African Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února V 17. 2. 2024 v 21:28, OndraPod napsal: jj, myslel jsem You Tube. Jinak se mi i párkrát stalo že jsem omylem sosnul vinyl rip, kdyže jsem si stahoval "zálohu" svých poctivě zakoupených alb Mně zvuk vinylu(nebo spíš ruchy s tím spojené) prostě irituje, jinak kolikrát poznám kulový jestli má MP3 nahrávka 160kbps nebo 320kbs. YT je skvělej na hledání nových nahrávek nebo i starých a jako inspirace. Drtivou většinu oblíbených alb mám zakoupenou v digitální formě jako FLAC a poslouchám hlavně přenosný HiRes + IEM. Méně často pak počítač a 4" studiový bedýnky s 8" subem. Jenom mě prostě zajímalo co na tom vinylu všichni vidí, protože je to vždycky hlavní téma když vyjde nová deska, všichni se ptaj kdy bude vinyl. A proč vůbec někoho napadne ripovat vinyl do FLACu Ripovat vinyl jakýmkoliv zůsobem je nesmysl, ale stejně tak si myslím že je nesmysl ho poslouchat na Youtube jak asi hraje. Já nejsem žádný extrémně hudebně nadaný člověk abych dokázal hodiny řešit na hifi fórech který remaster daného alba je nejlepší a mohl tak dělat chytrého, navíc si myslím že každý vnímáme hudbu po svém. Koupím placku a buď hraje mému sluchu fajnově, nebo nehraje, jednoduché. Zkus a uvidíš, ten zvuk vinylu je ale určitě silně návykový Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Andrew Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února Já si třeba myslím, že velkou devizou vinylu je, že člověk vnímá hudbu vícero smysly - sluch, zrak, hmat i vůně. Další, co mě na poslouchání LP baví, je že člověk slyší celé album tak, jak jej někdo nakomponoval, záleží samozřejmě na žánru, ale je normální, že na albu se najdou lepší a horší skladby, většinou na sebe nějak navazují, mají nějaké téma, v případě CD/stream je normální, že člověk něco přeskočí, nebo v případě online dokonce hraju jen konkrétní skladby, kdežto v případě desek člověk slyší celé album, jak ho jeho tvůrci plánovali. Je to jistě subjektivní, ale pro mě jsou to podstatné vlastnosti, člověk slyší hudbu neustále, v autě, ve výtahu, v nákupních centrech, když někomu volám.... ale tady si prostě najdu tu svoji půl hodinu klidu, abych si něco poslechl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lamiczka Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února Za mě je vinyl taky o tom rituálu a prakticky i většímu soustředění na poslech, protože přecejen i to puštění je složitější, jak kliknout někde na mobilu/streameru. Ohledně těch celých alb, já přesně z toho důvodu začal i na spotify poslouchat alba jak předvybraný playlisty (no ten hmat, zrak a vůni teda ani tak moc nevyužiju). Jednak protože jsem měl pocit, že v tom playlistu jedu pořád to stejné dokola a druhak protože jsem objevil i skladby, který jsem neznal ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února Přesně a je to jako se vším, speciálně u hodinek si někteří mý kamarádi myslí, že jsem totální mišuge když nosím dražší hodinky, které se oproti jejim zpožďují anebo zrychlují a to nejhoší, že se ti můžou dokonce i zastavit když je nenosíš, konec světa !!! Dříve jsem se s nimi ještě haštěřil, říkal jsem, ale ty tvé hodinky kupříkladu tvé děti nikdy nosit nebudou a bla, bla, bla, dnes už mávnu rukou a nechává mě to chladným. Teď zase slyším pro změnu roztomilé fráze okolo vinylu, které mě pobaví, nejčastější....Ty jsi dal opravdu za jedno album tisícovku? No ty hlupáku, za ty prachy sosám muziku tři měsíce Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Andrew Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února Uhodil jsi hřebíček na hlavičku... přirovnání k mechanickým hodinkám si myslím je docela přesné Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února před 50 minutami, Andrew napsal: Uhodil jsi hřebíček na hlavičku... přirovnání k mechanickým hodinkám si myslím je docela přesné A samozřejmě to myslím v dobrém, mluvím o svých kamarádech a konec konců i má žena dala přednost smartjebkám před Seamasterama, které jsem ji k narození dcérky daroval Každý má svůj styl, o nic nejde.... gramec má ale ráda, to jako zase jo, tím si to u mě trochu žehlí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
OndraPod Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února před 3 hodinami, Andrew napsal: Já si třeba myslím, že velkou devizou vinylu je, že člověk vnímá hudbu vícero smysly - sluch, zrak, hmat i vůně. Další, co mě na poslouchání LP baví, je že člověk slyší celé album tak, jak jej někdo nakomponoval, záleží samozřejmě na žánru, ale je normální, že na albu se najdou lepší a horší skladby, většinou na sebe nějak navazují, mají nějaké téma, v případě CD/stream je normální, že člověk něco přeskočí, nebo v případě online dokonce hraju jen konkrétní skladby, kdežto v případě desek člověk slyší celé album, jak ho jeho tvůrci plánovali. Je to jistě subjektivní, ale pro mě jsou to podstatné vlastnosti, člověk slyší hudbu neustále, v autě, ve výtahu, v nákupních centrech, když někomu volám.... ale tady si prostě najdu tu svoji půl hodinu klidu, abych si něco poslechl. To dává perfektní smysl Já jsem bohužel pravý opak a už na základce v době walkmanů jsem byl známej tím že jsem si dělal vlastní výběry z většinou punkových výběrů co mi nahráli kamarádi, za což mě vždycky všichni nesnášeli, jako že mi to neni dost dobrý Pro mně byla digitalizace požehnáním, to že můžu kdykoliv cokoliv přeskočit, jednoduše překopat celou desku apod. Je fakt, že poslech alba od začátku do konce dává velký smysl a kolikrát se mi stane, že písničky co ze začátku vůbec nemusím se po čase stanou moje nejoblíbenější. Ale pro mně je hudba hlavně "moderátor nálady" a málokdy dokážu jen sedět a nedělat nic jiného než poslouchat hudbu. Taky dost velký rozdíl v tom co poslouchám, poud si pouštím hudbu samotnou, jako podkres při práci, nebo když potřebu jen zlepšit náladu. Ale já jsem tak trochu autista, takže tak @African YouTube jako zdroj hudby je samozřejmě nesmysl, ale zase kde jinde najdeš 10 ruzných live verzí svého oblíbeneho songu? Dřív se poslouchali bootlegy šílených kvalit, oproti tomu je YT zlatej Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Duke650 Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února Pánové, dojmy a pojmy, hodinky a holinky... Zpátky ke kořenům. Cílem hi-fi nadšenců byla od samého počátku snaha dostat reprodukovanou hudbu co nejblíže tomu, co vylezlo ze studia. Jasné jako facka, high fidelity = vysoká věrnost. Pak se do toho vložil marketing. Páč když jsou dva zesilovače dvou výrobců technicky naprosto identicky hrající strojky, tak za jeden dáš o tisíc dolarů víc, protože má přece čelní panel frézovaný z hliníkového ingotu a má cool antivibrační nožičky a zlaté terminály a modré LED diody, leták se hemží pojmy jako koherentní podání tranzient, pátá generace kabelů z bezkyslíkaté mědi a podobně... tak se jedna odnož hi-fi postupně vyvinula /nechci říct degenerovala/ do high endu, kde je to hlavně o malování vzdušných zámků a bling factoru (čest výjimkám). To jsem ale odbočil, takže zpět ke gramofonům a původní otázce "ale fakt to má z vinylu dobrý zvuk, nebo je to prostě jen nostalgie?" Gramo / vinyl má neoddiskutovatelné limity. Ten, komu je cílem věrná reprodukce, to dávno ví, a vydal se jinou cestou. Ten, komu se líbí všechny ty doprovodné atributy, ať už technické (některé gramofony jsou pěkná strojařina) nebo sociální/prestižní (hele kámo čum mám placku za litr nebo ty vado tento zesík stál dvě kila, každý z nás zažil ten pocit hrdosti na vlastní aparaturu...) nebo čirá nostalgie z těch rituálů, ten si to užívá a více či méně vědomě / nevědomě nemá jako prioritu 1 co nejvyšší věrnost zvuku - IMHO naprosto v pořádku, posluchač má libé pocity a já je nikomu neberu, fakt nejsem kazišuk, abych někomu tvrdil "ne tobě se to nesmí líbit, hraje to blbě" Mám jen jednu PROSBU: nezaměňujme subjektivní dobrý pocit z celého toho balíčku smyslových vjemů s objektivně věrnou reprodukcí nahrávky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Andrew Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února před 41 minutami, Duke650 napsal: Pánové, dojmy a pojmy, hodinky a holinky... Zpátky ke kořenům. Cílem hi-fi nadšenců byla od samého počátku snaha dostat reprodukovanou hudbu co nejblíže tomu, co vylezlo ze studia. Jasné jako facka, high fidelity = vysoká věrnost. Pak se do toho vložil marketing. Páč když jsou dva zesilovače dvou výrobců technicky naprosto identicky hrající strojky, tak za jeden dáš o tisíc dolarů víc, protože má přece čelní panel frézovaný z hliníkového ingotu a má cool antivibrační nožičky a zlaté terminály a modré LED diody, leták se hemží pojmy jako koherentní podání tranzient, pátá generace kabelů z bezkyslíkaté mědi a podobně... tak se jedna odnož hi-fi postupně vyvinula /nechci říct degenerovala/ do high endu, kde je to hlavně o malování vzdušných zámků a bling factoru (čest výjimkám). To jsem ale odbočil, takže zpět ke gramofonům a původní otázce "ale fakt to má z vinylu dobrý zvuk, nebo je to prostě jen nostalgie?" Gramo / vinyl má neoddiskutovatelné limity. Ten, komu je cílem věrná reprodukce, to dávno ví, a vydal se jinou cestou. Ten, komu se líbí všechny ty doprovodné atributy, ať už technické (některé gramofony jsou pěkná strojařina) nebo sociální/prestižní (hele kámo čum mám placku za litr nebo ty vado tento zesík stál dvě kila, každý z nás zažil ten pocit hrdosti na vlastní aparaturu...) nebo čirá nostalgie z těch rituálů, ten si to užívá a více či méně vědomě / nevědomě nemá jako prioritu 1 co nejvyšší věrnost zvuku - IMHO naprosto v pořádku, posluchač má libé pocity a já je nikomu neberu, fakt nejsem kazišuk, abych někomu tvrdil "ne tobě se to nesmí líbit, hraje to blbě" Mám jen jednu PROSBU: nezaměňujme subjektivní dobrý pocit z celého toho balíčku smyslových vjemů s objektivně věrnou reprodukcí nahrávky. No a teď mi zkus dosadit za slovo "gramofon" sousloví "mechanické hodinky" ... já si myslím, že to je velmi adresné připodobnění... mechanika/přesnost, kvalitní technické zpracování (preciznost)/různé funkce. Ano, každý si najde to svoje a zároveň by se daly klasické hodinky považovat za anachronismus v porovnání s Garmin/iWatch. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Duke650 Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února tím se asi vysvětluje, proč mám všechny mechanické kousky v šuplíku a Garminy na ruce Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pačes Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února před 16 minutami, Andrew napsal: No a teď mi zkus dosadit za slovo "gramofon" sousloví "mechanické hodinky" ... já si myslím, že to je velmi adresné připodobnění... mechanika/přesnost, kvalitní technické zpracování (preciznost)/různé funkce. Ano, každý si najde to svoje a zároveň by se daly klasické hodinky považovat za anachronismus v porovnání s Garmin/iWatch. mno já nějak nevim... snažím se v těch pocitech a názorech zorientovat... tak asi můj pohled - kdysi jsem řešil všechno kabely, bi-wiring atd. Ovšem objektivně s věkem hluchnu, tak jsem méně a méně náročný. A je fakt že mě baví í současný trend t.j. že firmy jako Bowers, Bang Olufsen, Bose zpracovávají zvuk procesorem "aby se líbil". S věrností to má společného málo nebo nic, ale je fakt, že to hraje. Takže podle nálady - někdy Tannoy a jsem v nebi, někdy Apple airpods max a jsem taky spokojenej. Asi fakt stárnu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Andrew Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února No dyť, já si do hospody nebo na sport taky beru Apple ale když si naleju sklenku bordeaux, udělám přítmí, tak holt zapnu svůj Luxman, očistím desku, nabiju ji kladným statickým nábojem a užívám si nedokonalost zvuku na autentické desce z roku vydání alba. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lamiczka Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února Mě se na tohle téma hodně líbil tento článek (byť teda už notně starej) od lidí, co tomu rozumí víc jak já. Osobně jsem u hudby víc fanda dojmu/prožitku, jak hezké křivky v PC i když ta možná říká, že to dobrý být nemá... http://www.audiodrom.net/cs/jak-to-vidime/33-proc-nemerime Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Duke650 Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února Nebudu to tady hledat a opakovat, k tématu vlivu nejslabšího článku řetězce (= akustika místnosti) jsem už napsal dost... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února před 32 minutami, Duke650 napsal: Nebudu to tady hledat a opakovat, k tématu vlivu nejslabšího článku řetězce (= akustika místnosti) jsem už napsal dost... Takže nakonec stejně zjistíme že k té věrné hudbě co vylezla ze studia máme všichni mimo těch, co mají doma studia, hodně daleko Jsem rád, že jsem pouhý posluchač, protože když občas čtu ty storky o albech , které je nejlepší, zdali tento remaster nebo tamten, že tady studiovka nic moc kvůli technologiím, támhle byl slabý zvukař, no upřímně může to být časem velmi náročné a zároveň velmi drahé když ti na gebuli začne kapat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bluman Odesláno 19. února Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února Ja zas tu nemoznost preskocenia skladby (ok, ja viem, principialne sa da, ale..) vnimam ako nevyhodu. Jednoducho ak sa mi nieco nepaci, tak to nechcem pocuvat. Povel "skip this song" pouzivam dost casto . Este ked som mal Metallicu na kazetach, jedna mi vysla tak perfektne, ze som otacal strany a hral tak 2 svoje najoblubenejsie songy dokola . A najviac novych veci objavujem na spotify cez "radio" od nejakeho mojho oblubeneho songu. U mna je skratka prednejsie pohodlie ovladania ako ten "ritualny" zazitok. Mozno je to aj tym, ze u nas v detsve gramo nebolo, takze ma nejak neberu tie ritualy, ani ziadna nostalgia. A k bordeaux je to potom o tom, CO si pustim a nie AKO. Aj k bordeaux ci rumu si chcem vychutnavat co najlepsi zvuk, takze prvorady je ten zvuk. Mam doma aj par placiek podedenych z manzelkinej rodiny a nejake to gramo, takze sem tam aj nejaku ten vinyl pustime. Ale ten zvuk ma nejak nenadchyna oproti digitalu. Mozno to je tym, ze to gramo teda nie je ziadne reference klasse, ale kedze bezmedzne verim zakonom fyziky a tu odprezentovanym argumentom od @Hasňa, tymto smerom to ani nehodlam dalej skumat. Ale beriem, ze pre niekoho mozu byt tie ritualy a tie ostatne veci okolo vinylu velkou sucastou zazitku, takze peace , kazdy podla svojej chuti. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
SCIFI Odesláno 21. února Nahlásit Sdílet Odesláno 21. února Zdar kluci, chci domů nový repro a co vám budu povídat, nic o tom nevím. Dlouho jsem vybíral a rozhodl se pro B&O A9. Líbí se mi a na ytb ho chválí, ale šel jsem do Denonu a chlapík ho dost zkritizoval a prakticky skoro vymluvil. Jsem tak mimo a něco mi uniká a nestojí za to? Gramofon bude následovat:) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bluman Odesláno 21. února Nahlásit Sdílet Odesláno 21. února (upraveno) @SCIFI B&O vseobecne hra skvelo, ale hodne si priplacas aj za "design". Ak je pre teba dolezity aj ten design, aby ti to ladilo do interieru, urcite s B&O nespravis chybu. Ak ti ide len o zvuk, myslim, ze za rovnake prachy kupis aj lepsie alebo naopak, rovnako kvalitny zvuk aj vyrazne lacnejsie. Ak hladas all-in-1 system podobne smart ako A9, urcite by som skusil pozriet resp. pocuvnut aj KEF LS50 Wireless II prip. i lacnejsie KEF LSX II, ktore su naviac oproti A9 "full stereo". Lebo, ako sa hovori, 100x lepsie raz to pocut ako 100x o tom citat Ak hladas len nove repro k nejakej existujucej zostave resp. k tomu planovanu gramcu, urcite inde mozes hodne usetris bez tych smart funkcii. Naopak, ak kupis takyto all-in-1 smart system, myslim ze usetris 100% za to gramo Upraveno 21. února uživatelem bluman Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Duke650 Odesláno 22. února Nahlásit Sdílet Odesláno 22. února Upravil bych to na "Some audiophiles..." Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 22. února Nahlásit Sdílet Odesláno 22. února před 15 hodinami, SCIFI napsal: Zdar kluci, chci domů nový repro a co vám budu povídat, nic o tom nevím. Dlouho jsem vybíral a rozhodl se pro B&O A9. Líbí se mi a na ytb ho chválí, ale šel jsem do Denonu a chlapík ho dost zkritizoval a prakticky skoro vymluvil. Jsem tak mimo a něco mi uniká a nestojí za to? Gramofon bude následovat:) Mě pár věcí od BO ukazoval chlapík, když jsem kupoval tedy jiné repro v Salony Denon a ba naopak je velmi chválil, asi jiný prodavač Neposlouchal jsem, protože tato značka jde mimo mě, ale pokud na to máš kvartýr tak designově to mají tedy všechno hodně vymazlené 100 lidí, 100 chutí a pokud tě baví, doporučuji právě Salony Denon, majitel polínko a úplně na pohodu. Prodloužené záruky, velmi přátelské ceny, prostě pohoda jednání tak jak má být.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se