Aetas Odesláno 15. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. ledna 2019 Panove, neni to samozrejme zadny dlouhy interval, ale mam OLED 1 rok a nepozoruju vubec nic. Nebal jsem se vypalovani pri koupi a nebojim se ani ted. A to u nas jede celkem intenzivne, treba potomci na tom sjizdeji youtube, ...Za me bez technickych kecu, je to prvni telka kterou mam rad, ciste subjektivne, proste obraz mi dela radost (a design telky vlastne taky). Pokud se nepodela do 5y tak to budu brat jako vybornou investici a kazdy dalsi rok bonus. S tim, ze naslednika bych hledal v podobnem rybnice (ale kdo vi, co bude, ze?) Sent from my iPhone using Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 15. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. ledna 2019 @FraK: Jestli Tě netrápí rozpočet a na zprávy Ti stačí "prcek", pak nic neřeš a vyber si OLED se slušným zvukem - obraz mají v téhle kategorii všechny stejný a u zdechlých Android TV už je na jedno brdo i to ovládání. Momentálně jsou IMHO nejvýhodnější "doprodejní" Philipsy z osmistovkové řady (jak 55" tak 65") - a spíš než u zeleného zmrda bych se teď porozhlídnul u CZC, kde při stejných základních cenách mívají docela zajímavé krátkodobé slevy/bonusy/cashbacky. @hopa26: já ani žádný názorový rozdíl necítím - právě na zabíjení "dlouhých zimních večerů" filmama je OLED dělaný, tj. není se o čem přít. LCD mívá navrch naopak přes den, kdy slabší černá není poznat tolik co v noci a světlé scény se nemusí kvůli spotřebě a zahřívání uměle zatmavovat (OLED při stejné sítivosti žere skoro 2x víc než diskrétní LED pásky). Vypalování je specifický problém monitorů a dlouhodobých statických kontrastních scén (letiště, nádraží, reklamy, kiosky, "šourůmy", hospody, nebo zmiňované celodenní zprávy s bannerama) a týkal se jak CRT, tak (svého času) LCD, plasmovek i OLED. Pokud OLED telku neplánujete používat jako monitor, s vypalováním se setkáte spíš u ojetin. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
spineshank Odesláno 15. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. ledna 2019 Pro mě je hlavní problém u Led je totální nefilmovej obraz. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
petr_cha Odesláno 15. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. ledna 2019 (upraveno) Presne tak.. v obyvaku drzim plazmu a v zivote by me nenapadlo jít koukat na film k mladymu do pokoje na lg lcd.. protože to prostě nejde, kazdy velkofilm u nej vypadá jak televizni studio kamarad.. :-) ctu vas a tesim se na pristi technologii, ale zatím mi ta stará klasicka Panasonic plazma musi vydrzet.. Upraveno 15. ledna 2019 uživatelem petr_cha Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
obchodnik-o3 Odesláno 15. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. ledna 2019 by som sa toho vypalovania nebal, u mna frci uz roky pana-plazma a obraz dovolim si tvrdit stale ok, nic tam nebadam Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
FraK Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 Plazma ale není OLED. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tomas_2002 Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 Kolegové, dovedl by mi někdo pomoci s porovnáním těchto televizorů ? https://www.euronics.cz/televize-lg-75uk6200pla-cerna-lgg75uk6200/p534407/ vs. https://www.euronics.cz/televize-samsung-ue75nu7172-cerna-samue75nu7172/p478168/ ? Díky moc Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Murphy97 Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 Tome, ten druhej link je mrtvej.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 Staci smazat ten bordel za poslednim lomitkem. https://www.euronics.cz/televize-samsung-ue75nu7172-cerna-samue75nu7172/p478168 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Duke650 Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 Plazma ale není OLED.Mám poslední slušnou plazmu 55" od Panasonicu a kdybych měl teď řešit novou placku, tak OLED 65".Ten "extrémní" test vypalování, který jsem postoval, je opravdu nutné správně interpretovat a nepropadat panice. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
FraK Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 (upraveno) Jelikož není nad osobní zkušenost, tak jsem dnes navštívil showroom Alzy a moje dojmy jsou následující: 1) OLED má o třídu lepší obraz než LCD všech typů a výrobců.2) Není moc rozdíl v kvalitě obrazu LCD za 40k a 25k.3) Není moc velký rozdíl v kvalitě obrazu mezi renomovanými výrobci TV ve stejné cenové hladině (pouze QLED mi přijde předražený).4) Velká telka je na koukání (i z blízka) fakt lepší než menší a potvrzuji to, co tady dokola píše Radek.5) Hodně v celkovým dojmu z filmu dělá soundbar. Myslel jsem, že budu mít po návštěvě Alzy jasno, ale otázky mi spíš přibyly. - Mám dát na všechny své kolegy, kamarády, zdejší diskutéry i prodavače v Alze a jít do OLED a přestat se dívat na zprávy :-))?- Mám si koupit 65" LED místo zvažovaných 55" (jestli se mi tedy vejde mezi skříňky obýváku :-)) a k tomu za ušetřený peníz super soundbar za 20k?- Bude vůbec vidět rozdíl v kvalitě obrazu když je běžný zdroj maximálně FHD?- Ještě by to chtělo vidět ty televize s normálním TV vysíláním. V Alze jedou jen promoční videa, která jsou nádherná, ale ty si doma pouštět nebudu :-) Upraveno 16. ledna 2019 uživatelem FraK Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
odjinud Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 Koukám na TV a pomalu si sumíruju, co by to mělo umět. Předpokládám 4K 55?? LCD (ne OLED). Zatím řeším tedy kvalitu obrazu. Co jsem pochopil, panel je většinou VA a 50 Hz. S tím se asi nic v ceně do 20kkč nenadělá, že? Dále pak se uvádí ?index zpracování obrazu?, kde je uváděno např.: 700Hz PPI, 1000Hz PPI, 2000Hz PPI; 1300Hz PQI, 1800Hz PQI, 800Hz CMP, 1600Hz PMI, 400Hz Motionflow? dokáže to někdo rozlíčovat ve smyslu, jestli to přinese nějaký kvalitativní rozdíl a do čeho ev. jít / nejít? No a pak tam je ?technologie zobrazení?, kde se uvádí např. Dynamic Crystal color, Active Crystal color, Nano cell, atd. Jak chápat toto? Poslední věc je HDR a Microdimming; asi chtít, že? Překvapilo mě, že v rámci výše daných parametrů 4K 55?? LCD je např. na Datartu cenový rozptyl 10-37kkč, což mi přijde na více méně stejnou TV docela dost, nebo je v něčem opodstatněné? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Liqid Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 Tak třeba ta obnovovací frekvence je docela dobře vidět i na promovideu, horší a pomalé panely se lehce sekají. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
obchodnik-o3 Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 Plazma ale není OLED.to ja viem, ale v tej dobe mal kazdy paniku z vypalovania, teraz sa to opakuje s oled-om Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tomas_2002 Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 Mě teď všichni doporučují toto: https://www.euronics.cz/samsung-ue75nu8002-cerna-stribrna-samue75nu8002/p478157/?gclid=CjwKCAiAyfvhBRBsEiwAe2t_i-cijTTb8WdnGgVUyjBuTcWHD-lQPi-iKFoh_FQFJfP1Ge8eZalVexoCIGEQAvD_BwE Ale oproti tomu základnímu Samsungu je to 35.000,- vs. 49.000,- Nějak si nejsem jistý, zda těch 14.000,- Kč co je ten rozdíl poznám. Protože zvuk je mi šumec, na to mám soundbar a multimediální funkce řeším přes Rapsberry Pi... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Duke650 Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 Jelikož není nad osobní zkušenost, tak jsem dnes navštívil showroom Alzy a moje dojmy jsou následující: 1) OLED má o třídu lepší obraz než LCD všech typů a výrobců.2) Není moc rozdíl v kvalitě obrazu LCD za 40k a 25k.3) Není moc velký rozdíl v kvalitě obrazu mezi renomovanými výrobci TV ve stejné cenové hladině (pouze QLED mi přijde předražený).4) Velká telka je na koukání (i z blízka) fakt lepší než menší a potvrzuji to, co tady dokola píše Radek.5) Hodně v celkovým dojmu z filmu dělá soundbar. Myslel jsem, že budu mít po návštěvě Alzy jasno, ale otázky mi spíš přibyly. - Mám dát na všechny své kolegy, kamarády, zdejší diskutéry i prodavače v Alze a jít do OLED a přestat se dívat na zprávy :-))?- Mám si koupit 65" LED místo zvažovaných 55" (jestli se mi tedy vejde mezi skříňky obýváku :-)) a k tomu za ušetřený peníz super soundbar za 20k?- Bude vůbec vidět rozdíl v kvalitě obrazu když je běžný zdroj maximálně FHD?- Ještě by to chtělo vidět ty televize s normálním TV vysíláním. V Alze jedou jen promoční videa, která jsou nádherná, ale ty si doma pouštět nebudu :-)Klasická paralýza :-)Sám říkáš, že OLED má o třídu lepší obraz, tak proč bys měl chtít koukat na větší o třídu horší obraz?Na zprávy klidně koukej. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
FraK Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 To odjinud: Neporadím ti s těmi technickými parametry. Sám jim nerozumím :-). Doporučím ti ale jinou věc: Běž do nějakého velkého elektra, jako je Alza nebo Elektroworld, kde mají mraky puštěných televizí, popř. obejdi showroomy známých značek. Koukni na ty televize svýma očima, kterýma se na tu telku budeš ty dívat a uvidíš, co se ti bude nejvíc líbit. To je přeci to hlavní. Vybíral bych to asi jako víno. Taky je pro mě hlavní to, jestli mi chutná nebo nechutná a ne to, kolik dostane bodů v nějaké soutěži a zda je ušlechtilé a pochází ze slavného regionu a od vyhlášeného vinaře... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
FraK Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 To Duke. OLED je jasně nejlepší, ale zase za cenu OLED 55" můžu mít velmi dobré LCD LED 65" se super soundbarem k tomu a nemusím myslet na to vypalování :-). BTW: Má nakonec smysl řešit OLED, 4K LED atd., když naprostá většina obsahu je tak maximálně FHD? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 (upraveno) Koukám na TV a pomalu si sumíruju, co by to mělo umět. Předpokládám 4K 55?? LCD (ne OLED). Zatím řeším tedy kvalitu obrazu. Co jsem pochopil, panel je většinou VA a 50 Hz. S tím se asi nic v ceně do 20kkč nenadělá, že? Dále pak se uvádí ?index zpracování obrazu?, kde je uváděno např.: 700Hz PPI, 1000Hz PPI, 2000Hz PPI; 1300Hz PQI, 1800Hz PQI, 800Hz CMP, 1600Hz PMI, 400Hz Motionflow? dokáže to někdo rozlíčovat ve smyslu, jestli to přinese nějaký kvalitativní rozdíl a do čeho ev. jít / nejít? No a pak tam je ?technologie zobrazení?, kde se uvádí např. Dynamic Crystal color, Active Crystal color, Nano cell, atd. Jak chápat toto? Poslední věc je HDR a Microdimming; asi chtít, že? Překvapilo mě, že v rámci výše daných parametrů 4K 55?? LCD je např. na Datartu cenový rozptyl 10-37kkč, což mi přijde na více méně stejnou TV docela dost, nebo je v něčem opodstatněné? Vyšší třída LCD používá IPS, VA se cpe do "Economy" modelů. Teoreticky lepší IPS u levnějších řad trpí na Light Leak (hlavně u levnějších modelů s Edge LED hlavně po okrajích), *VA přidává "black crush" při kolmém pohledu a výsledek je onen "umělý/nefilmový" dojem při průchodu kolem telky. Vyšší frekvence jsou u LCD (na rozdíl od LED) pořád spíš teoretické, jde o to že u levnějších modelů se video dekóduje jen na nativní frekvenci použitého kodeku, zatímco modely s výkonnějším procesorem se snaží o mezisnímkovou interpolaci a tedy i inteligentnější "overdrive" toho sople v panelech. Na férovku: u některých věcí to funguje nad očekávání dobře (viz nářky Toma Cruise nad tím jak si dnešní TV dopočítávají rozfázovaný pohyb, takže jde poznat použité triky), jindy je to lepší vypnout (typicky animáky). PQI je umělé a hodnocení "kvality zobrazení" - něco jako syntetické benchmarky výkonu v mobilech, aby se děcka měly čím camrat. Body za "umělecký dojem" jsou právě za jas, frekvenci interpolace a samotného panelu (proto mají OLED tolik), dosahovaný dynamický rozsah atd., teoreticky čím víc tím líp. PPI znamená "Pixels Per Inch" tj. rozlišení obrazu (v pixelech na palec délky), u 4k dáno čistě velikostí panelu. HDR = vylepšený rozsah mezi nejčernější černou a nejbělejší bílou oproti dřívějším vysílacím normám, podpořený 10+ bitovým zpracováním obrazu. Vyžaduje buď předžvejkaný obsah (stále nejednotné standardy, HDR+, Dolby atd.), nebo se telka může snažit o emulaci na stávajícím obraze (ale kde nic není a obraz je vyplněný šumem, tam je každá snaha marná). Opět doména "dražších" (nebo slevněných loňských) modelů. Microdimming = lokální zatmavování podsvícení, takže i s omezenou bitovou hloubkou a nominálním kontrastem LCD se dá dosáhnout většího dynamického kontrastu mezi určitými částmi obrazu v jednom okamžiku. U Edge LED podsvícení použitelné jen omezeně, o něco lepší je to u LEDek poházených po ploše, definitivní řešení = přímé řízení jasu každého (sub)pixelu je samozřejmě až OLED/?LED. Další příplatky jsou za zvuk (v některých telkách je i solidní subwoofer, pozná se to i na váze) a za každou z výše uvedených fíčur (vesměs odstraňujících neduhy LCD) se tvrdě platí - přičemž za těch 30kkč už se dostáváš do cenové hladiny OLED. Návštěva showroomu je hezká věc - akorát je nutné držet si všechny ty nagelované pitomce (s úkolem udat hejlovi mrdku s nejvyšším vývarem - viz gasem zmiňované Loewe) dostatečně daleko od těla a nekupovat impulzivně na místě Upraveno 16. ledna 2019 uživatelem Radek124 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Aetas Odesláno 16. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna 2019 To Duke. OLED je jasně nejlepší, ale zase za cenu OLED 55" můžu mít velmi dobré LCD LED 65" se super soundbarem k tomu a nemusím myslet na to vypalování :-). BTW: Má nakonec smysl řešit OLED, 4K LED atd., když naprostá většina obsahu je tak maximálně FHD?Sam jsi rikal, ze Ti prislo, ze OLED ma nejlepsi obraz. A to je podle me dulezitejsi nez rozmer. Ale vetsi nez 55? jsem nikdy nemel.Prijde mi, ze zvazujes stejne veci jako jsem resil ja. Ja jsem mel ale stesti v tom, ze jsem jeste koupil OLED ve FullHD, poac jsem vedel, ze v nejblizsich letech se k lepsimu zdroji signalu nedostanu. Nevim ale, zda uz ted na trhu neni vse jen 4K.Takze jsem nakonec vybral FullHD 55? OLED a jsem s tim totalne happy. Nevrazil jsem do toho neprimerene prachy, v soucasne dobe je to best zobrazovac k signalu co mam, a za par let mi nebude lito se posunout dal.A vypalovani jsem hodne resil, ale je to podle me nafouknute. Ted se toho nebojim vubec. Technologie je uz nejak vychutana, i s tou udrzovaci fazi. Sent from my iPhone using Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se