Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zdravím všechny,

po docela dlouhé době ve výrobě už jsou moje hodinky #20 skoro hotové, tak mě napadlo, proč nehodit nafocený postup výroby na fórum, ať z toho taky něco máte :)

Takže...

Trochu nelogicky jsem nezačal pouzdrem, ale ciferníkem, protože musel projít speciální úpravou, a to docela trvá. Takže aby měl náskok před zbytkem pouzdra, byl první na seznamu.

taky je nahrubo vytočený na přípravku do soustruhu

Posted Image

a samotný polotovar, zde i s datumovým okénkem

Posted Image

Jak jste si asi přečetli, je to nerezový damašek od Chada Nicholse, a ten se musí pro správné vlastnosti zakalit. Takže ciferník šel do kalírny, a zatím se pracovalo na zbytku hodinek

Tady je ještě položený na materiálu na hodinky - titanu gr.5

Posted Image

• Replies 48
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pokračování:

pohled na šablonu 2:1, vyrobenou na cnc fréze u kamaráda v dílně.

Posted Image

a tady je pohled na samotný výrobní proces - šablona a obrobek upnuté na stoly pantografické frézky

Posted Image

prvních pár špon, pro kontrolu uchycení a polohy na obrobku

Posted Image

a jede se na ostro, až do kompletního profrézování skrz. Mějte prosím na paměti, že tenhle proces není řízen cnc, ale opravdu u té mašiny musí někdo (já) kolem tří hodin stát, a celou dobu se soustředit, aby to nekoplo, a všechno bylo tak, jak to být má

Posted Image

po odřezání přebytečných zbytků okolo pouzdra. Ten masivní kus titanu na zadní straně pouzdra se ještě bude hodit :)

Posted Image

Posted

Následuje soustružení:

celé pouzdro se za ofrézovanou kulatou část uchytí...

Posted Image

a zadní strana se nejdřív srovná...

Posted Image

Posted Image

a pak se přebývající materiál osoustruží do tvaru použitelného pro uchycení k dalšímn operacím

Posted Image

přebrousí se nástroje, protože hrubování už je hotovo, a musí být co nejostřejší, aby dosažený povrch nebyl hrubý, potrhaný, a rozmazaný

Posted Image

a pouzdro, tentokrát uchycené za před chvílí opracovaný válec, se opracuje ze spodní strany. tady se ukazuje, proč jsem frézoval na pantografu skrz celý blok titanu, a ne jenom nějakých 6mm - tlouštku samotného pouzdra. Bylo to proto, abych měl na spodní straně něco málo navíc, a mohl jsem nožky sklonit dolů, pro lepší ergonomii, vzhled, a pohodlnější nošení.

Posted Image

zadní strana je víceméně hotová

Posted Image

následuje srovnání přední strany, opracování kapsy pro strojek, a osazení pro ciferník.

Posted Image

ještě jeden pohled na zadní stranu

Posted Image

Posted

co dál?

spousta vrtání. Nejdřív se pouzdro uchytí do svěráku na frézce, a pomocí frézy s kulovou hlavou a vrtáku o průměru 0.8mm se připraví otvory pro stěžejky

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Musí se i navrtat díra pro korunku

označí se správná výška (podle pozice stopky na strojku) a střed

Posted Image

frézou se udělá první vrt

Posted Image

který se vrtáky dovrtá a rozšíří, aby se do něj vešlo těsnění

Posted Image

a je to... víceméně

Posted Image

Posted Image

a tady už je ciferník zpátky z tepelného zpracování. teď je z něj potřeba odříznout 0.5mm silný plátek. Proč až po kalení? Aby se tak tenký plátek kovu při extrémních teplotách tepelného zpracování nezdeformoval. Jak na to? Opět zasahuje kamarád, tentokrát s EDM řezačkou.

Posted Image

Posted

Mezitím pokračuje práce na pouzdru.

Pouzdro se uchytí na sklíčidlo vycentrované na otočném frézovacím stole...

Posted Image

a označí se pozice pro šroubky

Posted Image

to samé se pak provede s kolečkem titanu gr5, 3.5mm tlouštky, ze kterého bude luneta.

Posted Image

Posted Image

do té se zároveň označí i indexovací dírky

Posted Image

následuje vrtání, zahlubování, řezání závitů... až je pouzdro sešroubované a připravené na další kolo v soustruhu

Posted Image

Posted

vysoustružená luneta, zatím ještě dost nahrubo

Posted Image

Posted Image

luneta se použije jako šablona pro dýnko. Je to jednodušší než dýnko spotovat na otočném stole, a trvá to kratší dobu.

Posted Image

Posted Image

dýnko se vyřeže, nahrubo obrousí, provrtá, zahloubí... a přišroubuje na základ pouzdra, aby bylo možné ho taky opracovat v soustruhu

Posted Image

takhle

Posted Image

mezitím se vrátil polotovar na ciferník, takže se sešroubuje pouzdro s lunetou a ciferníkem, a vnitřní lem, který byl dost tenký a zvlněný se dotlačí na plochu ciferníku a vyrovná

Posted Image

Posted Image

pak následuje kvantum nudného (pro diváky :) ) broušení, leštění, a leptání, a výsledkem je (skoro) finální podoba lunety, ciferníku a pouzdra

Posted Image

Posted

mezitím se na tomhle kousku stihl vytáhnout i Ondra Šíma, který dodal opravdu luxusní řemen

Posted Image

U těchto hodinek pak následuje jenom opískování a nre-finiš některých součástek, výroba korunky

Posted Image

a odeslání všech hlavních součástí na pokrytí povrchem DLC.

Posted Image

jakmile se součástky vrátí, bude následovat poslední akční post v tomto vlákně - skládání hodinek.

Díky všem kteří si našli čas na kouknutí a případné komentáře.

S pozdravem,

Ondřej 'papi' Berkus

Posted

Absolutní bomba! Už se těším na pokračování, je to fakt hrozně napínavý.

Posted

To je nářez... Ze začátku sem si řikal, že z toho bude nějakej amatérskej pokus o hodinky, a postupem času s přibývající mírou opracovanosti jenom kroutim hlavou. To musí bejt stráááášně pracný. Těšim se na finální vzhled, ale už teď paráda :)

Posted

Díky pánové :-)

Něco se rýsuje, nemůžu se o tom sice ještě šířit, jednak abych to všechno nezakřikl, ale hlavně proto, že mám trochu informační embargo, ale dovíte se všechno včas :-)

Ale zpět k tématu. Konečně mám doma všechny součástky, takže jsem se dneska mohl pustit do skládání hodinek.

Obrázek ještě ze včerejška, zákazník chtěl matné černé ručky... i stalo se :)

Posted Image

Tady jsou všechny součástky vyskládané na stole. Všimněte si černého datum-kroužku na strojku - přece na celé černé hodinky nedáme bílý, no ne? :)

Posted Image

A poslední obrázek, tedy poslední, který budu fotit já. :)

Posted Image

Pokračování lepšími fotkami... brzo :)

Díky za kouknutí, mějte krásnou Neděli

O'p'B