PhoeniX Odesláno 20. září 2012 Autor Nahlásit Odesláno 20. září 2012 No, podívejte se... Jak jsem vášnivě začal, tak jsem rychle skončil. Po přečtení fundovaných příspěvků z praxe a uvědomění si absence jiné potřebné techniky, jsem dospěl k názoru, že zůstanu u obloukovky. Ale tu X27 si koupím. Díky všem za postřehy, otevřeli jste mi oči.
nAscA Odesláno 20. září 2012 Nahlásit Odesláno 20. září 2012 Tak jestli to tam stejne potrebujes prosekat, tak klidne do ni. Motorovka se hodi i doma, nez to vsechno rezat obloukovkou. Krome Husqarny doporucuji i Jonsered. Jinak poradne boty a hadry + stit,sluchatka a helma te vyjdou i na nekolikanasobek te pily. Ale bezpecnost je bezpecnost. V lese zase tolik nesviti, ale pravda ty kalhoty byvaji spis takove oteplovacky Ale v zime je to parada.
PepaSFI Odesláno 20. září 2012 Nahlásit Odesláno 20. září 2012 já používám tři pily. Po tátovi mám Stihl Kontra starou asi 40 let, strašný monstrum, beru ji jen na největší kmeny. Malou levnou Homelite mi před dvaceti rokama všichni hanili, běhá pořád jen s běžnou údržbou, vyčištění, dotahování šroubů, občas nějaká špína v palivové soustavě, filtr, startovací šňůra. Vůbec ji nešetřím, často řežu i velké kmeny. Brácha má OleoMac už několik let, zatím naprosto bez problémů. Důležitý je ostrý řetěz. Ostření pilníkem je hrozná pakárna, to jde jen jako nouzovka. Já mám brusku ale popravdě řečeno, pro laika bych to nedoporučil. Chce to trochu o tom vědět jak ten řetěz má vypadat. Dobrý servis s brusičem co to umí je ideál. Bohužel jsou i takoví co se s tím nemažou, vyhřáté břity, vyhrnutá špona jak kdyby brousil motyku. Ta bezpečnost je důležitá. Motorová pila je brutální nástroj a co vezme už většinou nejde vrátit. Já sice nenosím helmu a neproříznutelné kalhoty ale pár zásad se vyplácí. Dobré boty, rukavice, žádné volné rukávy a nohavice, brýle nebo obličejový štít. Sluchátka nebo špunty do uší neuškodí, pila je hlučná a při delší práci je hluk únavný. Vždycky se podívat kam šlapu a jestli mám kam ustoupit. Když kácím strom a ustupuju od něj, vždycky vypínám hned pilu. Kdyby se něco stalo, musel bych nečekaně uskočit nebo bych uklouzl tak mám jistotu že pila nekouše. Taky je dobrý mít kolem sebe lidi co se trochu vyznají. není nic horšího než dělat nebezpečnou práci a ještě hlídat nějakýho mantáka aby nevlezl kam nemá nebo ve snaze pomáhat nestrčil nohu pod pilu. To dřevo v lese někomu patří ikdyž jen leží a hnije. S tím by se dalo narazit. Zjisti si majitele, někdy se dá takový odpad získat za symbolickou cenu. Někdy les patří někomu kdo v místě nebydlí a udržování lesa mu dělá problémy. To se pak dá nějaká ta souška nebo vývrat pořídit skoro zadarmo. 1
PhoeniX Odesláno 20. září 2012 Autor Nahlásit Odesláno 20. září 2012 Dřevo jsem měl už domluvené, jenom za nahlášení. Teď už chápu proč. Prostě tam leží a ležet bude.
cody Odesláno 20. září 2012 Nahlásit Odesláno 20. září 2012 Teda nechci se hadat, ale topime v podstate jen smrk a borovici, jine drevo tu nemame. Urcite je vyhrevnost mensi a popela moc. Ale tvrdit, ze smrkem se neda topit mi prijde prehnane. Dvoupatrovy dum kde kotlem ohrivame i vodu si za zimu (Sumavskou na Lipne, standart metr snehu) rekne o cca 30metru. Vim to presne, uz par let to s dedou delam. Jinak prirovnani ochranych gati k oteplovackam je presne. Ja v tom teda v lete nevydrzim.
Marfael Odesláno 20. září 2012 Nahlásit Odesláno 20. září 2012 (upraveno) Teda nechci se hadat, ale topime v podstate jen smrk a borovici, jine drevo tu nemame. Urcite je vyhrevnost mensi a popela moc. Ale tvrdit, ze smrkem se neda topit mi prijde prehnane. Dvoupatrovy dum kde kotlem ohrivame i vodu si za zimu (Sumavskou na Lipne, standart metr snehu) rekne o cca 30metru. Vim to presne, uz par let to s dedou delam. Jinak prirovnani ochranych gati k oteplovackam je presne. Ja v tom teda v lete nevydrzim. Ja jsem psal,ze topit tim jde,ale je to nesmysl a topi s tim jen ten,kdo nema moc na vyber.spotreba dreva je opravdu mnohem vyssi,protoze to mnohonasobne hiri rychleji nez treba dub.v nouzi lepsi nez nic,ale topit celou zimu smrkem je velmi neobvykle,ale da se.zkus nekdy koupit na tyden dub treba a budes velmi prekvapen teplem,vydrzi a spotrebou.troufnu si rict,ze na jedno poleno dubu,musis dat minimalne 5 polen smrkovych a to ten dub ti bude mnohem dyl drzet teplo.ale tak hlavne,ze mas doma teplo,to je nejdulezitejsi:-). Upraveno 20. září 2012 uživatelem Marfael
cody Odesláno 21. září 2012 Nahlásit Odesláno 21. září 2012 Marfy ja te ujistuju, ze v Netolicich a ve Frymburku kde bydlim plus okoli nikdo koho znam nicim jinym nez smrkem a borovici netopi. Bo tvrde drevo tu prakticky nesezenes, vysek ti zadnej hajnej neda nez meke drevo. Nevim jak ve Zline, ale u nas to je tak.
kejklik Odesláno 21. září 2012 Nahlásit Odesláno 21. září 2012 Já používám Stihl 210, pantok Fiskars 1,75 kg. Na obličej kovovou mřížku se sluchátky, kvalitní rukavice a pevné boty. Nikde nenechat "vlát" volně oblečení. Kamarád si po téměř průšvihu pořídil ochrannou vestu - vypadá jako přední díl drátěné košile, je to z hliníkových kroužků a chrání to prsa a břicho. S pilou se nechá naučit rychle, nejdůležitější je hlídat, aby dřevo nesevřelo lištu a řetěz. Pro stahování naporcovaného dřeva má soused dvoukolák za čtyřkolku se slušnou nosností. Doporučuji porcovat v lese, člověk by nevěřil, kolik je pilin.
kejklik Odesláno 21. září 2012 Nahlásit Odesláno 21. září 2012 ...troufnu si rict,ze na jedno poleno dubu,musis dat minimalne 5 polen smrkovych a to ten dub ti bude mnohem dyl drzet teplo.ale tak hlavne,ze mas doma teplo,to je nejdulezitejsi:-).Výhřevnost smrku a dubu (25% vlhkosti) je prakticky stejná, 13,1 resp. 13,2 GJ/t. Rozdíl je v objemové hmotnosti, takže náhrada 1 prm (prostorový metr) dubu je cca 1,4 prm smrku.
PhoeniX Odesláno 21. září 2012 Autor Nahlásit Odesláno 21. září 2012 Ty číselné údaje u dřeva vypadají hodně dobře. Máš lesárnu? Došel jsem k závěru, že pilu do lesa už nechci, ale jenom obloukovkou u baráku řezat už taky nechci. Výhledově bych to viděl na něco menšího na šm.dlání kolem chajdy.
kejklik Odesláno 21. září 2012 Nahlásit Odesláno 21. září 2012 Ty číselné údaje u dřeva vypadají hodně dobře. Máš lesárnu? Došel jsem k závěru, že pilu do lesa už nechci, ale jenom obloukovkou u baráku řezat už taky nechci. Výhledově bych to viděl na něco menšího na šm.dlání kolem chajdy.Lesárnu nemám, jen bydlím 600 m.n.m. a živím se teplárenstvím. Když se vydáš ke Stihlum, koupíš nástupce toho, co mám já, (MS 211) za 7 kKč, s lepším řetězem za 7,3 kKč. Je to hobby stroj k domu, ale 10 - 15 prm dřeva na přitápění pořeže bez problémů. Dělám s tím i běžnou údržbu tesařskou a po letech budování zahrady i prořez stromů.cz-STIHL_Cenik_web_od_15.9.pdf
hciq Odesláno 21. září 2012 Nahlásit Odesláno 21. září 2012 Nejdřív moje postřehy k motorofkám. Na to, že jednou za měsíc několik hodin řežu nějaký klády nepotřebuju pilu zvučnýho jména za třeba dvanáct hadrů a to ještě v amatérský šarži. Na to mi stačí nějaká silnější Čína do pěti. Vona i tady vychvalovaná a celkem drahá Jonsered je čínská jak prase. Je ale potřeba dodržet pár maličkostí. 1. Mít trochu citu při řezání, i ty silnější pily maj vobčas tendenci se při zátahu dusit. V dobrejch rukách se ale i s čínskou mašinou a dobrým řetězem dá zahrát slušná serenáda. 2. V žádným případě se nechovat eko-bio a na mazání řetězu používat radči něco pořádnýho jako M6A a v zimě třeba trochu ředit petrolejem. S takovou frekvencí řezání žádnou ekokatastrofu neuděláme a navíc, všechny ty ekosračky po nějaký době nečinnosti tuhnou a stím si ty čínský i nečínský čerpadla moc nerozuměj. 3. Po pořezání prvních pár kubíku pilu vodstrojit a fšechno znovu dotáhnout (u čínský zvlášť dost důležitý)4. Mít dobrýho prodejce, co si sice o vás může myslet, že jste prase, ale ne debil a záruční opravu řeší výměnou mrtvýho kusu za živej.5. Něco si zjistit vo řetězech a lištách6. Vibrace, starty, vyvážení pily, manipulace s víčky nádrží, hluk, spotřeba....atd. fakt asi moc neřešit, když řežu pár hodin v měsíci.7. Když du pořezat jednou do měsíce nějaký nálety na zahradě, nemusím nutně vypadat jako ruskej kosmonaut. Motorofka není křoviňák. Todle sou moje osobní názory, který se ale nemusej slučovat se zbytkem diskutujících.Ještě něco vo výhřevnosti toho měkkýho a tvrdýho dřeva. Pokud se na to koukám vočima vobič konvenčního spalování, tak jasně logicky vyhrává dřevo s vyšší hustotou, jak to tady už někdo napsal. Když ale přidám princip pyrolýzního vícekomorovýho spalování, rozdíly se sakra zmenšej. Princip je to hodně vousatej, jen jsme na něj ve svý pohodlnosti nějak pozapomněli.
Marfael Odesláno 21. září 2012 Nahlásit Odesláno 21. září 2012 Neznám čísla,mluvím z praxe z kamen a krbů a nikoho,kdo topí smrkem opravdu neznám.Ale každý ať si topí čím chce,nikomu jeho názor neberu,já napsal pouze své zkušenosti a že bych já smrkem netopil,pokud by nebylo vyhnutí a nic jiného by nebylo po ruce.
nAscA Odesláno 21. září 2012 Nahlásit Odesláno 21. září 2012 Nejdřív moje postřehy k motorofkám. Na to, že jednou za měsíc několik hodin řežu nějaký klády nepotřebuju pilu zvučnýho jména za třeba dvanáct hadrů a to ještě v amatérský šarži. Na to mi stačí nějaká silnější Čína do pěti. Vona i tady vychvalovaná a celkem drahá Jonsered je čínská jak prase. Je ale potřeba dodržet pár maličkostí. Napsal jsem jen to s cim mam dobrou zkusenost. Kde se Jonsered nebo Husqarna vyrabi je mi srdecne jedno. Nejakou dobu jsem se zivil praci v lese v zahranici, Jonsered byla velmi stara motorovka, pres 10 let a rezala paradne na to jak byla lehka. Bylo to i cca 10 hodin denne a nejmensi problem. Zaklad je mazat, ostrit a mit trochu cit pro praci se drevem.
Gustaf Odesláno 21. září 2012 Nahlásit Odesláno 21. září 2012 (upraveno) Já si zrovna dneska se dřevem užíval...na domácí řezání mám elektrickou pilu Partner...musím říct, že má super výkon a řeže parádně. Kabel nepřekáží, zmáčknu a jede....žádný bláznivý startovaní a dolejvání béňa....foto po práci už jsem jí jen čistil...zbytek jsem si nechal na zítra. Jinak jsem taky posedlej tím, si dřevo natěžit a připravit sám....Jak se říká, zahřeje několikrát :-D http://ceskazahrada.cz/elektricke-pily/elektricka-pila-partner-es-2200.html konkrétně tato Upraveno 21. září 2012 uživatelem Gustaf
PhoeniX Odesláno 21. září 2012 Autor Nahlásit Odesláno 21. září 2012 Super postřehy, jsem rád za všechny zkušenosti. Typově topíme v něčem, co je na obrázku níže. Objednat se dá samozřejmě dřevo dubové, bukové nebo smrkové. Kolem roste jen ten smrk, takže kde místní businessmani shání jiné druhy porostu, opravdu netuším. Prostě přijede vétřaska a v oblaku kouře se zjeví klády. Jak jsem psal výše, pilu pouze k chalupě, takže klidně piště něco na ten způsob.
kejklik Odesláno 22. září 2012 Nahlásit Odesláno 22. září 2012 ..na domácí řezání mám elektrickou pilu Partner...musím říct, že má super výkon a řeže parádně. Kabel nepřekáží, zmáčknu a jede.... Taky bylo před lety období, kdy jsem měl elektrickou Partnerku. Pak mi začal vadit kabel a dnes už bych zpátky k elektrice nešel.
Wanderer Odesláno 23. září 2012 Nahlásit Odesláno 23. září 2012 Mám už nějakou dobu Husquarnu 353 a naprostá spokojenost. Můj požadavek byl, když s tím zajedu na den do lesa, tak aby to vydrželo. Kupoval jsem ji v akci dohromady s helmou (štít a sluchátka) a to je taky prima věc. Helmu jsem začal využívat i při řezání na cirkule. Motor to má už solidně výkonnej, s dekompresním ventilem pro snažší startování. K tomu jsem koupil největší sekyru Fiskars a s přehledem jsem s tím naporcoval 30kubíků buku. Většina rad tu už proběhla, já bych ještě přidal, udělat si kolem sebe pořádek. Nejhorší je při řezání o něco zakopnout.
lorch Odesláno 23. září 2012 Nahlásit Odesláno 23. září 2012 Měl jsem asi 20 let tu nejslabší Husqvarnu, v loni odešla, řezal jsem s tím palivo, kácel příležitostně poměrně silné smrky, probírky v lese, vazby, apod, vše bez problémů, u silněších věcí nesmíš tolik tlačit a pospíchat a také pořežeš co budeš chtít. Ted jsem koupil Husqvarna 445, jak ji již zminoval někdo výše, jsem maximálně spokojený, chtěl jsem nějaký kompromis mezi pilou na těžbu a pilou kolem baráku, aby to mělo trochu výkon a nebylo to moc těžké, když to nosím při probírkách celý den v ruce, nebo s tím lezu po střechách, nebo řežu nad hlavou, což nedělej. Pár postřehů: Do tý starší jsem na mazání lišty lil už i vyjetej olej, když nic lepšího nebylo po ruce a bez problémů, ani nádobku jsem nikdy nemusel čistit. Ten ekologickej rostlinnej olej nepoužívám a nikdy bych ho do pily nenalil, když někdy vyschne, je to pěkný lepidlo, používám M6A nebo cokoliv jinýho čistýho, co je po ruce. Ochraný pomůcky - dobrý pevný kožený boty a sluchátka, nic jiného nepoužívám a zatím bez problémů. Musíš být opratrný a mít z té pily maličko respekt a ze začátku si hlídej špičku lišty s roztočeným řetězem, aby jsi s ní nikde nezavadil, stačí malé brnknutí špičkou o cokoliv pevného a když nebudeš pilu zovna pevně držet, tak jí můžeš mít i na hlavě a než se to naučíš tak špičkou řetězu ani nic neřež, pěkně to kope a může ti to i vyrazit pilu z ruky. Kup Stihl nebo Husqvarnu, i ty nejslabší modely jsou lepší něž cokoliv jiného i silnějšího bezejmenného a i s těma nejslabšíma modelama můžeš kácet silné smrky. K chalupě motorovku doporučuji, je s tím i zábava a uděláš spoustu věcí co jinak nezvládneš. Topim také smrkem, nic jiného nám tu neroste a tvrdý kupovat nemínim.
hciq Odesláno 23. září 2012 Nahlásit Odesláno 23. září 2012 (upraveno) motorofky ty já rád...už vod dob prvního Dooma Upraveno 23. září 2012 uživatelem hciq
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se