YNWA Odesláno 7. února 2012 Nahlásit Odesláno 7. února 2012 Ahoj, před pár týdny sem vyrazil se svýma Casiama ven, kde bylo cca -2 °C. Mrknu jakej je čas a koukám, že hodinky jsou zevnitř zamlžený (viz. foto). Podle mého úsudku se do hodinek musela dostat vlhkost, což by se při 100m vodotěsnosti nemělo stát. Hodinky nemám ani rok, baterku jsem ještě neměnil a chovám se k nim taky dobře. Toto mi ale nepřišlo normální, tudíž bych se zde rád poradil s někým zkušenejším, ještě předtím než je pošlu na reklamaci. Stalo se vám to někdy? Je to normální? Uznají mi reklamaci pouze na základě přiložené fotky a mého popisu? Předem díky moc za odpovědi.
YNWA Odesláno 7. února 2012 Autor Nahlásit Odesláno 7. února 2012 (upraveno) Tady je slibovaná fotka Upraveno 7. února 2012 uživatelem Jay Doll Zase moc velká fotka, zmenšeno, příště mažu
African Odesláno 8. února 2012 Nahlásit Odesláno 8. února 2012 Tady máš moje zkušenosti Začalo to nevinně mírným mlžením jako ty tvoje a jelikož výrobce udával v manuálu, že se mírně hodinky dle klimatických podmínek můžou mlžit, moje šli během cca. 2 let do kopru, kalibr úplně fifos" Takže dle mé zkušenosti navrhuji reklamaci, i přes to, že znám hodně lidí, kterým se rozdílem teplot hodínky mírně na chvilinku zamlží a hodinky jim jdou léta bez problémů, např. patnáctiletý Citizen Promaster mého bráchy. http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/39402-tag-heuer-aquaracer-300m/
remove soul Odesláno 8. února 2012 Nahlásit Odesláno 8. února 2012 U většiny hodinek již výrobce do manuálu píše, že nesmí proběhnout větší změna teplot (ze zimy do tepla a obráceně), jinak je riziko, že se právě takto hodinky zamlží. A to se může stát i u nových hodinek. Jinou otázkou je, jak dlouho byly hodinky na pultě než si je zákazník koupí, páč ty těsnění dostávaj zabrat už ve vytrínách. Reklamaci bych rozhodně zkusil, ale každopádně bych raději počítal s tím, že nebude uznaná. Pokud ano, tak jenom dobře,
African Odesláno 8. února 2012 Nahlásit Odesláno 8. února 2012 U většiny hodinek již výrobce do manuálu píše, že nesmí proběhnout větší změna teplot (ze zimy do tepla a obráceně), jinak je riziko, že se právě takto hodinky zamlží. A to se může stát i u nových hodinek. Jinou otázkou je, jak dlouho byly hodinky na pultě než si je zákazník koupí, páč ty těsnění dostávaj zabrat už ve vytrínách. Reklamaci bych rozhodně zkusil, ale každopádně bych raději počítal s tím, že nebude uznaná. Pokud ano, tak jenom dobře, Píšou to, ale chtěl bych vidět jak v Evropě chceš tohle doporučení praktikovat, když je Doma 20C a venku -25C
spineshank Odesláno 8. února 2012 Nahlásit Odesláno 8. února 2012 já bych neváhal a dal to na reklamaci,radši dříve než později
miccalek Odesláno 8. února 2012 Nahlásit Odesláno 8. února 2012 Mně to dělalo na potápkách od Citizenu, ale to byly automaty a tam to tolik neva. Tady ti může strojek zajiskřit razdva a nazdar. Pokud s nima nikde nekřápls (narušení vodotěsnosti), tak by ti to měli uznat.
YNWA Odesláno 8. února 2012 Autor Nahlásit Odesláno 8. února 2012 Díky moc za rady. Co nejdřív je pošlu na reklamaci, snad to klapne.
wave ceptor Odesláno 8. února 2012 Nahlásit Odesláno 8. února 2012 Myslím že ssykora to napsal dobře. http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/1642-vodotesnost-a-roseni-sklicka/
emef Odesláno 8. února 2012 Nahlásit Odesláno 8. února 2012 Skočil jsem v parném létě do ledové vody. Festiny se mi zamlžili úplně. Poslal jsem na reklamaci. Vrátily se, že je to v pořádku. Že to je v manuálu. Tak jsem vytáhnul korunku a dal do tepla, ať pomalu vyschnou.
Petr_P Odesláno 8. února 2012 Nahlásit Odesláno 8. února 2012 Myslím že ssykora to napsal dobře. http://forum.chronom...roseni-sklicka/ Ano, většina toho příspěvku je super, ale tento detail se mě osobně hodně moc nezdá : ... A teď poradím co dělat s vodotěsnými hodinkami když se přece jenom orosí. Většinou vzniknou velmi malé kapičky, téměř nejsou od sebe rozeznatelné, prostě takový opar. Opar vzniká jen na sklíčku, takže se žádná součástka nepoškozuje. Hodinky je třeba nechat lehce ohřát, v přírodě na sluníčku a doma fénem, ale hodinky musíme držet v ruce, abychom měli jistotu, že je nepřehřejeme. No a po chvilce mlhovina zmizí. Může se stát, že po vysušení jsou vidět malé stopoy po kapkách na sklíčku. ... Zahřátím hodinek včetně zamlžení na sklíčku se vlhkosti nezbavíme, pokud jsou hodinky stále uzavřené. Jen tu vlkost převedeme zpátky do "plynného" stavu a rozptýlíme ji po celém objemu pouzdra, včetně elektroniky. Vlhkost v pouzdře zůstane a to, že ji "zameteme pod koberec" moc hodinkám nepomůže. A bohužel moderním hodinkám z dobře těsněnými hřídelkami korunek nemusí pomoci ani další "oblíbený trik" s vytažením korunky. To samé platí o triku s vysoušením "odšpuntovaných" hodinek uvnitř moderních ledniček. Teoreticky je to dobrá metoda, která má slabinu, že je relativně pomalá (jen si zkuste ve vaši lednici, jak dlouho tam vydrží malinká kapička vody. Bude hodě záležet na tom jakou máte lednici) a současně vystavuje hodinky teplotnímu šoku a riziku další kondenzace při jejich okamžitém návratu z lednice na pokojovou teplotu (hodinky jsou kompletně vychlazeny, což se jim jinak při běžném nošení a odkládání asi nikdy nestane). Ale zpátky k zamlženým Casio Edifice. Jestliže se zamlžují a je dost času to vyfotit, tak to opravdu znamená jediné - uvnitř hodinek je více vlhkosti, než by tam mělo být. Normální to není a mně (a asi ani ostatním) to ve stejných mrazech hodinky nedělají. Zkusit reklamci je to nejlepší, co se dá udělat. Jinak poměrně nákladná kondezační zkouška s ochlazením o až cca 25°C je součástí (sice při jiných teplotách) výrobní kontroly VELMI dobrých voděodolných hodinek. Takových je ale OPRAVDU relativně málo. "Spotřební materiál" jako je CASIO Edifice toto prostě nemá v ceně. A nikdo neví v jakých podmínkách se hodinky někde v jihovýchodní Asii montují. Možná je vyrobily někde v horkých a vlhkých subtropech Vietnamu, Thajska, Malajsie, nebo podobně a třeba v té továrně v den jejich výroby zahaprovala klimatizace. Pak se snadno stalo, že do voděodolných (nikoliv vzduchotěsných) hodinek se vlhkost dostala ještě před tím, než je uzavřeli. Jaké teplotní a vlhkostní šoky absolovaly při přepravě a skladování na cestě z továrny až na ruku zákazníka, se můžeme také dohadovat.
railmaster Odesláno 8. února 2012 Nahlásit Odesláno 8. února 2012 (upraveno) Mám čerstvo po celkovom servise Omegy SMP Chrono a okrem tlakovej skúšky, bola tiež urobená kondenzačná skúška vodotesnosti 37,5 bar. Škoda, že som sa nespýtal hodinára na podrobnosti, ale doteraz mi túto skúšku na žiadnych diverskách nerobil. Upraveno 8. února 2012 uživatelem railmaster
Petr_P Odesláno 8. února 2012 Nahlásit Odesláno 8. února 2012 ..Kvalitní vodotěsné hodinky jsou i vzduchotěsné, není jich moc, ale existujou... Ne, i opravdu kvalitní voděodolné hodinky nemusí (a nejsou) skutečně dokonale vzduchotěsné. Je dovoleno, že hodnota průniku vzduchu do voděodolného pouzdra nesmí být větší 50 ?g/min, pokud jsou hodinky vystaveny přetlaku vzduchu 2 bary. Záleží pak na konkrétní konstrukci, kolik ta hodnota skutečně je. Pochopitelně pokud se bavíme o rozdílech v tlacích způsobených rozdílným teplotami uvnitř a vně pouzdra, tak tam žádný přetlak 2 bary není ani náhodu a hodnoty průniku vzduchu budou ještě mnohem, mnohem menší. Tohoto jevu se používá právě u nejvíce rozšířených suchých zkoušek vodotěsnosti. Ve skutečnosti se neměří konstatní průhyb pouzdra, ale měří se změna průhybu pouzdra s časem (běžně do 30 sekund), kdy se kontroluje, zda pokles (uniká vzduch) průhybu pouzdra v časovém intervalu je v požadovaném malém rozsahu. Tento test je povinný i profi-divery. Mám čerstvo po celkovom servise Omegy SMP Chrono a okrem tlakovej skúšky, bola tiež urobená kondenzačná skúška vodotesnosti 37,5 bar. Škoda, že som sa nespýtal hodinára na podrobnosti, ale doteraz mi túto skúšku na žiadnych diverskách nerobil. Konečně! Toto hodně sleduji a podle mého nejlepšího vědomí jsi první, kdo na Chronomagu nahlásil provedení plnohodnotné zkoušky voděodolnosti (včetně kondenzační zkoušky) u profi-diverů, kam Omega Seamaster Professional nepochybně patří. Jen kontrolní otázka - to dělaly u Omegy ve Švýcarsku, že?
railmaster Odesláno 8. února 2012 Nahlásit Odesláno 8. února 2012 Konečně! Toto hodně sleduji a podle mého nejlepšího vědomí jsi první, kdo na Chronomagu nahlásil provedení plnohodnotné zkoušky voděodolnosti (včetně kondenzační zkoušky) u profi-diverů, kam Omega Seamaster Professional nepochybně patří. Jen kontrolní otázka - to dělaly u Omegy ve Švýcarsku, že? Škoda, že ti neviem na 100% odpovedať, ale môžem zistiť, keď tam budem posielať ďaľšie hodinky na servis. Hodinky som poslal do autorizovaného Omega servisu v Rimavskej Sobote na celkový servis - kompletka s rozobratím a výmenami dielov. Hodinky budú mať 10 rokov a v servise sú za toto obdobie druhý raz. Prvý raz boli robené len čiastkové úkony a pretesnenie, strojček bol v dobrej kondícii. Pri druhej kontrole už bola doporučená kompletka. Kto to robil som nezisťoval, ale vzhľadom k tomu, že je to asi jediné autorizované stredisko na Omegu, Longines, Rado, Tissot, Certinu na Slovensku a hodinári chodia pravidelne do Švajčiarska na doškoľovanie a posielajú im hodinky aj zo Sheronu, si myslím, že to robili tu. Záruka je 24 mesiacov a že by som mal mať minimálne 5 rokov pokoj. Pri potápaní je doporučovaný test vodotesnosti každoročne pred sezónou.
kerob Odesláno 6. března 2012 Nahlásit Odesláno 6. března 2012 Tady je slibovaná fotka ja bych s nima mazal do servisu.Tam je neco hodne bad!!!Jak pisou dole, je tam zvysena vlhkost,prisinou muze byt nejake historicke vlhkostni pretizeni, ale stejne je neco spatne.To mi neudelaly ani Primky pred 40 lety,ktere o vodovzdornosti nemely poneti!!!
Josef01 Odesláno 7. března 2012 Nahlásit Odesláno 7. března 2012 Podle mě v hodinkách není ani 0% ani 10% vlhkosti, ale nejméně 30-40% a vodotěsnost s tím nemá co dělat. Pokud se do hodinek dostane běžná vlhkost (např. při seřizování), pak ani nic jiného nastat nemůže, když prudce ochladíme sklíčko na nízkou teplotu, tedy dostaneme jeho teplotu na rosný bod. Jedna z možností jak toto odstranit je zavřít hodinky s vytaženou korunkou na nějaký čas (minimálně 48 hodin) do neprodyšného pouzdra spolu se silikagelem a z hodinek dostat vlhkost ven. Následně korunku zašroubovat.
Rs. Odesláno 7. března 2012 Nahlásit Odesláno 7. března 2012 (upraveno) Josef, Petr atd. mají pravdu. Dobré to není, ale stát se může, jestliže pouzdro nemá ventil a nebyly uzavírané v ochrané atmosféře, tak je to vlastně důkaz vysokého stupně vodotěsnosti."Diver" korunky mívají o-kroužky, které těsní i při vytažené korunce, jenom není garantovaný tlak (z XY barů to jde na 1-3). Optimálně otevřít a zavřít v pytli s ochranou atmosférou (vysušený plyn z lahve), silikagel může taky pomoct.V záruce - do autorizovaného servisu. EDIT - překlep. + nebo si pořiď kapesky, ty vodotěsné nejsou a větrají samy od přirození. Upraveno 7. března 2012 uživatelem Rs.
bohus76 Odesláno 7. března 2012 Nahlásit Odesláno 7. března 2012 větrají samy od přirození. Teď je otázka jestli dámského nebo pánského .Omlouvám se za OT,ale nahrál jsi mi na smeč.
Quido Morava Odesláno 7. března 2012 Nahlásit Odesláno 7. března 2012 Zdravím všechny v tomto tématu - vyvstala tu otázka, zda vodotěsnost souvisí s vlhkotěsností ( vzduchotěsností) a jak se tetnto vztah projevuje a pozorně jsem si přečetl všechny názory i velmi poučné povídání od člena ssykory... z toho mi bohužel vyplývá, že nikdy nevíme, zda se budou hodinky rosit nebo ne. Pokud se tedy postavím pouze do role zákazníka či uživatele hodinek, tak mi v podstatě může být jedno, co a jak souvisí či nesouvisí a bude mne zajímat, zda se hodinky mohou (mají) rosit, nebo ne - určitě bych nechtěl hodinky které se pravidelně při vstupu ze zimy do tepla, nebo naopak, rosí zevnitř; mohu s tím zcela lajcky počítat třeba u hodinek s WR do 30M (ať už to souvisí či nikoli), jinak bych s tím ale, zejména udražších hodinek, spíše nepočítal a pochopitleně bych nechtěl aby se to dělo. A teď napíšu něco ze svých zkušeností:Měl jsem kdysi poměrně levné quartz Festiny (za cca 4000 Kč) s WR 100M a v návodu bylo napsáno, že se při prudkých změnách může sklíčko zevniitř zarosit - a to se taky dělo. Pak jsem měl velmi levné quartz Foibosy v titanovém pozdře s WR50M (za cca 2000 Kč), a shruba stejně drahé quartz JVD v oceli s WR 30M kde v návodu nebylo v tomto smyslu uvedeno nic - a Foibosy se nikdy nezarosily, zato JVDčka poměrně často.. Dále mám quartz certiny DS SPEL, v oceli s WR100 a také se nikdy nezarosily, předtím ještě LORUS s WR50M se občas rosily; oboje současné automaty, které jsem takto prověřoval (hamilton a archimede - WR100 a 300 M, ani u jedněch v návodu nic o rosení napsáno není) se také nikdy zevnitř viditelně nezarosily. SEIKA jsem zatím nenosil.Letos byla ideální zima k podobným testům, ale musím říct, že se mi ani jedny současně používané hodinky nezarosily zevnitř, jen z venku, což lze samozřejmě utřít. Ze současného pohledu a zkušenosti bych si dnes hodinky, u kterých je v návodu či manuálu vyloženě napsáno, že se mohou rosit, nekoupil, a to prostě proto, že nechci hodinky které se mi rosí.
long Odesláno 7. března 2012 Nahlásit Odesláno 7. března 2012 No mohuli uvedu to na pravou míru. Nos do kanceláře hodinky s příměřenou vodotěsností a ono se ti to v kanceláři jistě zevnitř neorosí ( 30 až 50 m)Do přírody si ber zase hodinky k tom určené a riziko, že se ti budou zevnitř mlžit je také minimální (200 a více m) Jinak nevím jaký zázrak čekáš od hodinek a to prosím nejen od Jasněny, ale od kohokoliv s malou a nebo s fakticky žádnou vodotěsností. Proč pak tam ten ůdaj asi píší ??? Potom samozřejmě závisí na výrobci a na pohádce , kterou v popisu k hodinkám přidává. ( vodotěsnost)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se