nizkotucnytvaroh Odesláno 11. června Nahlásit Odesláno 11. června Dneškem končí putování hodinek, a do konce léta i má dovolenková Essence. Sluší se tedy přidat pár postřehů z cest. Putování zahájeno v Praze, 27.5. přímo v Helveti, 1.6. směr Vídeň, první gravitační dobrodružství v Prátru. Zkusily jsme projet větší část ostrova Gran Canaria, a od prvních okamžiků, se bylo na co dívat, od zápěstí, přes panorama(ta), po společnost nevyjímaje. Půjčená Italská kráska nás všude odvezla, a narozdíl od jejich 206kw v turbobenzinu, bylo možné využít švýcarské cibule na maximum, a otestovat téměř všechny udávané parametry. S průměrnou odchylkou do -5s, při odkládání na noc. Abych byl upřímný, Essence už jsem kdysi měl, a prodal, což mě nyní, když jsem je měl možnost nosit denně, poněkud mrzí. Nízké pouzdro, velmi pohodlný tah, a na první dojem trochu překvapivý case suspension, který až na zkráceném, a lehce utaženém tahu, začal dávat smysl. 2/6 den první, seznámení s mořem a všudypřítomným, jemným, vulkanickým pískem, který byl všude, snad krom hodinek, kdy z tahu šel krásně vymýt. Tady, velký palec hore, hlavně pro case suspension, protože tolerance zpracování budou zřejmě velmi malé, neb ani zrnko písku, se mezi vnitřním a vnějším pouzdrem, kde celý systém pracuje, za celou dobu, nezachytilo. Čitelnost i na přímém slunci velmi dobrá, sunburst kouzelný, luminiscence slušná, byť jsem možná čekal víc, porovnám-li to například s Reefy od stejného výrobce. 3/6 Roadtrip do Agaete, krásného města na odlehlém cípu ostrova, kde moc nemusí turisty, přesto, že z nich žijí, a rádi vám neprodaji v restauraci ani vodu. Nicméně krásné, malebné městečko, příkré útesy, oblázková pláž, obrovské vlny, a neskutečně větrno. Formexy naštěstí neuletěly, a cestou zpět přes horské serpentiny, tah se skrytým skladem nepřekážel ani při kickdownu, nebo ručkování na volantu v utažených vlásenkách. Celkově, například při odkládání ruky na stole, nijak nepřekáží, cením! 4/6 putování mezi LasPalomas/Telde, večerní západ slunce na vyhaslé sopce Caldera De Bandama, tady je ten ciferník boží. 5/6 Celodenní výlet do rezervace Dunas Maspalomas, a diametrálně odlišné počasí, i scenérie nekonečných písečných pláží, přibývající vegetace, krásné dálnice GC-1, a bohužel i UV indexu 12, který se projevil lehkým úpalem, že jsem na hodinky moc neviděl. 6/6 vracíme Giulii, a s těžkým srdcem balíme na cesty. 7/6 naposledy vytahuju Formexy již na přírodní koupaliště v domovině, a večeři, kdy se ještě mohu obléknout jako člověk, a ani jako oblekovky, hodinky nezklamou. Celkové dojmy: + Krásný, přehledný ciferník, sunburst + Pohodlný tah, skrytý sklad, QR systém + Přesnost, odolnost, zpracování + Poměr cena/kvalita -musím je vrátit -absence šroubovací korunka, 11/6 vezu hodinky do Brna, dalšímu účastníkovi, a s těžkým srdcem, posílám dál. Kdož dočetl až sem, snad nebude cestopisnou recenzí zklamán, a těším se na další místa, i poznatky od kolegů. Díky, Jirka! 3 2
Jirka19 Odesláno 12. června Autor Nahlásit Odesláno 12. června @nizkotucnytvaroh díky za super zhodnocení a fotky a věřím, že sis to užil 1
misso Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června (upraveno) Hodinky se mnou strávily 10 dní, kdy se podívaly na veletrh v Brně, do aquaparku a pak cestovaly do Británie a Francie (+přestup v Amsterdamu). Velikost a tvar jsou velmi příjemné a sedí i na menší ruce, čemu pomáhá celkem tenké pouzdro. Tělo hodinek pruží a od "rámu" se umí hnout snad až o půl milimetru. Nevím, jestli to v praxi k něčemu je, ale minimálně jako party trik se to uchytilo. Hodinky mají velice hezkou barvu ciferníku a horizontálními pruhy a ve světle to různě hraje. Datumové okénko na šestce sice dělá ciferník symetrický, ale font je celkem titěrný. Tělo i náramek jsou kovové a váhu je trochu cítit, člověk si ale zvykne. Náramek je pohodlný, dílky se jednoduše přidávají s přiloženým šroubováčkem přes jeden velký pin na dílek, se kterými se jednoduše manipuluje. Zajímavostí je, že náramek je složený z půldílků a jednoho celého dílku (ten mi ale přijde zbytečný, akorát kazí symetrii). Motýlovka se zapíná sekvenčně, pro otevření nutno zmáčknout z obou stran a obsahuje navíc i extenzi typu easylink o několik milimetrů, což se hodí. Motýlovka je nízká a na ruce pohodlná. Náramek lze jednoduše bez nářadí odepnout a místo něj nasadit přiložené řemeny nebo NATO, k čemu jsou v balení i zahnuté stěžejky. To má i svou nevýhodu v tom, že tlustší NATO nelze použít a běžné aftermarket řemeny můžou být taky marné. Řemeny jsem ale nakonec nevyzkoušel, protože v balení chyběla překlápěčka (trnovku nelze nasadit, vlastní 20mm doma nemám a v lokálních "hodinářstvích" mne s dotazem na překlápěčku vysmáli - na víc nebylo díky cestám čas), což by ale u dalších kolegů už mělo být vyřešeno. Hodinky jsem kromě náramku nosil i na gumovém jakoby NATO, nic jiného použitelného jsem doma nenašel. V balení je i černé NATO, ale to hodinkám vůbec nesluší. Přesnost byla u mne bez problémů. Na začátku jsem je nastavil asi půl minuty do plus a po deseti dnech bez zastavení byly pořád něco málo v plusu, takže fajn. Korunka není šroubovací, takže lze jednoduše doplnit palivo, což se může hodit u někoho méně aktivního, aby se mu hodinky nezastavili. Jako jo, pokud se líbí ciferník, tak proč ne, zpracování je fajn a udělají parádu a až tolik moc nestojí, navíc výborně vyřešená výměna náramku. Vizuálně zaujmou i běžné civilisty a lze pokecat a dělat osvětu (potvrzeno v praxi). Já jsem ale vetchý, a tak se vracím k mým titanovkám. Děkuji ale za možnost zkusit něco odlišného, k čemu bych se jinak určitě nedostal. Upraveno 23. června uživatelem misso blbě to nahrává fotky, zkusím samostatně 1 1
Jirka19 Odesláno 23. června Autor Nahlásit Odesláno 23. června Díky za skvělý sumář zážitků a dojmů a omlouvám se, že tam nebyla ta spona - to mi bohužel nějak uniklo (myslel jsem, že nám to dali komplet aby to šlo použít) Další účastník ji už má, takže se můžeme těšit i na zkoušky řemenů.
sam.svi Odesláno 7. července Nahlásit Odesláno 7. července V neděli 22.6 jsem je na nádraží obdržel a v pondělí ráno už se mnou vyrazily na cesty - a to rovnou přes celý svět do Singapuru. Cesta tam byla řekněme neobvyklá a stávají se z toho hodinky s opravdu bombovým příběhem. Během přestupu v pondělí 23.6 večer na letišti v katarském Dauhá na nás totiž začaly létat rakety z Íránu. Po 19 hodinách na letišti a zrušených letech jsme ale nakonec vyrazili do finální destinace a od 24.6 už mě Formexy doprovázely v ulicích Singapuru. První dny byly díky změně klimatu trochu náročnější, ale musím říct, že hodinky nezklamaly a nosily se naprosto skvěle. I přes svojí hmotnost, která už je přeci jenom na kovovém náramku docela znát, jsou opravdu pohodlné a mikroregulace ovladatelná bez nástrojů zajistí, že vás netlačí ani když člověku mírně oteče ruka. Pro člověka s průměrným zápěstím jako jsem já je těch 43 milimetrů průměr řekl bych spíše hraniční a osobně bych asi upřednostnil menší variantu, každopádně i tak se to ještě bez problémů dá unosit. Kromě Singapuru jsem s hodinkami navštívil také Malajsii (konkrétně Kuala Lumpur) a při zpáteční cestě jsme si společně střihli i jednodenní stopover v Katarském hlavním městě. Tentokrát už byla situace klidná, takže byla příležitost si projít celé město a opět musím vyzdvihnout pohodlnost tohohle kousku. Někdy mívám s těžšími hodinkami během léta trochu problém, protože mě v tom horku na ruce docela tíží, ale v případě těchto Formexů nevadilo ani 43° a bez problémů jsem je během celého dne unosil. Toť vše z mých cest, teď už jsou hodinky na cestě poštou k Lukáš3, tak přeji pěkné zážitky. Sam 2
Jirka19 Odesláno 24. července Autor Nahlásit Odesláno 24. července Paráda, to jsem ani nevěděl, že to bylo takový drámo Každopádně víkendem začíná moje třítýdenní dovolená - budu se snažit reagovat, ale bude to omezené, část toho nebudu mít internet atd Takže kdybyste potřebovali něco superurgentního a já nereagoval, dejte vědět přímo do Helveti a oni mě seženou Těším se na další dojmy a zážitky
Lukáš3 Odesláno 24. července Nahlásit Odesláno 24. července Dřív jsem se k tomu nějak nedostal, tak píšu až teď... Ale hodinky jsem měl, vyzkoušel, ponosil a fakt se nadchnul. Byly super. Vzhledem k velké vzdálenosti mezi předchozím kolegou a mnou, jsme hodinky posílali DPD. Všechno proběhlo hladce a já si hodinky přebral od kurýra 8.7. V první momenty hodinky víc potěžkávali moji dva kolegové z kanclu, lehce zasažení chronobudem (díky mé maličkostí ). Oběma se hodinky moc líbily. Hned v kanclu jsem si díky přiloženému nářadí zkrátil tah a hodiny hodil na ruku. A teda... Za pár momentů jsem objevil tu hraćičku v podobě odpruženého pouzdra. Pecka nemohl jsem přestat si s tím hrát. Druhý den jsem to ukázal kolegovi a ten si v kanclu na pár hodin zkusil a byl z toho úplně nadšený... Další den jsem začal chystat auto na dovolenou. Na cestu jsem je přehodil na přiloženou origo kůži a to bylo mega pohodlný. Projeli jsme spolu Rakousko, Slovinsko a část Chorvatska. Na ruce jsem o nich vůbec nevěděl. Po dobu dovolené jsem je hodil zpátky na tah, kde zůstaly až do zpáteční cesty. Na dovolené jsem je tahal fakt hodně. Na procházky, večeře, ale i do moře a bazénů a fakt dobrý.. Vůbec na mě nezpůsobilý jako 43mm "velký" hodinky. Měl jsem s sebou i Seamastery na gumě. A i na té gumě jsem o nich věděl snad i víc než o těch Formexech na tahu. Fakt dobrý... Ciferník je kapitola sama o sobě. Pokaždý jiný odstín. Je moc hezky vyvedený. Do toho krásně leštěný indexy i ručky. Té lumi je tam tak málo, že si ji v podstatě ani nevšimnete, ale svítí perfektně. To nevím jak udělali, ale povedlo se. Po příjezdu jsem je ještě dva dny ponosil na kůži a šly dal Bohužel opět DPD kurýrem, potíže se vracel do Prahy a to je daleko ode mě... A to jsem se s někým z vás chtěl i potkat . Díky moc za možnost si je zkusit. Protože podle produktovek, popisu nebo nějakých videí na netu, bych řekl... Jo pěkný hodinky. Ale asi tak vše. Po téhle zkušenosti, bych je viděl jako velkého kandidáta pro někoho, kdo hledá univerzální hodinky se swiss made. Já osobně bych možná zvolil spíš 39mm. A vůbec bych se nebál je komukoliv doporučit. Fakt moc zajímavý kus hodinek Ještě jednou díky 1 1 2
Pepino777 Odesláno 25. července Nahlásit Odesláno 25. července Ahoj vespolek, 23.7. jsem si Formexy vyzvedl od DPD a včera ráno je hodil na ruku. Díky odpruženému pouzdru jsou opravdu extra pohodlné a tah je perfektně zpracovaný. Měl jsem z toho trochu obavy, protože motýlové spony kvůli absenci mikroregulace nemám moc v lásce, tady to ale funguje perfektně. 4
Pepino777 Odesláno 13. srpna Nahlásit Odesláno 13. srpna Hodinky jsem v pondeli predal clenovi @mamenec Mam to ted casove dost mizerne, jak bude chvile, neco tu sepisu. ✌
Locky Odesláno 13. srpna Nahlásit Odesláno 13. srpna Ha, tak to už bych mohl být další na řadě. Už se na ně mega těším!
kuncák7 Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna Pánové, omlouvám se předem. Nejsem v řadě na putovní hodinky ( radši ), ale díky nejmenovanému hodnému členovi jsem měl možnost si je osahat a dovolil jsem si udělat foto. Dostala mě hlavně spona a naprosto proměnlivá barva cifru ( to vyfotit nedokážu ). Tak snad se nebudete zlobit, že vám to tu plevelim. 1
Jirka19 Odesláno 21. srpna Autor Nahlásit Odesláno 21. srpna @kuncák7 není problém, jsem rád, že jsi se mohl též pokochat
Locky Odesláno 1. září Nahlásit Odesláno 1. září před 1 hodinou, Jirka19 napsal: Tak hoši jak to vypadá - má stále @mamenec? Už je mám u sebe já a v nejbližších dnech sem hodím zážitky a foto. Moc si je užívám!
Jirka19 Odesláno 1. září Autor Nahlásit Odesláno 1. září @Locky super - díky za info, v tom případě jde všechno jak má Užij si to
Locky Odesláno 7. září Nahlásit Odesláno 7. září Přiznám se, že na tyto putovní hodinky jsem se moc těšil. Proč? Možná v tom má prsty to, že jsem měl možnost potkat Raphaela (CEO Formex) na jednom z prvních RedBarů v Praze, nebo je to tím, že jsem se na posledním Mikro Praha o značce zakecal s @Jiří Štencek a pak i s @bosco z Helveti? Tak jako tak značku Formex už někdy od konce roku 2022 sleduji a moc se mi líbí jejich vychytávky (Case Suspension System, možnost ruční výměny lunety, v poslední době třeba i ta spona na řemínek se zabudovanou posuvnou mikroregulací), ale furt jsem neměl možnost si hodinky pořádně otestovat několika týdenním nošením. Mno a na co jsem přišel? To si nechám až na závěr. Putovní hodinky Formex Essence FortyThree Gamaret mě mile překvapily hned po vybalení. První, co upoutá, je nádherný vínově červený ciferník s jemným dégradé efektem, inspirovaný švýcarskou odrůdou vína Gamaret. Barva není jen hezká – má příběh, a to se mi líbí. Škoda jen, že jsem se k hodinkám v rámci putování nedostal už začátkem června, kdy jsem s nimi mohl udělat se sklenicí ("jejich") vína přímo u Ženevského jezera. V kombinaci s horizontálním frézováním a vertikálním kartáčováním působí ciferník opravdu prémiově. Barvu mění podle světelných podmínek od ostře červené, až po temně vínovou, občas zase působí skoro až růžově. Pohodlí na zápěstí je kapitola sama pro sebe. Díky patentovanému systému odpružení pouzdra a mikro-nastavitelnému ocelovému tahu sedí hodinky jako ulité. Ať už jsem v kanceláři, na schůzce nebo na výletě, nikdy mě netlačí ani neomezují v pohybu. Jasně, váha na náramku je už docela cítit, ale co jiného čekat od 43mm hodinek s poctivě udělaným tahem? Přesto šly časem právě kvůli váze na přiložený hnědý kožený řemen a pak i na černý nylonový řemen, na kterém jsem je nosil neraději. Ze zvědavosti jsem zkusil i černé nato, ale to mě moc nenadchlo. Krátce se zastavím u té jejich překlápěcí spony s mikroregulací na řemínku. Spona umožňuje posuvné nastavení délky řemínku v šesti krocích, s celkovým rozsahem až 7 mm, aniž by bylo nutné hodinky sundávat ze zápěstí. Ovládání je jednoduché: jedno z tlačítek na sponě slouží nejen k otevření, ale i k uvolnění mikro-nastavení – takže si můžeš řemínek pohodlně přizpůsobit podle aktuálního pocitu nebo teploty (např. když ti během dne mírně nateče zápěstí). Přes všechny snahy mi ale pohodlně fungovalo jen "utažení" řemínku na ruce, ale pro "povolení" jsem musel už sponu rozepnout a zmáčknout to vnitřní tlačítko. Škoda, většinou potřebuji spíše řemínek rychle povolit, než utáhnout... Co mě překvapilo je jejich nositelnost i při papírově větších 43mm průměru. Díky krátkým nožkám sedí pocitově spíše jako 41mm a ač jsem poslední dobou vysazený spíše na menší hodinky, tak jsem s nimi neměl pocit, že mám na ruce něco velkého. Pojďme na zhodnocení plusů a mínusů: Co oceňuji nejvíc? Rychlá výměna řemínků bez nářadí Mikro-nastavení tahu pro perfektní fit Skvělá čitelnost díky AR vrstvě na safírovém skle Voděodolnost 100 m – ideální na běžné aktivity Kde vidím prostor na zlepšení? Šroubovací korunka - což by mělo být už vyřešeno v nové 41mm verzi - viz článek od Dariny na blogu Helveti Lepší regulace na náramku - opět už by mělo být vyřešeno - viz článek od Dariny na blogu Helveti Přívětivější mikro regulace na řemínku pro povolení - když už tam tahle vychytávka je, tak ať funguje správně Minutová ručka by mohla být delší, takto zbytečně nedosahuje na konec hodinových indexů Stejně tak hodinová ručka by mohla být delší, zbytečně nedosahuje na začátek hodinových indexů Shrnutí: Formex Essence FortyThree Gamaret nejsou jen hodinky, ale přináší i několik vychytávek. Spojují špičkovou švýcarskou preciznost, originální design a maximální pohodlí. Pokud hledáte něco výjimečného, co se vymyká běžné produkci, tohle je trefa do červeného. P.S. Pokud se chcete na tento model podívat i pod mikroskopem, objevil jsem fajn video (opět) od Helveti: Kdo budete mít putovní kousek v ruce, zkuste hádat, jestli jde o stejný kus jako ve videu výše. 2 1
bosco Odesláno 8. září Nahlásit Odesláno 8. září @Locky Skvěle sepsané, díky Škoda, že zlobila překlápěčka, úplný souhlas, že člověk spíš potřebuje řemínek rychle a komfortně povolit... Doufáme, že sis hodinky užil a rádi Tě i letos uvidíme na Micro Praze
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se