Přejít na obsah

KOCOURKOV

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dnes už asi nabízet slevu za platbu v hotovosti je možné, ale v době, kdy jsme to řešili s benzinkou (viz příspěvek o něco výše) bylo ve smlouvě k terminálu napsáno, že nelze znevýhodňovat platby kartou (tedy nelze mít dvojí ceny za hotovostní/bezhotovostní platbu). Jediné a rozumné řešení bylo terminál zrušit, což se stalo.

Odesláno
Prostě buď budete platit hotovostí, nebo si za pohodlné placení kartou zaplatíte. Co je na tom nejasného? Já bych také chtěl všechno zadarmo ;)

Edit: A jinak si myslím, že poplatek za placení kartou by měl být konstantní, asi jako za výběr z bankomatu, aby se tak vyplatilo platit za drahé věci, na které člověk netahá hotovost (televize) a naopak aby s kartou lidi neplatili třeba za bagetu a limonádu.

dovolim si podotknout, ze polemizujeme o spravnosti/spatnosti neceho, co je naprosto perverzne nastavene uz od zakladu (mluvim tedy o CR). sveruji bance sve penize, se kterymi mohou hospodarit. o uroky se se mnou deli, ale vetsina jim samozrejme zustava, to je v pohode. ale to presouvani veskerych "vicenakladu" na me jako na jejich zivitele? hmm... s tim mam problem.

protoze uz patym rokem bydlim v Anglii, uvedu jen fakta z praxe:

Zalozeni uctu: zdarma

Vedeni uctu: zdarma

Poplatky za transakce: co to je?

Poplatky za vystaveni karty: nic

Vedeni karty: nic

Vybery v bankomatu: zdarma

Pouziti karty v zahranici: zdarma (vyjde mi levneji si v Cesku vybrat penize z Anglicke karty nez z ceske... proste muzu vybirat vlastni penize z vlastniho uctu po celem svete za jednotnou sazbu: 0 GBP)

No a na mesicnim papirovem vypise (ktery je zdarma, jak pisu) mam jeste KAZDY MESIC - nikoli jednou rocne - par drobnych jako urok z penez, ktere jsem jim sveril.

Normou by melo byt tohle.

Odesláno

TO little w :

Potrvzuji. V Belgii v podstatě dtto.

Problém je v klientech, ne v bankách. Mají totiž stejné vlastníky ''tady'' i u nás. A ''tady'' už si nedovolí to co v ČR.

Tzn., že pokud mám v ČR banky serou na hlavu, tak jen proto, že si to necháme líbit. Jako ''tady'' před 10ti, 15ti či 20ti roky. Je na klientech, aby vyvinuli stejný tlak na banky v ČR jako kdysi klienti ''tady''.

Odesláno
Potrvzuji. V Belgii v podstatě dtto.

No to bych se moc divil... V UK tomu ještě věřím, ale v Belgii jako součásti Eurozony platí některá "osvícená" pravidla Evropské uhnije, takže některé věci banky prostě naúčtovávat musí.

Malý příklad: od listopadu či prosince 2009 nelze (až na drobné výjimky) po EU poslat platbu tak, aby veškeré poplatky platil pouze odesilající (nastavení OUR), ale je nutno nastavit režim SHA, kde část poplatků platí příjemce. Moji kolegové v ČR, kteří dostávají plat ze Švédska byli z této novinky a dojemné snahy Uhnije o jejich blaho radostí celí bez sebe.

Odesláno
dovolim si podotknout, ze polemizujeme o spravnosti/spatnosti neceho, co je naprosto perverzne nastavene uz od zakladu (mluvim tedy o CR). sveruji bance sve penize, se kterymi mohou hospodarit. o uroky se se mnou deli, ale vetsina jim samozrejme zustava, to je v pohode. ale to presouvani veskerych "vicenakladu" na me jako na jejich zivitele? hmm... s tim mam problem.

protoze uz patym rokem bydlim v Anglii, uvedu jen fakta z praxe:

Zalozeni uctu: zdarma

Vedeni uctu: zdarma

Poplatky za transakce: co to je?

Poplatky za vystaveni karty: nic

Vedeni karty: nic

Vybery v bankomatu: zdarma

Pouziti karty v zahranici: zdarma (vyjde mi levneji si v Cesku vybrat penize z Anglicke karty nez z ceske... proste muzu vybirat vlastni penize z vlastniho uctu po celem svete za jednotnou sazbu: 0 GBP)

No a na mesicnim papirovem vypise (ktery je zdarma, jak pisu) mam jeste KAZDY MESIC - nikoli jednou rocne - par drobnych jako urok z penez, ktere jsem jim sveril.

Normou by melo byt tohle.

Pozor, britské banky dělají to, za co je u nás mBank silně pranýřována - při platbě v jiné měně, než GBP účtují zvláštní příplatek. Ten se nikde na výpisu neobjeví, ale je obsažen (ve značně nevýhodném) kurzu. Proto si mohou dovolit mít výběry z bankomatů v zahraničí zdarma (stejně jako to má mBank).

Odesláno
No to bych se moc divil... V UK tomu ještě věřím, ale v Belgii jako součásti Eurozony platí některá "osvícená" pravidla Evropské uhnije, takže některé věci banky prostě naúčtovávat musí.

Malý příklad: od listopadu či prosince 2009 nelze (až na drobné výjimky) po EU poslat platbu tak, aby veškeré poplatky platil pouze odesilající (nastavení OUR), ale je nutno nastavit režim SHA, kde část poplatků platí příjemce. Moji kolegové v ČR, kteří dostávají plat ze Švédska byli z této novinky a dojemné snahy Uhnije o jejich blaho radostí celí bez sebe.

No, jsou způsoby, jak přijmout zahraniční platbu u nás zdarma

1) devizové společnosti - nulový poplatek a lepší kurz než u banky

2) banky, které neúčtují poplatky za příchozí zahraniční platby, u nás HSBC a Citibank. Nevýhodou je vysoký paušál za vedení účtu, HSBC s retailem končí, Citibank chce 299 Kč / měsíc (ale kdyby se vás pár domluvilo). U Citi to lze ještě obejít tím, že si necháte peníze posílat na kreditní kartu (taky zdarma), nevýhodou je, že to pak musíte utratit placením, protože výběr v hotovosti je zpoplatněn

3) neoficiální cesta je nechat si to poslat třeba na účet u mBank a vyplnit SWIFT ČSOB :)

Blíže jsem to popsal zde:

http://www.mesec.cz/clanky/jak-prijmout-platbu-ze-zahranici/

Jinak s možností zavedení poplatku za platbu kartou souhlasím. Dosud se obchodním musel rozhodovat mezi tím, jestli karty platbou brát bude (a poplatek začlení do ceny zboží pro VŠECHNY zákazníky) a nebo je brát nebude. Takhle bude mít zákazník na vybranou. Ten, kdo bude platit v hotovosti bude mít zboží levnější a ten kdo bude platit kartou ho bude mít za stejnou cenu jako dříve, kdy byly náklady zahrnuty v ceně nákupu všech zákazníků. Jen to tentokrát uvidí a může se rozmyslet, jestli mu za to platba kartou stojí. Rozhodně to podporuji.

Odesláno

To Geront66:

Já myslím, že v klientech. Proč si ještě pořád tolik lidí myslí, že za ně "všechno" změní/zařídí zákony. Chjo.

To JJ:

Psal jsem "V Belgii v podstatě dtto." Vím,že nepaltíme za převody, neplatíme za výběr z bankomatu, neplatíš za vystavení karty ... Jestli je to do puntíku jako u little w jsem ale do papírů ověřovat nešel. To fakt ne.

Já tyhle věci moc neřeším. Jsem na to moc línej a nechci se tím otravovat. BTW ty chuděry banky maj určitě taky zaměstnance, co si chtěj koupit nějaký hezký hodinky. :D

Odesláno
Pozor, britské banky dělají to, za co je u nás mBank silně pranýřována - při platbě v jiné měně, než GBP účtují zvláštní příplatek. Ten se nikde na výpisu neobjeví, ale je obsažen (ve značně nevýhodném) kurzu. Proto si mohou dovolit mít výběry z bankomatů v zahraničí zdarma (stejně jako to má mBank).

Patriku, vim, ze se okolo techhle veci motas. Presto jako prosty uzivatel tvrdim, ze nemas tak docela pravdu. Co me pali daleko vic jsou poplatky za cokoliv. Tem nejsem v UK vystaven. A "znacne znevyhodneny kurz" vypada v praxi takto (prepisuji ze vcerejsiho vypisu z banky, ktery drzim v ruce):

9.2.2010 jsem platil v CR, penize na anglickem uctu se mi strhly s kurzem 29.774 Kc/1 GBP. Dle internetu je kurz z toho dne: nakup 29.50 Kc / prodej 29.80 Kc. Jako zakaznik Ti muzu rict, ze se necitim ani osizen, ani znevyhodnen, natoz pak "znacne".

:cheers:

Odesláno

Hm, tak to je fakt dobrý kurz. Tak to vypadá, že máš (jednu z mála) britských bank, která tento poplatek neúčtuje. Ale v UK je to opravdu běžné (na rozdíl např. od nás).

• po měsíci...
Návštěvník Tada
Odesláno

Aspoň si lidi rozmyslej platit za 2 rohlíky kartou. To je zase pozitivum.

Návštěvník SukHoi
Odesláno
hehe, konečně si můžu dovolit zavést platby kartou :)

:thumbsup_anim: ... a nacpeš ty 2 stovky z 10t do ceny , nebo napíšeš "přirážka za platbu kartou"

Odesláno (upraveno)
Aspoň si lidi rozmyslej platit za 2 rohlíky kartou. To je zase pozitivum.

nerozmyslej - pokud to bude v % tak just budu platit jen drobotiny a bolet to nebude - a na nákup do kaufláče si prachy budu nechávat doma ve fusekli

btw. je to humus, vlastně už neexistuje možnost jak se zadarmo dostat ke svejm penězům - bankomat? zpoplatněn... výběr cash? zpoplatněn jak prase... a teď platba kartou? he...

edit: A taky nechápu, proč ti vaděj lidi platící kartou. Měly by ti vadit zadrhávající se datový přenosy, pomalý terminály, a ještě pomalejší báby který to s nima neuměj.

To je jako by ti vadili lidi v automyčce před tebou, co si dovolili dát dlouhej program.

Upraveno uživatelem bandicoot
Návštěvník SukHoi
Odesláno
Já s tím naprosto souhlasím. Nevím, proč by na nenažranost bank měl doplácet obchodník.

.... a zákazník ? potažmo klient banky, která mu kartu prodala ? je to nějaký zacyklený co ?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...