Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Prosím znalce o radu. Je to celkem často se vyskytující závada, jelikož jsem se s ní setkal tentokrát už na třetích hodinkách. Hodinář vždy bez problému opravil, ale nějak jsem se nikdy nezeptal, kde je problém, tak to činím teď. Jedná se o to, že hodinky jdou, vteřinovka plynule běží, ale minutová a hodinová ručička stojí, prostě čas se nehne z místa. Teď se mi to objevilo na Primkách, tak jsem se do nich pustil, rozebral jsem je celé, nic neobjevil, složil, a žádná změna, je to úplně stejné jako předtím. Jen bych ještě dodal, že při seřizování času jde ručičkama točit až podezřele lehce. Prosím kde hledat chybu? Díky.

Odesláno

Tak přesně s tímhle jsem se taky setkal - u kalibru Prim 68, kde se při překlápění data zastavily ručky, ale strojek vesele běžel dál.

Je to příliš volnou třecí spojkou ručkového pastorku?

Odesláno

Taky mám pocit že to bude nějaká spojka, ale nevím kde to hledat, je to zepředu kde je datová část, nebo ve strojku zezadu? Všechna ozubená kola jsou kde mají být a všechny šrouby jsou utažený... :guitar: Nevíš jakým způsobem se to seřizuje? Teď jsem taky kuchal šedesátosmičku, a to samý dělají Tissoty automaty, ale do těch raději nelezu.

Odesláno (upraveno)

Já jsem jen zvídavý laik :) Třeba tedy řeknu blbost, ale hledal bych to zepředu. Sundal ručky, ciferník a tam už bych na to asi narazil. A jestli jsem to pochopil správně, tak třecí spojka je vlastně jen ručkový pastorek "tak akorát" skřípnutý, aby se ještě točil na hřídelce minutového kola a umožňoval tak seřizování korunkou, ale zároveň aby se točil tak ztuha, aby ho i s ručičkama hřídelka při normálním chodu dokázala unést sebou. Řekl jsem to dobře, nebo blbě?

EDIT: a jak se to seřizuje, je popsáno někde tady na fótu. Zadej do vyhledávání slovo utužení.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno (upraveno)

Jo, už jsi to mezitím taky našel.

Není zač :) Postupně se učím a snažím se do toho proniknout. Myslím, že už jsem se dostal přes 50% úspěšnost - častěji něco uhodnu, než řeknu úplnou kravinu :D

Edit: A tímto děkuji chronomagu, jeho členům a speciálně některým profíkům zde působícím, které průběžně otravuji svými přiblblými dotazy a kteří už mě mají plné zuby :)

Oni se jistě poznají, takže díky :notworthy:

Odesláno (upraveno)

Celkem se vyznáš :thumbsup_anim: Jen tak off topic nevěděl bys jestli se dá nahradit prasklé pero nějakým jiným z jiných hodinek, potřeboval bych dát do provozu jedny GUB a např primáckejch per mám hafo...

Edit: no kdybys neřekl že je to ručkovej pastorek, tak bych to určitě nenašel, protože bych nevěděl co hledat.

Upraveno uživatelem ramon
Odesláno (upraveno)

Hele už mě netrap, tohle bylo nejdál, co jsem se v teorii dostal :D

Takže nevím :)

EDIT: ale vidím, že ty na to jdeš opačnou cestou - praktickými zkouškami odhaluješ tajemství hodinářských principů :D

Odesláno (upraveno)

Provedení těch třecích spojek jest povícero druhů.

Nejběžnější asi bude zkrz průchozí čtvrťová trubka s pastorkem.Na utužení se dělají kleště s dorazovým šroubem.Já jsem si je pořídil po tom,co jsem svýma neohrabanýma prackama příliš mačkal a pak zase nazpět zvětšoval tu díru v trubce.

Pro úspěšný výsledek se musí zmáčknout v místě půvudního zmáčknutí viz.zelená šipka.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Další provedení je také čtvrťovou trubkou,v jejímž zápichu pod pastorkem se protáčí bronzové minutové kolo s potřebným třecím momentem.Tady máme materiálovou dvojici ocel-bronz,což je výhodnější než-li ocel-ocel, avšak také se musí mazat.

Používá jej Eta,na foto z kal.2784.Ty novější vypadají trošku jinak(mají dvě podélná ramínka-součástka č.242)

28.bmp

Slava kal.24xx to má stejné(odkud to asi ti klucí sovětští obkoukali?).

Tady se utužuje kuželovým čakanem.

Dále můžou být čtvrťové trubky neprůchozí jako na foto Adolf Shild 153 nebo čajka 1301, ale i mnoho dalších.

Eta 775x to má zas jinak.....s plastem.Tady nevím jak utužit.

775.bmp

Končím s poskytováním informací z oboru.Chlapi,dyť to mate v tych brožurach.Nejlepší bude když se přihlásíte zde:škola v Jihlavě.Tam vás mistrová Hanka pěkně povede za ručičku světem tikajících stroječků.

Upraveno uživatelem haslermetra
Odesláno

Pro tohle jsem se na tohle fórum hlásil...že o té změti zubatých koleček, pérek a šroubečků zjistím, "jak, kde, co, proč...." A tohle byla informace úplná a řekl bych "až na kost"!

DÍKY! DÍKY! DÍKY!

Odesláno

Hergot to je vyčerpávající, díky!!! :thumbsup_anim: Tak jsem to zkusil včera na těch Primkách, je tam ta nejčastější varianta. Jelikož nemaje špičkového náčiní jako je na fotkách, užil jsem jehly a cvakátka na nehty, a asi pětkrát jsem mačkal a zase rozšiřoval, než to bylo ono, přitom strašlivě nadával a šel spát ve tři ráno. Ale nakonec se podařilo. :smile_anim:

• Po letech...
Odesláno (upraveno)

Nedá. když to zmáčkneš  nasazené na minutovém kole, povolí se to nikoliv utuží a taky můžeš poškodit minutovou hřídel a zešišatíš jí . Pak to má při točení různý odpor.

Upraveno uživatelem Jiří9
Odesláno

Navíc před utužením by mělo být vše čisté. Po utužení a před nasazením by se měla hřídel znovu správně namazat. To bez sundání technologicky jaksi nejde. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...