Přejít na obsah

Solární napájení

Beladona

Doporučené příspěvky

Hele Frostie, já i další lidi už jsme sem své (na rozdíl od tebe aktuální a poměrně pozitivní) zkušenosti se solárním napájením opakovaně popsali - a výsledek byl vesměs takový, že moderní solárně dobíjené quartzky/digitálky onen 11.-3. měsíc bez zastavení klidně přežijí i ve tmě (což v reálu stejně nehrozí) - a že životnost pomalu vybíjených akumulátorů je pohodlně přes 10 let.

Že jste si Ty, ggrand a nebo někdo z Vašich známých kdysi dávno koupili m?dky splácané v Pondělí ráno ještě neznamená, že se to týká všeho co je dnes na trhu. Sám bych si třeba po katastrofálních loňských zkušenostech už taky nikdy nekoupil nic od Orientu - ale kvůli nějakému podělanému šikmookému katovači kostů co se rozhodl nahradit kov ve strojku papírem se nota bene na Chronomagu nebudu ztrapňovat tvrzeními typu "všechny mechaniky jsou definitivně k prdu".

Nebylo by pro fórum přínosnější, kdybyste svou posedlost měněním baterek ventilovali třeba v novém vlákně "Solar Haters" a necpali svá dogmata opakovaně tam, kde už k tématu dávno nemáte co nového říct?

Hele Radku 124, nikomu svá dogmata necpeme, jen prezentujeme léty nabyté zkušenosti, i když samozřejmě připouštím, že jsme mohli mít smůlu na kus... Rozhodně bych si ovšem vyprošoval zařazení do kategorie Solar Haters, protože solární hodinky pravidelně vlastním již od roku 1989, co jsem poprvé vyjel do spřátelené NSR. Jednalo se nebo se stále jedná o modely Citizen Solar /ty byly absolutně bezproblémové a designově jednoduché, bohužel byly ztraceny při nehodě/, Junghans Solar, Citizen Eco Drive, Pulsar Solar, Casio Tough Solar /zde jsem asi opravdu měl smůlu, s těmi jsou nejhorší zkušenosti/. Ba naopak, řadím se k dlouholetým příznivcům této vyspělé japonské technologie, jejiž provedení, zpracování a úspěšnost se ovšem přeci jen může kus od kusu, či značka od značky mírně lišit, přestože technický a systémový základ je ? totožný.

Jinak o vystavování hodinek co nejvíce všem dostupným zdrojům pokud možno intenzívního světla a nezakrývání jejich ciferníku rukávy se můžeš dočíst v každém k nim dodávaném návodu, já pro názornost přikládám ten od Casia k modulu 2790, model AQ-S 90, viz prosím strana 3 tohoto, sekce Batterie, odstavec vpravo.

Jinak Orient automatic má po provozní ztrátě rotoru v tvrdších podmínkách do mého domu vstup přísně zakázán, nicméně to ještě neznačí totální zákaz vstupu mechanických hodinek do mé šperkovnice. Takže, jak vidíš, občas je generalizace celkově na ho..o.

Casio AW-S90, modul 2790.pdf

Upraveno uživatelem Frostie
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vidíš, třeba u solárního Seika SSC s Cal V172  žádné instrukce o nutnosti častého vystavování intenzivnímu světlu nejsou - naopak je tam varování před nebezpečím přehřátí tímto typem zdrojů + na straně 22 tabulka s informací, že "očekávaná výdrž na jedno nabití do zastavení = 6 měsíců". Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit že to tak skutečně je - a nešlo o žádný "sleep režim", hodinky celou tu dobu poctivě "tikaly" - a po jarním vyndání z hodinkovnice ani neindikovaly "nedostatek energie". Jasně, nejsou to digitálky - ale "technický a systémový základ" jejich solárního napájení je už holt někde jinde než u stále omílaného Casia...

Odkaz ke komentáři

Vidíš, třeba u solárního Seika SSC s Cal V172  žádné instrukce o nutnosti častého vystavování intenzivnímu světlu nejsou - naopak je tam varování před nebezpečím přehřátí tímto typem zdrojů + na straně 22 tabulka s informací, že "očekávaná výdrž na jedno nabití do zastavení = 6 měsíců". Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit že to tak skutečně je - a nešlo o žádný "sleep režim", hodinky celou tu dobu poctivě "tikaly" - a po jarním vyndání z hodinkovnice ani neindikovaly "nedostatek energie". Jasně, nejsou to digitálky - ale "technický a systémový základ" jejich solárního napájení je už holt někde jinde než u stále omílaného Casia...

ač nerad, musím ti bohužel oponovat.

Za 1. v tvém návodu na ss. 19 - 23 /anglická verze/ se píše v podstatě totéž, co zmiňuji v mém předchozím příspěvku já - vystavujte své hodinky pokud možno co nejvíce zdroji světla. To, že neumíš dostatečně cizí jazyky, není můj problém. Že se hodinky při nabíjení mohou zahřívat, je standardní průvodní jev u všech solárem poháněných značek, bez ohledu na to, zda se jedná o Casio, Seiko nebo Citizen... Ten návod mi ze všeho nejvíce připomíná chování mých Citizen eco-drive, které také na nedostatek energie upozorňují nejprve 2-sec a poté dokonce 4-sec kroky...

Za 2. už jsem zde několikrát v rámci fóra psal o tom, že technický princip je stejný a vychází z vývoje japonského koncernu NEC v 70. letech, poté jej téměř beze změn převzalo více značek, vč. např. Junghans. K zásadnějšímu zlepšení parametrů za celých 30 let nedošlo ani u jedné z nich, bez ohledu na design ciferníku a komerční název /solar - tough solar - eco drive a pod./. I ty tebou tolik nenáviděná Casia jsou schopny jít při plném nabití 6 měsíců. Já jsem jen psal o tom, že je lepší solárem poháněné hodinky v našich podmínkách v letních měsících. Tolik jen k tomu technickému základu.

Odkaz ke komentáři

Nechci se mezi vás míchat,ale přijde mi dost zvláštní nosit solary jen v létě, stačí jim běžné světlo,nepotřebují vyloženě slunce,i když je samozřejmě výkonější... Nosil jsem tyto hodinky celý rok a NIKDY žádný problém. U těch protreků jsem ještě neviděl baterii na medium a to fakt leží skoro ve tmě.

Odkaz ke komentáři

Heled Longinesi na tuhle debatu uz nemam naladu. Bud si ze me jen delas prcu nebo.... nechci domyslet. Jak psal kolega, vse podstatne tu zaznelo. Bud mi prosim te dej konecne odkaz na zdroj kde si prectu, ze je ta baterka necim vyjimecna oproti jinym liXX a ze je nafurt, vecna, neopotrebovatelna nebo jak to nazvat. Nebo uz s tim dej konecne pls pokoj. Muj tlak lita jak splavek v rece. Kdyz jsem si vcera vlakno znovu cetl, pro me je vec jasna.

Misto aby jsi druhej uklidnil a napsal diky za opraveni, sezral jsem reklamu i s naviakem, oni to berou jako zivotnost baterky X moralni zivotnost takovych hodinek a casto i fyzicka, uz jsem se nad tim zamyslel a o te baterii jsem si neco precetl, psal jsem blbost. Misto toho furt to samy dokola. Opravdu neprijde ti to divne, nekdo ti napise, ze reklamni weby vyrobcu a prodejcu hrajou na city zakazniku a nesmis jim verit doslova. A ty mi jako dukaz ze ze ty weby neprehani das odkaz na tytez zdroje, myslim porad o tom jak funguje solar. Na te wiki jsem se take docetl jen klasicky popis jak ho ma kde kdo.

No sazku jsi neprijal, pro me je vec vyrizena at si to kazdy prebere a pro kazdeho kdo pouzije google myslim si take. Dneska jsem tu moc casu nemel, zitra zkusim pro ostatni najit nejake odkazy kde si udelaji obrazek.

Heled mam doma sadu nozu z obycejneho oceloveho plechu (okolo 220kc) a ty se nemusi nikdy brousit. Fakt! Je to na obalu. A na webu vyrobce to pisou take, ze se noze nemusi brousit. Tak to musi byt pravda a zadne jine okolnosti nebo parametry pouziti-nepouziti netreba resit. Protoze to pise nejen vyrobce ale jeste jeden slevomat, to proste musi teda bejt pravda. Muzes si je vyzkouset, vybalim je z krabice, fakt jsou ostre.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LONGINES

Ne cody, nepochopil jsi mě. Sázku nepřijímám, protože je to totální pitomost. Klidně si sem dej co budeš chtít, rád si počtu, ale co mi tím hodláš dokázat? Přesnej rok, měsíc, týden, den, hodinu, minutu a vteřinu kdy bude baterka k.o.? Zase říkám - nebuď směšnej prosím tě. Pro mě jde o jednu zásadní věc, kterou ale ty prostě odmítáš. Ta věc zní: zakoupil jsem solární hodinky (shodou okolností od Casio, ale klidně by to mohlo být od jakékoli jiné značky) a ten výrobek skvěle splňuje to, co výrobce tvrdí ( ty to nazíváš reklamními keci). Já to beru tak, jak to je, tzn. Casio tvrdí, že po celou tu dobu, kdy budou hodinky fungovat, není potřeba výměňovat baterii. Co na tom propána nechápeš? Casio netvrdí, že ta doba bude nekonečná. Ale že po tu dobu to je prostě totální ho.adina měnit nějakou baterku. Chápeš to?

Jestli ty nebereš v potaz, co tvrdí výrobce ne v reklamě, ale na stránkách ve svým FAQu, tak je to jenom tvoje mínus. Dávat mi sem nějaký tvoje nože i s krabicí za 200,- jako příklad je trošku směšný vůči hodinkám za 7500,- nemyslíš?

Vís, začínám mít VELICE silnej dojem, že seš paranoik. Nevěříš nikomu a ničemu a každý se tě snaží obelhat, okrást a podvést. Jdeš do obchodu pro rohlík a rohík není rohlík, pak přejdeš k eidamu a eidam není eidam atd atd. Každej se tě snaží oklamat, okrást atd. To je potom těžký s tebou potom diskutovat. Hodinky nejsou jenom CTL1616, víš? Třeba jsou konstruovaný tak, že mají i CTL1616 i kapacitátor - můžeš mi to potvrdit, nebo vyvrátit? Nemůžeš. Já taky ne. Protože Casio takové informace pochopitelně neuvolňuje.

Jinak tě taky musím opravit, když už jsme u toho opravování, CTL1616 není lithiová baterie, ale Cobalt Titanium Lithium baterie. Mrkni na odkaz: http://www.smallbattery.company.org.uk/sbc_ctl1616.htm . Ovšem pozor - je to zase jenom odkaz prodejce, tak aby se tě zase nesnažil někdo oklamat nebo podvést a nenalítnul jsi reklamním kecům  :lol2:

Odkaz ke komentáři

Zitra dam ostatnim kdoz budou mit zajem ty odkazy az je najdu, na tvoje reci uz nereaguju. Vim co je hazeni hrachu na zed:-(

Snad jen posledni vec ti poradim at ze sebe nedelas porad to co ze sebe delas  - Cobalt Titanium Lithium baterie je Lithiova baterka. Uplne jedna z nejlobycejnejsich lionek stara jak liony sami, nebo jedna z nejstarsich. Kterych je mnoho druhu. Ale uz toho necham nebo budu pro blazny i ja, ze se s tebou furt dohaduju. Tve mysleni moje hlava nebere - to neni nic osobniho - to je proste fakt.

Jinak tě taky musím opravit, když už jsme u toho opravování, CTL1616 není lithiová baterie, ale Cobalt Titanium Lithium baterie.

Boze proc lide mivaji nejradikalnejsi nazory na veci kterym nerozumi, to plati bohuzel obecne a asi nejen v CR. Napred cist, potom psat. Ctrl+c stejne jako ctrl+v bych nekterym lidem na PC zakazal. Ale hlavni je, ze mas dobrou naladu. Zitra bude hezky.

HOWG!

Odkaz ke komentáři

To LONGINES: Tak ta svá tvrzení podpoř nějakými konkrétními fakty. Tím, čím nás krmí výrobce a nebo prodejce bych se moc neoháněl, když budu prodávat housky, tak taky budu tvrdit, že vydrží chutnat jako čerstvé tři dny - chci je prodat. Tak to dolož nějakými erudovanějšími podklady, nebo se pořád dokola nedohaduj.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LONGINES

gougy - nepoškrábatelný povrch neznám, to je nějaký tvůj blábol, znám pouze "nepoškrábatelné sklíčko" . Každý SOLIDNÍ prodejce i výrobce ti ale hned k např. mineralnímu, safírovému atd sklíčku hned řekne/napíše, jak to je ve skutečnosti. Ti mizerní ulhaní výrobci/prodejci, co?

Frostie - no comment

Honza.manta - a jakej chceš po mě důkaz? Přečti si příspěvky lidí, co maj soláry už 12, 17 let furt na high. Náhoda? Nemůžu za to, že se codymu zcvrkly solární hodinky pouze na baterku, nejlépe na ctl1616. Mimochodem cody, opět jsi vedle, první lithiové baterie používaly sloučeniny wolframu, niobu, vanadia nebo molybdenu - to bylo začátkem 80. let. Lithiová baterie má začátek v polovině 60. let. Nikde jsem se v těchto bateriích začátku nedočetl o ctl1616 Cobalt Titanium Lithium baterii. Přitom ty, takový odborník na baterky, píšeš, že je to nejstarší lithová baterie. Budu Tě citovat:

Snad jen posledni vec ti poradim at ze sebe nedelas porad to co ze sebe delas  - Cobalt Titanium Lithium baterie je Lithiova baterka. Uplne jedna z nejlobycejnejsich lionek stara jak liony sami, nebo jedna z nejstarsich. Kterych je mnoho druhu. Ale uz toho necham nebo budu pro blazny i ja, ze se s tebou furt dohaduju. Tve mysleni moje hlava nebere - to neni nic osobniho - to je proste fakt.

Boze proc lide mivaji nejradikalnejsi nazory na veci kterym nerozumi, to plati bohuzel obecne a asi nejen v CR. Napred cist, potom psat. Ctrl+c stejne jako ctrl+v bych nekterym lidem na PC zakazal. Ale hlavni je, ze mas dobrou naladu. Zitra bude hezky.

HOWG!

Tak jak je to cody? Očividně nejsi tak znalej věci. Tak nevím, proč se tu se mnou handrkuješ a taháš nejen mě za nos. Jsem jen zvědavej, co sem zas napíšeš za moudra a jaké "důkazy" že se mýlím sem dáš.

Omlouvám se, že píšu boldem, ale nějak se mi tady z toho zblbnul comp.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Longines:Casio tvrdí, že po celou tu dobu, kdy budou hodinky fungovat, není potřeba výměňovat baterii.

Jak dokonalé tvrzení:

1) hodinky postihne porucha tak nemusím měnit baterii a prostě je vyhodim

2)baterie zkolabuje tudíž hodinky přestanou fungovat ,vyměním baterii

A litera zákona jest naplněna.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Tak hlavně bychom si měli uvědomit, že tohle je téma "Solární napájení", a proto bychom zde měli opěvovat solární napájení jako takové. Pokud bychom snad, což je opovrženíhodné, měli na solární napájení jiný než pozitivní nebo v zásadě pozitivní názor, měli bychom svá dogmata směřovat do nového tématu nazvaného např. "Solar Haters", jak nám bylo doporučeno v zájmu zachování hodnoty příspěvků v tomto fóru.

Odkaz ke komentáři

Tak hlavně bychom si měli uvědomit, že tohle je téma "Solární napájení", a proto bychom zde měli opěvovat solární napájení jako takové. Pokud bychom snad, což je opovrženíhodné, měli na solární napájení jiný než pozitivní nebo v zásadě pozitivní názor, měli bychom svá dogmata směřovat do nového tématu nazvaného např. "Solar Haters", jak nám bylo doporučeno v zájmu zachování hodnoty příspěvků v tomto fóru.

:-) - já už se po předchozích eskapádách a epizodách nezmohu než jen na ten smích...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...