Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Pánové, máte někdo zkušenost, jestli je lepší nedělat nic nebo si nechat šťourat do kolene, když je zadní roh menisku zatlačený dovnitř kloubu? Manifestuje se bolestivostí v maximální flexi, např. neudělám pořádný dřep. Běhal jsem s tím na běžkách, jezdím na kole, běhám, no občas se to koleno po zátěži ozývá, ale zatím nic dramatického... Vychodí se to nějak nebo zajizví? Nemám jasný názor, jestli přínos artroskopického zákroku vyváží rizika se zákrokem spojená a ztrátu kusu sportovní sezóny...

Děkuju za názory petr

Odesláno

Artroskopického zákroku do kolene bych se vůbec nebál. Já jej absolvoval 3x. Otázka ale, jestli to není zbytečné. Bez maximální flexe jsem byl několik let a vlastně mě to nikterak neomezovalo. Pokud by ale hrozilo, že se meniskus může poškodit z důvodů neoperování víc či zvýšené riziko artrózy, není co řešit. Doporučil bych konzultaci s odborníkem a NMR.

Odesláno

Pokud chodíš a nemáš bolesti raději neřezat :) . Já (sice s omezením), ale v pohodě chodím a běhám s prasklým zkříženým vazem a prasklým meniskem již 10 let a zatím bez problémů, jen občas to koleno vynechá a těžko se zvedám z dřepu, takže použiji ortézu. Pokud bys chtěl mocí mermo řezat doporučuji Láďu Hospodára na Malvazinkách :) .

Odesláno

Pánové, máte někdo zkušenost, jestli je lepší nedělat nic nebo si nechat šťourat do kolene, když je zadní roh menisku zatlačený dovnitř kloubu? Manifestuje se bolestivostí v maximální flexi, např. neudělám pořádný dřep. Běhal jsem s tím na běžkách, jezdím na kole, běhám, no občas se to koleno po zátěži ozývá, ale zatím nic dramatického... Vychodí se to nějak nebo zajizví? Nemám jasný názor, jestli přínos artroskopického zákroku vyváží rizika se zákrokem spojená a ztrátu kusu sportovní sezóny...

Děkuju za názory petr

koleno je zlozity klb a raz ked sa donho posaha, uz to nebude ako nove nikdy - toto doktorom never ze bude - nebude. ja to viem, ja som kripel na obe.. :) poviem ti vlastnu skusenost bez toho aby som rozpraval uplne cely svoj pribeh z kategorie "sportom k trvalej invalidite". najprv moral of the story: co najskor k co najlepsiemu doktorovi, ak to dava podla doktora len trochu vyznam, tak operovat. potom poctiva rehabilitacia, vylucit vsetky sporty kde bude koleno trpiet, tj beh a vsetky kolektivne resp. kontaktne sporty. ako prevenciu.

opacny pripad blizky realite: meniskus tam bude pracovat systemom sutrik v lozisku, ponicis chrupavky /od istej miery nevratny proces/ a ono to koleno skor ci neskor rupne- proste pojde to pod noz tak ci tak, len v akutnom stave. Ale rambo je tvoj bratranec, i nedas si povedat, nadalej sportujes, ved ono sa to podda, ale ono zase povoli, v klbe je vôla, odide skrizeny vaz, tak zacnes nosit ortezy, lebo na plastiku nebude chut alebo cas alebo peňáze, potom ti do dvoch rokov odide aj to druhe, kedze to posahane zacnes podvedome setrit /naklad nosis na strane zdraveho kolena, vsetky nastupy a vystupy zo schodov na zdrave koleno, odrazas sa len z toho zdraveho atd/, takze na druhom povoli - povedzme najprv meniskus, v horsom aj skrizeny vaz. vysledok - uplne prestanes sportovat, potazmo sa intenzivne hybat. ak si navyknuty na pohyb a mas ten spravny metabolizmus, priberies, mozno aj rapidne /ja plus 25kg/ co cely proces iba urychli. proste spirala a len sa za tebou bude dymit.

tak si to analyzuj a rozhodni sa :)

Odesláno

Bohužel mám za sebou už víc operací kolene - většinou přetrhané vazy. Za sebe řeknu jediné, pokud s tím zatím můžeš běhat a moc tě to neomezuje, do řezání bych nešel ( jakmile to jednou udělaj, už to nikdy nebude ono a možnost artrozy se zvětšuje ). Prokonzultuj to ale případně s více doktorama, což v dnešní době není problém. Jinak pouhá artroskopie ( když to opravdu bude jen banalita ) tě o moc velkou část sezony nepřipraví, do léta bys byl OK ( operace do 14 dní ). Martin

Odesláno (upraveno)

ja mam utrzeny predni krizovy vaz uz 4 roky, behal jsem s tim dlouhe trate, ted cvicim a drepuju s tim 160 kg :) nechce se mne do plastiky taky proto, ze me to nijak neomezuje, otazka jsou budouci problemy, pokud tvuj zakrok nebude nic zasadniho jako plastika a bude se delat artro ( byl jsem na tom ) tak bych do toho sel, o moc casu tim neprijdes

Upraveno uživatelem gas
Odesláno

vysledok - uplne prestanes sportovat, potazmo sa intenzivne hybat. ak si navyknuty na pohyb a mas ten spravny metabolizmus, priberies, mozno aj rapidne /ja plus 25kg/ co cely proces iba urychli. proste spirala a len sa za tebou bude dymit.tak si to analyzuj a rozhodni sa :)

instantovi to prospelo, bez tech 25kg by nebyl tak sexi, jak je :D

Odesláno

tiez mam prasknuty krizovy vaz v lavom kolene a chrupe mi v nom, ale zatial neboli. Len pri namahavej trvalej chodzi dole kopcom, alebo schodmi. Po skusenostiach znamych po artroskopickom zakroku som to radsej nechal tak a cakam kym sa to zhorsi. Znami, ktorych operovali su na tom rovnako ako pred operaciou...

Odesláno

Mám plastiku vazů a je to v pohodě (Dr.Uvízl-FN Olomouc), ale pokud je to meniskus, asi bych to odaloval co nejvíce...stejně jako navrhují ostatní.

Koleno je jeden z nejsložitějších kloubů a vrtat do něj, pokud to není nezybtné, je asi risk.

Odesláno

Mám plastiku vazů a je to v pohodě (Dr.Uvízl-FN Olomouc), ale pokud je to meniskus, asi bych to odaloval co nejvíce...stejně jako navrhují ostatní.

Koleno je jeden z nejsložitějších kloubů a vrtat do něj, pokud to není nezybtné, je asi risk.

Chlapi, děkuju za názory. - Můj sportovní doktor říká totéž, co TomCZ; naproti tomu ortopéd by se dovnitř chtěl podívat, prý i rezonance někdy dává falešné výsledky. Nějak to s ním proberu.

petr

Odesláno

koleno je zlozity klb a raz ked sa donho posaha, uz to nebude ako nove nikdy - toto doktorom never ze bude - nebude. ja to viem, ja som kripel na obe.. :) poviem ti vlastnu skusenost bez toho aby som rozpraval uplne cely svoj pribeh z kategorie "sportom k trvalej invalidite". najprv moral of the story: co najskor k co najlepsiemu doktorovi, ak to dava podla doktora len trochu vyznam, tak operovat. potom poctiva rehabilitacia, vylucit vsetky sporty kde bude koleno trpiet, tj beh a vsetky kolektivne resp. kontaktne sporty. ako prevenciu.

opacny pripad blizky realite: meniskus tam bude pracovat systemom sutrik v lozisku, ponicis chrupavky /od istej miery nevratny proces/ a ono to koleno skor ci neskor rupne- proste pojde to pod noz tak ci tak, len v akutnom stave. Ale rambo je tvoj bratranec, i nedas si povedat, nadalej sportujes, ved ono sa to podda, ale ono zase povoli, v klbe je vôla, odide skrizeny vaz, tak zacnes nosit ortezy, lebo na plastiku nebude chut alebo cas alebo peňáze, potom ti do dvoch rokov odide aj to druhe, kedze to posahane zacnes podvedome setrit /naklad nosis na strane zdraveho kolena, vsetky nastupy a vystupy zo schodov na zdrave koleno, odrazas sa len z toho zdraveho atd/, takze na druhom povoli - povedzme najprv meniskus, v horsom aj skrizeny vaz. vysledok - uplne prestanes sportovat, potazmo sa intenzivne hybat. ak si navyknuty na pohyb a mas ten spravny metabolizmus, priberies, mozno aj rapidne /ja plus 25kg/ co cely proces iba urychli. proste spirala a len sa za tebou bude dymit.

Po toto sa podpisujem :suicide_anim:

Odesláno

uplne suhlasim!

ak sa nevies rozhodnut, spytaj sa na mozne rizika zakroku teraz, a CO by z toho mohlo vzniknut bez zakroku..

nazory, ze ked to neboli, tak je to vporiadku su uplne nezmyselne. Ono sa to "samo" neopravi.

Taktiez to co tu mnohi pisu, ze niekolko rokov ziju s potrhanymi vazmi je sice pekne a dava to nadej, ale NIE JE to tvoj pripad, ty mas (ako pises) posunuty meniskus, nie roztrhnuty vaz. nemiesajme "fazulky s hraskom"

spytaj sa doktorov, nie laickej verejnosti! :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...