Honza K. Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 Zdravím všechny, vrtá mi hlavou jedna věc. Je nějaký důvod, proč preferovat hodinky s manuálním nebo automatickým nátahem? Tedy snad kromě toho, že manuální nátah je klasika nejklasičtější? Trochu ten dotaz souvisí i s tím, že mi přijde, že automaty jsou častěji k vidění a snad i v rámci dané kategorie levnější.) Nebo to je jen zdání?
JJ Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 Zdravím všechny, vrtá mi hlavou jedna věc. Je nějaký důvod, proč preferovat hodinky s manuálním nebo automatickým nátahem? Tedy snad kromě toho, že manuální nátah je klasika nejklasičtější? Trochu ten dotaz souvisí i s tím, že mi přijde, že automaty jsou častěji k vidění a snad i v rámci dané kategorie levnější.) Nebo to je jen zdání? Není to zdání. Lidé jsou, zejména u nižších cenových kategorií, zvyklí na celkem bezobslužné quartzky a tak i od mechanických hodinek často očekávají něco podobného. Takže v nižších cenových hladinách jsou automaty běžnější a tedy i levnější. Jinak je to čistě záležitost vkusu každého soudruha. Konstrukčně jsou ty strojky to samé, jen u automatů je přidána samonatahovací nástavba.
volfda Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 Já sám se přikláním k automatům, mám doma více automatů a je lepší, když je strojek v chodu, takže je mam ve winderu. Přeci jen, pokud neplánuješ něco s osmidenní rezervou, budou stát a ty je nařizovat, samozřejmě za předpokladu, že je nebudeš mít denně na ruce a natahovat je... To byl důvod, proč jsem nešel do PAM 111. Je to klasika, to je pravda, ale já raději automaty, handwound leda u JLC reverso PS. nad čím vlastně přemýšlíš?
Ivan Lelák Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 Pokud dobře čtu, Tvůj dotaz byl, proč preferovat manuál/automat (nikoliv klasičtější manuál před automatem o čemž píšeš dál), čili mechanické hodinky před quartz? Za mně - nevyžaduji přesnost na vteřinu, fascinuje mne dokonalost a krása mechanického strojku, obdivuji lidi, kteří to vymysleli a vyrobili atd. A taky se někdy dobře bavím - mnoho mladých lidí netuší že existuje něco jiného než hodinky na baterku a když jim ukážu průhledem strojek, koukaj a nechápou. Mimoto - kvalitní mechanické hodinky je myslím trvalá hodnota, mnohdy se dědí z otců na syny a pro lidi mají cenu nejen finanční.
Honza K. Odesláno 11. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 11. března 2010 No, já předesílám, že chronovirus ještě nemám. To jen před závorkou, abych neurazil, jak se držím při zemi. Moje dream hodinky jsou Glycine Combat 6, hnědý ciferník, ty, co mají jen indexy, bez velkých čísel. K vidění třeba tady: http://www.jurawatches.co.uk/watch.asp?productid=14528 Jsou buď manuálně natahovací, bez datumovky, nebo automaty s datumovkou. S datumovkou se mi líbí více. Protože ale nemají distributora v ČR, a extrémně nespěchám (nemám ten virus, zatím) , tak mám čas řešit i takovéhle detaily (blbosti), jako co by bylo lepší. Protože já je plánuju jako "oblekové" hodinky na nošení do práce (učím na VŠ, takže se tam snad snese, že to není zcela úplně styl black-tie apod.). Tedy v podstatě každodenní nošení. Na noc z ruky dolů. Na víkend a procházky do lesa s dětmi apod. jsem si pořídil černá Monstra. Řeším i to, zda ocelový tah nebo kožený pásek. Už jsem byl poučen, a dávám za pravdu, je to dobrá rada, že ocelový tah, a pak třeba pásek, že naopak je to složitější. Ale uvažuju o tom, zda se dá koupit rovnou oboje. Řeším, zda koupit v Polsku nebo v Londýně. V Polsku o cca 2000 - 3000 Kč levnější, v létě budu déle ve Varšavě, tak bych si musel udělat výlet do Krakova nebo Poznaně. Zase by mi rovnou mohli zkrátit tah na míru. V Londýně mám půl rodiny, musela by mi je přivézt sestra a zkracovat tah tady, tedy hledat někoho, kdo to udělá v Praze pořádně. Případná reklamace/servis by možná byly zase jednodušší v tom Londýně - ať se ssestra stará. Tak takovéhle věci řeším - užívám si je, ale to asi nakonec většina tady, takže to snad takový plevel není, jak jsem se tu rozepsal. Za chvíli jdu do taláru k promoci, tak jsem trošku vyplnil volný čas. No a můj dotaz je daný i tím, že se snažím občas zjistit něco víc. Tak mě to zajímá fakt i jen obecně, jaké jsou "zákonitosti" na trhu s mechanickými hodinkami, proč něco je takhle a ne jinak atd. Když někdo budete mít nějaký dobrý postřeh ke kterémukoliv z mých témat, tak budu rád za radu. Možná třeba někdo víte, že se uvedené hodinky dodávají na tahu a k tomu třeba kožený řemen jako dodatek, jak jsem viděl u jiných modelů na fotkách zde. A tím byste mi ušetřili psaní a ptaní prodejci. Pokud dobře čtu, Tvůj dotaz byl, proč preferovat manuál/automat (nikoliv klasičtější manuál před automatem o čemž píšeš dál), čili mechanické hodinky před quartz? Za mně - nevyžaduji přesnost na vteřinu, fascinuje mne dokonalost a krása mechanického strojku, obdivuji lidi, kteří to vymysleli a vyrobili atd. A taky se někdy dobře bavím - mnoho mladých lidí netuší že existuje něco jiného než hodinky na baterku a když jim ukážu průhledem strojek, koukaj a nechápou. Mimoto - kvalitní mechanické hodinky je myslím trvalá hodnota, mnohdy se dědí z otců na syny a pro lidi mají cenu nejen finanční. Nene, myslel jsem ruční natahování proti automatickému, oboje u mechanických hodinek. To se tam možná v půdovním textu ztratilo.
Radek Hulán Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 (upraveno) Když se mám rozhodnout mezi naprosto identickými hodinkami, které se liší jen manuálním / automatickým nátahem, vyberu si manuální. Manuál mohu kdykoliv ručně natáhnout, zabere to 30 sekund a vím, že po natažení jde (minimálně) 2 dny. U automatu, když nemá zobrazenou rezervu nátahu, nevím vůbec nic, musel bych si pamatovat jak moc jsem mával levou rukou Ale ideál je asi automat s možností ručního nátahu a se zobrazením rezervy chodu. Tam vím, na čem jsem, a je to pohodlné. Upraveno 11. března 2010 uživatelem Radek Hulán
volfda Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 No, já předesílám, že chronovirus ještě nemám. To jen před závorkou, abych neurazil, jak se držím při zemi. Moje dream hodinky jsou Glycine Combat 6, hnědý ciferník, ty, co mají jen indexy, bez velkých čísel. K vidění třeba tady: http://www.jurawatches.co.uk/watch.asp?productid=14528 Jsou buď manuálně natahovací, bez datumovky, nebo automaty s datumovkou. S datumovkou se mi líbí více. Protože ale nemají distributora v ČR, a extrémně nespěchám (nemám ten virus, zatím) , tak mám čas řešit i takovéhle detaily (blbosti), jako co by bylo lepší. Protože já je plánuju jako "oblekové" hodinky na nošení do práce (učím na VŠ, takže se tam snad snese, že to není zcela úplně styl black-tie apod.). Tedy v podstatě každodenní nošení. Na noc z ruky dolů. Na víkend a procházky do lesa s dětmi apod. jsem si pořídil černá Monstra. Řeším i to, zda ocelový tah nebo kožený pásek. Už jsem byl poučen, a dávám za pravdu, je to dobrá rada, že ocelový tah, a pak třeba pásek, že naopak je to složitější. Ale uvažuju o tom, zda se dá koupit rovnou oboje. Řeším, zda koupit v Polsku nebo v Londýně. V Polsku o cca 2000 - 3000 Kč levnější, v létě budu déle ve Varšavě, tak bych si musel udělat výlet do Krakova nebo Poznaně. Zase by mi rovnou mohli zkrátit tah na míru. V Londýně mám půl rodiny, musela by mi je přivézt sestra a zkracovat tah tady, tedy hledat někoho, kdo to udělá v Praze pořádně. Případná reklamace/servis by možná byly zase jednodušší v tom Londýně - ať se ssestra stará. Tak takovéhle věci řeším - užívám si je, ale to asi nakonec většina tady, takže to snad takový plevel není, jak jsem se tu rozepsal. Za chvíli jdu do taláru k promoci, tak jsem trošku vyplnil volný čas. No a můj dotaz je daný i tím, že se snažím občas zjistit něco víc. Tak mě to zajímá fakt i jen obecně, jaké jsou "zákonitosti" na trhu s mechanickými hodinkami, proč něco je takhle a ne jinak atd. Když někdo budete mít nějaký dobrý postřeh ke kterémukoliv z mých témat, tak budu rád za radu. Možná třeba někdo víte, že se uvedené hodinky dodávají na tahu a k tomu třeba kožený řemen jako dodatek, jak jsem viděl u jiných modelů na fotkách zde. A tím byste mi ušetřili psaní a ptaní prodejci. Nene, myslel jsem ruční natahování proti automatickému, oboje u mechanických hodinek. To se tam možná v půdovním textu ztratilo. Až uvidím na mém profesorovi Glycine, vím o koho jde:-) Já bych volil automat s datumovkou. Datum se hodí, i když jde o zvyk. Pořídil jsem si Milgaussy, ty jsou bez data a nijak mi nechybí, datum mám na mobilu, ale když by byla volba, bral bych hodinky s datem. Kov a kůže se hodí, pokaždé když to vystřídáš, budeš mít pocit, že máš jiné hodinky a neomrzí tě. Já to takhle dělám na seiku (kov/kaučuk).
Marfi Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 Nene, myslel jsem ruční natahování proti automatickému, oboje u mechanických hodinek. To se tam možná v půdovním textu ztratilo. Poměrně příjemná vlastnost denně nošených automatů je, že hnací péro je stále natažené téměř naplno a tak pohání strojek víceméně konstantní silou. To přispívá ke stabilnímu chodu a zlepšuje přesnost. U ručně ( jednou za den) natahovaných hodinek kolísá hnací síla pera a může to mít na přesnost vliv.
filo-boxer Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 (upraveno) Jeden praktický důvod proč automaty, který tu ještě nezazněl - protože se při nošení pořád průběžně natahují je síla natažení pera stabilnější než u manuálu. To má pozitivní vliv na stabilní = přesnější chod strojku. Zase automaty jsou díky rotoru a jeho uložení choulostivější na nárazy a otřesy? Jestli kecám blbosti, opravte mě. @Marfi - jednou mě napadne něco rozumného a ty to napíšeš první......chjo. Upraveno 11. března 2010 uživatelem filo-boxer
Marfi Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 (upraveno) @Marfi - jednou mě napadne něco rozumného a ty to napíšeš první......chjo. anonymní telepatie? oba jsme to napsali stejně (i časově), být to ve škole dostal bys poznámku za opisování Upraveno 11. března 2010 uživatelem Marfi
kamilb Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 A jak je to,myslím obecně,s poruchovostí,nebo životností,automat nebo ruční nátah. Nemyslím tím to co tu zaznělo že automaty jsou choulostivější. V tom je,nebo není rozdíl?
sauce Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 Tak manuální nátah obecně bude mít asi k vyšší životnosti větší předpoklady... Není tam žádný rotor, žádný odlučovač nátahu...
Biges Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 (upraveno) Vzhledem k absenci nádstavby bývají manuály nižší, tudíž i hodinky mohou být 'útlejší'. U Primek je ten rozdíl hodně výrazný Na druhou stranu v případě vodotěsných hodinek manuální natahování opotřebovává těsnění v korunce, takže to se pak musí nechat pravidelně měnit. Upraveno 11. března 2010 uživatelem Biges
Honza K. Odesláno 11. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 11. března 2010 Až uvidím na mém profesorovi Glycine, vím o koho jde:-) Jo, teď jsem k identifikaci podle těch černých Monster. Já vím, že se to nehodí ani k obleku pojímaném jako "montérky", ale jednak se jich chci nabažit a jednak je chci vyzkoušet, jak jsou přesné atd. Takže omluva za prohřešek proti bontonu. Jinak díky za všechny dosavadní postřehy. Jsem tedy tam, kde jsem byl, pro všechny varianty jsou důvody pro i proti. Tudíž se zatím držím své preference, automat s datumovkou. Máte nějaký dobrý tip na hodináře v Praze, který by mi dobře zkrátil tah, (nepoškrábal apod.) a eventuálně hodinky seřídil, kdyby to bylo třeba (i když se tu nedistribuují, ale je to zase standardní ETA strojek)?
little_w Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 mr. Frýdl - viz vlakno "Doporucte dobreho hodinare"... toho ted neotravovat. bude mi spravovat ty Poljoty, co jsem koupil od Viktora (to jsem bez tech pilotek dlouho nevydrzel...)
Honza K. Odesláno 11. března 2010 Autor Nahlásit Odesláno 11. března 2010 toho ted neotravovat. bude mi spravovat ty Poljoty, co jsem koupil od Viktora (to jsem bez tech pilotek dlouho nevydrzel...) Díky a bez obav, Glycine Combat se sem "neprobojuje" dřív, než na začátku léta.
kulix Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 Taky jsem toužil po ručním nátahu, až jsem si je koupil..Ale po chvilce nošení jsem zjistil, že hodinky natahovat každý den nebo ob den mě prostě nebaví a když si zvykneš na automat, stane se, že sem tam je yapomeneš někdy natáhnou..Takže musíš zvolit strategii, jak je pravidelně natahovat, abys nezapomněl..Druhá věc, což byla pro mě dost zásadní, je absence data..Nebavilo mě pořád se uptávat, kterého dnes je? A tak šly z domu.. Teď už jen automat a aby se nezastavily, když je nenosím, mám winder.. Toť mé postřehy.. Ještě ke kovovému tahu, kup si je určitě k hodinkám jako první a pak kdykoli dopasuješ jakýkoli řemen..
skalis Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 Vse podstatne tu uz zaznelo (objekticni srovnani automat vs. manual), tak pridam svuj osobni pohled. Mam radeji hodinky s rucnim natahem, bavi me ritual kazdodenniho natahovani. Automaty mi svoji "automaticnosti" pocitove pripadaji blize bezudrzbovosti kvarcu. Napada me prirovnani... Rucni natahovani hodinek pro me znamena symbiozu stroje a cloveka. Hodinky natahnu, jinak se zastavi a na oplatku budu vedet, kolik je hodin. Ale po natazeni je klidne muzu nechat doma na stole a ony pobezi dal. Automaty mi prijdou jako posun od symbiotickeho vztahu ke vztahu hostitel-parazit. Hodinky musim mit na ruce, protoze jinak se zastavi. Tohle je jedina vec, ktera mi vadi na SKX007, protoze ty se jinak nez rotorem nenatahnou. Samozrejme to zjednoduduju, automaty vetsinou tu moznost natahnuti maji a nebo existuji watchwindery. Ale obecne preferuji manual.
mischa Odesláno 11. března 2010 Nahlásit Odesláno 11. března 2010 Rozdíl mezi automatem a manuálem vidím v přístupu uživatele- pro někoho je natahování posvátným obřadem, pro jiného nutným zlem, z toho bych vycházel. Praktická věc: co v hodinkách není, to se také nepokazí. Při pádu hodinek je často postiženo uložení těžkého natahovacího rotoru /čep, nebo ložisko/ Z hlediska životnosti, u automatu podléhá výraznějšímu opotřebení odlučovač samonátahu /při častém dotahování ručně/ a také kluzná spojka v pérovníku /nic zásadního/. Z hlediska přesnosti chodu považuji argument konstantně dotaženého péra u automatů za věc nepodstatnou, hnací péro u manuálu má s výjimkou absolutní dotaženosti a naopak posledních 20% doběhu poměrně konstatntní hnací sílu, hodinky po ranním natahování mají tak po celý den stálou hnací sílu, v noci při eventuálním však většinou leží na nočním stole a v klidu se nemohou projevit nepřesnosti chodu způsobené otřesy, či nárazy. Naproti tomu u automatu nevím, nakolik se po ránu péro natáhlo, bude výrazný rozdíl, jestli jsem den začal několikahodinovým sezením v kanclu, nebo dvěma hodinami tenisu.... Při těch pár ranních hodinách budou rozdíly nátahu a potažmo chodu nejvýraznější. Ale v praxi se to týká spíše starších hodinek, v dnešní době je vliv natažení / svýjimkou krajních možností/ péra na chod hodinek minimální.
falkkon Odesláno 12. března 2010 Nahlásit Odesláno 12. března 2010 U automatů schází ten uklidňující rituál natahování hodinek.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se