xmikes Odesláno 26. září 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. září 2011 Ja kavu v Frnchpressu se snazim nechat tak 2 min a pak prelit, prijde mi to akorat. V mokka konvicce se mi nekdy stane ze uz je trochu pripecena...davate do ni hrubsi nebo jemnejsi kavu? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VasekN Odesláno 26. září 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. září 2011 Ja kavu v Frnchpressu se snazim nechat tak 2 min a pak prelit, prijde mi to akorat. V mokka konvicce se mi nekdy stane ze uz je trochu pripecena...davate do ni hrubsi nebo jemnejsi kavu? Já jak kdy, ale správnej fígl jak jsem tak pokusama vypozoroval, je to odstavit než to začne prskat :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xmikes Odesláno 26. září 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. září 2011 Já jak kdy, ale správnej fígl jak jsem tak pokusama vypozoroval, je to odstavit než to začne prskat :-) jo to budu muset hlidat...jen mam nekdy problem ze nekde odbehnu a je po... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jeronimo Odesláno 26. září 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. září 2011 (upraveno) Nedá mi to Nejhruběji namletá káva se používá na frenchpress, jelikož jemná projde sítkem a máte logr mezi zubama. 3 minutky počkám, zamíchám kávovou krustu, protlačím, sleju, piju. Dejme tomu orientačně středně namletá se používá pro mokka konvičku nebo chceteli pro Cafetieru, jak se správně říká. Vnitřní sítko naplním po okraj kávou, zlehka utlačím, dám na mírný plamen, jak začná nápoj prskat, vypínám plamen, konzumuji. "Nejjěměji" namletá se používá do epresovače. Nahřeju kávovar, naplním misku čerstvě a adekvátně namletou kávou, upěchuji a presuji. K protlačení kávy postačí pracovní tlak 9bar. Někteří výrobci elektroniky se předhánějí s tlakem čerpadla 15, 18, už jsem viděl i 20barů, nevím na co? Kávy běžně kupované a do předu namleté mají problém i ten, že jsou nekonzistentně namleté, nehodí se ani do Frenchpressu ani do Espressovače. Upraveno 26. září 2011 uživatelem Jeronimo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VasekN Odesláno 27. září 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. září 2011 Tak si to, jacobe, ochutnej a rozhodni se sám. Nemusíš hned přece kupovat Land Rover Defender, když chceš jen vozidlo. Nevím odkud jsi, ale udělej si výlet do Pařížský a uvidíš. Někdo vyniká v kafi, jinej v hodinkách. Odborníků na něco jsou tu desítky. Nemusíš ale slepě následovat všechny proroky. Tady v Čechách vinikaj všichni ve všem to nevíš? ..... Ještě, že jsem alespoň částečnej němec :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marek23 Odesláno 3. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. října 2011 Určitě skvělá věc, miluji vůni čerstvé kávy z dobrého pressovače. Určitě nezbytná věcička a doporučuji tohle http://www.alza.cz/delonghi-ecam23-420-sw-intensa-d144194.htm Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Matthew Odesláno 3. října 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. října 2011 Určitě skvělá věc, miluji vůni čerstvé kávy z dobrého pressovače. Určitě nezbytná věcička a doporučuji tohle http://www.alza.cz/delonghi-ecam23-420-sw-intensa-d144194.htm díky za tip si další kávovej gurmán? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marek23 Odesláno 3. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. října 2011 díky za tip si další kávovej gurmán? Ano, hodně silné preso s jemnou pěnou, to je moje! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
simon_magus Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. října 2011 gurman s automatem? gurman ma na hrani treba tohle: http://www.gaggia.com/macchine-da-caffe.asp?Manual-Coffee-Line_11_Achille ...a k tomu Tre Forze na ranni kavicku a na denni popijeni pak Pellini Top Jinak celkem muzu doporucit pakovy pressovace Gaggia, maji profi portafiller a nad nim sitko profi velikosti. Bohuzel je to italska technologie, takze obcas nektere drobnosti nedomysli a nedotahnou. Automat je dobrej Krups nebo Jura. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ttrstom Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. října 2011 gurman s automatem? gurman ma na hrani treba tohle: http://www.gaggia.com/macchine-da-caffe.asp?Manual-Coffee-Line_11_Achille ...a k tomu Tre Forze na ranni kavicku a na denni popijeni pak Pellini Top Jinak celkem muzu doporucit pakovy pressovace Gaggia, maji profi portafiller a nad nim sitko profi velikosti. Bohuzel je to italska technologie, takze obcas nektere drobnosti nedomysli a nedotahnou. Automat je dobrej Krups nebo Jura. Jura ano, Krups pokud vim, pomerne casty navstevnik servisu, mam dobrou zkusenost se znackou deLonghi (mame dva modely vyssi rady) a spokojenost Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
simon_magus Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. října 2011 Jura ano, Krups pokud vim, pomerne casty navstevnik servisu, mam dobrou zkusenost se znackou deLonghi (mame dva modely vyssi rady) a spokojenost Ja mel z krupse vzdycky dobre kafe ... a muj odesel po 6ti letech, coz povazuju za slusnou vydrz.V okoli mam dalsi 3 kusy a drzi. Co nedrzi jsou vsechny ty vyrobky od firem, ktere vybavi celou kuchyn ... electrolux, bosch, aeg Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. října 2011 Od Bosche mam pul domacnosti, krome pressovace. Za hodne let se nepokazil ani jeden jejich stroj. Toz tak. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ttrstom Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. října 2011 Tohle uz resim prikoupenim dodatecne zaruky a pojistky na vse ( napr Datart je best).... Podle mne technicky mezi znackami az takovy rozdil nebude ( nemyslim ten nejlevnejsi spotrebak), ja vic resim, co do toho nasypu.... ( Jihlavanku a pod..... :-)))))) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
simon_magus Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. října 2011 Od Bosche mam pul domacnosti, krome pressovace. Za hodne let se nepokazil ani jeden jejich stroj. Toz tak. tak tohle bych si taky chtel nekdy rict Lednicka ariston 3 mesice po konci zaruky 1. oprava, po dalsich 2 mesicich finale ... nahrazena strojem od Liebherr. Byt tyden bez lednicky v lete je hroznej zazitek a uz ho nechci opakovat. Co si koupim kdyz takto potyupne zdechne Liebherr fakt nevim. Pracka AEG servis v cene pulky pracky rok po zaruce ... ale dostavala zabrat, 2 male deti. Odsavac Jet Air stal za howno uz od zacatku, blbejsi pristroj sem snad nevidel. Clovek by rekl, za na ventilatoru a 2 zarovkach neni co vymyslet a pokazit Z varne desku a trouby zanussi tez nejsem uplne odvazany. Mycka Electrolux je OK. Espresso Krups vydrzel dlouho a fungoval dobre, uvidim jak dlouho vydrzi nastupce Gaggia. A co je uplne nejhorsi, tak plynovej kotel od firmy Protherm ... neradim nikomu z tehle firmy aby me zkrizil cestu ...pro uklidneni si jdu udelat kafe , Danesi je celkem fajn (muzu doporucit www.kavovnik.cz) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
FrantisekH Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. října 2011 joo panove..dneska vyrobci delaj na cenu...tak aby 99% prezilo dva roky a nazdar.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
midloch Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. října 2011 tak tohle bych si taky chtel nekdy rict Lednicka ariston 3 mesice po konci zaruky 1. oprava, po dalsich 2 mesicich finale ... nahrazena strojem od Liebherr. Byt tyden bez lednicky v lete je hroznej zazitek a uz ho nechci opakovat. Co si koupim kdyz takto potyupne zdechne Liebherr fakt nevim. Pracka AEG servis v cene pulky pracky rok po zaruce ... ale dostavala zabrat, 2 male deti. Odsavac Jet Air stal za howno uz od zacatku, blbejsi pristroj sem snad nevidel. Clovek by rekl, za na ventilatoru a 2 zarovkach neni co vymyslet a pokazit Z varne desku a trouby zanussi tez nejsem uplne odvazany. Mycka Electrolux je OK. Espresso Krups vydrzel dlouho a fungoval dobre, uvidim jak dlouho vydrzi nastupce Gaggia. A co je uplne nejhorsi, tak plynovej kotel od firmy Protherm ... neradim nikomu z tehle firmy aby me zkrizil cestu ...pro uklidneni si jdu udelat kafe , Danesi je celkem fajn (muzu doporucit www.kavovnik.cz) To je docela zajímavý u mě je následující skóre: pračka Siemens, pere bez přestání 11 let závady 0 vysavač DYSON vysává cca 3krát týdně stáří 7 let závady 0 Lednička Zanussi vydržela 9 let a měla za sebou 2 opravy, teď sem koupil Liebber a zatím naprostá spokojenost Telka Thomson - projekční stáří 10 let běží cca 3 hodiny denně závady 0 a zatím to nevypadá že by se posrala trubice což nemá smysl měnit Myčka AEG 10 let bez závad běží perfektně Kotel Vailant - problémy, ale přičítám to nevhodně zvolenému typu do mého baráku Elektronika Denon stáří 10-13 let závady 0, kromě cd přehrávače po 10 letech výměna lejzru Trouba a deska Zanussi hodnotím jako průměr, celkově vzato bych už od Zanussi nic nechtěl... tož tak... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. října 2011 (upraveno) Lednicka Bosch 7 let, bez zavady, lux Bosch, 6 let bez zavady, pracka Bosch 8 let bez zavady a s tvrdou vodou, mixer Bosch asi 6 let bez zavady. Asi mame stesti. Susicku jsem ale koupil Miele, tak doufam, ze me nenaserou, jinak se zase vratim od Mileny k Bozene. Nespresso jedna zavada, ale s tim jejich spickovym servisem a nahradnim strojem to bylo na pohodu. A myslim, ze ten muj typ jim delal Krups. Ale nevim to jiste. BVaudio (pre, amp, spk) se nezkazi nikdy. A jestli, tak to pan vyrobce Bunta opravi za cenu soucastek. Upraveno 4. října 2011 uživatelem Hasňa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. října 2011 Já si do kávy občas přidávám nepatrně kardamonu. Co se týče spotřebičů, tak většinou Brandt. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boo-beek Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. října 2011 Hm, v prvé řadě se tímto omlouvám Pafelikovi, protože s tímhle tématem jsem si vzpomněl, že mu visím odvápňovač pro automat - jakmile se dostanu do Prahy, přivezu. V druhé řadě... Myslím, že jsem v oblasti kávy gurmán, slušnej praktik a výbornej teoretik, takže: 1. důležíté jsou suroviny (káva, voda) - káva v nespresso kapslích není špatná. Ve srovnání se supermarketovými kávami typu Segafredo, Lavazza, Illy, ... je lehce nadprůměrná. 2. Ve srovnání s automatem nespresso (obecně) produkuje podobný produkt, oproti automatům za stejné peníze asi o něco lepší. 3. Zadání je automat, takže nebudu řešit úchyláckou sestavu, která VŽDY zahrnuje v prvé řadě pomalootáčkový (! protože vysoké otáčky kafe spálí) mlýnek a víceméně libovolný espresso stroj s tlakem min. 9 bar a BEZ napěňovacího sítka nebo trysek či podobných hloupostí. 4. Většina automatů disponuje napěnovací tryskou (viz bod 3), která, zjednodušeně řečeno, má za úkol zamaskovat nekvalitní suroviny a/nebo jejich přípravu (špatné namletí). To znamená, že pěna (crema) bude, i když je špatný kafe, špatně namletý a ještě k tomu moc tvrdá voda. Jinak, bez napěňovačů, crema funguje mj. jako indikátor kvalitních a kvalitně zpracovaných surovin. 5. Je důležitý si uvědomit, že espresso je v prvé řadě 7-9mg kávy, která se louhuje po dobu 25-30 sec tak, aby výsledkem bylo 25-30ml emulze, která bude mít teplotu (v nahřátém šálku) cca. 80-85 celsiusů. Pokud chcete slabší / větší kafe, tak se musí připravit espresso podle definice do horké vody (tzv espresso americano). 6. Automaty, které umí bod 5 (bez "automatického" americana) jsou z mojí zkušenosti: Miele (moc peněz, kdyby byl zájem trochu připlatit, umím občas sehnat předváděčku), Jura a DeLonghi. Ne Krups, Electrolux, ... 7. Nespresso to vpodstatě umí taky, ale vždy volit DeLonghi výrobky, nikoliv Krups (pro nespresso dělají obě značky + built-in Mile, to je ale za moc peněz). 8. Můj osobní postřeh - pokud se dělá alespoň 1 latte machiato nebo capuccino denně, tak má smysl systém s auto kapučínátorem, nebo nespresso s konvičkou na pěnu, šlehání pěny ručně je pruda. 9. Nespresso má smysl do objemu cca. 5 káv denně, případně. tam, kde je málo času a není budget na investici do automatu od Franke nebo většího WF, které jsem neřešil, protože jsou od cca 30K výše. A ke spotřebičům obecně... miele rulez Mám tam kamaráda a vím, jak se umí poprat třeba s opravu 20 let staré pračky nebo 10 let starého vysavače, při rekonstrukci bytu jsem Miele osazoval všude (kromě ledničky, které pro ně děla Liebherr) a jsem velmi spokojenej. V okolí (rodina, kamarádi) jsem viděl plno vysranejch spotřebičů značek typu Amica, Bosh, Siemens, AEG-Electrolux (původní německé AEG bylo reálnou konkurencí Miele, ale to Elextroluxové není) takže - byť mě neplatí - za Miele kopu moc. Podobná liga je asi Teka a DeDiettrich, ale tam nemám kontakt, takže pro mě nemají smysl. Btw, měl jsem problém s plynovým sporákem od Miele, zavolal jsem do kuchyňského studia, ještě ten den mi volal servisák Miele, domluvili jsme si rande na další den, přijel, pošteloval plynovej kohoutek (tedy to nebyla vada výrobku), neřekl si za to ani korunu... a zase odjel, plus celou dobu se usmíval. Už jen tohle je pro mě důvod pro Miele. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ttrstom Odesláno 5. října 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. října 2011 To boo-beek; Az budes mit nejakou lepsi predvadecku, zkus si na me vzpomenout, ja cekam, ze diky tvrde vode mi doma " poda ruku" behem par mesicu domaci pressovac...dik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se