Klotzman Odesláno 9. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. dubna 2015 No tak plnokrevný čajový obřad včetně jídla o několika chodech a několikerého rovnání popela je masakr prdelného a nožního svalstva, 3 hodiny plus je pro Evropana moc. Ale kratší chakai se dá přežít v pohodě. Taky kvůlivá nejaponcům provozují někde čajový obřad i u stolu, ale to je zrůdnost.I když..."přípravu čaje je nutno odduchovnit - je to jen horká voda s kytkou" Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek.prachar Odesláno 9. dubna 2015 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 9. dubna 2015 Klotzman: jen si dovolím drobný nesouhlas ohledně čajového obřadu u stolu - nejde jen o nejaponce a jde o věc nikoli zcela ale stále poměrně tradiční.Ono je to hlavně v nejlepším duchu čajového obřadu, přeci jen pokud pokročíme za formu, tak základním principem čajového obřadu je pohostit hosty nejlepším možným způsobem. A to nejlepším možným způsobem z pohledu hosta, nikoli hostitele. Takže nutit někoho klečet na patách jen abych si dokázal, že umím japonský čajový obřad v jeho zcela dokonalé formální podobě, není v duchu čajového obřadu. Protože když si to host neužije, tak to prostě nemá smysl Já třeba se svou nadváhou a zmršenými koleny sedět tradičním způsobem prostě nedokážu a neumím. Takže po cca 10 - 15 minutách už nemyslím na nic jiného, než abych "to přežil". Což jistě není to, proč by hostitel měl hosta na čaj zvát Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Klotzman Odesláno 9. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. dubna 2015 Inu... asi máš recht, mě to prostě přišlo divný, když jsem to poprvé viděl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VasekN Odesláno 9. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. dubna 2015 Já piju matchu na prasáka, bez obřadu :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník swanieck Odesláno 12. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2015 (upraveno) Dobrý čaj je obřad vždy........i bez japonky v kimonu. Jedu se dovolovat na Srí Lanku a tak samosebou zajedu do Nuwara Eliya a koupím pár balíčků F.B.O.P. a s vycházejícím sluncem budu pomalicku vychutnávat při východech slunce doma v podkroví. Upraveno 12. dubna 2015 uživatelem swanieck Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VasekN Odesláno 12. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2015 (upraveno) Dobrý čaj je obřad vždy........i bez japonky v kimonu. Jedu se dovolovat na Srí Lanku a tak samosebou zajedu do Nuwara Eliya a koupím pár balíčků F.B.O.P. a s vycházejícím sluncem budu pomalicku vychutnávat při východech slunce doma v podkroví.Zkus jejich celolisty, drtivá většina prudce jsou sice broken, ale dělají poměrně zajímavé Golden tips a Silver tips. Upraveno 12. dubna 2015 uživatelem VasekN Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Roubass Odesláno 12. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2015 Dobrý čaj je obřad vždy........i bez japonky v kimonu. Jedu se dovolovat na Srí Lanku a tak samosebou zajedu do Nuwara Eliya a koupím pár balíčků F.B.O.P. a s vycházejícím sluncem budu pomalicku vychutnávat při východech slunce doma v podkroví.Tiše závidím :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 26. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2015 Přišel matroš od Zdeňka! Tímto mu ještě jednou děkuju za trpělivost a vstřícnost. Včera jsem se hned vrhnul na 2011 Xia Guan TF a samozřejmě jsem to zmrvil. Zvyklý na ripe pu erhy jsem tento raw louhoval příliš dlouho a byl z toho nálev hořký jako pelyněk. Zdeněk mou chybu okamžitě odhalil a instruoval mě - druhý a třetí nálev slít neprodleně po zalití. Takto teoreticky vybaven jsem dnes otevřel pytlík s 1998 Meng Hai TF a popíjejíc třetí nálev můžu říct, ano, funguje to. Nevím, jestli to je správně, ale já si vždy počkám až čaj vychladne až pak ho piju, tak nějak si ho víc vychutnám, více toho na jazyku rozeznám. Co ostatní? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek.prachar Odesláno 26. dubna 2015 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2015 (upraveno) Jen se omlouvám za rukou popsané sáčky, většina z těch čajů byla z vlastního archivu, tak jsem na ně neměl štítky Jinak ano, pít nálev zchladlý je lepší, on během chladnutí i trochu "dochází" a člověk samozřejmě mnohem lépe odhalí jemnější chutě...A za trpělivost a vstřícnost bych měl poděkovat já - obchod teď prochází dost dramatický mi změnami a brzy bude kompletně nový web, každopádně od pondělí zas fungujeme ve standardním módu, tak snad už vše bude ok Upraveno 26. dubna 2015 uživatelem zdenek.prachar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 26. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2015 Jsem dal jasmín.perly od Lukáše,díky.Dva nálevy,okoštovala i žena a šmakoval.Dceři chutnal více ten Pu-erh.Foto jen pro inspiraci.Jinak zásilku teprve očekávám,děti chtěly pomáhat s přípravou,tak to bylo trochu narychlo i s fotkama.Ženě se více líbil ten druhý šálek perel,prý je takový "zakulacený" chuťově jemnější,hmm asi znalec no :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 26. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2015 Jen se omlouvám za rukou popsané sáčky, většina z těch čajů byla z vlastního archivu, tak jsem na ně neměl štítky Jinak ano, pít nálev zchladlý je lepší, on během chladnutí i trochu "dochází" a člověk samozřejmě mnohem lépe odhalí jemnější chutě...A za trpělivost a vstřícnost bych měl poděkovat já - obchod teď prochází dost dramatický mi změnami a brzy bude kompletně nový web, každopádně od pondělí zas fungujeme ve standardním módu, tak snad už vše bude ok Náhodou rukou popsané sáčky mají své kouzlo, k těm výjimečným archívům to vyloženě sedí. Ještě jeden dotaz. Brouzdal jsem po Tvých FB stránkách a u popisku jedné konvičky píšeš, že dobře těsní a lístky tedy nevychladnou ani pokud mezi jednotlivými nálevy uběhne delší doba. K čemu to je dobré, že lístky nevychladnou? Obecně, proč je důležité mít u pu erhů vyhřáté nádobí? Konvičku bych ještě pochopil, ale proč se mají vodou z budícího nálevu zahřívat i hrníčky, když čaj stejně nechávám vychladnout? U zelených to tak, pokud jsem si všiml, není. Jsem dal jasmín.perly od Lukáše,díky.Dva nálevy,okoštovala i žena a šmakoval.Dceři chutnal více ten Pu-erh.Foto jen pro inspiraci.Jinak zásilku teprve očekávám,děti chtěly pomáhat s přípravou,tak to bylo trochu narychlo i s fotkama.Ženě se více líbil ten druhý šálek perel,prý je takový "zakulacený" chuťově jemnější,hmm asi znalec no :-) To je fajn, že šmakuje. V tom hrníčku to jen louhuješ a pak přeléváš jinam, nebo to piješ takhle? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 26. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2015 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek.prachar Odesláno 26. dubna 2015 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2015 filo-boxer: nádobí se předehřívá při přípravě všech čajů, je to základní bod přípravy. Také bych na Tvém místě nikdy nenechával odkryté spařené lístky, ty by naopak vychladnout neměly.Je to vpodstatě proto, aby se nevytvářely tepelné šoky, teplý nálev liješ do teplého nádobí, teplou vodu na teplé lístky...Jinak tedy pokud sleduješ náš facebook, myslím, že dříve nebo později Tě čeká i nějaké nádobí, postupně nabízím spoustu starožitného nádobí ze svého, a přeci jen, krásný čaj do kvalitního krásného nádobí patří Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 26. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2015 Já konto na FB nemám, ale sleduju Tě "manuálně". Co se tepelných šoků týká, je to provozováno hlavně z estetických důvodů, z ohleduplnosti k čaji, jako spousta věcí při čajové ceremonii, nebo to má opravdu vliv na výsledek - chuť čaje? To jsou otázky, co? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Roubass Odesláno 26. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2015 Chlapi, chtěl bych si pořídit do začátku nějaký čajový servis, nejlépe tedy na Matcha, protože na tom ujíždím nejvíc?Poradíte někdo? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek.prachar Odesláno 26. dubna 2015 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2015 filo-boxer: samozřejmě to má vliv na chuť čaje - každý sebemenší detail se projeví. I mnohem menší drobnosti se projeví... Třeba jen o maličký kousek k lepšímu, ale všichni víme, že ty nejmenší detaily dělají ty největší rozdíly Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek.prachar Odesláno 26. dubna 2015 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2015 Roubass: pokud jste z Brna, tak stačí zajít do čajovny Skleněná louka nebo Probuzený slon a tam Vám určitě rádi poradí. Pokud ne, tak se ozvěte, něco vymyslíme. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Roubass Odesláno 26. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2015 Roubass: pokud jste z Brna, tak stačí zajít do čajovny Skleněná louka nebo Probuzený slon a tam Vám určitě rádi poradí. Pokud ne, tak se ozvěte, něco vymyslíme.Jojo jsem z Brna, díky za radu a skočím tam :-). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 27. dubna 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. dubna 2015 Náhodou rukou popsané sáčky mají své kouzlo, k těm výjimečným archívům to vyloženě sedí. To je fajn, že šmakuje. V tom hrníčku to jen louhuješ a pak přeléváš jinam, nebo to piješ takhle? To zdenek - mám raději rukou popsané sáčky,má to svoje kouzlo stejně jako čaje,je to kousek osobnosti autora :-) Lukáši zalil jsem to v tomto hrníčku a udělal fotku a pak to slil do druhého.Mám jich několik,ale jak jsem řekl,budu si muset pořídit nějakou konvičku,nejraděj skleněnou v vnitřním skleněným sítkem.Moc čajového nádobí se u nás na malém městě nedá sehnat a tak budu muset zapátrat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 1. května 2015 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. května 2015 Zaujal mě tento čaj /našel jsem na webu skleněná louka/ Darjeeling Thurbo Moonlight ,máte někdo zkušenost? Nějaké info zde :Čaj je složen pouze ze stříbřitých tipsů a dvou horních lístků a po zalití nám dává jasný, zlatožlutý nálev s krásně zakulacenou, hladkou, nasládlou chutí s dominantními květovými a exoticky ovocnými tóny - mango, papája. V dochuti je ušlechtilý, dlouhý a až opojně aromatický. Hodí se také na vícenálevovou přípravu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se