Přejít na obsah

Multifunkční kleště

African

Doporučené příspěvky

• po měsíci...

Trochu to tu oživím. Zjistil jsem, že polský dovozce Leathermanů má nejen příjemné ceny, ale hlavně modely, které v ČR nejsou, resp. některé známé modely, třeba v barvě Coyote. No a tak jsem udělal pro sebe a členy FB leathermaní skupiny hromadnou objednávku, vyjednal lepší cenu, objednal, zaplatil, vyrazil do Polska a přivezl pár kousků...:-)

post-3283-0-55897500-1505983399_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Má rodinka Skeletoolů se začíná rozrůstat... Skeletool je dost nedoceněný model, malý, lehký a vlastně ne moc vybavený, jen kleště (menší, ale vynikající), nůž (podle modelu hladký, kombinovaný nebo zubatý), držák bitů, karabina, otvírák na flašku, Ale často zjišťuji, že do města a kanceláře vlastně nic jiného nepotřebuji a když to doplním o Style CS, který je jeho menší bráška, nic mi vlastně nechybí.

post-3283-0-19378700-1505983928_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři

Kdyby někoho zajímalo, co je to ten bílý Skeletool, tak to je prosím limitovaná série Cerakote, s keramikou a také zvláštní úpravou čepele. Je to spíš sbírkový multitool, ale fakt nádherný!

post-3283-0-99604600-1505984082_thumb.jpg

post-3283-0-72611900-1505984090_thumb.jpg

post-3283-0-94021800-1505984097_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Tak zase někdy příště, omlouvám se:-). Kupoval jsem to u polského dovozce a vyzvedával v jejich prodejně ve Wroclavi, mám to tam 150 km. Kamarád, původem z Polska, mi pomohl domluvit mírnou slevu a další podmínky, byl to trochu opruz, ale podařilo se. Jel jsem tam hlavně pro tyhle barvy, které se v ČR nenabízí, normální modely se dají občas vychytat v akcí různých obchodů... Nic jsem za to neměl, jen dobrý pocit ze svých nových kousků a spokojených kluků ve FB skupině, ale stálo to za to!!!! Pomalu budu vytahovat třetí vitrínu a už se rýsuje definitivní uspořádání - v první budou klasické modely (Super Tool, PST, Micra.....), ve druhé modely typu Charge, Wave, Sidekick apod. a třetí bude vyhrazena skeletonovým konstrukcím jako je Signal, Skeletool, Style, MUT...

Odkaz ke komentáři

Pro oživení trochu historie - první model, který Leatherman vyráběl, byl PST, neboli Pocket Survival Tool. Dělal ho od roku 1983 do roku 2004, strašně dlouho. Můj první PST byl z roku 2001, sehnal jsem ho vloni, ale stále jsem sháněl model z počátku výroby. A nedávno se poštěstilo a získal jsem kousek, údajně z roku 1986, ale indicie naznačují, že by to mohl být i rok 1984. Mám z něj velkou radost a od nových se liší třeba tím, že pravítko je jen palcové, protože Tim Leatherman tehdy ještě netušil, že stvořil legendu, která se začne brzy prodávat nejen ve Spojených Státech.... Na pouzdru je číslo prvního patentu, který na multitool získal.

post-3283-0-14328800-1505993933_thumb.jpg

post-3283-0-23829200-1505993940_thumb.jpg

post-3283-0-08757400-1505993947_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

No a ještě jedna vzácnost, tentokrát trochu krok vedle, ale o to vzácnější ten model nyní je. byť není starý, dělal se v letech 1999 až 2004. Flair, pokus Tima Leathermana o svačinkový a piknikový multitool, zaměřený na konzumaci vína a gastronomické zážitky s tím spojené - vývrtka, otvírák, vidlička na sýr a olivy a dokonce roztírací nožík na máslo, sýr a pomazánku... Na otvíráku, barvou připomínajícím zlatavé kuličky zralého vína, je ozdobný nápis Flair, s hroznem v pozadí.

post-3283-0-49220300-1505994257_thumb.jpg

post-3283-0-83115900-1505994265_thumb.jpg

post-3283-0-93789200-1505994275_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

A když jsme v té historii, víte, co je Mr.Crunch? Nemyslím aktuální model Leathermanu se samosvornými kleštěmi, ale "Mr.Crunch". Že ne? Když byl mladý Tim Leatherman v roce 1975 na dovolené v Evropě, v Rakousku, nedaleko českých hranic, se mu rozbil jeho Fiat 600. Měl sebou jen obyčejný nožík a přesně v tu chvíli se mu začala v hlavě rodit myšlenka na skutečně nářaďový nůž. Hned po návratu se dal se svým kamarádem, Steve Berlinerem, do práce a začali na "multitoolu", jak ho nazvali, pracovat a dali mu název "Mr.Crunch". V domácích podmínkách vyráběli dřevěné šablony, modely, zkoušeli, experimentovali. Když byl v roce 1980 hotový (z dnešního pohledu vypadal, jako by vypadl krávě z držky), spěchal na patentový úřad a získal na "multitool" svůj první patent číslo 4.238.862. Nakonec se stal ze zjednodušeného pana Crunche první model, který dala nová firma Leatherman Tool Groups na trh pod názvem PST a který měl v prvních letech výroby, na počest praotce všech Leathermanů, na pouzdru vyražené číslo tohoto prvního patentu (viz. příspěvek výš). Legenda se zrodila...

post-3283-0-31038400-1505995236_thumb.jpg

post-3283-0-13613400-1505995256_thumb.jpg

post-3283-0-03058900-1505995275_thumb.jpg

post-3283-0-81061000-1505995283_thumb.jpg

post-3283-0-37866100-1505995291_thumb.jpg

post-3283-0-96199300-1505995298_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Dotaz na zkušenější uživatele multifunkčního železa: kamarád má něco takového ve švýcarské verzi (výrobce si nepamatuju). Nepříjemně mne překvapilo, že otevírání (např. nože) bylo téměř nemožné, resp. o zlomení nehtu.

Kladlo to takový odpor kvůli špatné konstrukci nebo nečistotám (a stačilo by ho pořádně vyčistit a namazat)? A stává se to i např. u Leathermana?

Odkaz ke komentáři

@Mareka01: Nečištěnej bordel zalezlej mezi želízkama - a na rozdíl od šroubovaných Leathermanů, snýtovaný SwissTool doma tak snadno nerozebereš. Pro začátek můžete zkusit klasické chemicko-fyzikální metody - teplá voda se saponátem, WD40, lázeň v teplém oleji, osušení, ruční rozhýbání, dle potřeby ve vhodném pořadí opakovat...  :sweatdrop:

@Ivan Lelák: Díky za historické okénko - koukám že nejen SOG experimentoval s převody na kleštích...  :thumbsup_anim:

Co se Skeletoolů a dalších novodobých modelů týče, přijde mi že jsou to takové "spacecraft modelky", které spíš než v kapse vyniknou ve sbírce. Mimochodem, před 3 týdny se mezi mé klešťonožové artefakty coby "Compound Leverage alternativa ke skeletoolu" dostala tahle zajímavá miniaturka...

post-18308-0-78243400-1506020931_thumb.jpg

Upřímně, ani jedno bych si (už kvůli pochybné ergonomii rukojetí) netroufal podrobit dlouhodobé serióznější zátěži. Lehčí číňan má subjektivně o třídu šikovnější AO čepelku (měřeno YPOvým kritériem, "dřívko s tím strouhat lze", což pro sekeru na Skeletoolu neplatí); Na kleštičky lze díky převodu přenést 2x větší sílu - jenže jsou (u obu) malinké, takže při sevření něčeho většího než M10/AA-baterka už úhel rozevření znemožňuje pohodlné jednoruční použití. Šroubování je naprd u obojího: Skeletool je neprakticky dlouhá pokroutka, zatímco bit v kraťoučkém Reactoru drží v kleštích sevřený jen ruka uživatele, kterou je ovšem při práci obvyklé přehmatávat... Takže pozice Paratoolu a Juice XE6 (dle tvaru malé kapsičky v gatích) zůstává neohrožena.

sog_reactor_multi_tool.jpg

Na druhou stranu je SOG Reactor právě díky neskutečně precizně fungujícímu zpřevodování kleští doslova magická protistresová hračka - manželce (která na tyhle moje hračky kouká spíš s despektem) vydržela fascinace tím kinematicky geniálním mechanismem snad půl hodiny - a být v tom párátko a pinzetka, dost možná že by jí v kabelce nahradil letitého švýcaráčka...  :whistling:

Odkaz ke komentáři

No a ještě jedna vzácnost, tentokrát trochu krok vedle, ale o to vzácnější ten model nyní je. byť není starý, dělal se v letech 1999 až 2004. Flair, pokus Tima Leathermana o svačinkový a piknikový multitool, zaměřený na konzumaci vína a gastronomické zážitky s tím spojené - vývrtka, otvírák, vidlička na sýr a olivy a dokonce roztírací nožík na máslo, sýr a pomazánku... Na otvíráku, barvou připomínajícím zlatavé kuličky zralého vína, je ozdobný nápis Flair, s hroznem v pozadí.

Ach jo Ivane, proč mi tohle děláš?! .....teď abych se díval na ebay po Flair. Konečně vím, že existuje multitool s tou nejdůležitější věcí, kterou potřebuje každy chlap..... s vývrtkou! :-)

Odkaz ke komentáři

A něco pro fainšmekry ;-). Dělnící z Čínské lidové republiky (PRC) jsou velmi zdatní a šikovní.... takže překopčily další kousek od Leatherman. Je to na ebay, v první chvíli jsem si říkal - paráda, konečně shodily tu šílenou cenu 5 tis./ks a on je to číňan..... :-(

9 in1 Multifunction Bracelet Wristband Bottle Opener Screwdriver Emergency Tool

post-20230-0-22043100-1506151344_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...