Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Little_w: podla mna mas problem s vlhkomerom. Ja som ich nedavno kalibroval, drzim dlhodobo cca 68 - 70% vo vsetkych humidoroch a podla mna su dutniky v perfektnej kondicii.

Odesláno

Vlhkost prave na teplote zavisi, cim je nizsi teplota tim klesa vlhkost a zaroven schopnost doutniku absorbovat vlhkost.

Takze mas pravdu v tom ze je treba pri nizsi teplote mit vyssi vlhkost

Odesláno

Ale pozor na to, mas relativni vlhkost a absolutni vlhkost. Vetsina vlhkomeru meri relativni vlhkost. Ta je vlastne o schopnosti vzduchu absorbovat vodu. Pokud je 100%, tak se začíná voda kondenzovat. Pri klesajici teplote, ale klesa schopnost vzduchu absorbovat vodu, takze mrazivy vzduch ma sice relativni vlhkost 100%, ale ve skutecnosti je velmi suchy. Takze humidor v zime ti muze ukazovat pomerne vysokou relativni vlhkost, ale doutniky budou suchy. Uff doufam, ze je to srozumitelny.

Odesláno (upraveno)

Bobe, to jsem si myslel, a dava to smysl. Jenomze potom mas vselijake nekonecne debaty a diskusni vlakna na doutnikovych forech, a skoro vzdycky to skonci hadkou. Jak to mas ty? Udrzujes to na tech "idealnich" 70F / 70%?

Prischera: jo, takhle to dava smysl, diky. Kdyz ono mi to proste pripada skoro blby, drzet tu vlhkost tak vysoko... kdyz se vsude mluvi o nejakych idealnich hodnotach a ja to mam tak mimo. Ale proste to fakt nejde. 

Upraveno uživatelem little_w
Odesláno

Sice se pořád bavíme o vlhkosti relativní, ale to, co určuje kondici doutníků je vlhkost absolutní - doutník by měl prostě obsahovat nějaké množství "vody". Dokud se drzis v rámci normálních teplot, jsou ty hranice 65-70% v pořádku, ale při nízkých teplotách už to bude chtít nějakou korekci. Třeba 100% RH při 0? je při 30? už jenom nějakých 20% RH. Jsou na to takové šikovné převodní tabulky a grafy. A hlavně kalibrovat vlhkomer, pokud se jim chceš nějak seriózně řídit.

Odesláno

Treba:

Table.jpg

...a asi jako se vsim, pravda je nekde uprostred... tim myslim nekde mezi teoretickyma pouckama a empirickymi vysledky. Tak diky, trochu me to uklidnilo. 

A vlhkomer by mel byt teoreticky ?2% takze jakz takz uveritelny udaj.

Odesláno (upraveno)

Reklama:
:-)

Tak v Dubnu prileti Fabian z Drew Estate, udelame tedy spolu dva eventy, jeden v Brne a jeden v Praze. Vsichni jste srdecne zvani!

1. Event

Cohiba Club Conti Brno
Kounicova 6
11.4.2016
Cca 18:00

Představíme stručně firmu Drew Estate, její filozofii, produkty.

V rámci večera bude degustace doutníků a rumů

Undercrown Corona Viva
Liga Privada No.9 Robusto

Cena na osobu 500,-

Rezervace na mailu info@tabacos.cz

2. Event

Cigarpoint
Golčova 1/2
Praha 4 - Kunratice

13.4.2016

19:00

Zvu vás na již se dá říci klasický doutníkový večer v režii Jirky Vlasáka
Dobré pití, jídlo, já a Fabian Ziegler a fotky z Nikaraguy, co více si přát :-)

Doutníky
Undercrown Gran Toro
Liga Privada T52 Toro

Cena na osobu 1000,-

Degustace destilátů v režii Jirky Vlasáka

Rezervace na vlasak@cigarpoint.cz
Nebo 602552519

Upraveno uživatelem prischera
Pridano datum prazske akce
Odesláno

@Bohus: Na Hacico nic nepomáhalo, ani jiná karta, ani jinej počítač, ani jejich helpdesk...tak jsem dneska ze zoufalství (před tím, než zaplatím převodem a vysolím za to poplatek) zkusil založit nový účet, nadatlit tam znova všech 50 položek a světe div se, normálně to prošlo a objednávka je zaplacená. Takže až dorazí, dám ti vědět a nějak si to předáme.

A můj příběh s pěti doutníky z Emeriky má taky šťastný konec - balíček jsem nechal poslat zpátky, včera mi psal týpek z CheapHumidors, že se jim bez vysvětlení vrátil a pokud to nechci řešit jinak, tak mi vrátí peníze. Tak jsem fňuknul, že to měl být dárek (což je pravda), posílat to znova už nemá smysl a dneska mi na účtu přistály peníze včetně poštovného. Takže obchod je to férový, jen nedoporučuji posílat doutníky :-)

Odesláno (upraveno)

Njn, morava...co bys po nich chtěl ;)

To budes mit drahy az se uvidime na srazu! :)

Jinak neska posledni kfc prcek, slunko, voda, modry nebe... Parada.

Upraveno uživatelem nividic

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...