same co technicky lih (mam doma)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...