klobadysek Odesláno 10. února 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. února 2007 Nepochybuji o tom ze kvalita digitalu jednou predstihne kvalitu fimovych fotografii. Staci se podivat na vyvoj a investice. Kolik bylo za poslednich deset let uvedeno na trh novych emulzi (rozumej filmu) a kolik digitalnich fotoaparatu. Filmova technologie se dale uz nevyviji tak je jen otazkou casu kdy to digital predstihne. Ale jeste tam neni, aspon v nekterych aspektech ne. Vim ze vetsina fotografu jde s dobou kupuje si nejmodernejsi techniku, ktera to krasne vyfoti za ne, vlastne je to skoro jako policko videa - vyberou si jednu slusnou fotku z nekolika set, ktere za ten den spachali. Vlastne neni mozne aby nemeli dobrou fotku - okamzite si ty svoje neznalosti ci nedokonalosti pristroje mohou overit a provest radne korekce na miste. S filmem je tezsi fotit, vysledky autor vidi az kdyz je "pozde". Filmy jsou pouze v jedne citlivosti kdyz uz jsou ve fotaku, pouzivani kompenzacnich filtru s dia filmy kvuli barve svetla taky neni legrace, diaky neodpusti vice jak 1/3 clonoveho cisla ve spatne expozici. Kdyz vyrazim treba jen tak si zafotit se strednim formatem napr v Powerscourt Gardens, vyfotim 12 fotek tj. cely film a rikam si: "Pane jo, to jsem toho zase dneska vypalil" Ale nemusim mazat ani se za ty fotky nemusim stydet, dokonce nejake prodam. Jsem staromilec? Panove ja byl o digitalni technoligii presvedcen uz pred tim nez mela vetsina z vas digitalni fotak, v dobach kdy 1 megapixel byl vyhrazen profesionalnim pristrojum okolo 60 a vice tisic. Vim ze vetsina trhu a uzivatelu pujde tou snazsi cestou a nemam jim to za zle. Pochybuji ale ze to povede ke zkvalitneni fotografie jako takove. Ja digitaly pouzivam protoze se to proste nekdy vyzaduje ale pro radost na film nedopustim. Prumysl a marketing pro uzivatele vymysli ruzne vychytavky od stabilizacnich systemu az po zaostrovani s detekci lidske tvare. To vse ulehcuje fotografovi zivot na tolik, ze se nebude nepriklad muset tahat s se stativem a tak stravi jeste mene case komponovanim snimku, proste to pujde "praskat" rychleji. Prave jedna z vyhod stativu byla ze to fotografa zpomalilo a dalo mu sanci se vice soustredit na to co foti. Dnesni fotografie jde ve smeru sloganu od Sony: "Don't think, shoot." Ale to nezacalo digitalem, to zacalo u vynalezem svitkoveho filmu, takze se neplaste, jedu v tom taky.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JJ Odesláno 10. února 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. února 2007 Digi zrcadlovka ti chodí při minus 20C? Zajímavé... Pokud ji vytáhneš z brašny chvíli před focením a pak ji tam zase vrátíš, tak možná ano. Něco mezi. Při těch -20°C jsem byl rád že jsem byl rád, takže foťák býval venku tak 10 minut. Ale při teplotách kolem -10°C to běžně používám. Jen v takových situacích cpu do D100 adaptér na tužkové baterie a používám NiCd nebo NiMH tužkovky místo standardních Lion EN EL 3. Závěrka mi zamrzla jednou jedinkrát a to u Canonu A1. Pokud bys ji měl 30 minut na krku, tak nejen, že s největší pravděpodobností chodit nebude, ale pokud snad ano, tak ti odejdou baterky. Jasně, to hrozí i u kinofilmu, ale ten žere výrazně méně, než digitál. Elektronické zrcadlovky jsou na tom plus minus stejně, ať jsou digitální nebo kinofilmové (už proto, že závěrky apod se používají podobné nebo dokonce stejné). Naopak v principu budou mít větší problém zrcadlovky kinofilmové, protože motorový posun filmu má daleko větší nároky na proud než zápis na kartu. O něco lépe jsou na tom manuální zrcadlovky s elektronickými závěrkami (Canon A1, Nikon F3 apod.) - ty sice méně žerou, ale taky mívají malé baterie a navíc typicky alkalické, které jsou na mráz velmi citlivé. Uchovávání filmů v lednici či mrazáku se používá u filmů dosud neexponovaných, aby se zpomalilo (či téměř zastavilo) stárnutí. Vyvolané negativy se skladují ve foto foliích a fotku z nich bez problémů uděláš i za 80 let. 1. fotil jsem nikoli na negativy, ale na inversní filmy. 2. pár barevných negativů z padesátých let se mi dostalo do ruky a zejména v porovnání s diapositivy z té doby to stálo za houby. U digi pochybuji, že ti data na kartě či CD tak dlouho vydrží. Navíc se domnívám, že za cca. 20 let už bude problém, aby tvé CD, DVD či kartu vůbec nějaké zařízení přečetlo (nekompatibilita je děsná svině - diskety by mohly povídat No u archivace digitálních dat se pochopitelně předpokládá to, že se včas překopírují na nové nosiče. Už jsem se takhle zbavoval Jaz a Zip disků, starých SCSI hard disků apod. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
klobadysek Odesláno 10. února 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. února 2007 JJ napsal: [/No jo, taky mám FM2 jako "záložní"] To je nadhernej fotak, takovej nejaponsky jednoduchej, vzdy se mi moc libil. U me to ale vyhral Contax s Zeiss skly. Ale podivej jak sem dopad: Kyocera sla od valu a skoncila s Contaxem a Zeiss zacal vyrabet skla s Nikon bajonetem. To nasere.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cyber Odesláno 11. února 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. února 2007 (upraveno) ... Upraveno 18. března 2011 uživatelem Cyber Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
NIGHTinGALE Odesláno 11. února 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. února 2007 "Každý řetěz je tak slabý, jako jeho nejslabší článek." Takže souhlasím s Cyberem, že pouhý (deklarovaný) počet megapixelů není to nejdůležitější. Jednoduchý příklad: dejte na profi tělo (Canon, Nikon) v ceně 150.000 Kč základní objektiv třeba od Tamronu (samozřejmě disponující odpovídajícím bajonetem) a uvidíte, co vám z toho vyleze za fotku A hlavně - důležité je umět se dívat a mít cit pro zajímavou kompozici. Bez těchto vlastností je úplně jedno, zda fotíte na kinofil či digi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cyber Odesláno 11. února 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. února 2007 (upraveno) ... Upraveno 18. března 2011 uživatelem Cyber Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kocour Odesláno 13. února 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. února 2007 "Každý řetěz je tak slabý, jako jeho nejslabší článek." Takže souhlasím s Cyberem, že pouhý (deklarovaný) počet megapixelů není to nejdůležitější. Jednoduchý příklad: dejte na profi tělo (Canon, Nikon) v ceně 150.000 Kč základní objektiv třeba od Tamronu (samozřejmě disponující odpovídajícím bajonetem) a uvidíte, co vám z toho vyleze za fotku A hlavně - důležité je umět se dívat a mít cit pro zajímavou kompozici. Bez těchto vlastností je úplně jedno, zda fotíte na kinofil či digi Svatá pravda! S tímhle tvrzením bude asi souhlasit každý. Tedy, každý, kdo má o věci nějaké ponětí. Mimochodem, Cybere, jestli můžu být tak zvědavý, s čím fotíš, že to má rozlišení 16 nebo 22 megapixlů? Digitální stěna? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
railmaster Odesláno 5. března 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2007 Táto téma patrí medzi naj, samozrejme okrem hodiniek a zopár maličkostí. Nie som odborník na foto, prispejem len spomienkou na článok v Technickom magazíne zo začiatku 90-tych rokov. Profesor Kříž, jeden z najuznávanejších svetových fotografov, takmer celý život fotil jediným mechovým aparátom - Linhofkou, ktorú si kúpil niekedy v 20-tych rokoch minulého storočia ešte ako študent fotografie v Prahe a dával na ňu objektívy Dagory, vyrobené pred r.1930, v žiadnom prípade novšie. Fotil na staré, pozáručné filmy - s tým začal, keď ako chudobný študent v Paríži nemal na nové. Neskoršie, už ako profesor v USA, medzi svojimi kolegami v 80-tych rokoch v rozhovore spomenul, aký aparát a objektívy používa, zožal obdiv, že má to najlepšie, čo umelecký fotograf môže vlastniť. Študentom tvrdil, že tá bednička je nepodstatná. Dôležitejší je vždy človek. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
M-72 Odesláno 5. března 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2007 Pouze jen můj subjektivní názor : smena asi nebude to nejvhodnější, ale například flexaret, zenit, praktika a hlavně vidět + nápad. ( uvádím pouze ty levnější varianty přístrojů, které kdekomu leží doma) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kocour Odesláno 6. března 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. března 2007 Táto téma patrí medzi naj, samozrejme okrem hodiniek a zopár maličkostí. Nie som odborník na foto, prispejem len spomienkou na článok v Technickom magazíne zo začiatku 90-tych rokov. Profesor Kříž, jeden z najuznávanejších svetových fotografov, takmer celý život fotil jediným mechovým aparátom - Linhofkou, ktorú si kúpil niekedy v 20-tych rokoch minulého storočia ešte ako študent fotografie v Prahe a dával na ňu objektívy Dagory, vyrobené pred r.1930, v žiadnom prípade novšie. Fotil na staré, pozáručné filmy - s tým začal, keď ako chudobný študent v Paríži nemal na nové. Neskoršie, už ako profesor v USA, medzi svojimi kolegami v 80-tych rokoch v rozhovore spomenul, aký aparát a objektívy používa, zožal obdiv, že má to najlepšie, čo umelecký fotograf môže vlastniť. Študentom tvrdil, že tá bednička je nepodstatná. Dôležitejší je vždy človek. Hezký příběh. Má ale jedno ALE: S měchovou linhofkou a s objektivy vyrobenými před rokem 1930 byl pan profesor okázán buď na ateliér anebo na velmi dobré počasí. V každém případě také na stativ. Horší světelné podmínky zůstávaly mimo limity, podobně jako možnost fotit pohotově. Anebo takový Saudek. V každém rozhovoru se vychloubá, jak si vystačí se starou flexaretou a plesnivou zdí svého žižkovského ateliéru. Dobrá, vystačí si. Ale všimli jste si, že jeho fotky už se třicet let opakují? Technická stagnace způsobila, že Saudek je nyní svým vlastním plagiátorem. Jeho rané období bylo dobré, ale pak zřejmě definitivně zakrněl. Kdepak, technika je důležitá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
klobadysek Odesláno 27. dubna 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. dubna 2007 Pratele jak jiz jiste tusite jsem milovnikem Carl Zeiss optik, jeste jsem se ale nepriznal ke fotoaparatu ke kteremu vzhlizim s bezmeznym obdivem jiz dlouhou dobu. Na linku si muzete prohlednou i ukazky zvetsenin. Myslim, ze firma ktera v dnesni digitalni dobe prijde na trh nejen s novym filmovym fotoaparatem, ale s kompletnim systemem objektivu a prislusenstvim zaslouzi poklonu. http://www.zeiss.com/zeissikon "O budiz velebena ikono fotografie ZEISS IKON" Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
afrikab Odesláno 27. dubna 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. dubna 2007 Pratele jak jiz jiste tusite jsem milovnikem Carl Zeiss optik, jeste jsem se ale nepriznal ke fotoaparatu ke kteremu vzhlizim s bezmeznym obdivem jiz dlouhou dobu. Na linku si muzete prohlednou i ukazky zvetsenin. Myslim, ze firma ktera v dnesni digitalni dobe prijde na trh nejen s novym filmovym fotoaparatem, ale s kompletnim systemem objektivu a prislusenstvim zaslouzi poklonu. http://www.zeiss.com/zeissikon \"O budiz velebena ikono fotografie ZEISS IKON\" Zaslouzi si poklonu...a otazku na tak stedreho sponzora, ktery to dokaze zaplatit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
railmaster Odesláno 6. května 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2007 Nepoznáte digitálny compact so slušným videom a prijateľným zvukom. Zn. dovolenka 2007. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
afrikab Odesláno 6. května 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2007 Nepoznáte digitálny compact so slušným videom a prijateľným zvukom. Zn. dovolenka 2007. Minuly tyden jsem pro kamose objednal ne eBay Pentax Optio A10 za 170USD. Stabilizator obrazu a video v MPEG4. Ne foceni venku idealni. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cyber Odesláno 7. května 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2007 (upraveno) ... Upraveno 18. března 2011 uživatelem Cyber Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
railmaster Odesláno 7. května 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2007 Nepoznáte digitálny compact so slušným videom a prijateľným zvukom. Zn. dovolenka 2007. Leica D-lux-3, mám ho a jsem z něj nadšený 16:9,4:3,3:2 videa ve formátu 16:9 stabilizace, 10 megapixel, optika Leitz Čo koštuje taká pekná hračka? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
klobadysek Odesláno 7. května 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2007 Nepoznáte digitálny compact so slušným videom a prijateľným zvukom. Zn. dovolenka 2007. Leica D-lux-3, mám ho a jsem z něj nadšený 16:9,4:3,3:2 videa ve formátu 16:9 stabilizace, 10 megapixel, optika Leitz Čo koštuje taká pekná hračka? Docela balik. Panasonic DMC-LX2 je to same (stejny harware) ale stoji o tretinu min. Pod ?500 v pohode. I tak si myslim ze pokud do toho nejsi fanda, tak i levnejsi modely te uspokoji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kubson Odesláno 7. května 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2007 ta leica to je skoro jako nějaký panasonic, ne? kam to ten svět spěje.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kubson Odesláno 7. května 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2007 Nepoznáte digitálny compact so slušným videom a prijateľným zvukom. Zn. dovolenka 2007. Leica D-lux-3, mám ho a jsem z něj nadšený 16:9,4:3,3:2 videa ve formátu 16:9 stabilizace, 10 megapixel, optika Leitz Čo koštuje taká pekná hračka? http://www.megapixel.cz/leica-d-lux-3 16490 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
klobadysek Odesláno 7. května 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2007 ta leica to je skoro jako nějaký panasonic, ne? kam to ten svět spěje.. Leicu drzi v zisku jen dalekohledy a mikroskopy. Ve fotografii se krajina hodne zmenila, znacky co mivaly ohromny podil na trhu ustoupily, nebo dokonce skoncily s fotografii uplne viz Kyocera s Yashicou a Contaxem, Minolte nepomohla ani fuze Konicou a podobne. Naopak za poslednich par let elekronicti giganti jako Sony, Panasonic a Samsung si vybudovali velmi silne pozice. Leica uz bude pouze sekundovat Panasonicu a dodavat jmeno na objektivy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se