notabene Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 Taky pořád pokukuju po RX 100 III. Počkám teda na LX 8 a uvidím. Letím v září do NYC, myslíte že más smysl kupovat tam? Díky
notabene Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 Pokud budu brát čistě kvalitu výsledné fotografie, bude na tom lépe RX100 III, nebo G1x mark II? Diky za názory
panedge Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 (upraveno) Toho se trochu bojím, ale mám iPhon 4S a ten nefotí úplně dobře. Hlavně za špatného světla je to mizérie a i hloubka snímku je nic moc. Někdy mě to pak mrzí, že jsem neměl nic lepšího po ruce. Tak uvidím. Zítra se na něj kouknu a když se opravdu vejde do kapsy, tak si ho v ní odnesu (tedy po zaplacení, aby to nevyznělo nějak dvojsmyslně :-))Počkej si do září na novej iphone:-)Za špatnýho světla fotěj kompakty taky blbě,teda když to neumíš pořádně nastavit.Mě se foťáky hrozně líběj,furt na ně někde čumím,ale vím,že to nemá smysl,prostě nebudu něco tahat sebou,když nemusím a iphone zvládne vyfotit skoro vše... Upraveno 6. srpna 2014 uživatelem panedge
exBURN Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 g1x mark 2 má hooodně špatnou dynamiku senzoru. Na druhou stranu méně šumí. Objektivy budou dost podobné. Já musím mít blesk takže pokukuju pořád po rx100 mark 2.
gougy Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 (upraveno) g1x mark 2 má hooodně špatnou dynamiku senzoru. Na druhou stranu méně šumí. Objektivy budou dost podobné. Já musím mít blesk takže pokukuju pořád po rx100 mark 2.Pardon, ale to o špatné dynamice senzoru mě upřímně rozesmálo, ty soudy z papíru tady jsou prostě do jiného vlákna Upraveno 6. srpna 2014 uživatelem gougy
Ivan Lelák Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 Panedge - já sebou foťák stále netahám a když se naskytne nedůležitá momentka, co ji doma ukážu a smažu, mobil je jasná volba. Na druhou stranu mám v PC fotky ze stovek akcí, dohromady tisíce, nedivil bych se kdyby desetitisíce fotek, kde fotím z 90% foťákem. Nevadí mi ho sebou nosit, ale nesmí to být otravná kráva v batohu. RX100II vs RX100III - názory se různí, někteří (kloubik) by volili MkII, protože MkIII za cenový rozdíl nestojí, pokud člověk nepotřebuje hledáček. Jiní jsou pro MkIII, protože za tu cenu to stojí, "už jen pro ten hledáček"... Co se týká blesku, za prvé ho nepotřebuji, za druhé profesionálové tvrdí, že u RX100III ho díky vynikající světelnosti člověk moc potřebovat nebude, koneckonců na malé vzdálenosti je tu vestavěný blesk. A kdyby náhodou, jsou přece externí blesky aktivované zábleskem vestavěného blesku... Pro zkušené fotografy je hledáček nutnost ale zatím mi nikdo nevysvětlil, proč? V čem mi umožní dělat lepší fotku? Že když do něj koukám, nevidím periferně nic jiného a mám lepší představu o kompozici? Nebo že je v něm lépe vidět, protože se tam jako v displeji neodráží slunce atd.? Zkusíte mi to prosím vysvětlit? Je to zásadní věc, jestli hledáček potřebuji nebo ne. Dotykový displej - profesionálové na něj nejsou zvyklí, na druhou stranu už čtu názory odborníků, že je skvělý, když chce člověk zaostřit na konkrétní bod, prostě klikneš na displej a je to. Je s podivem, v dnešní době dotykových mobilů, že tuhle příjemnost výrobci nenabízí standardně (snad kvůli ceně nebo viditelnosti na slunci?). Canon 100D ani G1X MkII nejsou asi pro mne, udělám to tedy jako Notabene - počkám na LX8 (který by měl mít mj. dotykový displej a 1" snímač), mezitím mi snad někdo vysvětlí praktické výhody hledáčku a pak se definitivně rozhodnu mezi RX100II, RX100III a LX8. Tedy pokud se tady neobjeví tip na další dokonalý profikompakt...
exBURN Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 Nevím no, klidně běž do jiného vlákna, když ti realita přijde vtipná a nevadí ti DR horší než u kompaktu. Mě třeba vadí a to dost vzhledem k ceně. Fotím produktovky a tam to bez blesku nejde. Chtělo by to vzít kartu a porovnat RX100 m2 a m3. Samotného by mě to zajímalo.
gougy Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 (upraveno) RX100II vs RX100III - názory se různí, někteří (kloubik) by volili MkII, protože MkIII za cenový rozdíl nestojí, pokud člověk nepotřebuje hledáček. Jiní jsou pro MkIII, protože za tu cenu to stojí, "už jen pro ten hledáček"... Co se týká blesku, za prvé ho nepotřebuji, za druhé profesionálové tvrdí, že u RX100III ho díky vynikající světelnosti člověk moc potřebovat nebude, koneckonců na malé vzdálenosti je tu vestavěný blesk. A kdyby náhodou, jsou přece externí blesky aktivované zábleskem vestavěného blesku... Pro zkušené fotografy je hledáček nutnost ale zatím mi nikdo nevysvětlil, proč? V čem mi umožní dělat lepší fotku? Že když do něj koukám, nevidím periferně nic jiného a mám lepší představu o kompozici? Nebo že je v něm lépe vidět, protože se tam jako v displeji neodráží slunce atd.? Zkusíte mi to prosím vysvětlit? Je to zásadní věc, jestli hledáček potřebuji nebo ne. Dotykový displej - profesionálové na něj nejsou zvyklí, na druhou stranu už čtu názory odborníků, že je skvělý, když chce člověk zaostřit na konkrétní bod, prostě klikneš na displej a je to. Je s podivem, v dnešní době dotykových mobilů, že tuhle příjemnost výrobci nenabízí standardně (snad kvůli ceně nebo viditelnosti na slunci?).Blesk: vestavěné bleskátko je opravdu nouzová varianta na krátké vzdálenosti, nejen kvůli směrnému číslu, ale pro mě především kvůli blízkosti k objektivu a nemožnosti nastavení. To, že profesionálové tvrdí, že nebude díky světelnosti potřeba, je imho totální nesmysl (proč se asi fotí s bleskem za slunečného dne )Hledáček: jedná se asi o zvyk, ale komponovat na něčem, co držím před sebou, si dovedu představit pouze u fotek turistického charakteru (samozřejmě se dá řešit ořezem, ale... ) navíc EVF prostě ukazuje dost, co je většinou potřeba o snímku vědětDotykový display: na svém foťáku potřebuji co nejvíce přímých tlačítek (ISO, typ záznamu snímku, clona, čas a změna zaostřovacího bodu či měření expozice pro mě musí mít separátní ovládání), ale rozhodně je to posun vpřed i kdyby jen pro prohlížení fotografií a právě nastavení automatiky zaostření . Upraveno 6. srpna 2014 uživatelem gougy
Hasňa Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 Blesk: Velky blesk nasazeny na RX100? Humorne, zkuste si to predstavit, blesk dvakrat vetsi, nez samotrny fotak. A pokud velikost nevadi, neni duvod kupovat RX100. To neni fotak na primontovani 54ky blesku. Je to minikompakt! Ma sice super cip, sklo fotky, ale porad je to kompakt! Jeho hlavni a zasadni vyhoda je prave ona kapesni velikost. Je to jediny argument pris srovnani s a6000, nebo mensi zrcadlovkou. I ve srovnaniZajimalo by me kolik lidi na celem svete kdy nasadilo velky blesk na RX100 II. Ja myslim, ze tak tri a to jen ze to skouseli doma. Jednou. I proti G1X mark II je hlavni argument mala velikost.Hledacek: Paradni vec ve slunecny den na plazi, kdy na displeji neni nic videt.
gougy Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 Hasňo, ono to důvod má a to ten, že právě možnost velkého světla je další hranice, která se mezi kompakty a DSLR maže. (viz například Nikon coolpix A) Další vecí je možnost "optického hledáčku" do sáněk blesku, nabízí jej někdo i pro RX 100? Nevím, ale určitě by to bylo zajímavé.
Micey Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 Nic, peču na kompakt, začalo by mě to štvát - půjdu do nějakýho CSC, nebo jak se tomu řiká. DSLR už nechci. Vypadá to buďto na Sony A6000, nebo Fujifilm X-E1, nebo Olympus E-M10, všechny se základním seťákem. A teďkonc - Na statický fotky nejspíš nejlepší to Fuji, prej. Nemá wifi, to bych asi chtěl (E2 už je na mě drahá). Sony má rychlej AF, wifi.. proč je mi tak nějak nesympatický? Olympus.. nevim. Použití klasika na všechno, žádný velký akce. Limit do dvaceti, maximálně dva litry přes s objektivem.
FraK Odesláno 6. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2014 Tak jsem nakonec na radu prodavače ve Škoda foto koupil dnes jen Sony DSC RX 100. Ta Mark dvojka se prý za ty peníze nevyplatí. Stejný objektiv, stejný čip, pouze rychlejší procesor a výklopný display. Fotky prý budou z obou foťáků stejné, což je s ohledem na stejný objektiv a čip docela logické. Rozdíl v ceně byl ca 4 000 Kč. Takže ca 25%.
notabene Odesláno 7. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 7. srpna 2014 Na RX 100 II by měl jít kruhový blesk?
Ivan Lelák Odesláno 7. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 7. srpna 2014 FraK - jaké jsou první dojmy? Zajímá mne, jak se telefon drží v ruce, ovládací prvky, nastavení a pochopitelně jaké jsou fotky?
FraK Odesláno 7. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 7. srpna 2014 Zatim jsem stihnul par pokusnych fotek a jeste navic za umeleho svetla a podle prvnich vysledku jsem mile prekvapen kvalitou. Je hodne dobra. Fotak se v pohode vejde do kapsy u kalhot. To pro me bylo dost dulezite kriterium. Jsem naprosty amater a nemam moc zkusenosti ani nemam moc s cim srovnavat, ale proti compactu me zeny a dokonce i proti me stare zrcadlovce je to velky skok vpred. Nemluve o telefonu. Akorat se zoomem dost progresivne klesa svetelnost objektivu. Hezky se to ukazuje na display. Prvni dojem kazdopadne dobry. Jsem spokojeny. Pristi tyden ho zamestnam na dovolene. Tak pak podam dalsi zpravu.
lukin_ova Odesláno 7. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 7. srpna 2014 RX100 je ve své kategorii perfektní, snad i nejlepší. Důležité je říct, že jde o kategorii kompaktů. Asi se přiblíží nejlevnějším zrcadlovkám se základním objektivem. Jakákoliv lepší zrcadlovka s trochu lepším sklem ji ale obrazovou kvalitou strčí do kapsy. Mám RX100 první verzi a aktuálně už postarší zrcadlo Sony A700. Kamkoliv jdu,tahám minimálně RX100. Je to malinký foťáček, se kterým se dá dobře vyblbnout a lezou z toho hezké fotky. Jakmile ale s sebou mám zrcadlo. Jsme někde jinde. Ergonomie, pohotovost a hlavně kvalita fotek se dostane na úplně jinou úroveň. Ale daní za to je velikost a hmotnost.Když jsme jeli do Norska za Hasňou zkontrolovat jeho železné zásoby Riojy, měl jsem s sebou oba tři (kromě soňáků ještě odolný Panasonic). RX100 jsem ale téměř ani nevytáhl. Ze zrcadla prostě lezly fotky lepší. Jediné co jsem vytáhl byl vodotěsný Panasonic, který jsem vzal s sebou na loď na lov ryb. Ale RX100vkou jsem natočil jen kraťoučké video a jinak nic.Tím nechci v žádném případě hanit RX100. Je to perfektní foťáček s krásnými fotkami,který si kdykoliv strčím do kapsy a jdu. Zrcadlovka je ale pro mne zatím stále jednička. Malé srovnání. Není foceno za stejných podmínek a s kompaktem se stále ještě sžívám a neumím z něj dostat maximum. Rozdíl je ale vidět. Oba snímky bez úprav. Pozor ale, srovnávám nesrovnatelné. Z RX100 jsem celkově nadšený a všem ji doporučuji.Napsal jsem to srozumitelně ?
Ivan Lelák Odesláno 8. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 8. srpna 2014 FraK - díky, přeji pěkné focení.Lukin_ova - napsal jsi to srozumitelně a takhle chápu RX100 a profikompakty všeobecně, od začátku. Dělají skvělé fotky, začínají lézt do zelí levným zrcadlovkám, fotky se dají v pohodě tisknout i částečně publikovat v papírových médiích, na víc ale nemají.Pro mne není zrcadlo řešením, občas si říkám, že být mladší, asi bych do něj šel, ale teď racionálně vím, že bych s ním fotil 5x ročně a navíc fotky, které nejsou tak důležité. To důležité se pro mne odehrává mimo domov a z 80% jsou to akce na motorce, kam zrcadlo tahat nechci ani často nemohu. Takže jako Ty máš zrcadlo-Sony RX100-odolný Panasonic, já chci profikompakt (jestli RX100I/II/III nebo třeba Panasonic LX8, zatím nevím), mám odolný kompakt Nikon (na motoakce bude druhý, do blbého počasí a mokra, jako třeba zítřejší sjezd Orlice, bude první) a na momentky typu "vyfoť-ukaž-smaž" jsem vzal na milost smartphone LG G3, který dělá už tak pěkné fotky, že jsem si uvědomil nedokonalost odolného Nikonu a začal pokukovat po něčem lepším (Nikon je stále ještě lepší než mobil, ale často, hlavně v dobrých světelných podmínkách, už ne o moc)..
Ivan Lelák Odesláno 8. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 8. srpna 2014 Ještě jsem se chtěl zeptat majitelů RX100/II/III na ergonomii - tělo má nezvyklý tvar, chybí grip, jak se foťák drží a ovládá? Navíc jak je výš fotka fotografa zírajícího do hledáčku RX100III, přijde mi to trochu nezvyklé - ale ve skutečnosti může být vše OK... Včera večer mne napadlo, kam až se může kvalita fotek z digitálních foťáků zlepšovat, kde je hranice. Zvětšují se snímače, objektivy mají stále lepší světelnost, vyvíjí se software, vše je rychlejší a umí pracovat s objemnějšími daty. Blbé je, že mám pocit, že stále jemnější a dokonalejší monitory nestíhají držet krok a paradoxně jsou možná nejslabším článkem řetězu, mezi objektivem foťáku a naším mozkem vnímajícím obraz. Srovnávačem může být lidský zrak - až budu koukat na objekt, pak mi před něj někdo přisune jeho fotku, aby byl ve stejné velikosti a já nepoznám rozdíl, bude to ono (základní problém je, že koukám ve 3D a fotka je ve 2D, ptám se na hranici běžných, 2D foťáků)? Problém je vyřešen? Ale srovnávačem mohou být např. výřezy - v určitém okamžiku začnou být vidět nedokonalosti, zrnitost, ztráta detailů, neostrost, rozplývání hran. U lepší fotky k tomu dojde při větším zvětšení. Až na obrazovce zvětším fotku 100x a ona bude stále dokonalá, jako bych stál 5 metrů od objektu, bude to ono? Nebo 300x? To se dostaneme k technologiím, které umí z vesmíru přečíst nápisy na poštovní známce. A až to budou umět i v jakémkoliv světle, už to bude ono? Ale až to všechno budou foťáky umět a budou za pár korun dostupné veřejnosti, co sakra v tu chvíli budou umět ty tajné, vojenské foťáky? Nevidím konec tohohle tunelu.. Napadlo mne to, když jsem si vzpomněl na můj první, 1,3 Mb "digitální šperk" Canon IXUS, který dělal nádherné fotky. Pak jsem měl 2 Mb, 4 Mb atd., každý dělal fotky lepší a lepší, nedostatky jsem neviděl až do dalšího foťáku. Fotky z RX100 jsou dokonalé, ale RX100II dělá možná nepatrně lepší a RX100III zase trochu lepší. A kvalitní zrcadlovky dělají ještě lepší, když ale koukám na fotku z RX100, těžko si to umím představit - až když dojde na přímý souboj. Nevím, jaký je ten nejlepší foťák na světě, s nejlepším objektivem, ale umím si představit recenze odborníků, zakončené něčím jako "dosáhli jsme vrcholu". Ale tohle přece píšou už dlouho, skoro pokaždé, když testují TOP zařízení... Omlouvám se za částečný OT...
exBURN Odesláno 8. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 8. srpna 2014 Problém je spíš ten, že fotku dělá fotograf a ne foťák. Můžeš mít sebelepší techniku ale jak nemáš v rukách, přístroj to nepořeší.Jak se říká - amatér řeší fotoaparát, profík objektivy a fotograf světlo a kompozici
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se