Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Ještě k těm RENATAM ... mám už ve sporttesteru třetí baterku RENATA a výdrž osciluje od 3 měsíců do 1 roku. Vždy ta stejná baterie, včetně té originální, na kterou hodinky šly asi 8 měsíců.

Jinak jsem se zkraje divil, proč vydrží tak málo a prý je to tím, že sporttester holt žere :-) ... příště, a to bude už asi brzo, mám v plánu koupit Sanyo a uvidím.

Upraveno uživatelem Jari
Odesláno
  V 30. 12. 2010 v 16:36, 'Jari' napsal:

Ono u té vodotěsností také záleží, jestli ty hodinky pod vodou opravdu používáš nebo je máš na ruce maximálně ve sprše. Pod vodu beru zásadně odborně uzavřené a ozkoušené. Do sprchy a na koupák si měním sám. Nic složitého, jen je potřeba koukat na to, aby vše bylo čisté a bezprašné.

Přesně tak jak jsi řekl.

Pokud se někdo opravdu potápí pod vodu tak asi nebude takovej lempl, aby si tam vzal hodinky, co zrovna včera sám za pomoci kapesního nože otevřel, vyměnil v nich baterii za fungl novou z tržnice a sám zavřel. Myslím, že přece je om má lidský život nějakou cenu a potápěči by to mohli mít na paměti.

No a na koupaliště a do sprchy, do vany a do deště si hodinky klidně muže zavřít kdo chce sám. To už by musel být tupec, aby při troše opatrnosti výměnu nedal :-)

Odesláno

Osobně si hodinky do koupelny neberu, ale jelikož tady o tom debatujete, tak jsem si vzpomněl na jeden obrázek z manuálu k hodinkám Junghans. Tam je například u 5ATM vidět, že dělají rozdíl mezi koupáním ve vaně a sprchováním. Překvapilo mě to, soudím že ten tlak vody ze sprchy asi může být o hodně větší než při běžném koupání, tak to raději nedoporučují.

post-8805-083554300 1293736692.jpg

Odesláno
  V 30. 12. 2010 v 14:48, 'brandejsak' napsal:

Jistěže pokud nabíjíš maličkou hodinkovou baterii řekněme článkem AA, potažmo novým článkem alkalickým nebo dokonce NiMH/NiCd nabíjecím akumulátorem "napřímo", začne se hodinková baterie zahřívat a pakliže by nebyla včas odpojena, rupla by, jak Ty říkáš :smile_anim:

Takže spíše zbývá najít někoho, kdo to dělá nejenom pro peníze, ale tak trochu i srdcem:D

- skrátené pre prehľadnosť

Veľmi dobré, konkrétne príspevky, gratulujem brandejsakovi.

Len o tej prvej vete by som pochyboval, lebo ak nabíjam 1,5V batériu jedným AA článkom, po vyrovnaní potenciálov prestane tiecť prúd, čiže nie je dôvod na rupnutie. To by nastalo v prípade, ak ich nabíjame väčším napätím, pri ktorom nekontrolovaná veľkosť prúdu vyvolá také teplo vnútri, až sa obal roztrhne. U nabíjacích akumulátorov je to ešte miernejšie, lebo tie sú nabité iba na 1,2V.

Pre informáciu - už sa vyrábajú nabíjačky na alkalické články, ktoré umožňujú ich opätovné viacnásobné nabitie :

http://www.avelmak.sk/index.php?lm=175&pg=det&article=44711

Odesláno
  V 30. 12. 2010 v 14:15, 'Martin J.' napsal:

Díky za odpověď. Takže zůstává jenom je změřit a to stejně ten "měnič baterek" neudělá, protože když je jednou koupí, tak je chce taky prodat. Jako zákazníci máme prostě smůlu.

Nevím jak "měniči baterek" ale opravdový hodinář novou baterku před instalací do hodinek proměří. Viděl jsem to na vlastní oči v dobách kdy jsem si ještě nechal měnit baterky. A to jak v dražším obchodě - tehdy Chronos na václaváku i levnější Swatch store. Tam to byl mimochodem přístroj přímo od Renaty.

Odesláno
  V 30. 12. 2010 v 18:52, 'brandejsak' napsal:

Přesně tak jak jsi řekl.

Pokud se někdo opravdu potápí pod vodu tak asi nebude takovej lempl, aby si tam vzal hodinky, co zrovna včera sám za pomoci kapesního nože otevřel, vyměnil v nich baterii za fungl novou z tržnice a sám zavřel. Myslím, že přece je om má lidský život nějakou cenu a potápěči by to mohli mít na paměti.

No a na koupaliště a do sprchy, do vany a do deště si hodinky klidně muže zavřít kdo chce sám. To už by musel být tupec, aby při troše opatrnosti výměnu nedal :-)

Jen taková osobní zkušenost s měněním baterek a zavíráním hodinek na koleně. Když jsem toto učinil, dýnko pořádně utáhl, a nechal pro zajímavost otestovat u známého (mohl jsem testovat kolikrát jsem chtěl), hodinky téměř vždy prošly testem na 100m, a to jsem nikdy neměnil těsnění dýnka, protože jsem nové neměl. A u těch co neprošly, tak netěsnily korunkou, ne dýnkem. Jen se musí to těsnění vložit tak jak tam patří.
Odesláno

Bavil som sa o bateriach RENATA so znamym, ktory dlhe roky vlastni hodinarstvo. Funguju hlavne z predaja bateriek a ide hlavne o baterie Renata. Povedal mi, ze v minulosti sa uz stalo, ze im velkoobchod dodal falzifikaty baterii Renata. Trh je nimi udajne doslova zaplaveny a su len velmi tazko rozoznatelne. Takze asi tak.

Odesláno
  V 1. 1. 2011 v 15:11, 'Bask' napsal:

Bavil som sa o bateriach RENATA so znamym, ktory dlhe roky vlastni hodinarstvo. Funguju hlavne z predaja bateriek a ide hlavne o baterie Renata. Povedal mi, ze v minulosti sa uz stalo, ze im velkoobchod dodal falzifikaty baterii Renata. Trh je nimi udajne doslova zaplaveny a su len velmi tazko rozoznatelne. Takze asi tak.

No a jsme doma. Pak je to ovšem na hodináři aby je poznal a zákazníkům dodával kvalitní zboží.
  • Po roku...
Odesláno
  V 10. 12. 2010 v 23:08, 'JHonza' napsal:

Mám pocit, že Renata je zde pouze kvůli tomu, aby měniči baterek měli kšeft. Podle mých zkušeností obvykle vydrží ještě méně než baterky z tržnice. Pokud to jde, kupuji baterky v odborných elektroobchodech (GME, Datart apod.).

souhlas

• po měsících...
Odesláno

Může být taky životnost baterky daná použitým strojkem? Jsou nějaké značky

hodinek, které by se vyznačovaly menším odběrem proudu oproti ostatním a

tudíž delší životností baterie? Nebo je životnost baterie limitována jejím

stářím a i kdyby byl odběr proudu strojkem minimální, tak se po nějaké době

stejně vybije? Vyrábí se hodinky, které ukazují stav nabití baterky? Myslím, že

baterky s akumulátorem takové indikátory mají. Byla by to dobrá vlastnost

quartzových hodinek, aby se jim baterka nevybila zrovna v okamžiku, kdy to

uživatel nejméně potřebuje.

Odesláno
  V 12. 8. 2012 v 11:42, FraK napsal:

Byla by to dobrá vlastnost quartzových hodinek, aby se jim baterka nevybila zrovna v okamžiku, kdy to uživatel nejméně potřebuje.

Niektoré ručičkové quartzky (Seiko) upozorňujú na výmenu batérie tým, že sa sekundová ručička pohybuje napr. v dvojsekundových intervaloch (závisí od kalibru)

Odesláno
  V 12. 8. 2012 v 11:42, FraK napsal:

Může být taky životnost baterky daná použitým strojkem? Jsou nějaké značky

hodinek, které by se vyznačovaly menším odběrem proudu oproti ostatním a

tudíž delší životností baterie? Nebo je životnost baterie limitována jejím

stářím a i kdyby byl odběr proudu strojkem minimální, tak se po nějaké době

stejně vybije? Vyrábí se hodinky, které ukazují stav nabití baterky? Myslím, že

baterky s akumulátorem takové indikátory mají. Byla by to dobrá vlastnost

quartzových hodinek, aby se jim baterka nevybila zrovna v okamžiku, kdy to

uživatel nejméně potřebuje.

EOL indikatory samozrejme existuju (End Of Life) je to ale vysada lepsich strojkov. Pokial ide o ten odber tak neide ani tak o znacku ako skor o funkcie a rezim ich pouzivania. Je jasne ze radiom riadene hodinky s posdvietenim a co ja viem ruckovym chronografom budu zrat asi trochu viac energie, nez bezne tri rucky a datum. Tiez zavisi ci si budes s podsvietenim pravidelne svietit na cestu domov z krcmy, alebo sa toho tlacitka budes bat dotknut.

Bezny stroj vyzerie baterku cca za 3 roky, takze ak je spravena dobre (a nie je uz na zaciatku stara) nema sa IMO kedy samovolne vybit.

Odesláno

Díky za ten typ na EOL. Co se týká těch funkcí, tak to je jasné, Mysleljsem spíš, zda se nějaký výrobce nesnaží profilovat tak, že jeho quartz hodinkyjsou konstruované tak, že mají menší odběr a že jim baterka vydrží déle.Nedávno mi kolega v práci říkal, že mu baterka v jeho Certinách vydržela vícenež 10 let, což mě tedy docela ohromilo i když se životnost baterky zpravidlauvádí jako 2-10 let, tak tu horní hranici jsem vždy bral s velkou rezervou. Realitase totiž podle zkušeností mých i mých známých většinou blížila právě té dolníhranici (většinou tak 3 roky), ale já a moji známí nejsme samozřejmě žádný representativnívzorek, aby z toho bylo možné vyvozovat něco obecného.

V 12. 8. 2012 v 13:13, cali napsal:

EOL indikatory samozrejme existuju (End Of Life) je to ale vysada lepsich strojkov. Pokial ide o ten odber tak neide ani tak o znacku ako skor o funkcie a rezim ich pouzivania. Je jasne ze radiom riadene hodinky s posdvietenim a co ja viem ruckovym chronografom budu zrat asi trochu viac energie, nez bezne tri rucky a datum. Tiez zavisi ci si budes s podsvietenim pravidelne svietit na cestu domov z krcmy, alebo sa toho tlacitka budes bat dotknut.

Bezny stroj vyzerie baterku cca za 3 roky, takze ak je spravena dobre (a nie je uz na zaciatku stara) nema sa IMO kedy samovolne vybit.

Odesláno

ano, jsou strojky, které se takto (extrémní dobou chodu na jednu baterii) profilují. Recept je jednoduchý - stejně jako u mechanik zmenšit tření na minimum (tenké čepy v kamenech, přesně sesazené můstky, žádný plech a plast v soukolí), cena je podobná jako u spring-loaded. Záruční doba knoflíkové baterie je 10let ...

Odesláno
  V 13. 8. 2012 v 9:36, FraK napsal:

...Nedávno mi kolega v práci říkal, že mu baterka v jeho Certinách vydržela vícenež 10 let, což mě tedy docela ohromilo i když se životnost baterky zpravidlauvádí jako 2-10 let, tak tu horní hranici jsem vždy bral s velkou rezervou...

Více než deset let! :guitar: :whistle:

Nešlo by zjistit pár detailů navíc o té baterii, či typu strojku, či modelu hodinek? Takto to bohužel nemá žádnou vypovídající hodnotu o vlastních bateriích a jejich výdržích. :sad01_anim:

Byla to velká (jako mince) baterie lithiová? Tam je to možné, ale dělá se velké rozpětí kapacit a záleží na kvalitě.

Nebo to byla ta "malá" knoflíková (zinko-stříbrná)? Pohledem do katalogu výrobců zinko-stříbrných bateriíí (například švýcarská Renata) se dá zjistit, že se dělají v kapacitách od 6 mAh do 175 mAh. Čím větší kapacita, tím je baterie větší.

Odesláno
  V 13. 8. 2012 v 18:35, t2 napsal:

10 let není problém ani u lacinejch plastovejch Casiích. tady

Vždyť už jsem to psal. Je to dané litihivou baterií. V tomto případě je tam typ CR 2012 o nominální napětí 3V. Srovnávat to s typickou zinko-stříbrnou baterií o nominálním napětí 1,55V prostě nejde.

Odesláno

Ano velkost baterie hra naozaj velku rolu, navyse docela tomu nahrava moderny trend velkych hodiniek, kde by nemal byt velky problem schovat hodne velku bateriu.

Pochopili to napriklad chlapci od Rondy jejich 715LI je normalna 715 ale s obrovskou litiovou baterkou a naozaj to potom vydrzi 10rokov co uz IMO nie je ani tak o kapacite/velkosti baterky ale dobe jej samovybitia.

Odesláno

Skladování a samovybíjení hodinkových baterií nelze zaměňovat s operační výdrží baterií, pokud šlapou v hodinkách.

Výdrž baterie v hodinkách je kromě jejího typu (chemického složení a nominální kapacitě) závislá na vlastní zatížení (odporové zátěž strojku), druhu zatížení (zhruba konstantní u digitálek nebo v případě hodinek s krokovým motorem pro analogové zobrazení jsou to pulsy), teplotě okolního prostředí,?

Pochopitelně vliv má i to jak byla baterie stará, či správněji (samo)vybitá, než se vložila do strojku hodinek. A právo toto bych rád dále rozvinul ? pokud byla (certifikovaná) baterie skladována v specifikovaných podmínkách (teplota a relativní vlhkost) a je stále před datem spotřeby uvedené (seriózním) výrobcem je rozdíl ve výdrži průměrně do 10-15%, maximálně pak 20% na konci deklarované životnosti. To proto, že životnost baterií je předpisy stanovena tak, že na konci deklarované životnosti musí být baterie stále ještě minimálně 80% původní kapacity. Samozřejmě baterie bude fungovat i po té, jen bude ještě více vybitá a je to problém toho, kdo takovou baterii použil. Je pochopitelně obrovský rozdíl ve skladovací době lithiových a zinko-stříbrných baterií.

Zinko-stříbrné 1,55 V se vybíjejí průměrně rychlostí do 5%-10% své kapacity za rok. Záleží na konkrétní baterii. U modelu Renata 395 pro nízký odběr/zátěž je to například do 5% za rok a u modelu Renata 370 pro vysokou zátěž je to až do 10% za rok. Ale pozor! To je při pokojové teplotě (okolo +20°C), protože tyto hodnoty zá hodně závisí na skladovací teplotě. Zvýšení teploty urychlí samovybíjení, zhruba každých 10°C navíc urychlí samovybíjení přibližně dvakrát. Pokud se naopak skladuje v chladných podmínkách (chladnička okolo +0°C) skladovací doba se výrazně prodlouží. V praxi musí (kvalitní) výrobci podrobit testovací vzorky baterií důkladnému certifikačnímu testování. Nicméně hodnoty životnosti uvedené na obalu jsou pravděpodobně více konzervativní. Například švýcarská Renata AG na baterii 395 (Swiss Made) tiskne datum spotřeby do 3 let.

Placaté lithiové baterie 3V se také samovybíjení. Je to zhruba do 1 až 2 % jejich kapacity za rok. Opět měřeno při teplotě +20°C. Zvýšení teploty opět urychlí samovybíjení. Každých 10°C navíc to opět urychlí zhruba dvakrát. Zpravidla se při pokojové teplotě uvádí u těchto hodinářských skladovací doba do 10 let. Zvýšení skladovací teploty na cca +45°C zkrátí hodnotu životnost na polovinu (5 let).

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...