Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 21. 3. 2011 v 10:19, 'accutron' napsal:

O jakém tunelu to píšeš? Já žiju v domnění, že to celé platí ABL a jestli na tom prodělá a nebo vydělá je jen věc ABL.

Z tvých zájmů je patrné, že tomu ani nikdy rozumět nebudeš. Radši se drž Hard core punku!

Odesláno
  V 21. 3. 2011 v 10:14, 'accutron' napsal:

Já osobně jsem velmi rád, že tuto výstavu někdo vymyslel a dokázal zorganizovat. Klobouk dolu. Jsem přesvědčen, že i s odstupem několika let se o ní bude mluvit jen v dobrém. Některé kousky, které jsou na výstavě prezentovány v Pařížské ulici nikdy neuvidíš ani kdyby jsi tam chodil každý den a nejen občas, jak píšeš ve svém příspěvku.

Poznámka: Nejsem lesník ani nepocházím z hájenky.

Hoši, hoši - vidím, že se strhla slušná bitva kvůli odlišným názorům. Asi nezapadám do komunity - nechodím na srazy, nemám tisíce přízpěvků, neulítávám z Primek a nejsem nadšený z výstavy 600let Orloje - budu se muset nad sebou zamyslet. Nebo nad vámi?

Odesláno
  V 20. 3. 2011 v 16:18, 'wen' napsal:

Nejradši bych tě za ty řeči nakopal někam!!! Jak si můžeš dovolit vykřikovat taková ho.na??? Výstavu jsem organizoval já a světe div se z lásky k hodinkám. Akce je samozřejmě prodělečná, ale s tím se počítalo od začátku. Navíc jsme měli mediální partnery. Chudáku....

Trošku přeháňka, ne?

Romulada vyjádřil svůj názor. A rozhodně není jedinej, od koho jsem slyšel podobná slova.

Já na té výstavě zatím nebyl, takže nemohu hodnotit, ale tvá reakce je zbytečně hysterická a ublíženecká.

Odesláno
  V 21. 3. 2011 v 19:52, 'NIGHTinGALE' napsal:

Trošku přeháňka, ne?

Romulada vyjádřil svůj názor. A rozhodně není jedinej, od koho jsem slyšel podobná slova.

Já na té výstavě zatím nebyl, takže nemohu hodnotit, ale tvá reakce je zbytečně hysterická a ublíženecká.

...samozřejmě nemám problém s kritikou výstavy, ale aby tady nějaké hovínko psalo o smyšlených tunelech a podobných sračkách..to mě opravdu nadzvedlo se židle. A já jsem taky vyjádřil svůj názor..! Romulando, děťátko..Moje identita je jasná. NiG, jdi se tam mrknout, ju?
Odesláno
  V 21. 3. 2011 v 18:36, 'romulada' napsal:

No, nevím, jak vypadáš hochu, ale myslím, že abys mě někam nakopal, tak bys musel nejdřív ještě spapat hodně polívčičky! Neboj, ještě pár výstav a taky se to naučíš! :)

Zatím jsem byl prvvní za víc než 20 let od pádu komančů...Budu se vždy učit jen od sebe a od lidí, kteří tento projekt dotáhli..Třeba mě překvapíš :)
Odesláno
  V 20. 3. 2011 v 16:18, 'wen' napsal:

Nejradši bych tě za ty řeči nakopal někam!!! Jak si můžeš dovolit vykřikovat taková ho.na??? Výstavu jsem organizoval já a světe div se z lásky k hodinkám. Akce je samozřejmě prodělečná, ale s tím se počítalo od začátku. Navíc jsme měli mediální partnery. Chudáku....

:crying_anim02: :thumbsdown_anim: :crying_anim02:
Odesláno
  V 21. 3. 2011 v 21:52, 'wen' napsal:

...samozřejmě nemám problém s kritikou výstavy, ale aby tady nějaké hovínko psalo o smyšlených tunelech a podobných sračkách..to mě opravdu nadzvedlo se židle. A já jsem taky vyjádřil svůj názor..! Romulando, děťátko..Moje identita je jasná. NiG, jdi se tam mrknout, ju?

No s touhle vyřídilkou se nedivim, že tam nenecháte lidi se ani vychcat se.
Odesláno (upraveno)

Dnes jsem konečně výstavu navštívil a bohužel byl zavřený orloj a nějaký sál, bohužel už se do Prahy nejspíše do konce března nedostanu, tak zase prd... a to jsem ještě koukal, jestli tady někdo nenapíše, že je zavřeno... :worried_anim:

Jinak co jsem viděl, mě se líbilo a byl jsem spokojen a díky za pokec Honzovi L.

Upraveno uživatelem JiříR
Odesláno

Předmět: Přednáška - David Knespl: ?Jakub Čech, orlojník a hodinář?

Toto pondělí se celkově devátou akcí uzavřela série přednášek pořádaných přímo na Staroměstké radnici ku příležitosti 600. výročí Pražského orloje a stím spojené hodinářské výstavy. :crybaby:

Po sérii moderních témat v předchozích přednáškách jsme se stejně jako v prvních přednáškách vydali hluboko proti proudu času a to až do první poloviny 16. století - do období kdy v Praze žil a tvořil Jakub Čech. Ten se do našich a evropských dějin zapsal (respektive byl zapsán) nejen tím, že byl pražským orlojníkem (v moderní mluvě s pozitivní reputací), ale také proto, že byl velmi zručným hodinářem.

Právě z jeho dílny pocházejí nejstarší zdokumentované přenosné mechanické hodiny (s pohonem pomocí pérovníku) na území českém, které se v absolutním historickém pořadí mohly pyšnit titulem druhých nejstarších mechanických hodin (hned po Orloji) u nás.

Je malým zázrakem, že přes všechny dějinné zvraty v poslední půlce milénia, se několik hodin připisovaných tomuto autorovi zachovalo do naší doby. Je to zázrak o to více, že tyto skvosty vznikaly ručně, jen ve velmi limitovaných sériích několika málo kusů a protože se jednalo skutečně o ?limitky limitek?, které zvládlo vyrobit jen pár lidí na celém známém světě, tak už tehdy jejich cena byla astronomická (kdo vymění jedny hodiny za tři zemědělské statky i pozemkem?).

O to větší (hlavně kulturní hodnotu) mají přeživší unikáty dnes a zásluhou takových ?bláznů?, jako je David Knespl, jsme mohli do tohoto skutečně starožitného světa nahlédnout i my.

Jeho hobby v podobě bádání o renesančních hodinách je skutečná řehole ? na internetu obrazně řečeno nic, výrobce prostě žádné PR nedělá, většina textů v latině, staré němčině nebo nějakém jiném dávno jiném polozapomenutém jazyku a písmu. A když, chce některé hodiny vidět na vlastní oči, tak je bohužel v Praze nenajde, zcela překvapivě je nenajde ani na zde zmiňovaných burzách v Německu (jinak tam prý mají skoro všechno :lol2: ). To se musí pěkně až na výlet do londýnského muzea!

Děkuji a smekám! :notworthy: :notworthy:

Taktéž bych chtěl poděkovat organizátorům za uspořádání doprovodného programu k vlastní výstavě v podobě devíti tematických přednášek o hodinářství, hodinách a hodinkách.

Je slušností jmenovat alespoň Kateřinu82, která si všechny přednášky ?musela užít? do poslední minuty spolu s bandami chronomaniaků :hannibal: a chronomagorů :oneeyed02: , kteří ne a ne ukončit dotazy na ?veselé historky z natáčení? na konci každé přednášky.

Děkuji za možnost být při tom! :notworthy: Myslím, že taková příležitost se možná už nebude nikdy opakovat.:crybaby:

Odesláno

Jenom bych poopravil, Čechovy hodiny jako nejstarší zachované přenosné perové u nás asi ano, ale věžních mimo orloje by se do roku 1525 našlo více. Abych si přihřál polívčičku (resp. polívčičku kolegy Krále) tak jedny zrestaurované za laskavé pomoci pana orlojníka Skály ve věžním muzejíčku v Soběslavi, cestu najdete též na orloj.eu. Ono asi byly u nás i jiné přenosné k nám dovezené před Čechem a možná i u nás vyrobené, ale nevíme o nich. Jinak doporučuji knihu S. Michal, Hodinářství a hodináři v českých zemích.

Odesláno
  V 21. 3. 2011 v 21:52, 'wen' napsal:

Poněkud fekální slovník.

Odesláno (upraveno)

fekální,to ano, ale mám za to, že vzhledem k situaci trefný, takže zcela na místě.

Jak jsi romulado z toho, že výstava nesplnila tvoje očekávání, a že má drahou propagaci, usoudil, že jde o tunel, mi taky není jasný. Ona taky těžko mohla, když máš srovnatelný kousky doma v tresoru, myslím žes bral i ty Lange, gratuluju. Ale proč jsi nic nevystavil, nepodílíš se, nepřispěješ, jen se tu libově frajeříš, srabe? Navíc nejsi v Praze zdaleka jedinej s plnym tresorem, to bys taky měl vědět. Zajímají tě hodinky, nebo tvoje ego ? Dost sis ho tu poškodil.

Za to je mi jasný, že když takhle s patra a bez vysvětlení někoho z tunelu veřejně obviníš, měl bys dostat, co se do tebe vejde, nejmíň BAN, ale to by tu museli být kruci někde admini, co se tomu věnují nestranně a nestrácí čas plkáním o trolla oprávněných krocích k ochraně svých autorských práv.

Omlouvám, že jsem přednášku dknespla nestihnul, moc mě to mrzí, snad vyjde nějaký ten sborník, moc by mě to zajímalo, už se sháním po doporučené literatuře. Že by na vydání přispěl i romuláda ? Ale on to vlastně bude tunel, že. Wen bude tunelovat ministra, nebo VV, nebo ABL ? nebo ABL nějakou reklamku, nebo VV staroměstskou radnici ?? Už to mám - ODS a ČSSD na pražským magoši tunelují ABL, aby ožebračili ministra a zruinovali VV.

Upraveno uživatelem cigi
Odesláno

Ještě Čech. Na semináři jsem nezmínil jeden Čechův objev. Když tedy není on tím kdo vynalezl závitkový kompenzátor, tak je ale patrně tím, kdo jako jeden z prvních použil mechanismus zachování pohonu hodin během natahování, angličané tomu říkají "maintaining power" a to 225 let před Harrisonem, kterému je jinak tento vynález připisován.

A literatura:

• Barrington: Observations of clock, 1778, první zminka o astronomických hodinách J.Č.
  • W.H. Smyth:  Description of an Astrological Clock?., ARCHAEOLOGIA or MISCELLANEOUS TRACTS RELATING TO ANTIQUITY33, Londýn 1849
  • W.H. Smyth:  Supplement for Description of an Astrological Clock?., ARCHAEOLOGIA or MISCELLANEOUS TRACTS RELATING TO ANTIQUITY34, Londýn 1851
  • H. Otto: The famous fusee clock of Jacob Zech, Horological Journal, vol. 73 (1931), str. 44-46, 62-4, 80-2, 117-20, 138-9, 158-60, 170, 220
  • Alfred Holinski: Jacob Zech and a Royal Fusee Clock, The Conoisseur 152, 1963, str. 183-87
  • Klaus Maurice: Die Deutsche Raderuhr, vol. II, str. 475-477
  • Sborník pro dějiny přírodních věd a techniky, Svazky 9-11
  • Zikmund Winter: Řemeslnictvo a živnosti 16. věku v Čechách (1526-1520.) (dostupné Kramerius)
  • Josef Teige: Základy starého místopisu pražského 1437-1620, (1915) (dostupné Kramerius)
  • Památky archeologické XXVI (rok 1914) v části obrazové přílohy - TAB. VII
  • Prof.Zd.Wirth: Výstava hodin v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze, str. 112-118
  • E. Poche, L. Urešová: Hodiny a hodinky
  • Václav Rosický: O hodinářství staropražském, Zlatá Praha, XXXIV (1917) (dostupné Kramerius)
  • Václav Rosický: Staroměstský orloj v Praze (1923) (dostupné Kramerius)
  • Jan Táborský z Klokotské Hory: Sprawa o orloji Pražském (1570) (dostupné online archiv hl.m.P.)
  • Abbott Payson Usher: A History of Mechanical Invention (1928) (náhled google books)
  • Stanislav Michal: Hodinářství a hodináři v českých zemích.
Odesláno

Já jsem to dnes také nandal a paráda" Samotná výstavka by mě asi moc nečapla, ale ve spojení s prohlídkou radnice, všech butíků v Pařížské (HUBLOT, To je masáž :king: ) a památek okolo, tak pohoda výlet" Takže tímto velký dík organizátorům, za parádníckej den"

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...