Přejít na obsah

Jakou mate banku?

Doporučené příspěvky

Definuj nejlepší.

Nejšířeji akceptovatelná? Jakákoliv MC nebo VISA, "status" nehraje roli. Jen autopůjčovny chtějí kreditku, ale opět je jedno, jestli je zlatá, vyšší nebo základní. Někdy hraje rozdíl fyzická podoba čipu některé karty mají menší, některé větší, některé staré terminály mají s malými čipy problém, ale opět to není otázkou statusu, ale konkrétní banky, jaký se rozhodne použít čip.

Největší limit? Málokterá karta přesáhne limit základních karet mBank, tedy u nových karet 10 milionů platba a 1 milion výběr za měsíc, karta je zdarma. U starých to je ještě dokonce bez koruny miliarda.

Nejširší rozsah doplňkových služeb jako součást karty? Karty k ČSOB Premium a Erste Premier.

Nejlevnější, tedy zdarma? Takových je, bez podmínek se jich pár najde (namátkou FIO, Creditas, některé karty od mBank, Hello, ale i další), nebo za splnění podmínek mají kartu zdarma skoro všechny banky.

S nejlepšími kurzy? - kreditky Hello s nastavenou 1 % vratkou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to vybírej mezi Erste Premier a ČSOB Premium. Jsou to srovnatelné služby, každá má nějakou drobnost navíc a nějaká jí chybí, ale není mezi nimi výrazný rozdíl. O fous lepší mi přijde Erste Premier, ale poslední dobou dost "tlačí na pilu", aby si jejich klienti kupovali nevýhodné produkty (investice, životní pojištění), takže pokud chceš jen jednu, přikláněl bych se spíše k ČSOB.

Odkaz ke komentáři

Dnes jsem si všiml, že mi Moneta strhla 49 Kč za vedení ibanky (mám tam spořák), která má být zdarma. Tak jsem jim volal a prý technická chyba a peníze vrátí. Takže bacha na ně, sice je to pár korun, ale ten princip mi docela vadí.

Odkaz ke komentáři

Dnes jsem si všiml, že mi Moneta strhla 49 Kč za vedení ibanky (mám tam spořák), která má být zdarma. Tak jsem jim volal a prý technická chyba a peníze vrátí. Takže bacha na ně, sice je to pár korun, ale ten princip mi docela vadí.

Minulý měsíc se mi stalo to samé, ale peníze vrátili.

Odkaz ke komentáři

Asi s křížkem po funuse, páč jsem už ve fází přechodu od spořky k raiffce (nabídka účtu komplet za výhodných podmínek přes zaměstnavatele), ale je u raiffky něco na co si dát vyloženě pozor?

Podotýkám, že jsem BFU:) (platební karta, kreditka, int. banking, spořící účet, sem tam platba v EUR na eshopech...)

Díky

Odkaz ke komentáři

Kurzy cizích měn. Raifka je zvláštní v tom, že dokáže mít zároveň jedny z nejlepších i nejhorších kurzů na trhu. U měn, které nemá v kurzovním lístku (různé exotické měny), tak počítá dle kurzu karetní společnosti, tedy velmi výhodně. Měny, které má v kurzovním lístku, tak počítá svým celkem nevýhodným kurzem deviza-prodej (třeba nyní je kurz EUR deviza-prodej 26.494). Dále ještě účtuje tzv. směnnou přirážku 0,2 %. V podmínkách je to napsané mimořádně matoucím způsobem "0,20 % z hodnoty směnného kurzu střed pro příslušnou měnu transakce podle kurzovního lístku banky", kdy z toho lidi pochopí, že se účtuje kurzem střed a k tomu přirážka, ale ne, účtuje se deviza-prodej a k tomu přirážka navíc z kurzu střed.

Stejně tak úrokové ze spořících účtů sazby má mizerné - pokud nemáš nějaké speciální podmínky, tak na spořáku budeš mít úrok 0,50 % do částky 2 miliony, pak klesá. Naopak úrokové sazby pro běžné úrokové produkty (konktokorent, kreditní karty) jsou jedny z nejvyšších na trhu (kontokorent 21,9 % p.a.). Má sice bomastickou reklamu na 3 % p.a. na spořáku, ale to je jen na půl roku pro nové klienty, pak to spadne na 0,5 % p.a.

Pokud nedostaneš nějaké speciální podmínky (např. kartu "s letadýlkem" pro vstup do jejich salonku na Ruzyni), nějak nevidím důvod, proč k Raifce jít, oproti bezplatným bankám (Fio, Air, Creditas, Hello, mBank, Equa) mi nepřijde lepší, spíše naopak.

Odkaz ke komentáři

Já naposledy měnil v Jindřišské vedle hlavní pošty. U exotických měn jsou obecně větší spready. 

Lehkým juknutím do Google, mi vyskočilo toto:

http://www.cernaruze-exchange.cz/

http://www.levneucto.cz/kurzy-men/UAH-ukrajinska-hrivna/

Ale nemám vyzkoušeno, já budu vybírat z bankomatu (jedu tam 25. 10., tak po návratu případně přebytky odprodám, nebo naopak koupím před odjezdem - Praha)

Odkaz ke komentáři

Kurzy cizích měn. Raifka je zvláštní v tom, že dokáže mít zároveň jedny z nejlepších i nejhorších kurzů na trhu. U měn, které nemá v kurzovním lístku (různé exotické měny), tak počítá dle kurzu karetní společnosti, tedy velmi výhodně. Měny, které má v kurzovním lístku, tak počítá svým celkem nevýhodným kurzem deviza-prodej (třeba nyní je kurz EUR deviza-prodej 26.494). Dále ještě účtuje tzv. směnnou přirážku 0,2 %. V podmínkách je to napsané mimořádně matoucím způsobem "0,20 % z hodnoty směnného kurzu střed pro příslušnou měnu transakce podle kurzovního lístku banky", kdy z toho lidi pochopí, že se účtuje kurzem střed a k tomu přirážka, ale ne, účtuje se deviza-prodej a k tomu přirážka navíc z kurzu střed.

Stejně tak úrokové ze spořících účtů sazby má mizerné - pokud nemáš nějaké speciální podmínky, tak na spořáku budeš mít úrok 0,50 % do částky 2 miliony, pak klesá. Naopak úrokové sazby pro běžné úrokové produkty (konktokorent, kreditní karty) jsou jedny z nejvyšších na trhu (kontokorent 21,9 % p.a.). Má sice bomastickou reklamu na 3 % p.a. na spořáku, ale to je jen na půl roku pro nové klienty, pak to spadne na 0,5 % p.a.

Pokud nedostaneš nějaké speciální podmínky (např. kartu "s letadýlkem" pro vstup do jejich salonku na Ruzyni), nějak nevidím důvod, proč k Raifce jít, oproti bezplatným bankám (Fio, Air, Creditas, Hello, mBank, Equa) mi nepřijde lepší, spíše naopak.

Nějak extra speciální podmínky tam asi nebudou, ale oproti spořce je to posun zdá se. Vedení komplet zdarma, výběry u všech bank (i v zahraničí) zdarma, spořící právě ty 3% (ano, jen na půl roku, pak se uvidí), int. bank vypadá v pohodě (to mě u spořky definitivně odradilo).

Devizový kurz jako směnný jsem měl za to, že je výhodnější než běžně užívaný (valuty)...

Kreditku pokud budu používat, tak v rámci bezúročného období.

Jak říkám, jako BFU, jsem zatím nabyl dojmu, že to horší než ČS nebude.

Odkaz ke komentáři

...a víš, že je to jen do částky 150 000 Kč? Tj. po zdanění to nejsou ani 2 tisíce. Jak to bude potom, je jasné - 0,5 % p.a. Vedení komplet zdarma mají všechny banky, co jsem jmenoval bez podmínek, výběry v tuzemsku i v zahraniční zdarma z nich má Creditas/Richee, mBank (pokud vybíráš nad ekvidalent 2500 Kč, jinak 29 Kč) a za rozumnou cenu - 9 Kč má výběr Equa. Všechny tři mají lepší kurz než Raifka.

S tím rozdílem devizy-valuty je to složitější. Je pravidlem, že devizový kurz u té samé banky je výhodnější, než valutový. Ale v podstatě všechyn banky mají horší devizový kurz, než arabské směnárny valutový. Navíc někdy lze valuty u banky koupit za cenu deviz - platí třeba v Creditas, kam chodím kupovat chorvatské kuny.

Aktuální příklad Raifka: Devizový kurz EUR 24,956/26,494 (ovšem při platbě kartou je potřeba připočíst ještě přirážku 0,2 %, tedy ještě dalších více než 5 haléřů. Valutový kurz má 24,580 / 26,870

Jenže když to srovnám třeba se směrnárnou Alfaprague.cz, hned to vypadá jinak, tam mají aktuální VIP kurz valut (stačí kupon z webu): 25,70/25,78 - ano, spread jen 8 haléřů, oproti 1,54 Kč (ještě o desetník víc, když se započte směnná přirážka) u devizových kurzů Raifky, Raifka má tedy u devizových kurzů oproti valutovým v arabské směnárně více než dvacetkrát větší spread :D. To, že valuty má Raifka ještě dražší to už je fuk.

Co se týče srovnání s ČS - jak se to vezme, i ČS má různé tarify, dá se vybrat, ale je fakt, že opět pokud nemáš nějaký speciální účet (jako mám já Erste Premier, což jsme probírali pár stránek zpět, kdy se mi ho Česká spořitelna snažila sebrat), tak fakt nemá moc co nabídnout. Ale proč srovnávat jen s ČS, dneska už i ty bezplatné banky (viz výše) umí skvěle konkurovat a v lecčems jsou lepší.

Odkaz ke komentáři

Co se týče konkurenčních spořících účtů, tak aktuálně asi 1,8 % p.a. u Creditas (bez omezení výše a dalších podmínek), 1,58 % u Trinity (opět dle omezení výše a dalších podmínek, oficiálně jen pro nové klienty a nové vklady, ale dá se dohodnout) a pak 1,6 % u Expobank pro nové klienty (tady si nejsem jist podmínkami, zrušili mi účet :( ).

Odkaz ke komentáři

Ještě k těm výběrům zdarma - když zahrnu i banky, které mají nějakou podmínku pro vedení účtu zdarma, tak můžu přidat Unicredit (U-Konto Premium), Komerční banku (Visa Platinum k účtu TOP nabídka), ČSOB (k účtu ČSOB Premium) a Česká spořitelna k účtu Erste Premier (v tuzemsku jen její bankomaty, v zahraničí všechny, ale výběry účtuje valutovým kurzem).

Odkaz ke komentáři

3% na spořícím mám do 300k, pokud se nepletu. A to je momentálně stejně asi tak max co bych tam nechal, abych s tím nemusel hýbat.

U zahr. plateb s kurzem asi moc nevymyslím, spíš ty výběry kdyby někdy bylo nutné (lékař atp.). Asi to nebude časté, do zahraničí v dohledné době stejně budu spíše služebně.

No nic, dám tomu šanci a uvidím. Aspoň budu výhledově vědět, jak to chodí až budu refinancovat.

Každopádně díky.

Odkaz ke komentáři

Pokud nemáš speciální podmínky, tak platí toto:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

No právě že vymyslíš - můžeš používat karty a banky, které mají kurzy dobré - třeba dle mého článku https://www.mesec.cz/clanky/maly-test-kurzu-platebnich-karet/.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...