Přejít na obsah

Levnější energie-lákadlo či fakt

Conrad

Doporučené příspěvky

Jsem odběratelem plynu u Pražské plynárenské a elektriku u Pražské energetiky

Nyní stále vidím reklamy na 3E, RWE ,EON a jiné alternativní poskytovatele-máte někdo zkušenosti?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem odběratelem plynu u Pražské plynárenské a elektriku u Pražské energetiky

Nyní stále vidím reklamy na 3E, RWE ,EON a jiné alternativní poskytovatele-máte někdo zkušenosti?

Záleží na tom jakou máš spotřebu. Pokud na plynu jen vaříš ušetříš jen pár korun. Pokud topíš záleží kdo jakou slevu (opravdovou slevu) nabídne (v principu můžeš ušetřit několik tisíc ročně). Také ale vem v potaz dostupnost zákaznického servisu daného alternativního obchodníka. Doporučuju se podívat na Energetický regulační úřad a popřípadě zkusit kalkulačky jednotlivejch dodavatelů, které mají většinou na svých webech. Z principu bych se bránil takovejm dodavatelům jako České Energetické Centrum a jim podobných které občas můžeš vidět v médiích. I když by byly úplně nejlevnější tak to, že lžou svým budoucím zákazníkům není prostě dobrá vizitka.

Upraveno uživatelem VasekN
Odkaz ke komentáři

Záleží na tom jakou máš spotřebu. Pokud na plynu jen vaříš ušetříš jen pár korun. Pokud topíš záleží kdo jakou slevu (opravdovou slevu) nabídne (v principu můžeš ušetřit několik tisíc ročně). Také ale vem v potaz dostupnost zákaznického servisu daného alternativního obchodníka. Doporučuju se podívat na Energetický regulační úřad a popřípadě zkusit kalkulačky jednotlivejch dodavatelů, které mají většinou na svých webech. Z principu bych se bránil takovejm dodavatelům jako České Energetické Centrum a jim podobných které občas můžeš vidět v médiích. I když by byly úplně nejlevnější tak to, že lžou svým budoucím zákazníkům není prostě dobrá vizitka.

Byt 3+1 vařím topím

Odkaz ke komentáři

Byt 3+1 vařím topím

Záleží pak na roční spotřebě. Vem si fakturu za minulé období a použit nějaké kalkulačky. Velké firmy jako RWE, E.ON a ČEZ snad budou dostatečně solidní aby dodrželi připadnou slíbenou cenu. U těch malejch nikdy nevíš jestli za rok ještě budou existovat :-)

Principielně nejvíc ušetříš když máš velkej barák. Tvoje úspora podle různých dodavatelů by podle mne mohla být tak cca 1500,- až 2000,- ročně. Změna dodavatele jako taková je jednoduchá a nic nestojí, ale má to jeden háček novému dodavateli se zpravidla musíš za tu slevu upsat na nějaké obodbí kdy dodavatele nemůžeš změnit (tedy můžeš, ale budeš platit smluvní pokutu)

Upraveno uživatelem VasekN
Odkaz ke komentáři

Elektřina se nevyplatí, ušetříš v řádu halířů na kWh (ta je za cca 5 Kč v základní sazbě). 3/4 ceny elektřiny tvoří pevné částky za služby (příspěvek na fotovoltaiku a fofrníky dělá cca 40 halířů v každé kWh), jen cca 1/4 je skutečná cena silové elektřiny.

Plyn v bytě 3+1 dá cca 500 - 1500,- Kč/rok. Vybírat dodavatele, kteří mají jednoduchou smlouvu a nemají omezení výpovědi kromě zákonné lhůty. Bacha na penále za ukončení smlouvy. A ještě většího bacha na všeobecné smluvní podmínky, vytištěné petitem 3,5 bodu v barvě světle šedé na bílém papíru.

Já osobně beru vše od ČEZ.

Odkaz ke komentáři

Elektřina se nevyplatí, ušetříš v řádu halířů na kWh (ta je za cca 5 Kč v základní sazbě). 3/4 ceny elektřiny tvoří pevné částky za služby (příspěvek na fotovoltaiku a fofrníky dělá cca 40 halířů v každé kWh), jen cca 1/4 je skutečná cena silové elektřiny.

Plyn v bytě 3+1 dá cca 500 - 1500,- Kč/rok. Vybírat dodavatele, kteří mají jednoduchou smlouvu a nemají omezení výpovědi kromě zákonné lhůty. Bacha na penále za ukončení smlouvy. A ještě většího bacha na všeobecné smluvní podmínky, vytištěné petitem 3,5 bodu v barvě světle šedé na bílém papíru.

Já osobně beru vše od ČEZ.

ČEZ má v Praze zákaznické centrum, to vidím jako plus, když bude problém na lince tě vždycky pošlou do hajzlu nebo si tě budou přehazovat, když jednáš face to face daleko lépe se cokoli řeší. S tím omezením smlouvy to bude ale složitější, podle mne jí normálně takhle žádnej alternativní dodavatel nenabízí a budeš si o takový druh smlouvu muset říct, je pak otázka kde ti vyjdou vstříct. Taky beru vše od ČEZ, ale já mám spotřebu plynu minimální, u mně je to kvůli pohodlnosti :-)

Odkaz ke komentáři

Babo raď

včerejší pošta PRE nabídka k podepsání dodatku

když podepíši 10 procent slevy v září říjnu listopadu a prosinci

jednorázová odměna 1200 kč na odběrové místo -sleva při vyúčtování

šanci vyhrát elektrokolo

a za to chtěji

smlouva uzavřena do 31.12.2013

pokud neoznámín měsíc před koncem ukonření prodlužuje se automaticky o rok

vypadá to velmi lákavě takže tuším někde háček nebo hák na který nemohu přijít kromě toho že mi pak mohou zdražovat erlektřinu jak chtějí a já nemohu odejít

díky za názor

možno vidět na www.pre.cz/výhody

Upraveno uživatelem Conrad
Odkaz ke komentáři

Jde o to, zda v příštím roce podraží PRE stejně nebo více než ostatní to by mohl být ten háček

http://www.novinky.cz/ekonomika/247414-elektrina-pristi-rok-dramaticky-podrazi.htmlJd

Odkaz ke komentáři

Jde o to, zda v příštím roce podraží PRE stejně nebo více než ostatní to by mohl být ten háček

http://www.novinky.cz/ekonomika/247414-elektrina-pristi-rok-dramaticky-podrazi.htmlJd

Záleží na jak dlouhou dobu máš garantovanou slevu, a z jaké části ceny ať už u olynu nebo u elektřiny. Nemyslím že by ti to pak napálili nějak zásadně, ale bez pokuty od nich odejít předčasně nemůžeš.

Odkaz ke komentáři

J

Záleží na jak dlouhou dobu máš garantovanou slevu, a z jaké části ceny ať už u olynu nebo u elektřiny. Nemyslím že by ti to pak napálili nějak zásadně, ale bez pokuty od nich odejít předčasně nemůžeš.

Jak jsem psal když podepíši 10 procent slevy v září říjnu listopadu a prosinci 2011 a jednorázově 1200.

2012 a 2013 si pak se mnou mohou dělat co chtějí

Odkaz ke komentáři

Nikdo neví? ekonomové energetici

http://www.mesec.cz/clanky/akcni-nabidka-pre-aneb-jak-lze-kouzlit-s-cenami-za-elektrinu/

Odkaz ke komentáři

To asi nebude příprava na zavázání zákazníků a následný zdražení. To by bylo neetický a hazard s reputací.

Takhle se často řeší úbytek kmene zákazníků aneb když nechodí noví zákaznící, firma aspoň musí zastavit úbytek stávajících.

Jen teoretizuji bez čísel.

Odkaz ke komentáři

Alternativní dodavatelé jsou pochopitelně levnější, ale jak už zde bylo zmíněno tzv. silová elektřina dělá jenom část z celkové platby (je to víc než 1/4, jak tvrdí Kejklik, je to přibližně polovina), regulované složky se to netýká.

No a aby to nebylo tak jednoduché, tak se ještě liší výše měsíční platby. I ty jsou dvě, jedna část je regulovaná a platí se "majiteli drátů" (je dle velikosti jističe a zvoleného distribučního tarifu, např. v Praze je to u D01 (2,58 za kWh) a jističe do 1 x 25 a 7,20 Kč a u sazby D02 (1,96 za kWh) a stejného jističe 32,40 Kč), druhá část je neregulovaná a platí se dodavateli energie (a ta může být i nulová). Někteří alternativní prodejci účtují i další poplatky (aktivační, deaktivační), např. Bohemia energy účtuje ještě speciální roční srovnávací poplatek, za který ti garantuje, že budeš minimálně 10 % pod cenou hlavního distributora v oblasti (tedy v tomto případě PRE), otázka je s jakým z jeho tarifů to bude srovnávat.

Já osobně mám PRE (pro objektivitu dodávám, že nyní pracuji pro PRE jako externí pracovník jiné firmy) a to z toho důvodu, že nabízí tarif (komfort + garant 2011) bez měsíčního paušálu, který má standardně 94,80. Takže i když platím o něco víc za kWh (2,37 místo 1,67 oproti standardnímu tarifu), ve výsledku ušetřím, protože v tom rozdílu skoro stovku nepropálím (bydlím sám a mám spotřebu asi 2 kWh/den).

U plynu jsem rozvažoval o přejití k ČEZ (neboť také mají bezpaušálový tarif s názvem eTarif, jde sjednat jen on-line), ale poté, co jsem si přečetl diskuse o jejich chování, např. http://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=334&t=1118064 , jsem si to rozmyslel a zůstávám u Pražské plynárenské (nechal jsem si opravit sporák a uvázal se na 6 let).

Takže to chce zvážit vše pro a proti a hlavně důkladně přečíst smlouvy, zda tam není ukrytá nějaká pastička. Určitě neuzavírat "mezi dveřma" s někým, kdo přišel s výhodou nabídkou. Nejvíce stížností je ne České energetické centrum. U některých alternativních operátorů můžeš získat výhodnější podmínky při sjednání přes Internet (např. nějaký bonus, odpuštění aktivačního poplatku, atd), než při sjednání přes obchodního zástupce.

Odkaz ke komentáři

Každopádně, jestli zvažuješ podepsat dodatek PRE nebo nepodepsat, tak pokud hodláš stejně zůstat, klidně podepiš. Získáš nějaké bonusy a hůř než na tom jsi teď nebudeš. Pokud se hodláš stěhovat, nebo uvažuješ o změně, nepodepisuj.

Jinak doporučuji pro elektřinu kalkulačku na ERÚ.

http://kalkulator.eru.cz/

Upraveno uživatelem Patrik
Odkaz ke komentáři

• po měsíci...
  • Po letech...

Po dvou letech oživuji toto vlákno... Nikdy jsem neuvažoval nad fixem ceny, ale nedávné oslabení CZK naší centrální bankou mě přinutilo nad tím uvažovat. Mám od Eonu nabídku na dva roky za stejnou cenu - zdá se vám to v pořádku? Ještě před měsícem bych ji hodil do koše, nyní zvažuji.

Odkaz ke komentáři

Hážu do koše po jednoduché úvaze:

- oni mají profi analytiky a pohybují se na trhu déle a orientují se lépe než já

- proto jejich krok nabídky fixu je racionální, tudíž pro ně ziskový

- takže pro mě bude lepší nechat to na volném trhu - a jejich dopis beru jen jako svítání na dobré časy na trhu

Odkaz ke komentáři

Hážu do koše po jednoduché úvaze:

- oni mají profi analytiky a pohybují se na trhu déle a orientují se lépe než já

- proto jejich krok nabídky fixu je racionální, tudíž pro ně ziskový

- takže pro mě bude lepší nechat to na volném trhu - a jejich dopis beru jen jako svítání na dobré časy na trhu

Má to jedno dorbný "ale", že jim nemusí jít jen o ziskovost, ale třeba o retenci zákazníků v době kampaní konkurence...

Třeba je jejich management hodnocenej i tržním podílem...

Odkaz ke komentáři

Má to jedno dorbný "ale", že jim nemusí jít jen o ziskovost, ale třeba o retenci zákazníků v době kampaní konkurence...

Třeba je jejich management hodnocenej i tržním podílem...

+1

Myslim ze EON na trzni podil dost hraje, co jsem slysel tak cca pred rokem hledali do nejuzsiho vedeni cloveka, jehoz ukolem melo byt vyrazne navyseni trzniho podilu a jeho udrzeni.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...