Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)
  V 12. 12. 2016 v 12:27, Micey napsal:

Já byl vždy na matiku úplně blbej, ale na to 0,75 jsi přišel jak? Teda já asi vim jak, ale přijde mi to jako úplná kravina:)

já na tom obrázku vidím hladinu ve 3/4, tedy. A ptá se na objem kapaliny, ne celého válce

Upraveno uživatelem Frostie
Odesláno
  V 12. 12. 2016 v 12:28, VS napsal:

To není krychle, ale válec naležato. Tak jednoduché to nebude.

a? Vzorec není na krychli, ale válec...

Odesláno

Když budu mít sud na 200 litrů vody naplněný přesně do 3/4 (0,75), tak v něm té vody bude 150 litrů...

Odesláno (upraveno)

No já jim říkal, aby tu nádrž postavili, že se to bude líp počítat. Ale prý to nejde. Ona bude asi větší, obrázek je jen pro představu.

A to ještě nevím, jestli jsou čela kruh nebo polokoule. Případně něco horšího, jako část elipsoidu, jak bývá u nádrží zvykem.

Upraveno uživatelem VS
Odesláno (upraveno)

mě to vyšlo cca 6512 litrů, pokud to je v milimetrech a počítal jsem zjednodušeně pí=3,14

edit: na to jak jsem to počítal, mi to nevyšlo až tak špatně :)

Upraveno uživatelem pebe
Odesláno

Ale mi nejde o tento konkrétní případ. Je to nádrž na olej a je na ní vodoznak, co ukazuje výšku hladiny. Potřebuji z výšky hladiny počítat objem oleje. To znamená pomocí vzorečku v Excelu vypočítat objem podle aktuální výšky hladiny. Průměr a délka válce jsou konstandy.

Je to pro obsluhu lisu, takže blbuvzdorné. Zadat výšku a vypadne objem.

Odesláno (upraveno)

S Tebou je to tezke :-).

V praci to dokupy nedam, uz musim jit cosik robit.

Pokud to tu do vecera nikdo neda, tak Ti ten vzorecek postavim.

Edit: Btw vypocet objemu Frostieho metodou vychazi temer o kubik vic ;-). Tak tak fakt ne ;-).

Upraveno uživatelem Xenomorfus
Odesláno

BTW Xen: já ti ten kubík rumu prodám se slevou, jenom 230 korun za litr i s daní

Odesláno (upraveno)

Zajímavá úloha. Fakt je na to nějaký vzorec? Vždyť přece v každé výšce má hladina jinou plochu, takže tam pro sestavení vzorce není žádná použitelná stejnoměrnost.

A co teprve kdyby byla vypouklá čela? :)

Jinak přesně stejný problém řeší každá benzinová čerpací stanice, nádrže jsou taky válec naležato. Ale tam na to mají software.

Já bych řekl, že nějaký prostý a jednoduchý vzoreček, do kterého by se jen dosadila výška hladiny a vypadl objem, neexistuje.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno (upraveno)

Takže to co psal Frostie je v daném případě úplná volovina. Obecně platí pro válec na výšku (nemá-li vypouklá "dna"), že objem = obsah podstavy (tj. kruhu) x výška. Takže vymysli si vzorec na výpočet obsahu části kruhu (tedy čela v daném případě, ta část je dána tím, co odečteš na vodoznaku) a vynásob délkou nádrže. Pakliže jsou čela vypouklá, je to na integrál.

Třeba tady: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kruhová_úseč

Upraveno uživatelem geometr
Odesláno

Postup  na to je, viz muj prvni vypocet...

Zkratka jsem vypocital obsah kruhove usece, z ni objem telesa daneho kruhovou useci a delkou nadoby a objem tohoto telesa odecetl od objemu valce.

Jednoduche. 

Da se z toho samozrejme slozit cely vzorec.

Odesláno (upraveno)

Já jak se dívám na ten odkaz, tak výpočet obsahu kruhové úseče moc jednoduše nevypadá a pro prostředí nějakého výrobního provozu je to zcela nepoužitelné.

To bych jako schůdnější viděl spočítat si objemy té nádrže pro několik výšek hladiny (nebo pro stoupání výšek po nějakých daných hodnotách) a z toho si sestavit nějakou tabulku objemů, podle které se obsluha bude řídit.

Upraveno uživatelem Karlos

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...