Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 8 minutami, Jarett napsal:

Mě by teda zajímalo, jaká je zkušenost těch, co kalibr 103 v hodinkách mají ... víc, než 15s/den mi na hodinky za 100+ přijde trochu moc :(

Mám speedy s Metas a nesplňují to. 🤷‍♂️ Je ale pravdou, že je nenosím denně. A na druhou stranu mám ty Orlíky s uvedenou normou a po měsíci každodenního nošení jsem na +5s/den.  

• Dát hlas 1
  • Odpovědi 150
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Populární příspěvky

Jan_Jan_2006

Tak jsem si udělal radost....  

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Chosef76

Ano, jsou to krásné hodinky. Pro mě další splněný hodinkový sen. Opravdu jsem zvědavý, jak to dál bude s Eltonem a celkově s Primem. Moje chronocesta však s koupí Orlíků už půjde zase jinam.... D

zekon7302

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno (upraveno)
před 56 minutami, Bert napsal:

Zekone, mám fabriku rád, a přeji jí, aby ještě dlouho vydržela. Proto si myslím, že bys měl lépe vážit své výstupy ohledně Eltonu sem, na Chronomag.

Nevím jak je to myšleno, a nejsem si jistý, že by mé příspěvky něčemu škodily. 

Upraveno uživatelem zekon7302
Odesláno
Před hodinou, zekon7302 napsal:

Nevím jak je to myšleno, a nejsem si jistý, že by mé příspěvky něčemu škodily. 

Zekone, ono to je myšleno? Česky: Nevím, jak jsi to myslel. 

Tvé příspěvky ne téma Elton bych ve vší slušnosti označil za příspěvky nepříliš chytré. Většinou je to tak, že vášnivě hájíš fabriku (za což Tě chválím), no a když už argumentačně nevíš, co a jak, tak se buďto odmlčíš, nebo se urazíš, ještě také občas začneš psát 3,14čoviny. (No, a za tohle Tě už nechválím).

Vraťmě se ale k příspěvku, který tuto debatu vyvolal. Borcovi jsou hodinky podle plotu, no a Ty mu sdělíš, jaké máte ve fabrice skvělé měřící začízení od Witschi, a doporučíš mu, aby měřil na něm. Nepřipadá Ti na tom něco úplně blbě? Namísto toho, abys mu odpověděl, na co se táže (mám je reklamovat?), tak mu tam hodíš takový pro něj zcela neužitečný blábol. No, a nasadíš tomu korunu citací Eltoní normy. Já být zaměstnancem Eltonu, tak se za takovou normu v roce 2026 stydím.

Tedy tolik.

Odesláno
před 24 minutami, Bert napsal:

Zekone, ono to je myšleno? Česky: Nevím, jak jsi to myslel. 

Tvé příspěvky ne téma Elton bych ve vší slušnosti označil za příspěvky nepříliš chytré. Většinou je to tak, že vášnivě hájíš fabriku (za což Tě chválím), no a když už argumentačně nevíš, co a jak, tak se buďto odmlčíš, nebo se urazíš, ještě také občas začneš psát 3,14čoviny. (No, a za tohle Tě už nechválím).

Vraťmě se ale k příspěvku, který tuto debatu vyvolal. Borcovi jsou hodinky podle plotu, no a Ty mu sdělíš, jaké máte ve fabrice skvělé měřící začízení od Witschi, a doporučíš mu, aby měřil na něm. Nepřipadá Ti na tom něco úplně blbě? Namísto toho, abys mu odpověděl, na co se táže (mám je reklamovat?), tak mu tam hodíš takový pro něj zcela neužitečný blábol. No, a nasadíš tomu korunu citací Eltoní normy. Já být zaměstnancem Eltonu, tak se za takovou normu v roce 2026 stydím.

Tedy tolik.

Neodmlčím se, a ani se neurazím, jen na některé dotazy se nedá odpovídat. K věci o zařízení, to už jsem zdůvodnil. Máme normu, ta je známa i pro zákazníka, to je podloženo metodikou, tu taky někdo nastavil, není to zaměstnanec jak zmiňuješ. Nesnaž se abych tady něco sliboval, to ani nemůžu, a už vůbec psát o tom co bude. Naopak, ty jsi zmínil termín příchodu nového strojku, asi tedy víš víc než já. Za svoji práci se nestydím, pracuji s tím co mám k dispozici. 

Odesláno
před 1 hodinou, zekon7302 napsal:

Neodmlčím se, a ani se neurazím, jen na některé dotazy se nedá odpovídat. K věci o zařízení, to už jsem zdůvodnil. Máme normu, ta je známa i pro zákazníka, to je podloženo metodikou, tu taky někdo nastavil, není to zaměstnanec jak zmiňuješ. Nesnaž se abych tady něco sliboval, to ani nemůžu, a už vůbec psát o tom co bude. Naopak, ty jsi zmínil termín příchodu nového strojku, asi tedy víš víc než já. Za svoji práci se nestydím, pracuji s tím co mám k dispozici. 

Máte normu a strojek je v normě. Mi jsi tady v Prim sekci ale několikrát říkal, že ty strojky jdou o hodně přesněji, když jsem si dělal prdel, že Elton hodinky za 130k mají přesnost jak staré jebky Poběda :D Teď tu borec napíše, že mu dělají 28s a dostane se mu vlastně odpovědi, že s tím do toho šel a že by se to mělo správně změřit. To mi připadá jako naprostý úlet 😂 Při tom všem nechápu, proč to tedy takhle neděláte ve fabrice rovnou, aby šly na +5s. 

Jo, a nesplňovat Metas 0/+5s je trošku jiná hra a složitost se konzistentně trefovat u všech hodinek do tohohle mini okna než trefovat se do okna 36s, ne? Přičemž cenově jsou na tom ty hodinky +- stejně. 

Odesláno
před 1 hodinou, Fade napsal:

Máte normu a strojek je v normě. Mi jsi tady v Prim sekci ale několikrát říkal, že ty strojky jdou o hodně přesněji, když jsem si dělal prdel, že Elton hodinky za 130k mají přesnost jak staré jebky Poběda :D Teď tu borec napíše, že mu dělají 28s a dostane se mu vlastně odpovědi, že s tím do toho šel a že by se to mělo správně změřit. To mi připadá jako naprostý úlet 😂 Při tom všem nechápu, proč to tedy takhle neděláte ve fabrice rovnou, aby šly na +5s. 

Jo, a nesplňovat Metas 0/+5s je trošku jiná hra a složitost se konzistentně trefovat u všech hodinek do tohohle mini okna než trefovat se do okna 36s, ne? Přičemž cenově jsou na tom ty hodinky +- stejně. 

S zase, nečteš pozorně, odkazoval jsem na metodiku. To že si ten strojek nesedne po dvou nebo třech týdnech, to nepoznáš. Může to samozřejmě poslat, a bude to seřízené lépe. 

Odesláno

Ne, ne, a ještě jednou ne. Strojek se nějakou dobu zabíhá. Většinou to trvá 4-8 týdnů. Zekone, to nám tady chceš tvrdit, že jste takoví lempli, že po tuhle dobu nenecháváte hodinky ve zkušebním simulovaném provozu ve fabrice?

Přistoupím k tomu ryze matematicky. Vyrobíte cca dvoje drahé hodinky denně. Při střední hodnotě délky záběhu, tedy 6 týdnů, tedy 42 dní, je to 84 slotů. I z tý blbý Číny by to stálo jen cca 2000 USD. To opravdu fabrika tohle neinvestuje?

Odesláno
před 29 minutami, Bert napsal:

Ne, ne, a ještě jednou ne. Strojek se nějakou dobu zabíhá. Většinou to trvá 4-8 týdnů. Zekone, to nám tady chceš tvrdit, že jste takoví lempli, že po tuhle dobu nenecháváte hodinky ve zkušebním simulovaném provozu ve fabrice?

Přistoupím k tomu ryze matematicky. Vyrobíte cca dvoje drahé hodinky denně. Při střední hodnotě délky záběhu, tedy 6 týdnů, tedy 42 dní, je to 84 slotů. I z tý blbý Číny by to stálo jen cca 2000 USD. To opravdu fabrika tohle neinvestuje?

Nic takové jsem nepsal, vynech co se v diskuzi nemusí líbit, zapomeň na Čínu, a povedeme hezkou debatu. Opět zdůrazňuji, že se mně tvé ostré výpady nijak nedotýkají. Když tomu tak skvěle rozumíš, je mi záhadou, proč už nemáš vlastní manufakturu. Hezký večer. 

Odesláno

Zekone, vlastní manufakturu nemám, protože si myslím, že prorazit s českými hodinkami je nelehké. Znova opakuji: fabrice (Elton) nesmírně fandím, ale spoustu věcí, které fabrika dělá, nebo nedělá, nechápu. 

Jestli máte tak napnuté CF (cash flow), že nelze hodinky pozdržet o 6 týdnů, pak to není dobře. 

Edit: já to trochu rozvedu. Pozdržet hodinky ve fabrice déle, do doby záběhu, je žádoucí. Předpokládám, že třeba teď je doba záběhu 2 týdny. Mně by se líbilo 6. Rozdíl jeden měsíc. Podle účetní závěrky má fabrika náklady 4 mio měsíčně. Přesně o ten měsíc potřebuješ prodej (inkaso z prodeje) pozdržet. 4 mega za měsíc při RPSN 5 procent je necelých 17000. Jednou a šlus. 

PROČ se bavíme o takové prkotině?

Odesláno
před 11 hodinami, Fade napsal:

Norma je technicky fakt, ne nejaky Zekonuv nazor. Kalibr 103 ma oficialni toleranci -6+28. Predpokladam, ze vysledek +5s u Zekonova kusu, je vysledek jeho pece. On si jej sam seridil, venoval mu svuj cas, ma k tomu vybaveni, know-how. Zaroven to ale neni neco, co by mohl Elton garantovat u kazdeho kusu. Velky podil rucni prace u takto maloseriove vyroby bude vzdy znamenat variabilitu. Na druhou stranu dokazu pochopit, ze to zakaznika stve, ale asi je fer rict, ze to neni zavada.

Nesplnovat Metas neni zadna jina hra. Takhle si to Omega nastavila, takhle to chce, takhle maji hodinky bezet.Zekon vysvetlil jake ma strojek parametry a metodiku mereni. Jeho pripominka k tomu, ze uzivatele meri pres nejake apky je vecna a na miste.

Odesláno

@bohus76 jasne, je pochopitelne, ze u spousty zakazniku bude takova norma u hodinek za takovou cenu neprijatelna.  +5 nebo +25 by treba me bylo u takovych hodinek uplne jedno za predpokladu, ze by byla odchylka stabilni. Urcite daleko vic ocenuji robustnost strojku a schopnost jit dlouhodobe bez servisu a opotrebeni. Ale kazdy ma jine naroky.

Odesláno

Mně na tom všem celém přijde vtipné, že řešené hodinky jdou přesně na samé hraně normy, což je asi OK. Nicméně, jak bylo řečeno výše, chvíli bych je ponosil, počkal jak si sednou, a pokud půjdou konzistentně, pak si je seřídil sám nebo je dal seřídit hodinářovi.

Odesláno
před 2 hodinami, ATOM napsal:

Norma je technicky fakt, ne nejaky Zekonuv nazor. Kalibr 103 ma oficialni toleranci -6+28. Predpokladam, ze vysledek +5s u Zekonova kusu, je vysledek jeho pece. On si jej sam seridil, venoval mu svuj cas, ma k tomu vybaveni, know-how. Zaroven to ale neni neco, co by mohl Elton garantovat u kazdeho kusu. Velky podil rucni prace u takto maloseriove vyroby bude vzdy znamenat variabilitu. Na druhou stranu dokazu pochopit, ze to zakaznika stve, ale asi je fer rict, ze to neni zavada.

Nesplnovat Metas neni zadna jina hra. Takhle si to Omega nastavila, takhle to chce, takhle maji hodinky bezet.Zekon vysvetlil jake ma strojek parametry a metodiku mereni. Jeho pripominka k tomu, ze uzivatele meri pres nejake apky je vecna a na miste.

Tady ale jde o to, že Dušan několikrát na obranu argumentoval tím, že ty strojky jsou schopné tak jet, ale už ne tím, že ti je to k ničemu když z fabriky to leze tak jak to leze a že si to musí poladit sám. To si tam rovnou můžou napsat, že norma je 34s rozptyl, ale když si to zákazník pořeší sám, bude to klidně +5s. Možná i 0s. Čert ví 😆

Mě hlavně zaráží, že po všech těch letech mají ty strojky přesnost víceméně stejnou jako když Elton začal. 

Odesláno
před 2 hodinami, ATOM napsal:

Nechci přikládat do ohně, ale polínko si dovolím: Velký podíl ruční práce pro mě znamená, že se fabrika pomazlí s každým kusem, který jde k zákazníkovi. Ano, jestli jdou +28 s, je to technicky v rámci normy OK, ale na hraně. Jestli to měří certifikovaným zařízením nebo podle oka je jedno, i kdyby to bylo +25 s, tak je to pořád blízko hranice intervalu byť v normě. Neodkazoval bych zákazníka na lepší měření, ale jako zástupce fabriky bych doporučil třeba kontrolu po záběhu a doladění přesnosti. Vzhledem k tomu, že Zekon "reprezentuje" fabriku na fóru chronobláznů, komunikace je důležitá.

• Dát hlas 2
Odesláno (upraveno)

@skalis Velky podil rucni prace ale nezamena, ze se kazdy kus ladi na maximum. V Eltonu to znamena spis to, se se spousta veci dela rucne a strojek se seridi do normy a jede se dalsi kus. Ladeni kazdeho kusu na max by bylo pro ne nejspis casove narocne a drahe.

Zekon nikoho nikam neodkazoval. Jen vysvetlil jaka je norma a jak se presnost meri. Udelal presne to, co by mel profik udelat. Doporuceni kontroly po zabehu je v poradku, ale to Zekon i rika, dodal ze +28 je v norme, ale to neznamena, ze se to neda doladit.

Z meho pohledu stejne nechapu, ze tady lidi zajima jen presnost. pro me je to treba pouze jeden parametr z mnoha. :) U techto hodinek me osobne vadi uplne neco jineho a daleko vic, nez -6+28, ale to uz je jiny pribeh :)

Upraveno uživatelem ATOM
Odesláno

Hezký den všem. Plamenná diskuze. Z těchto hodinek jsem nadšený. Po impulsu odsud jsem tedy také měřil přesnost. +5 - + 7s /den. Ano, mé hodinky měl také Zekon v době jejich "zrození" v péči. Dušane, moc Ti za to děkuji!

PS: tohle fórum jsem měl kdysi mnohem raději.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 1
Odesláno
V 6. 2. 2026 v 17:54, zekon7302 napsal:

Je to Respekt, trochu se mi to pískování ošoupalo, všechny jsou tak dělané, aby to tak chytlo  něco jako patinu. Pískování je jemné, tak jak to bylo na původních, a trochu tomu pomohlo i světlo.  

Mě tedy překvapuje, že po měsíci nošení se ošoupe původní povrch - pískování shora na nožkách...

Odesláno
před 39 minutami, Fade napsal:

Tady ale jde o to, že Dušan několikrát na obranu argumentoval tím, že ty strojky jsou schopné tak jet, ale už ne tím, že ti je to k ničemu když z fabriky to leze tak jak to leze a že si to musí poladit sám. To si tam rovnou můžou napsat, že norma je 34s rozptyl, ale když si to zákazník pořeší sám, bude to klidně +5s. Možná i 0s. Čert ví 😆

Mě hlavně zaráží, že po všech těch letech mají ty strojky přesnost víceméně stejnou jako když Elton začal. 

Rozumim. Bylo by skvele, kdyby ve fabrice slo naprosto kazdy kus vyladit na +5, paklize ma ten strojek tu schopnost takto fungovat. Mas pravdu, stare strojky 66 a 68 mely velkou toleranci, nicmene i ty, se v rukou sikovneho hodinare staly presnym strojkem a ten muj ze 60 let je toho dukazem. Ale porad pred odchylkou upredostnim stabilitu chodu, odolost konstrukce, dlouhodobou spolehlivost a jak dlouho vydrzi bez zasahu. A pokud je filozofie soucasych strojku stejna, jako tech starych poctivych 66 a 68, tak ji beru.

Odesláno (upraveno)

Priatelia, aj ja dakujem za diskusiu. Prim tu vzdy polarizoval miestne osadenstvo. Nechcem znovu vyvolavat flame, ale aj ja suhlasim, ze presnost hodiniek za 120 tis CZK by mala byt jednoznacne lepsia ako + - 30 s. Argument, ze si mechanicke hodinky nekupujem na to, aby som vedel, kolko je hodin je proste absurdna. Neviem si predstavit, ze by som svoje Speedy mal len na paradu. Niesiahol som na nich uz par mesiacov a predstava, ze by som mal cas korgiovat kazdy tyzden je otravna. Chvilu by ma to bavilo - a potom by to uz liezlo na nervy.

Nemozem na jednej strane produkt predavat ako "legendarne spolahlivy" vyrobok - a na druhej strane jeho presnost "lieta od buka do buka". Takto to skratka nie je. A tu suhlasim s @Bert, ze Prim potrebuje novy kaliber ako sol. A nechapte ma zle - fandim ceskej manufakture a stale ju povazujem za nieco vynimocne (minimalne v strednej Europe). Inovacia a continuous improvement vsak pokulhava... 

Upraveno uživatelem miguel
  • Dát hlas 2

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...