Jeremy Odesláno 27. října 2013 Nahlásit Odesláno 27. října 2013 (upraveno) Kamarád mi přivezl omáčku a je to teda síla. Kam se na ní hrabe naše údajně nejpálivější.Kam se Tvoje nejpálivější hrabe na mojí, běžně dostupnou v CZ: Složení: paprička Naga Jolokia, paprička Urfa, maliny, červený vinný ocet, švestková šťáva, třešně, meruňky, hrozinky, cukr, 6,4 M a 12M extrakt kapsaicinu. Upraveno 27. října 2013 uživatelem Jeremy
Návštěvník Kamil Odesláno 27. října 2013 Nahlásit Odesláno 27. října 2013 Kdes ji koupil? To musíme porovnat.
Jeremy Odesláno 27. října 2013 Nahlásit Odesláno 27. října 2013 www.habanero.cz, maj tam toho mraky :-)Hele ale kapka tohodle udělá z hrnce guláše jídlo pro 18+
HonzaS Odesláno 27. října 2013 Nahlásit Odesláno 27. října 2013 Mám habanero, na kterém je docela hodně malých papriček. Tak do 5mm. Je šance, že by mohly dozrát, když je dám do tepla a světla? Uvažuji, že bych v práci do kanclu infiltroval tochu živé přírody...Nebo, je šance, že by ta kytka přečkala zimu a příští rok to dozrálo?
gandalf Odesláno 27. října 2013 Autor Nahlásit Odesláno 27. října 2013 Tak to asi nebude Haba. Fotku nemáš? Jasně že ti to dozraje, ať je to cokoli. Jen nezapomeň opatrně přihnojovat /bacha na čistou chemii/.
HonzaS Odesláno 27. října 2013 Nahlásit Odesláno 27. října 2013 No, pokud jsi nepopletl popisky, tak to Habanero je Pokusím se to zítra nafotit.Včera jsem sklízel, ještě tam tak tu samou dávku mám. Barevně tak mezi zelenou a oranžovou. Největší sklamání jsou biskupské korunky. Obrovká kytka, pozdě a málo kvetla, na každé mě uzrál tak 1 - 2 plody. Jolokie jsem usušil ten den, kdy jsem se je chystal přesdit do hlíny . Měl jsem to v miskách od Polárky. Víko mokré, na substrátu "Sahara". Zůstala mi jen jedna rostlinka - 6 nádherných oranžovožlutých plodů.
gandalf Odesláno 28. října 2013 Autor Nahlásit Odesláno 28. října 2013 To jsem blázen, žádnou takovou odrůdu s 5 mm plody nemám /vlastně se to mohlo stát - mrzáčci narostou když je jalová půda/. Haba má plody kolem 5 cm +-. Co se týče biskupské koruny, tak tam evidentně chyběly prvky na podporu květu a plodu. Řekl bych že byla chyba v substrátu. I do toho kupovaného musíš míchat třeba granule hnoje, nebo přidat rozleželý hnůj a přihnojhovat po celou dobu vegetace, přidávat mikroprvky, hnojit na list, Lignohumát........ Mají vysoké nároky. A navíc letos byl blbej rok.Mně se to letos taky u některých kytek zasazených v kontejnerech přihodilo. Rostly jako blázen, ale tím to zhaslo. Evidentně byla chyba v substrátu - šidí se to jako všechno. Já jsem udělal chybu v tom, že jsem přikoupil substrát od jiného výrobce a zacházel jsem s ním jako s kvalitním. Zprvu jsem to přičítal špatnému počasí, když mi však došlo, kde je chyba, tak bylo pozdě. Plody by stejně neuzrály.Jestli budeš mít i po tom zklamání zájem, tak ti pošlu semínka jiná a podrobně popíšu i míchání substrátu.
HonzaS Odesláno 28. října 2013 Nahlásit Odesláno 28. října 2013 Tak to jsme si nerozuměli, zralé Haba mám tak kolem 5cm. Já tam mám tak 5mm "čerstvě" nasazené papričky. Pokusím se přidat foto.Substrát - já říkám, že papričky plodí na vzdory mé péči. Mám to v malých květináčích, aby byly mobilní (jaro/podzim, je na noc schovávám, skleník mám zakázaný) a prolívám je hnojivem (na rajčata a papriky).
HonzaS Odesláno 28. října 2013 Nahlásit Odesláno 28. října 2013 Zpět k dotazu: je šance, že by tyto Habanero zárodky dozrály? Na zimu bych je přestěhoval do kanceláře. A takto vypadá úroda: Dnes jsem při zpracování úrody s hrůzou zjistil, že mám uvnitř Habaner nějakou plíseň. Zatím to vypadá, že cca 1/4 má uvnitř černý "kožich" . Žádné další papričky mi to nedělají.
gandalf Odesláno 29. října 2013 Autor Nahlásit Odesláno 29. října 2013 Když budou mít teplo a světlo, tak dozrají, ale žádné zázraky nečekej. Na to jsou tyhle druhy náchylné, že plesniví zevnitř. Po sklizni je nenechávej dlouho ležet, nebo je rozřízni. Někdy plesniví i na kytce.
Lion Odesláno 1. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2013 gandalf: já to usušil a dneska čumím, že to chytlo plíseň v nádobě... tak sem část vyhodil...
gandalf Odesláno 1. listopadu 2013 Autor Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2013 (upraveno) To není možný. Tak nějaká nebyla dosušená a zplesnivěla. Ono to schne nestejnoměrně.Já mám ještě část sušených TS a Jamajských červených od loňska a v pohodě.edit.: doplnění Upraveno 1. listopadu 2013 uživatelem gandalf
Lion Odesláno 1. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2013 (upraveno) od loňska mi to taky drží, proto sem na ty letošní dnes hleděl, měl sem to normálně v polici, byly rozřízlý napůl a ty půlky ze semeny byly chycený fest... letošní habanero drží nemohlo to být chycenou kytkou třeba?? jako že byla chycená jedna odrůda už někdy v počátku? Upraveno 1. listopadu 2013 uživatelem Lion
gandalf Odesláno 1. listopadu 2013 Autor Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2013 Jsou odrůdy, které jsou na plísně náchylnější. Zpravidla jde o masitější druhy. Někdy mají snahu plesnivět zenvitř už na rostlině. Je potřeba vystihnout jejich zralost. Někdy tahy chytnou plíseň, když je necháváš t.zv. "dojít". Nejlepší je jeiich bezprostřední zpracování. Já před sušením jaderník /oplodí/ odstraňuju a tím se vyhnu problémům. To oplodí je vlhčí a proto i náchylnější k zplesnivění.Ne kytkou to není.
RomanP Odesláno 1. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2013 Kolega z jedné služební cesty kdysi před lety přivezl mimo jiné tuhle lahvičku:http://www.hotsauceworld.com/blairmegdeat.htmlObsah lahvičky se ani po letech viditelně nezměnil a pokaždé když si něco v kanclu vařím, spolehlivě to chuťově zničím i když dám jen množství velikosti špendlíkové hlavičky. Je to zlo...
Frostie Odesláno 1. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2013 Kolega z jedné služební cesty kdysi před lety přivezl mimo jiné tuhle lahvičku:http://www.hotsauceworld.com/blairmegdeat.htmlObsah lahvičky se ani po letech viditelně nezměnil a pokaždé když si něco v kanclu vařím, spolehlivě to chuťově zničím i když dám jen množství velikosti špendlíkové hlavičky. Je to zlo...už jen ten popis je dosti odstrašující. Miluji pálivé, gulášovka bez eröse nepřipadá v úvahu, ale toto...
Trojan Odesláno 2. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 2. listopadu 2013 (upraveno) Kluci, dostal jsem 2 pytle tohohle, asi Habaneros? Nevim. Otázka zní - co s tim? Udělal jsem první várku čalamády, ještě budu dělat další ale nevím, jestli to mám nechat dozrát(tzn jestli zčervenají) nebo je to takhle hotové. Jinak na sušení rozřezat na půl?Díky Upraveno 2. listopadu 2013 uživatelem Trojan
kejklik Odesláno 2. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 2. listopadu 2013 Jako Habaneros to nevypadá, spíš Jalapeňos. Na sušení po délce rozkrojit. Nebo i se semínky nakrájet na 1 cm dlouhé kousky a zasterilovat do sladkokyselého nálevu s trochou oleje. Další možností je udělat ostré sugo - italská majda na pizzu, těstoviny, vlastně na cokoliv. Dělám ji přibližně podle tohoto receptu:http://www.apetitonline.cz/recepty/4859-sugo-pomodoro-zavarena-rajcatova-omacka.htmlPoužívám jen čerstvá rajčata a dávám víc cibule. Nic neloupu, ve finále celou rozvařenou směsku protáhnu pasírovačem přes jemné dírky. http://www.kochform.de/Silit-Passiermuehle-Aktion.htm Zelené ti už asi nedojdou, ty lehce oranžové by ještě mohly. Bacha ale na plíseň a hnilobu. Kluci, dostal jsem 2 pytle tohohle, asi Habaneros? Nevim. Otázka zní - co s tim? Udělal jsem první várku čalamády, ještě budu dělat další ale nevím, jestli to mám nechat dozrát(tzn jestli zčervenají) nebo je to takhle hotové. Jinak na sušení rozřezat na půl?Díky
Trojan Odesláno 2. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 2. listopadu 2013 (upraveno) Jo, máš pravdu. Jsou to Jalapenos, spletl jsem si jména (došlo to ke mě přes 3 lidi tak už nebylo jisté skoro nic ) Zelených je tak 80%... Edit: Ale udělal jsem z nich výbornou majdu, cibule na oleji, rajčata, domácí jablka, trochu sladké papriky, ocet, sůl, pepř, cukr, trochu kari...mám toho asi 0,4L ale hrozně to mizí Upraveno 2. listopadu 2013 uživatelem Trojan
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se