Přejít na obsah

kam investovať???

Doporučené příspěvky

před 12 hodinami, Gustaf napsal:

Když jsem tu zminival ten DIP...jak je to s těma případnýma poplatkama? Platí se měsíčně procento z vkladu nebo z částky, ktera je zainvestovana? Nebo čeho se ten poplatek týká? Dík 

Každá společnost to bude mít jinak a i kvůli tomu to bude teď na začátku dost chaos. Broker consulting má např. 3 % vstupní poplatek dle cílové částky (podobně jak u Investiky, tj. chcou si pěkně shrábnout provizi hned předem), Cyrrus co vím tak má např. 0,5 % z celkového zainvestovaného objemu (tj. každý rok jim budeš vlastně platit víc a víc peněz). Raiffka má kombinaci podle toho, do čeho budeš ty peníze investovat (0,2 % z objemu roční poplatek za správu a zároveň i třeba poplatky 0,2-1,5 % za realozované transakce nebo vstupní poplatky atd.). To jen pro představu z toho, co mi prolítlo mailem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, gunman napsal:

Manželce zbyly nějaké peníze, tak chceme kupovat menší byt. Nezbylo jí zase tolik, takže si bereme 1,1M hypo. Nabídka úrokové sazby je 5,34 na 3 roky.

Teď co se chci zeptat - čekáte nějaké výrazné snížení úrokových sazeb?

Záleží, kolik je tvoje představa o výrazném snížení, ale třeba dnes na jednání ČNB se očekává snížení o 0,25-0,5%. Jak rychle to propíšou poskytovatelé hypoték do svých nabídek je už věc jiná... 

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, Happy88 napsal:

Každá společnost to bude mít jinak a i kvůli tomu to bude teď na začátku dost chaos. Broker consulting má např. 3 % vstupní poplatek dle cílové částky (podobně jak u Investiky, tj. chcou si pěkně shrábnout provizi hned předem), Cyrrus co vím tak má např. 0,5 % z celkového zainvestovaného objemu (tj. každý rok jim budeš vlastně platit víc a víc peněz). Raiffka má kombinaci podle toho, do čeho budeš ty peníze investovat (0,2 % z objemu roční poplatek za správu a zároveň i třeba poplatky 0,2-1,5 % za realozované transakce nebo vstupní poplatky atd.). To jen pro představu z toho, co mi prolítlo mailem.

Díky za aspoň nějaké informace. No asi se to vyplatí, když se tam bude dávat 4k měsíčně a pak si odečíst max na daních....

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, Locky napsal:

Záleží, kolik je tvoje představa o výrazném snížení, ale třeba dnes na jednání ČNB se očekává snížení o 0,25-0,5%. Jak rychle to propíšou poskytovatelé hypoték do svých nabídek je už věc jiná... 

Tak vždycky se to dá refinancovat a upravit úrokovou sazbu....ne?

Odkaz ke komentáři

před 42 minutami, Gustaf napsal:

Díky za aspoň nějaké informace. No asi se to vyplatí, když se tam bude dávat 4k měsíčně a pak si odečíst max na daních....

Ono to vypadá, že ten daňovej odpočet je de facto jediná věc, proč by to člověk měl dělat. Jinak můžeš flexibilně dělat úplně to samé bez omezení se stejnými fondy a vyhneš se té podmínce 10 leté vázanosti. Já si asi jen trochu počkám na nějaká první srovnání právě té nákladovosti všech společností, co to nabízí. Jestli jsem to pochopil správně, tak jakmile si vybereš, už bys tam měl zůstat a nevybírat to, jinak to pak budeš muset dodanit. Jakože měnit fondy můžeš flexibilně, ale pořád u jedné zprostředkovatelské společnosti v rámci svého DIP účtu.

No a taky je na zváženou co s DPS (penzijko), pokud tam už nebudeš směrovat finance kvůli daňovému odpočtu a přesměruješ třeba i příspěvek zaměstnavatele do DIP. Od 1.7. se má totiž navíc zvedat i výše příspěvku pro maximální nárok na státní příspěvek z 1000 Kč na 1700 Kč (zvedne se teda i ten příspěvek z 230 Kč na 340 Kč, ale vyžádá si to prostě více tvých peněz).

Odkaz ke komentáři

před 7 minutami, stratom napsal:

Pred mesicem jsem si rikal to same. Je to vsechno nahore, hodne akcii na historických maximech. Stejne jsem dokoupil a ted jsem 8% plus. Zatim nejsou zpravy, ze by to melo padnout

A kde se to hlásí, že to bude třeba padat? 😉

Odkaz ke komentáři

před 36 minutami, Muffik napsal:

Mám nějaké volné peníze, ale nakupovat, když je skoro všechno na maximu se mi nechce. Na druhou stranu zatím žádný průšvih na obzoru nevidím, tak furt váhám. Co vy?

Asi záleží kolik, ale určitě nenasypat najednou. Já bych to podle částky rozvrhnul na rok, klidně dva a zbytek mezitím někam na úrok.

Edit: Kilo teda asi ne, ale pár mega ju.

Upraveno uživatelem Prochy68
Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, Muffik napsal:

Mám nějaké volné peníze, ale nakupovat, když je skoro všechno na maximu se mi nechce. Na druhou stranu zatím žádný průšvih na obzoru nevidím, tak furt váhám. Co vy?

Vždycky je něco dole. Jen to najít. Já teď nasypal do Pfizer a čekám až ještě trochu padne AT&T. Ale obě je long.

Doufal jsem ještě, že poslední průsery potopí výrazně Boeingu, ale pokles nic moc. 

Jinak, pokud chceš ETF, tak se hodně zmiňuje Japonsko. Ale tam ten vlak už je taky min rok na cestě nahoru

Odkaz ke komentáři

V 9. 2. 2024 v 19:10, Muffik napsal:

Vzhledem k tomu, kolik tisíc firem je na světových burzách, tak se vždycky dá najít nějaká vyklesaná. Samozřejmě záleží vždy i na investičním horizontu, protože se asi shodneme, že jednotlivé akciové tituly nejsou záležitost na půl roku. Jak tu už někdo zmiňoval, rozvrhnout si pasivní investování do ETF je věc, kterou člověk nemůže nic moc zkazit. Já osobně to tak dělám a plánuji pokračovat dlouhodobě. Ale nezanevřel bych nutně ani nad termínovaným vkladem nebo nějakými dluhopisy pokud si člověk není jistý akciovým trhem a nechce do toho dát všechno...

PS: Tohle samozřejmě není investiční rada jo, ale spíš způsob, jakým bych nad tím přemýšlel já. Příležitosti se vzhledem k rozsahu těch trhů dají najít prostě vždy...

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
V 9. 2. 2024 v 19:57, Gustaf napsal:

Narvat to do akcii nVidia....

Jak mám taky nutkání... prostě 4k měsíčně někam dávat a zhodnocovat...

Něco pro lamy... proto pořad řeším ten DIP. Páč hledám nějakou dlouhodobou investici.

NVID 🙂 správně jsi udělal, jen bacha na korekci. Chci prodat pod 900$ 

Odkaz ke komentáři

V 25. 2. 2024 v 16:06, Petr11 napsal:

NVID - me se už líbilo i těch pátečních 820. Dám příkaz na 850 a hotovo.Byť věřím, že litr udělá. Ale nejsem nenažranej:-)

Jen chci všechny varovat, víc jak 70% lidí na burze prodělá. Je to hra na kočku a myš.  

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...