Přejít na obsah

První "pořádné" hodinky

Doporučené příspěvky

Wow, super díky všem co zatím reagovali, "to jsem nečekal" :-). Možná lehce rozšířím svůj aktuální pohled na situaci, který jsem nastínil v úvodním příspěvku (a částečně životní filosofii), která se svým způsobem určitě promítá do těchto prvních hodinek.

Začnu asi hodně ze široka, ale obecně mám rád praktické a kvalitní věci, které se mi ale musí zároveň i líbit. Nemám problém si za "rozumnou" kvalitu připlatit, ale mé finanční možnosti samozřejmě nejsou neomezené :-). Zkusím svůj pohled na hodinky přirovnat třeba k autům (a možná mě na základě toho řeknete, že jsem magor a že na hodinky se takto dívat nemůžu :-D). Pro mě je vrcholem kvality/praktičnosti/komfortu v segmentu aut aktuální verze Subaru outback. Cenově je to vůz, který si mohu dovolit jak pořídit, tak provozovat. Z venku má určitě nějaké vady na kráse ale v dobré barvě vypadá i jako manažerský vůz. Interiér a komfort sedadel je na danou cenovou hladinu nadstandardní a konkuruje např. koncernovým vozům, které jsou u půl mil a milion dražší. Motor sice není žádný trhač asfaltu, ale je to držák. Auto jako takové je velmi praktické, když máte dvě děti a navíc koníčky typu lyžování/golf apod... Bezpečnostně je subaru špička, 4x4 nemá smysl diskutovat... Každopádně to není "prémiovka" v tom pravém slova smyslu (jako bmw, mb, volvo apod.), ale je to řekněme vstupní segment do této kategorie vozů, protože určité prvky auta tomu určitě odpovídají. Auto vás dostane všude, budete se po jízdě cítit komfortně a ať už z něj vystoupíte na horách nebo u zákazníka, tak si nikdy ostudu neuděláte, naopak většina lidí se spíš zeptá, jak to jezdí, jak jste spokojeni apod. 

Takže jaké hodinky jsou "subaru outback"? 🙂 Ano i já mám pocit, že pro mě to jsou asi právě bb58. "Šetřit" na ně nemusím, jen jsem nechtěl hned ze startu do nich dávat tolik peněz, ale těch pár reakcí mne určitě pošťouchlo tím správným směrem... Je ale asi pravda, že koupit teď něco za 20 až 40 a za půl roku řešit bb za 60 až 100 je asi blbost, protože ty levnější by asi pak opravdu leželi jen ve skříni, na to se moc dobře znám.

Doporučené Junghans @dragys27 nebo Bambino @tommasini - tohle už je pro mě moc "usedlé", chci, aby ty hodinky měli trošku sportovní nádech, i když je na sporty využívat nebudu.

Když zabrousím do dalších reakcí: reakce @maama na seiko strojky 6R mě dost nemile překvapila (každopádně díky za ni!), protože jsem ty alpinisty opravdu měl v hledáčku, kdyby sedly na ruce, tak by asi cena (rozum) zvítězila (oproti bb). Tímto je v podstatě vyřazuji, protože co od hodinek očekávám, je spolehlivost.

K japoncům obecně... Mám k jejich výrobkům pozitivní vztah podložen osobní zkušeností s používání. Ať už výše zmíněn subaru, tak třeba nože, tak třeba golfové hole. Sám jsem byl mile překvapen, když jsem začal hodinky trošku zkoumat, že je dělají i japonci. V podstatě mi je tady nikdo "necpete", až na ty GS @ATOM, ty jsem samozřejmě taky zaregistroval, ale dají se u nás koupit a servisovat?

A tímto se oslím můstkem dostávám k tomu, čemu vlastně zatím nerozumím a nemám nastudováno. Co obchod kde koupit, co servis, náklady apod? Plánuji oběhnout shopy v Olomouci (Helvetia - Longines, Hamilton) a nejspíš Bechyně v Brně na tudory. I když má v úvodním výběru i pár mikrobrandů, tak to spíš jen proto, že mě zaujal daný model. Stejně jako s těmi auty - chci mít následně ověřeného a kvalitního servisního partnera, u kterého vím, že mi ty hodinky dokáže servisovat a zajistit relevantní péči a nebudu muset sám řešit složitě komunikaci přímo se zahraničním výrobcem apod. Tak daleko zatím nejsem a asi ani v aktuální fázi života jen tak nebudu.

Tzn. sám sebe tak trochu přesvědčuji, že se asi budu rozhodovat mezi Longines a Tudor (velké tradiční značky, které cenově odpovídají mé představě a mají zastoupení v ČR), samozřejmě rozhodující bude, jak co sedne na ruce. Co servisní náklady u těchto dvou brandů? Jsou podobné? O jakých částkách a jak často se bavíme. Buďme konkrétní, např. Conquesty vs BB58.

Dále - tudory BB58 vs BB36 vs BB39 viz @Chronopetr.Určitě registruji a chci si je dát na ruku. BB58 jsou sice potápky, ale tak nějak mi to zrovna na nich nevadí - myslím, že když je dám na kůži, tak je můžu mít i ke slušnějšímu oděvu (většinou jsem např. v košili a svetru, někdy pouze polo triko, sako nosím minimálně), a když je dám na nato nebo na nějaká perlon, tak zas budou na takovou tu běžnou lítačku. Ale možná stejně dobře budou fungovat i BB36/39

Tudor BB58 Blue strap alternative | WatchUSeek Watch Forums

BB39 on the wrist : r/Tudor

Musím ale ještě jednou všem poděkovat, delší dobu jsem na žádném fóru nic neřešil, tak jsem úplně zapomněl na ten pocit, když se s něčím svěříte a lidi vám skutečně reagují s cílem pomoct. moc díky!

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, ATOM napsal:

GS quartz potrebuje servis za 50 let. Do te doby si jen menis baterku a sem tam tesneni. Coz problem neni :)

Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno: GS quartz nemá servisní interval 50 let, je to teoretická životnost oleje v centrálním bloku hodinek. Že je s  tím obecně mnohem míň práce a nákladů ve srovnání s mechanikou, o tom žádná. 

K věci: GS v ČR koupit lze, zajistit servis taky. Modrý SPGP005 jsou nádherný hodinky, ale na @RazoR ruce budou tragicky velký.

Proč bych si na tvým místě zatím (sebelepší) quartz nekupoval: dokud bys si mechaniky nikdy nezkusil, bude ti to strašit v hlavě, takže bys si moc nepomohl. 

Moje troška: z toho, co tu padlo, modrý Sinn 556. 

Odkaz ke komentáři

před 3 hodinami, RazoR napsal:

Dále - tudory BB58 vs BB36 vs BB39 viz @Chronopetr.Určitě registruji a chci si je dát na ruku. BB58 jsou sice potápky, ale tak nějak mi to zrovna na nich nevadí - myslím, že když je dám na kůži, tak je můžu mít i ke slušnějšímu oděvu (většinou jsem např. v košili a svetru, někdy pouze polo triko, sako nosím minimálně), a když je dám na nato nebo na nějaká perlon, tak zas budou na takovou tu běžnou lítačku. Ale možná stejně dobře budou fungovat i BB36/39

Ahoj,

mám ruku velkou jako Ty (tzn. cca 16,5 cm) a ty BB58 už mi přišly velikostně dost na hraně a nakonec jsem pořídil menší BB54 a sedí naprosto skvěle. A navíc mají lepší sponu s T-fitem.

Takže koukni i na BB54.

Odkaz ke komentáři

Ahoj, 

ze seznamu bych asi při doplnění rozpočtu volil Tudor.

Já osobně hledám automaty bez data takže osobně to preferuji.
Každopádně přeji šťastnou ruku při výběru 👌

Jinak hodím vcelku zajímavé Astrony.

Jirka

IMG_1257.jpeg

Upraveno uživatelem jiriku23
Odkaz ke komentáři

Rád si čtu podobná vlákna s žádostí o radu jaké první hodinky pořídit, abych měl vyřešeno jednou pro vždy 😁. Je úplně jedno, co si pořídíš jako první, jako Subarista stejně skončíš u Zenithů a když Seiko, tak spíš to velké 😉. Vlastní zkušenost Subaristy. A mimochodem všechno jsou to super volby!

Odkaz ke komentáři

před 23 hodinami, RazoR napsal:

Wow, super díky všem co zatím reagovali, "to jsem nečekal" :-). Možná lehce rozšířím svůj aktuální pohled na situaci, který jsem nastínil v úvodním příspěvku (a částečně životní filosofii), která se svým způsobem určitě promítá do těchto prvních hodinek.

Začnu asi hodně ze široka, ale obecně mám rád praktické a kvalitní věci, které se mi ale musí zároveň i líbit. Nemám problém si za "rozumnou" kvalitu připlatit, ale mé finanční možnosti samozřejmě nejsou neomezené :-). Zkusím svůj pohled na hodinky přirovnat třeba k autům (a možná mě na základě toho řeknete, že jsem magor a že na hodinky se takto dívat nemůžu :-D). Pro mě je vrcholem kvality/praktičnosti/komfortu v segmentu aut aktuální verze Subaru outback. Cenově je to vůz, který si mohu dovolit jak pořídit, tak provozovat. Z venku má určitě nějaké vady na kráse ale v dobré barvě vypadá i jako manažerský vůz. Interiér a komfort sedadel je na danou cenovou hladinu nadstandardní a konkuruje např. koncernovým vozům, které jsou u půl mil a milion dražší. Motor sice není žádný trhač asfaltu, ale je to držák. Auto jako takové je velmi praktické, když máte dvě děti a navíc koníčky typu lyžování/golf apod... Bezpečnostně je subaru špička, 4x4 nemá smysl diskutovat... Každopádně to není "prémiovka" v tom pravém slova smyslu (jako bmw, mb, volvo apod.), ale je to řekněme vstupní segment do této kategorie vozů, protože určité prvky auta tomu určitě odpovídají. Auto vás dostane všude, budete se po jízdě cítit komfortně a ať už z něj vystoupíte na horách nebo u zákazníka, tak si nikdy ostudu neuděláte, naopak většina lidí se spíš zeptá, jak to jezdí, jak jste spokojeni apod. 

Takže jaké hodinky jsou "subaru outback"? 🙂 Ano i já mám pocit, že pro mě to jsou asi právě bb58. "Šetřit" na ně nemusím, jen jsem nechtěl hned ze startu do nich dávat tolik peněz, ale těch pár reakcí mne určitě pošťouchlo tím správným směrem... Je ale asi pravda, že koupit teď něco za 20 až 40 a za půl roku řešit bb za 60 až 100 je asi blbost, protože ty levnější by asi pak opravdu leželi jen ve skříni, na to se moc dobře znám.

Doporučené Junghans @dragys27 nebo Bambino @tommasini - tohle už je pro mě moc "usedlé", chci, aby ty hodinky měli trošku sportovní nádech, i když je na sporty využívat nebudu.

Když zabrousím do dalších reakcí: reakce @maama na seiko strojky 6R mě dost nemile překvapila (každopádně díky za ni!), protože jsem ty alpinisty opravdu měl v hledáčku, kdyby sedly na ruce, tak by asi cena (rozum) zvítězila (oproti bb). Tímto je v podstatě vyřazuji, protože co od hodinek očekávám, je spolehlivost.

K japoncům obecně... Mám k jejich výrobkům pozitivní vztah podložen osobní zkušeností s používání. Ať už výše zmíněn subaru, tak třeba nože, tak třeba golfové hole. Sám jsem byl mile překvapen, když jsem začal hodinky trošku zkoumat, že je dělají i japonci. V podstatě mi je tady nikdo "necpete", až na ty GS @ATOM, ty jsem samozřejmě taky zaregistroval, ale dají se u nás koupit a servisovat?

A tímto se oslím můstkem dostávám k tomu, čemu vlastně zatím nerozumím a nemám nastudováno. Co obchod kde koupit, co servis, náklady apod? Plánuji oběhnout shopy v Olomouci (Helvetia - Longines, Hamilton) a nejspíš Bechyně v Brně na tudory. I když má v úvodním výběru i pár mikrobrandů, tak to spíš jen proto, že mě zaujal daný model. Stejně jako s těmi auty - chci mít následně ověřeného a kvalitního servisního partnera, u kterého vím, že mi ty hodinky dokáže servisovat a zajistit relevantní péči a nebudu muset sám řešit složitě komunikaci přímo se zahraničním výrobcem apod. Tak daleko zatím nejsem a asi ani v aktuální fázi života jen tak nebudu.

Tzn. sám sebe tak trochu přesvědčuji, že se asi budu rozhodovat mezi Longines a Tudor (velké tradiční značky, které cenově odpovídají mé představě a mají zastoupení v ČR), samozřejmě rozhodující bude, jak co sedne na ruce. Co servisní náklady u těchto dvou brandů? Jsou podobné? O jakých částkách a jak často se bavíme. Buďme konkrétní, např. Conquesty vs BB58.

Tudor BB58 Blue strap alternative | WatchUSeek Watch Forums

BB39 on the wrist : r/Tudor

Musím ale ještě jednou všem poděkovat, delší dobu jsem na žádném fóru nic neřešil, tak jsem úplně zapomněl na ten pocit, když se s něčím svěříte a lidi vám skutečně reagují s cílem pomoct. moc díky!

Jsi na nejlepší cestě. Vol srdcem a logikou. U hodinek je nejzajímavější právě tato stránka věci, musíš spojit výjimečnou emoci a chladný kalkul. 😉

Odkaz ke komentáři

Za mě Formexy. Nabízí za rozumnou cenu top kvalitu a myslím i COSC. Jasně,  jsou to mikrobrandy, ale jsou prostě boží a co víš? V budoucnu jejich cena klidně může stoupnout. I ten design je pěkný. Myslím, že  mají i odpružení pouzdra hodinek vůči řemínku.  Koukni na YouTube tam to ukazují. 

Odkaz ke komentáři

Ahoj, pokusím se odpovědět přímo na tvou otázku.. a jako obyčejně půjdu trochu proti produ.

1. Hodinky si kupuješ na významné životní jubileum - 40 konečně budeš chlap. :) Přispěje ti celá rodina a navic jde o první pořádne hodinky, které ti pravděpodobně už zůstanou. Nekupuj ojetinu. Nebude mít z toho radost babička, partnerka a ja nevim kdo všechno.. a ani ty. Jde o tvé první hodinky, ( nechci žádné asociace se sexem.., ale ) musíš zažít ten pocit, tu vůní, tan unboxing. Budou jen tvoje a budou první!! 

2. Nekupuj BB58. Měl jsem oboje jak Tudory tak Conquest. Ta modrá je na nich nevýrazná.. za me hnusná, rychle se okouka a přestane tě bavit. Nejsou ani nijak výrazné, parádu s nima neuděláš. Nikdo si jich z neznalcu ani nevšimne. Ale o to nejde - kupuješ je hlavně pro sebe.. Ja jen, dej si pozor, je už to dost peněz a ty hodinky v te barvě rychle omrzí.. To Conquest jsou vysloveně povedené.. docela mi i chybí. Ale šel jsem zase dal.. 💪

At jen nekecam, neco z historie

20250111_141545.jpg

20250111_125855.jpg

20241122_155350.jpg

20241025_185315.jpg

• Dát hlas 2
Odkaz ke komentáři

@Jo a ještě jedna dulezita..

BB58 jsou potapky! Na nic jiného si nehrajou. 

Conquesty jsou i vzhledem ke svým vlastnostem jako 100m se šroubovací korunkou, bez lunety, více univerzální. 

Tohle je pouze můj názor - nepropaguji Longiny. Rozhodni se hlavně podle sebe a toho co se ti libi. 

A hlavně z čeho budeš mít radost! 

Odkaz ke komentáři

Já ještě taky přeci jen jeden dovětek a příspěvek. Když tu kolega zmiňuje Longines, nemůžu nehodit do placu návrh Longines Legend Diver! Tohle je za mě hodně blízko tvému popisu Subaru a toho, jaké hodinky si představuješ. Je to neoddiskutovatelná legenda, skvělá historie, ikonický design, provedení, strojek s rezervou 72 hodin! Jasně klasika jsou 42 mm černé, ale modré 39 mm oproti nim dle mého nazoru vůbec nic na atraktivnosti neztrácí a jsou to prostě prďácký hodinky! 

2023-Longines-Legend-Diver-39mm-No-Date-COSC-Hands-on-Review-13.jpg

• Dát hlas 2
Odkaz ke komentáři

Z mého pohledu nejprve obecně:

- určitě nové, žádné jeté... Skládá se ti na to celá rodina, jeté znamená složili jste se málo, musím brát použité. Navíc nevíš, zda tě to chytne, tvůj rozpočet je naprosto dostačující na super hodinky a není potřeba mířit cenově výš. Navíc nové je prostě jiný pocit než když už je někdo nosil

- cenově okolo 30-50 je super rozpočet na švýcarské (první pořádné musí být švýcarské) střední třídu s kvalitním strojkem od ety. Spolehlivý, přesný, v pohodě servisovatelný

- kup nějaké univerzály, tam řadím i potápky a fieldy, jako první neee oblekovky. Nevíš jak tě to bude bavit, zvol tak, aby to mohly být i jediné a žádné další 

- technické parametry: raději automat než manuál, alespoň 70 hod rezerva nátahu (bral bych s tou 80 hod etou), safír, šroubovací korunka, alespoň 100m vodotěsnost, určitě na tahu (dokupovat ho je vždy dražší)

Co bych vyzkoušel:

- Longines Conquest (neee spirity, mají strašně dlouhé nožičky)

- Hamilton khaki titanium (ale nezkoušel jsem)

- Hamilton Field Expedition (sám je mám, jsou super)

- nějaké potápky od Longines, klidně ty legend diver o příspěvek výše

- Mido Oceanstar 39 mm

A jedna motivační fotka, samozřejmě fotil spolujezdec a je z Německa 

IMG_20250204_165622.jpg

Upraveno uživatelem gathis
Odkaz ke komentáři

Něco k Longines Conquest - líbí se mi dizajn, tak jsem si byl zkusit velikost 38mm a instantně těžké zklamání. Nevěřil bych, že mi nějaké hodinky ve velikosti 38mm (s čestnou výjimkou Nomos) můžou tak blbě na mé stejně tenké 16.5 cm ruce sedět, ale tyto Longines to dokázaly. Chvíli na to jsem si na ruku dal GO ve velikosti 44mm, které mi seděly lépe, obdobně zvládnu i GS až do 44mm, resp. Seiko obecně tvar umí i u větších hodinek. Takže určitě si je nejdřív ošahat, protože jedna věc jsou papírové rozměry, ale druhá je jak to vypadá a u mně hlavně sedí na ruce. Podobně teď mám LHC 41 a tam to i přes fakticky větší velikost oproti Conquestům jde. Nové Spirity 37 jsem měl na ruce, a tam to bylo myslím taky v pohodě. 

Odkaz ke komentáři

Doporučuji vyzkoušet a i zkusti je schovat pod manžetou košile.

Jako první hodinky jsem dostal mechanické natahovací (mám je dosud), mám i automaty. Po pár letech mě opět nejvíce baví ruční nátah korunkou (automaty sice také nosím).

Mám dojem, že mechanické natahovací jsou odolnější a snažší servis než u automatů (u automatů se mi párkrát poškodil rotor, oprava byla sice do 5000Kč, ale i tak)

Odkaz ke komentáři

před 12 hodinami, RazoR napsal:

Díky za příspěvky, dost věcí jsem si díky nim v hlavě urovnal, tzn. další fáze - vyrazit na zkoušení, pak budu moudřejší ;-)...

Až to nějak rozsekneš, tak určitě dej vědět a pochlub se. My jsme všichni zvědaví, jak to dopadlo 😉

Odkaz ke komentáři

tiez je moja najoblubenejsia modra 😉 a v podobnej situacii som bol celkom nedavno (pred cca 3,5 r.). Takze som tu celkom cerstvy pacient chronobundu 😆. Ja som si na zaciatku povedal, ze chcem dvoje: jedny sportovejsie na bezne nosenie (TH Carrera chrona) a k tomu fullgoldy oblekovky na "seriozne" prilezitosti. Samozrejme rozpocet, co som si stanovil, som nakoniec prekrocil niekolkonasobne, a dnes uz mi zacina pretekat druha hodinkovnica 🤣.

1. na 99% to nebudu Tvoje posledne hodinky. Kedze si uz tu, nakaze chronobundu sa uz neda uniknut 😁

2. nove vs jete: ja som opacneho nazoru ako tu moji predrecnici. Mas to ako s autami, ako prvykrat nastartujes (das na ruku), pri novych mas hned 20-40% hodnoty dolu hajzlom. Chapem, ze niekomu ten unboxing a pocit novych hodiniek za tych cca 30% ceny stoji, mne vacsinou nie. Je to ale velmi individualne, to si musis rozhodnut sam, ci to pre TEBA tu hodnotu ma alebo nie (samozrejme Rolex je vynimka 😉). 

3. Tie Carrery nie su spatne, ale podla mna, Carrera bez chrona je ako pivo bez alkoholu :cheers:

4. BB58: povedal by som, "ked ich milujes, nie je co riesit" ale obavam sa, ze u tohoto konkretneho modelu to moze naozaj dopadnut tak, ako tu pisal  @Postal80.

5. Rozhodne by som pozrel aj na Japoncov. Bud GS s quartz 9F, GS je uz "premiovka", 9F strojcek ma presnost 10s/rok a nenarocny servis. Alebo niektory z vyssich modelov Seiko, ktore su v kvalite vyhotovenia GS. Napr.:

Grand Seiko SBGX087

s-l1200.jpg.d90d6f51f4460d1de73fd991414bb670.jpg

SEIKO SJE077 (smaltovany cifernik)

0458392_sje077j1_720.jpeg.ea0539a28a1081725278e31f55141171.jpeg

https://www.koscom.sk/seiko-presage-craftsmanship-sje077j1

Moj tip je niektory z mnohych modelov 62MAS. Je to legenda s historiou, vizualne podobne tym BB58 😉

Napr. tieto su teraz v Koscome vo velkej zlave:

0458134_sla065j1_720.jpeg.f647a6a500ed1faea3805d2eaece2f49.jpeg

https://www.hodinky-koscom.cz/seiko-prospex-save-the-ocean-1965-diver-s-modern-re-interpretation-limited-edition-sla065j1-k0064682

Upraveno uživatelem bluman
  • Dát hlas 2
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...