Přejít na obsah

Houby, hřiby, muchomůrky

Doporučené příspěvky

U těch hub je to ošementné, některé druhy jsou tak jednoduše určitelné, že stačí doslova letmý pohled do košíku. U ryzce je mléko, tedy jeho barva a chuť zásadní znak, bez toho si v tomto případě netroufnu určit, ani to být ryzec nemusí. Není to úplně moje parketa tenhle typ hub, ale kouknu do atlasu jestli mě to netrkne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 15 hodinami, Tom4 napsal:

Podle fotek a atlasu bych si tipnul, ale vážně jen tipnul na strmělku přehrnutou.

Pánové mykologové,  doma nic čerstvýho k jídlu a kvůli svátku krám zavřenej. Jdu teda pro houby na zahradu. Pár novejch klouzků, z toho nic neudělám... ale v hrabance pod smrky i pod borovicema hromada hub, které neznám a kterých je tu nekecám tak na dva koše. Nevite co to je? Vypadá to jako stejný nebo příbuzný druh, liší se jen tonem barvy dle stanoviště. Mlženka? Fakt nevím. Pŕijemně jedle voní, žadná pochva, žadná sukýnka, okraj přehrnutý u mladých, později u velkých skoro bez přehrnutí, kůže se snadno loupe, střed klobouku tmavší miskovitý. Barva šedá, šedohnědá, šedá s nafialovělým nádechem.

Resized_20201028_100841_6492.thumb.jpeg.cb951fc2d046d4bdde99f4eac8fbcb7e.jpeg

Resized_20201028_100858_7912.thumb.jpeg.c665a34049aa330f2d5b0adccdbc75df.jpeg

Resized_20201028_100957_6438.thumb.jpeg.4ee068df1415aaa3f5611860aa1a01ee.jpeg

Resized_20201028_100955_5486.thumb.jpeg.f46fd5106ca048dec100ecef5bcfe477.jpeg

Stačí mě nasměrovat na správnej rod nebo skupinu druhů, přesně si je už určím. A pak teda zda není nějaký podobný jedovatý druh nebo jiná zaludnost.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

Myslím že tam máš dvě různé houby, první dvě fotky porovnej se strmělkou mlženkou, vůně by ji měla prozradit s jistotou. Druhé dvě fotky bych směroval určení k čirůvce bledé (považována za skupinu c. fialové). Mrkni na to jak mají rozdílné připojení lupenů ke třeni, ta první sbihají lupeny na treň, ta druhá je má připojené "se zoubkem", plus ta barva (ale foto může být zkresnelé podání, stejně jako můj monitor).

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...