Přejít na obsah

Multifunkční kleště

African

Doporučené příspěvky

Díky Ivane - ta fotka s "jistícími zářezy" pěkně vystihuje celou podstatu toho pětidolarového čínského verglu  :skull:

Jen se obávám že nepoučitelných troubů, kterým je ušetřených pár stovek milejších než "v zápalu kutilství" pořezaný/ufiknutý prst, se i tady na Chronomagu pořád najde dost. Určité typy draho získaných zkušeností (jedno jestli jde o fejkové nože, mizerná auta, nekvalitní hodinky, produkty Microsoftu a nebo peroxidové zlatokopky...) jsou bohužel jen těžko sdělitelné - a proti současné konzumně-sklerotické doktríně "dejte tomu ještě šanci, když je to teď fakci" nemají žádnou váhu...  :thumbsdown_anim:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radku, i já jsem vlastnil několik čínských multitoolů. Snad ani ne primárně kvůli penězům, ale prostě jsem myslel, že se bude multitool válet někde v šuplíku nebo přihrádce auta, tak proč utrácet. A to jsem přitom měl první originální Super Tool v letech 2000-2007, pak mi ho ukradli, pořídil jsem si nářaďový nůž Victorinox a stačilo mi to, jen do auta a domů jsem chtěl něco na občasné utažení čehokoliv. A tak jsem si na to zvykl, že mi ani nepřišlo divné, jak jsem se s tou čínskou hračkou skoro pokaždé trápil. Vůle, nepraktická skladba nástrojů, tupé nože, pilky, pilníky... Až jednou se mi čepel při práci sama zavřela díky nefunkční pojistce a v tu chvíli letěly oba multitooly do koše. A protože měl jeden náš dodavatel v nabídce značku Gerber, od které už jsem měl pár nožů, koupil jsem si jejich malý multitoool v survival edici Bear Grylls. A myslel, jsem, že mám vystaráno. Ale omyl byl pravdou, neseděla mi skladba nástrojů, čepele byly krátké, stále častěji se mii vybavoval můj prastarý Super Tool. Až jsem se naštval, koupil Surge, prodal Gerbery a konečně jsem byl - a dodnes jsem - 100% spokojený. O něco později jsem dostal nabídku na původní Super Tool ve výborném stavu a z nostalgie ho koupil. A bylo zaděláno na závislost, protože záhy přišla nabídka na PST, první model, který Leatherman vyráběl. Tak jsem ho koupil s tím, že mám prapředka, pak model, který jsem kdysi měl a hojně používal a nakonec poslední model "dílny" v kapse. Ale přišla nabídka na Micru, která vypadá jako bonzai od Super Toolu. Stála pár stovek, tak jsem ji koupil. Ale to už jsem se koukal na těch pár kousků a vynořila se myšlenka začít Leathermany sbírat. No a tak je to dodnes, aktuálně mám 24 Leathermanů a stále mne to baví... Tím chci říct, že cesty jsou různé, občas klikaté, občas slepé, ale všechny nakonec vedou k Leathermanu, popř. jiné kvalitní značce. 

Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO

No a tak je to dodnes, aktuálně mám 24 Leathermanů a stále mne to baví... Tím chci říct, že cesty jsou různé, občas klikaté, občas slepé, ale všechny nakonec vedou k Leathermanu, popř. jiné kvalitní značce. 

a to mně na těch multifunkčních věcech baví nejvíc .... není potřeba mít jednu, ale je potřeba jich vlastnit víc :D

Odkaz ke komentáři

Radik - nechci tu opakovat fotky, aktuální stav vyfocený nemám, takže mrkni na příspěvek č.180 z 20.2.2017, kde je vitrína, pak č.225, kdy jsem vyfotil po doplnění kolekce mé leathermaní prcky nebo č.261 z 25.4., kde jsem se vytahoval limitovanou edicí Surge Black, podepsanou osobně Timem Leathermanem. Ale když těch 16 stránek vlákna prolétneš, najdeš mých fotek víc. Ani nevím, jestli jsem psal a dával fotku třeba PST II z roku 1998, nebo v poslední době přibyly čerstvě Core a Juice CS4. Radost mám hlavně z Core, kterým doplňuji rodinku Super Toolů. Ten můj není starý, je z roku 2008 a dělal se do roku 2009, je to ale taková trochu záhada. Prvním modelem Leathermanu byl v roce 1983 PST, kterému výrobce sebevědomě přisoudil kategorii Full Size. V roce 1986 přišel na trh menší Mini Tool, ale Amerika je velká země, plná dobrodruhů, farmářů, kovbojů, kamioňáků, motorkářů atd., kterým byla velikost Full Size málo. A tak vznikl Super Tool a s ním kategorie Heavy Duty! Ten se stal legendou a dělal se dlouhých 17 let, od roku 1994 do roku 2001, kdy ho nahradil Super Tool 200. Ten se však dělal jen do roku 2005 a byl nahrazen právě typem Core. Je mi záhadou, proč se Leatherman zbavil legendárního označení Super Tool a stejného názoru byli možná i zákazníci, některým mohlo vadit i použití plastů, takže se Core udržel ve výrobě jen do roku 2005, kdy byl nahrazen modelem Super Tool 300 (s Core na fotkách), modelem, který se vrátil k legendárnímu názvu, nejsou na něm plasty a je nejmohutnější ze všech Super Toolů. Takže trefa do černého, vylepšená navíc výměnnými čelistmi štípaček, které Leatherman mezitím vyvinul a které se k multitoolu velikosti Heavy Duty, určenému na nejtvrdší práce, hodily a které se třeba farmářům při opravách plotů kolem pastvin štípáním drátů často tupily. Super Tool 300 je ve výrobě dodnes, už 12 let. Mimochodem, ve stejném roce jako ST300 přišel na trh druhý Heavy Duty mastodont, Surge, rovněž dodnes ve výrobě, i když už ve druhé generaci. Celkem by mne zajímaly prodeje obou modelů a cílové skupiny, na které jsou zaměřeny...

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři

Tomu rozumím.... jak máš jeden, nutně potřebuješ další... chceš je mít všechny, ideálně ..... a vše vzniklo před 20. lety :-)))

Gotta Catch 'Em All

:-D ale na druhou stranu, já na svůj stařičký Charge Ti nedám dopustit a tahám ho úplně všude, i když tím riskuji urvání kapsy.

Upraveno uživatelem Delawer
Odkaz ke komentáři

Delawer- už déle než před 20 lety, PST se začal vyrábět v roce 1983. A takhle to začalo, paradoxně při dovolené Tima Leathermana v Evropě: http://gizmodo.com/how-a-300-fiat-inspired-the-first-leatherman-multitool-1735719882?utm_medium=sharefromsite&utm_source=Gizmodo_facebook

Odkaz ke komentáři

Ivane, jasný. Výroba leathermenů je někde úplně jinde. Já reagoval na sbírku tvých kousků - s tím, že je musíš mít všechny. V 90. letech začal ten "pošahaný" anime pokemon a ta hláška byla snad všude :-).

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Kdyby měl někdo  z majitelů Leathermanů náhodou v sobotu odpoledne až podvečer čas a chuť, něvěděl, kam si udělat výlet, chtěl si prohlédnout spoustu multitoolů téhle značky, pokecat o nich a vyměnit zkušenosti, pořádám komorní posezení s drobným občerstvením u nás na terase. Je to kousek od Hradce Králové, podrobnosti přes SZ.  

Odkaz ke komentáři

Ivan, ty si ma svojimi prispevkami (nielen na tomto fore, ale tu to zacalo) a entuziazmom chytil aj do tejto manie. Najprv som si povedal ze dobre vyberiem jeden poriadny a mam vystarane. Takze Charge TTi. Vzapati na to Squirt PS4 na kluce. Po precitani par desiatok stran na noziarskych forach som zistil ze nikomu nesmie chybat povodny USA-made SOG Paratool - tak uz je na ceste. Medzitym som svokrovi kupil multifunkcne Ganzo (a bol som velmi milo prekvapeny kvalitou a spracovanim). Po dalsich stranach som zistil ze ukrutne potrebujem Gerber Dime do tasky k laptopu. Co mi teraz neda spavat je Signal, Rebar a hlavne Juice CS4.

Dakujem Ti za to :)

Odkaz ke komentáři

Tak se na terase sešlo asi 80 Leathermanů, některých i poměrně vzácných...:-)!

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...