Přejít na obsah

ebook čtečky

Doporučené příspěvky

Pro majitele Sony nový firmware http://ebookapplications.com/

bližší popis http://www.pepak.net/e-books/sony-reader/novy-firmware-ebook-applications/

Stojí za to už jen pro podporu adresářů a formátu doc. A nejlepší je, že se nic neinstaluje, nic se nepřepisuje. Jen se nahraje do paměti a při spuštění čtečky nabídne původní nebo nový firmware.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo jo cena je sice hezká a display ohromný, jenže co je to platné když Kindle dodnes nikdo necracnul, čili jsi odkázaný na knihy pouze od Amazonu z jejich prodejní sítě , anebo používat formát PDF, čili nic pro mne.

Samozřejmě myslím to jako odpověď na tento příspěvek:

http://technet.idnes...06_hardware_vse

Upraveno uživatelem Pege1012
Odkaz ke komentáři

Jo jo cena je sice hezká a display ohromný, jenže co je to platné když Kindle dodnes nikdo necracnul, čili jsi odkázaný na knihy pouze od Amazonu z jejich prodejní sítě , anebo používat formát PDF, čili nic pro mne.

Samozřejmě myslím to jako odpověď na tento příspěvek:

http://technet.idnes...06_hardware_vse

Silně uvažuji o koupi Kindle. Četl jsem několik recenzí, které zmiňují, že nahrávání libovolných knih přes USB, není žádný problém.

Odkaz ke komentáři

ja uvazuju o nooku od Barnes Noble. kolega snad ted objedna, tak uvidim az to prijde a pak koupim. bohuzel mam nektere pdf scanovane a s tim si neporadi asi nic stejne. jeste se mi hodne libi que pro reader ale jeste nejaky cas pockam, nez se zacnou vyrabet podobne "pocitace".

Odkaz ke komentáři

...bohuzel mam nektere pdf scanovane a s tim si neporadi asi nic stejne...

No s tím si poradí iPad - já jsem si ho přesně na tohle koupil. Jenže je to "trochu" dražší a jako čtečka to má i další nevýhody.
Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Na nic lepšího, než Calibre, jsem zatím nenarazil... :-(

Jinak zařízení v rodině - manželka asi rok Bokeen Cybook třetí generace - velký displej, bez zbytečných kláves, bez problémů s češtinou (a není třeba příliš složitě řešit kódování), bere adresářovou strukturu (nutnost synchronizace mi třeba vadila u některých modelů sony čteček, čeština byl taky oříšek) + nouzově iPhone (aplikace BookShelf - tj. totéž, adresáře, žádné synchro - má tam duplikát toho, co v Cybooku). Já iPad + Samsung Galaxy - obojí láduju stejnými epuby... Ty právě vyrábím v Calibre

Odkaz ke komentáři

Calibre jsem zkoušel, ale nějak jsem nepochopil jeho smysl a vůbec smysl konverzí do všech možných formátů.

Když jsem si koupil čtečku Sony, čekal jsem, že nahraju soubor a budu číst. Hned se ukázalo, že to tak snadné nebude. První zrada - neumí formát PDB. Vzhledem k tomu, že v tomto formátu mám skoro všechny knížky, docela problém. Tak jsem kouknul, co to umí a zjistil jsem, že txt, rtf, pdf a další, nějaké divné, formáty. Napřed jsem zkusil knížky z wordu převést do rtf. Čtečka je vzala, ale musela se ještě dořešit čeština. Nějaký program na konverzi do Unicode to vyřešil, ale nakonec jsem to zavrhnul. Když jsem čtečku připojil k PC, ukáže se jako další disk a je možné kopírovat knížky a ukládat do složek. Po zapnutí čtečky katastrofa. Všechno na jedné hromadě, pořádek ze strukturovaných složek pryč a všechny wordowské knížky se jmenují Microsoft. Tak si vyber, co budeš číst. :D Chvilka přemýšlení a mám to. V souborech chybí metadata. K jejich doplnění údajně slouží Calibre. Šlo to, ale vždyť to jde i ve Wordu, tak proč další program? Po vyplnění názvu a autora v metadatech už se to ve čtečce řadilo. Otázka zní, chce se mi to doplňovat u všech knížek ručně, když je mám pojmenované stylem Autor-Název.xxx? No samozřejmě, že nechce. Chci si číst a ne organizovat tuny souborů.

Další podporovaný formát je PDF. Zkusil jsem a okamžitě zavrhnul. Tak takhle ne, soudruzi. PDF se sice krásně zobrazilo, ale při zobrazení na celou obrazovku to chtělo mikroskop. Potěšitelné je, že displej má tak velké rozlišení, že i písmenka velikosti asi 0,5 bodu jsou přes lupu čitelná. Při zvětšení na čitelnou velikost zase bylo třeba šibovat okýnko displeje přes velký text, to na čtení není.

Tak jsem se pokorně vrátil k txt. Tam nebyl problém, knížky se řadily podle názvu souboru, ale struktura složek byla fuč. Ještě malý zádrhel, soubory bylo třeba převést do kódování Unicode.

Takže se obejdu bez Calibre a dalších blbin. Na PC mám program DocReader (neinstaluje se), v kterém otevřu pdb, v menu vyberu Soubor - Uložit jako a vyberu formát txt. Tím se z něj udělá txt. Ten otevřu v Notepadu, dám v menu Soubor - Uložit jako a vyberu kódování Unicode. A můžu to kopírovat do čtečky a konečně číst. Samozřejmě jsem našel konverzní program pdb2txt, který převede rekurzivně všechny pdb do txt, zatím jsem nenašel odvahu ho na svou knihovnu pustit.

A pak to přišlo. Nový firmware EbookApications. Po boji s prvními nestabilními verzemi konečně rozumný systém. Knížky se zobrazují hezky ve složkách pod skutečnými názvy souborů, umí to přímo DOC bez konverze. PDB to umí taky, ale s chybičkou, takže zatím to není použitelné. Místo znaků s diakritikou je tam A3BYKA. No je vidět, že to dělali soudruzi na Ukrajině. Ale musím je pochválit, snaží se a každá nová verze je lepší, rychlejší a stabilnější. A vlastně je to jedno, PDB je holý TXT, jenom komprimovaný. Takže to řeší převod do TXT. O nic nepřijdu. Za ta léta s PC se mi nashromáždilo hodně knížek a různých textů ke čtení. Ale teď to dělám jinak. V knižní databázi si vyberu, co bych si chtěl přečíst, v internetové e-knihovně si knížku najdu, stáhnu, přečtu a smažu. Ty knížky se tam stále vylepšují a většina je ve formátu Word a snaží se dodržet formátování a vzhled stejný, jako má papírová předloha. Odkaz tu dávat nebudu, ale kdo se o E-book skutečně zajímá, nebude mít problém to najít.

Nejlepší asi bude zůstat u formátu txt, který je univerzální a dá se přečíst na všem. Pro zajímavost, úplně první e-book jsem četl v roce 1988 na počítači SHARP MZ821 a TV Merkur. Byli to Černí baroni, ve formátu txt v editoru FET. I dneska na PC ho otevřu, stačilo jen změnit češtinu KOI8.

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři

TXT,

TXT není špatný, ale mám dost knížek s obrázky, ať už pro sebe technické, nebo dětské pro dcéry, takže pro mne na Hanlinu funguje Mobi. EPUB by byl ještě lepší, ale Hanlin neumí v epub češtinu.

Co se týká toho Calibre, celkem ta metadata oceňuji, mám tam kategorie, dají se přidat poznámky. Za mne, po provedeném výzkumu, asi nic lepšího než calibre není.

Pokud stačí člověk s textem bez obrázků tak TXT a struktura adresářů taky fajn.

S obrázky, pdfka jsou bohužel, aspoň na Hanlinu dost naprd, někdy to je ale jediná možnost.

PDB nevím proč, máš pravdu že je to jen komprimovaný text, ale v hanlinu to vypadá příšerně, mezery mezi písmeny, konce řádků, roztrhaná slova. Když totéž uložím nekomprimované do TXT tak v pohodě, prostě blbý reader.

Odkaz ke komentáři

Především by si výrobci měli uvědomit, že je nereálné vyrobit jednu čtečku, která zvládne všechny protichůdné požadavky. Čtečka s 6" displejem je ideální pro čtení textových knížek bez obrázků, je dost velká na pohodlné čtení a zároveň dost malá na to, abych ji mohl mít stále u sebe. Je mi jasné, že si na ní nepřečtu Rychlé šípy ani nascanované ročníky Amatérského rádia nebo manuál SharePointu. To by musela mít větší displej. Ale to už zase nebude možné ji všude nosit. Takže ideální kombinace je malá čtečka na nošení s sebou a velká na doma pro pohodlné čtení. Ta by zároveň byla vhodná do škol jako náhrada kufru knížek. Jako hlavní požadavek ale považuji podporu všech standardních formátů souborů a ne, aby si každý výrobce vymyslel svůj formát, který přečtu jen na jedné konkrétní čtečce a na ničem jiném.

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři

Na nic lepšího, než Calibre, jsem zatím nenarazil... :-(

Jinak zařízení v rodině - manželka asi rok Bokeen Cybook třetí generace - velký displej, bez zbytečných kláves, bez problémů s češtinou (a není třeba příliš složitě řešit kódování), bere adresářovou strukturu (nutnost synchronizace mi třeba vadila u některých modelů sony čteček, čeština byl taky oříšek) + nouzově iPhone (aplikace BookShelf - tj. totéž, adresáře, žádné synchro - má tam duplikát toho, co v Cybooku). Já iPad + Samsung Galaxy - obojí láduju stejnými epuby... Ty právě vyrábím v Calibre

Kde jsi koupil Samsung Galaxy a za kolik? Ona se už prodává?

Odkaz ke komentáři

Rok se sešel s rokem a já si pořídil novou generaci Amazon Kindle. A musím říct, že je to fakt velmi, velmi povedená záležitost. Knize se to pocitově nevyrovná, člověk nemůže přijít ke knihovně, vytasit knihu a jen tak se nazdařbůh začíst, ale ve všech ostatních ohledech je to skvelý. Nákup knih na Amazonu je na tři vteřiny, nahrávání knih otázkou několika minut. Celkově je to fajn hračka, která plní účel, je jednoduchá, nezáludná a prostě funguje. Nejvíc oceňuju, že už v báglu nemusím tahat půlkilovou bichli, popř. se v posteli bát, že usnu s knihou nad sebou a ostrej roh mi při pádu protrhne xycht :).

Jinak Calibre je potřeba pro konverzi PDB->MOBI formátu, popř. pro třídění a úpravy metadat.

Víc napíšu po delším používání, zatím ho mám den ;).

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Rok se sešel s rokem a já si pořídil novou generaci Amazon Kindle. A musím říct, že je to fakt velmi, velmi povedená záležitost. Knize se to pocitově nevyrovná, člověk nemůže přijít ke knihovně, vytasit knihu a jen tak se nazdařbůh začíst, ale ve všech ostatních ohledech je to skvelý. Nákup knih na Amazonu je na tři vteřiny, nahrávání knih otázkou několika minut. Celkově je to fajn hračka, která plní účel, je jednoduchá, nezáludná a prostě funguje. Nejvíc oceňuju, že už v báglu nemusím tahat půlkilovou bichli, popř. se v posteli bát, že usnu s knihou nad sebou a ostrej roh mi při pádu protrhne xycht :).

Jinak Calibre je potřeba pro konverzi PDB->MOBI formátu, popř. pro třídění a úpravy metadat.

Víc napíšu po delším používání, zatím ho mám den ;).

vyborne. aspon pak muzu porovnat s Nookem. v Kindlu mi vadila absence formatu, ale zkusim si do toho tvyho neco nahrat a pokud to pujde, tak du do toho
Odkaz ke komentáři

Kindle DX Graphite na cestě, už je na Ruzyni. Hlavně jsem zvědav na A4 PDFka.

Todle teda není DX, ale i tak dobrý

http://www.youtube.com/watch?v=HGmRKSds9OY&feature=player_embedded

S konverzí do mobi v utf8 z latin2 pdb trošku složitější cesta. Calibre to sám nezvládne, skoro jo, ale má nějakej bug v konverzních tabulkách a z latin2 se ztrácí "ž". Tj. buď řádková utilitka pdb2txt, nebo ABC Amber Palm Converter a pak Mobipocket creator. Stejná verze mobi jde na Kindle (aspoň na PC verzi) i Hanlinu.

Odkaz ke komentáři

Ouha, tak vše zpět, při nastavení pdb kódování na cp1250 to funguje v Calibre do mobi unicode dobře.

Tak tak, je nutno zadat vstupní encoding a pak je to v pohodě.

Po týdnu používání jsem pořád nadšenej, spíš bych řekl, že dokonce übernadšnej :).

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...