Přejít na obsah

ČAJ


Doporučené příspěvky

Filo-boxer: prastaré stromy to nebudou ani náhodou, na to bych dal boty. Tmavý pu erh z velmi starých stromů je vidět veeeelmi veeeelmi málo, jestli jsem takových za život viděl 5, tak je to moc :) Zvláště tedy pokud to nebylo drahé...

A taky úplně nevím, jak by na staré stromy v lesním porostu získávali bio certifikaci :D

Každopádně jak píšu, rád Ti dám ochutnat nějaký etalon, abys pak sám pro sebe získal přehled, co je jak :)

Ano, je to tmavý puerh, 100g za 230 Kč plusmínus. Jinak certifikát dneska dostaneš na všechno, Prim MPM je taky Czech Made, vždyť na to mají certifikát.  :eek:

 

Posíláš balíčky do Němec? :D

 

Ještě bych se chtěl obecně zeptat na rozdíly mezi raw/ripe puerh. četl jsem si o tom na několika stránkách, ale nejsem si jistý, jestli to chápu správně. Raw schne na slunci a smaží se ve woku, zraje pak při nižši vlhkost a proto déle. Ripe se urychluje - dusí se a nechá zrát při vyšší vlhkosti. Souhlasí to tak nějak v kostce?

 

A chuťově? Já zatím pil jen ripe - tmavý. No jo, budu se tím muset propít.  

 

Filo mě tu dělá chutě těmi jeho fotkami puerhu. 

Super. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Spíše by mne zajímala archivace puerhu.Jak jej doma uchovat,aby zkrátka nevyčpěl,ba naopak uzrál jak víno?Zkrátka správné skladování,nějaké tipy.

Tak na to je ZP osoba jedna z nejpovolanejsich. Neznam vetsiho "cajomagora", podle vzoru "chronomagor", tedy v dobrym. O jeho walk-in puer humidoru koluji uz legendy :-)

 

A, mezi radky, slovo moderatora ma zrejme vahu vice nez malou, ze Zdenek presel hladce na tykani. Congrats, filo!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zdenek.prachar: No, ja som práve skôr na šu puerhy, ale ten vyššiespomínaný šeng mi ukázal takú explóziu chutí, že odvtedy v márnej snahe hľadám medzi svetlými. Ale už to začalo liezť do peňazí, dať tristo dolárov za koláč a zistiť, že to nie je to, čo hľadám, mi už vadí, takže som so zelenými skončil, lebo sa k tmavému ani nedostanem :) Pritom každý z nich mi bol odporučený nejakým puerhovým odborníkom (čo nemyslím pejoratívne, oni to naozaj odborníci boli), ale tie čaje boli iné. A to som si myslel, že v tejto cenovej kategórii mi ako amatérovi už bude všetko chutiť podobne...

 

Nevedel by si ma, prosím, nasmerovať, kde by som sa na neho mohol opýtať?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Filo: možná Tě překvapím, ale poslat do Němec zas není takový problém, pokud budeš mít trpělivost, poslal bych Ti to přes kamarádku přímo z Němec :) ale podle webu moc nevybírej, web budeme měnit a tenhle je spíš ostuda, než web :( Ohledně výběru mi napiš mail, určitě se domluvíme....

 

K pu erhu:

 

Dělení je na Sheng (světlý, raw) a Shu (tmavý, ripe).

Oba čaje mají společnou první fázi výroby - lístky se sklidí, pak se v bubnu či woku nechají zahřát na poměrně vysokou teplotu (tím se zastavuje oxidace), pak se lístky jen mírně rolují (ne vždy) a nakonec nechají uschnout na slunci (to je tradiční postup).

Sheng: takto zpracované lístky se napaří a slisují, slisovaný čaj se pak musí nechat pomalu proschnout.

Shu: takto zpracované lístky se navlhčí a v teple se pod plachtou nechají fermentovat. Fermentace je dost náchylná na chybu, proto shu pu erhy často chutnají zatuchle (zemitě), to je znak špatně provedené fermentace). Fermentace se musí následně ukončit zahřátím lístků, ty se pak usuší. Následně se buď prodávají sypané nebo se lisují (stejně jako viz výše).

 

Zrání: Sheng při správném zrání prochází pomalou přirozenou fermentací, kvalitní shengy krásně zrají a získávají na kvalitě, chuti i ceně (podmínky jsou snadné - vlhkost 60 - 75%, větrat, žádné pachy, žádné světlo), Shu se spíš zakulacuje, zrání záleží na míře fermentace.

 

No snad jsem to napsal srozumitelně :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

wawrik: 300 USD/koláč už je úlet cena, pro vaši představu (a není to reklama, protože ten čaj už dávno není), levněji jsem nabízel 1999 Meng Hai TF (jeden ze dvou klasických a velmi ceněných producentů) 7352 (jedna z nejhledanějších receptur)... Určitě jde najít krásné čaje za rozumné peníze, ale spíš mi napište mail, at z toho tady neděláme reklamku :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já se přiznám, že piju čaj podle nálady. K mým nejoblíbenějším patří Huang Shang Mao Feng a Long Jing ze zelených čínských. Ze zelených japonců hlavně Gyokuro a někdy i matchu. Z čínských červených hlavně Jin Mao Feng, z černých poslení dobou Keňu FOP. když potřebuju opravdu nakopnout piju maté :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bedjasson: čínské přísloví říká, že voda je matkou čaje. Bohužel ale neexistuje univerzální voda vhodná na všechny čaje. Jedno z mnoha umění přípravy čaje je umění vybrat správnou vodu pro daný připravovaný čaj, správný způsob jak ji uvařit a správnou nádobu ve které ji uvařit...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bedjasson: čínské přísloví říká, že voda je matkou čaje. Bohužel ale neexistuje univerzální voda vhodná na všechny čaje. Jedno z mnoha umění přípravy čaje je umění vybrat správnou vodu pro daný připravovaný čaj, správný způsob jak ji uvařit a správnou nádobu ve které ji uvařit...

Je fakt, že tohle je znát zejména když přijedeš do jiného města a vezmeš svůj čaj připravíš ho jako vždycky a zjistíš, že má jinou chuť :-) Jinak se přiznám, že používám normálně vodu z vodovodu a výsledek je uspokojivý.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Jakou vodu tedy používat? Koupit v láhvi,filtrovat či normální kohoutkovou?A s tím je otázka v čem vařit,plastová rychlovarka,nerez či ve skle? /skleněná nádoba vhodná k ohřívání/ ?

Já používám normálně kohoutkovou ve vodě a chuti nicméně rozdíl pozoruju taky značný. třeba na Ostravsku mi čaj chutná jinak ( lépe ) než v Praze, tady mám s chutí vody obecně problém. Jinak čaje skladuji ve skle, nejčastěji normálně v chemických nádobách http://eshop.oriental.cz/zbozi/2083/Prachovnice-obla-250-ml.htm  ale lepší koupit přímo někde v obchodě s chemickými potřebami ani ne za 1/2 ceny. 

 

Jinak s přípravou se třeba moc nepářu a používám French Press, někteří by namítali, že čaj nemá vůbec přijít do kontaktu s kovem... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...