warann Odesláno 21. března Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března OK, ještě jednou díky. Na KB i Spořku mám nějaký vazby, tak uvidím co mi nabídnou, ve Fio jsem něco zrovna rušil, ale třeba mě ještě vezmou na milost. A ano, bude to karta "do šuplíku", resp. záložní na dovolenou, kdyby z jakýhokoli důvodu byl problém s těmi stávajícími. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Happy88 Odesláno 21. března Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března Já mám kreditku od SkipPay (dříve MallPay, ale koupilo je ČSOB). Zakládal jsem si ji kdysi kvůli akci při které mi dali myslím 2 tisíce slevu na jeden nákup, možná budou mít teď taky něco (minimálně můžu kdyžtak poslat odkaz pro 500 Kč referal odměnu pro oba). Přišla mi z nabízených karet jako relativně bezstarostná právě co se podmínek týče. Vedení je zdarma, velmi přehledný ceník všech poplatků Limit čerpání teď myslím plánují navyšovat z 50k na 100k měsíčně Na splacení je 50 dní (tj. do 20. dne následujícího měsíce) Sbírají se tam jakési body a mají vlastní nabídku slev do různých eshopů. Nic extra, ale občas něco využiju Pokud tam točíš větší částky pravidelně, tak ti ty body vychází tak, že 100 Kč můžeš měsíčně snížit vyúčtování. Mě ta karta za celou dobu existence nestála ani korunu a ještě si to každej měsíc o stovku snížím. Docela přehledné webové rozhraní i aplikace. Sami zasílají upozornění, abys nezapomněl zaplatit. Automatická prodloužená záruka o 1 rok a pojištění proti kráděži a rozbití na zboží v ceně 1500+, fixní spoluúčast 500 Kč Dá se i vybírat cash z bankomatů (z ČSOB zdarma, tuším i ve světě zdarma, mimo ČSOB v ČR za 29,-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
nizkotucnytvaroh Odesláno 21. března Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března před 32 minutami, Patrik napsal: Někdy mi přijde, že jsou ty banky schizofrenní. Na jednu stranu vybízejí k opatrnosti a na druhou zavolají a chtějí datum narození nebo rovnou rodné číslo k ověření - a pak stejně nabídnou nějakou blbost jako "výhodný úvěr". Shrnuto - asi šlo o hovor z banky (možná z externího callcentra), ale o nic jsi nepřišel. Díky za reakci, hledal jsem to v seznamu externích callcenter, v nějakém starším ho mají, v aktuálním od 1.2.24' už ne. Jen prostě nechápu, jak nějaká instituce může pověřit externí firmu a zmocnit je posílat RB klíč, natož nakládat s osobními údaji. Každopádně díky! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 21. března Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března Revolut začíná zasílat zprávy do aplikace, že ruší víkendový příplatek za směnu měn. Bohužel, dle zkušeností z diskusního fóra https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1239073&p=13696139#p13696139 to spíš vypadá, že tu přirážku prostě rozložil do celého týdne. Shrnuto: O víkendu levněji, než dřív, ve všední dny dráže, než dříve. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kloubik Odesláno 21. března Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března Patriku, používáš toho concierge v ČSOB? Jen mě zajímá jestli to má nějaké smysluplné využití nebo případně tip na něco co umějí dobře. Jednou jsem mluvil s člověkem z pražské Mastercard, říkal že to třeba používá na hledání méně proflaklých ubytování s nějakou konkrétní službou při cestování, ale jinak nevím.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 21. března Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března Mám concierge na více kartách, takže už nevím, kde jsem "uspěl", protože jsem to většinou zkoušel zároveň. Ale třeba 1) sehnali mi lístky do divadla - Dejvické divadlo, Ucpanej systém. Čekal jsem dva roky, ale sehnali 2) sehnali mi knížku, která už se nevydává - objevili ji na nějakém on-line tržišti Co můžu shrnout i zkušenosti co jsem četl ve fórech - zázrak to není a neušetříš. Když zkoušeli třeba aby jim sehnali zámečníka nebo malíře, tak většinou ty nejdražší. Ale občas umí sehnat něco, co ty sehnat nedokážeš. Nebo jinak - zadarmo dobrý, platit bych za to nechtěl Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ragu Odesláno 21. března Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března Ad Mallpay a podobný kreditky - bacha na to,že tam často nemají embosovany jméno majitele a v autopůjčovnách s tím mívají problém. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Happy88 Odesláno 21. března Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března před 20 minutami, ragu napsal: Ad Mallpay a podobný kreditky - bacha na to,že tam často nemají embosovany jméno majitele a v autopůjčovnách s tím mívají problém. Ano to je pravda, tady jméno není, na webu na to sami přímo upozorňují. Dá se to prý řešit vystavením listu vlastnictví, ale i tak to můžou v zahraničí odmítnout. S touhle konkrétní kartou jsem to ale sám zatím neřešil, takže reálnou zkušenost nemám bohužel. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 21. března Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března Dobrý point. Faktem je, že ty podmínky se neustále mění. Pamatuji si, jak před 10+ lety brali jakoukoliv embosovanou (s reilévním písmem) kartu jako kreditku a obráceně, kreditka neembosovaná prostě nebyla kreditka. Narazili jsme v Itálii, kde nám neakceptovali tehdejší Hello bank kreditku. Pak se na debetní karty začalo psát "debit" a tím je přestaly autopůjčovny brát. No, dnes už i prémiové karty jsou někdy neembosované - ono imprintery téměř zmizely z povrchu země a tak embos postrádá smysl, takže je otázkou, zda by kreditní, ovšem neembosovanou kartu autopůjčovna akceptovala. Ta kreditka od KB je určitě embosovaná (mám ji teď v ruce), ty karty ČS si nejsem jist, musím doma mrknout. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
petr_cha Odesláno 22. března Nahlásit Sdílet Odesláno 22. března Creditka CS, co mam, je "mikroembosovana"... je to malicke, ale je to :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr R Odesláno 23. března Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března Přátelé, potřebuji poradit. Mám u ČSOB v rámci Premium EUR účet a zjistil jsem, ze když jsem z něj vybíral peníze ve třetí měně v bankomatu v cizině, tak se eura převedla na Kč a y pak na tu třetí měnu. Dělají to tak všechny české banky nebo zo mam zkusit jinde? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 23. března Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března Creditas transakce ve třetí měně převádí kurzem karetí asociace (nebo velmi blízkým kurzem, pokusy ukázaly rozdíl pár haléřů) na EUR a pak 1:1 strhne z eurového účtu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr R Odesláno 24. března Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března Dekuju za odpověď. Předpokládám tedy, ze jinak je to běžná praxe. Revolut by v tomhle případě taky pomohl? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 24. března Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března Před hodinou, Petr R napsal: Dekuju za odpověď. Předpokládám tedy, ze jinak je to běžná praxe. Revolut by v tomhle případě taky pomohl? Třeba Raifka má multiměnový účet a tam je to jednoduchý. Pokud v měnové složce máš dost cílové měny, strhne se to z té, pokud nikoliv, strhne se to z hlavní měny. Nejsem si jist, ale myslím, že stejně funguje Revolut. Unicredit mívala (už ji nemám, tak si nejsem jist, jak je to nyní) stejný postup jako Creditas, tj. že třetí měna byla kurzem karetní asociace přepočítána do EUR a následně stržena z EUR účtu. Naopak ČS by to měla mít stejně jako ČSOB. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr R Odesláno 24. března Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března Dekuju, koukám, ze všude je to víceméně stejne. Asi bude nejjednodušší zřídit si ucet v zahraničí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 24. března Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března Pokud žiješ v nějaké zemi, tak určitě doporučím si tam zřídit účet. I kvůli takovým věcem jako to, že bankomaty obvykle účtují poplatky za použití zahraničí karty. Na druhou stranu mít eurový účet jinde a doufat, že bude výhodnější pro platby třeba v Británii bych spíše nedoufal. Zvyšování profitu ze směny je často způsob, jak si evropské banky kompenzují profit omezený různými regulacemi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr R Odesláno 24. března Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března Jasně, chápu. I hotovost a směnárny jsou nekdy řešení, které stále funguje Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 24. března Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března Vždy záleží na konkrétním použití. Třeba v Evropě jsou kurzy směnáren na místech, kam chodí turisté (letiště, nádraží) spíše horší, někdy opravdu tragické - u nás není problém třeba dostat za euro 15 korun. Naopak mimo Evropu bývají kurzy ve směnárnách na letištích velmi dobré. Nebo naopak jsou státy, kde není možné používat platební karty (např. Írán) a je nutná směna hotovosti. Zrovna v Íránu, který nedávno zavedl vlastní karetní systém, je směna horovosti celkem problém, směnárny prakticky vymizely, v některých místech jsme hledali marně, takže jsme měnili kde se dalo - hotel, cestovní kancelář, veksláci na ulici. Jenže zatímco před 10 lety měli všichni kufry peněz a rádi směnili, loni musel i veksklák jít shánět peníze, když jsme chtěli směnit 300 euro. Prostě v Íránu se je prakticky bezhotovosntí ekonomika, v jednom hotelu za nás musel zaplatit host svojí kartou (my jsme mu dali hotovost v místní měně), protože hotel nebral peníze. Většinou ale hned na letišti míříme k bankomatu a vybíráme hotovost, protože téměř vždy (a to včetně míst, kde se tvrdí, že hotovosti nepotřebujete jako Norsko nebo Island) narazíme na místa, kde jinak zaplatit nelze. Někdy veřejné toalety, někdy nějaká lokální autobusová linka, atd. Pak je dobré mít kartu s dobrými kurzy - doporučím třeba tento článek: https://www.mesec.cz/clanky/kurzy-platebnich-karet-leden-2024-se-kterym-kartami-usetrite/#google_vignette Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr R Odesláno 25. března Nahlásit Sdílet Odesláno 25. března (upraveno) V mém případě je to právě trochu specifické, ze potrebuju měnit USD/EUR na místní měnu a nechce se mi to nejdriv konvertovat na Kč a to vse při používání primárně CZ bank. Upraveno 25. března uživatelem Petr R Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 25. března Nahlásit Sdílet Odesláno 25. března Ty máš příjmy v EUR/USD? Nebo proč neměníš rovnou z CZK, kartou s dobrými kurzy. Každopádně pro tebe na eurový účet bude nejepší ta Creditas. Třetí měny jsou karetní společností konvertovány na EUR a pak 1:1 strženy z účtu u Creditas. Vklady EUR na přepážce zdarma, výběry za 10 korun, výběry z bankomatu zdarma (i když pozor v zahraničí na DCC a poplatek účtovaný bankomatem). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se