Přejít na obsah

Single malt

Doporučené příspěvky

Před hodinou, walter10 napsal:

Dlouhá léta patřila 10letá Talisker mezi moje nejoblíbenější. Proč ten minulý čas? Aktuální plnění mně totiž moc nejedou... 

Néééé, cože? 😮 Neber mi prosím svět, kde Talisker není Taliskerem.

Náš Kroužek amatérských přátel whisk(e)y tenhle kousek zbožňuje. Když jsem zapíjel narození dcery, tak padlo nejméně 8 lahví zmíněné pochoutky. Teď mám na cestě dalšího potomka. Pokud nám nebude aktuální plnění chutnat, tak čím ho zapijeme. Saprlot a safraporte. 😱

Dokážeš popsat v čem je rozdíl? 

Upraveno uživatelem Allfred
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Allfred Neboj, řadě lidí přijde pořád dobrá. 😄 I když trochu jiná. Pokud budu vycházet z aktuálně dopíjené lahve (plnění z roku 2021), ke které mám sepsané poznámky, pak pravím: Ve vůni i v chuti nacházím obilně-sladové tóny, nepatrně lihové. Podobné postřehy jsem u 10leté Talisker nikdy neměl. Naslepo bych nehádal čistě sladovou whisky. Anebo možná ano, ale ne moc přesvědčivě; snad jen podle síly alkoholu (téměř 46 % už udělá své). Postrádám též výraznější aroma či jednotlivé chutě; vše je spíš naznačeno - jak ovocná příchuť, pepřová, rašelinná, kouřová... Ono i v rámci předešlých plnění byly rozdíly. Ale ta aktuální mně přijdou nezajímavá. 

Odkaz ke komentáři

V 30. 4. 2024 v 22:18, walter10 napsal:

O standardní desítku mně až tak nešlo. To Lore a PX Cask jsem dosud opomíjel. Byla to chyba? Uvidíme... 

Laphroaig_10_Lore_PX.jpg

Minimálně u PX Cask bude hodně záležet na tom, ze kterého roku je lahvování. Ty první roky, co ji začali dělat, to byla super sladší kouřovka. Nicméně tak před rokem a půl mi dal můj známý ochutnat lahvování z roku 2021 a málem jsem se poblil, když to krapet přeženu. Takový hnus jsem od Laphroaig ještě nepil. Tedy pominu-li QA Cask.

Lore jsem také dlouho obcházel, páč ve Whiskáči jsme ji měli za - na můj vkus - hodně přestřelenou cenu. Jenže pak jsem se k ní dostal při přechutnávání barové nabídky v Angels' Share a velmi příjemně mne překvapila. Když se pak ke mně navíc dostala informace stran typů sudů a stáří whisek, ze kterých je míchána, zapadalo mi to ještě víc, ačkoli se jedná o NAS, což jednoho může zmást. Však jsem také pak neváhal a hned si za velmi příjemný peníz vydražil rovnou úplně první šarži. ;)

• Like 1
Odkaz ke komentáři

před 20 minutami, safi napsal:

Please poraďte - japonská whisky, která chutná jako nemocniční dezinfekce..

Z toho, s čím jsem měl tu čest, tak vlastně vůbec nic. Jakýs takýs kouř byl v Hakushu 12yo. To samé se dá říct o Yoichi 10yo, 12yo či 15yo, přičemž 15yo mě bavila nejvíc. Ale všechno jsou to spíše decentní kouřovky - žádná dezinfekce se nekoná. Možná některá z těch mladých palíren by mohla něco mít, ale ty nachutnané nemám. Mě japonská whisky vzhledem ke svému mizernému poměru cena/výkon prostě nijak zvlášť moc neoslovila...

• Like 1
Odkaz ke komentáři

V 1. 11. 2024 v 21:44, KubaZ napsal:

Je to sice základní plnění mé nejoblíbenější palírny, ale i tak tu nad tím slintám jak pes. Je to výborný!

A se slzou v oku vzpomínám na doby, kdy Allardice ještě stál okolo 3 tisíc

IMG_0812.jpeg

Mně se jednu láhev Allardice (lahvování z roku 2014) podařilo koupit na poslední chvíli za 2400 Kč. ;) Krátce po tom šla na cenu kolem 3 tisíc.

A slyšel jsem rozhovor se synem Billyho Walkera, který říkal, že má doma nasyslených několik kartonů, páč to byla/je jeho nejoblíbenější. Moje též. Kam se na ni hrabe líbivka 21yo Parliament, ačkoli je o pár let starší. 15yo Revival též není špatná (ta původní), ale na 18yo zkrátka a dobře nemá.

• Like 1
Odkaz ke komentáři

Já si teda syslim ve špajzu Ardbeg Ultimate Smoketrails, a doufám, že jednou nastane příležitost, to i načít😁

Odkaz ke komentáři

Já z těch 4 Meikle Tòir zatím ochutnal jen Turbo, tj. tu nejnakouřenější variantu, a musím říct, že mě teda bavila fest (měl jsem ji jako jeden z pěti vzorků v rámci okénka, které jsem vedl na Whisky festivalu). Těch 71 PPM je sakra znát! A kombinace virgin oak a oloroso sherry k tomu sedí jak prdel na hrnec.

Odkaz ke komentáři

@tedwine aktuálně otevřená nese datum 01.08.2023; ve vůni chytám hodně koňakových tónů, sušené jižní ovoce, tmavou čokoládu, spálený třtinový cukr, jemné koření... Moc pěkné. Připomínku koňaku vnímám i v chuti, ačkoliv tady se objevuje celkově méně sladkých tónů, nebo už nejsou zdaleka tak výrazné jako ve vůni... 

Nad 18letou Springbank jsem přemýšlel ne zas tak dávno, kdy byla k mání ještě za cca 4 tis. Kč. Zdálo se mně to moc. Ale zpětně si uvědomuju, že cena to byla vlastně výborná. Nakonec jsem místo ní vzal 24letou AnCnoc. 

• Like 1
Odkaz ke komentáři

před 4 hodinami, walter10 napsal:

@tedwine aktuálně otevřená nese datum 01.08.2023; ve vůni chytám hodně koňakových tónů, sušené jižní ovoce, tmavou čokoládu, spálený třtinový cukr, jemné koření... Moc pěkné. Připomínku koňaku vnímám i v chuti, ačkoliv tady se objevuje celkově méně sladkých tónů, nebo už nejsou zdaleka tak výrazné jako ve vůni... 

Nad 18letou Springbank jsem přemýšlel ne zas tak dávno, kdy byla k mání ještě za cca 4 tis. Kč. Zdálo se mně to moc. Ale zpětně si uvědomuju, že cena to byla vlastně výborná. Nakonec jsem místo ní vzal 24letou AnCnoc. 

Mal som stastie ze sa mi podarilo zohnat v jednej chvily tri plnenia 2022 WB216164, dalej "tvoju" 2023 WB243317 (len vzorku) a 2024 WB 255594. Nebudem rozpisovat aky typ korenia ci ovocia som v ktorej citil, pretoze ich uz nemam, vsetky mi chutili,  ale ak by som mal moznost kupit za ako tak normalne peniaze tak poradie bolo 22 potom 23 a nakoniec 24. 

22ka hodne cherry, mala najvecsie telo, najprezentnejsiu senzoriku,

23ka viac ovocia, trochu slany karamel,  najtensia, najmenej SB charakteru, zato jemna, lahodna

24ka suche sherry, najviac "SB špiny" charakter, ktory ostava aj v suchom zavere.

18ka je tiez fajn, ale to sme cenovo zle. Vysie rocniky velmi zle.

Tento rok co som zatial mal z paliarne Springbank, tak najviac ma oslovila  10PX, Longrow RED 15, Hazelburn 15 a samozrejme 13LB. Z coho je vidiet ze som tak trochu cherry biased :)

Napriek tomu sa velmi sa tesim na aktualne plnenie 30YO co je 100% refill bourbon, len je potrebne najst naozaj vhodnu prilezitost ktorou si ospravedlnim to cenove kamikaze.

Edit : predtym som spominal aktualne plnenie 12CS , jednoznacne patri do mojho top vyberu

20240818_102955.jpg

20240223_101102.jpg

20240312_201227.jpg

20240408_200537.jpg

Upraveno uživatelem tedwine
  • Like 1
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...