Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Filo: jasne, to vsetko viem a je to pochopitelne. Ale to pouzivanie bourbon sudov nema (aj ked prapovodne malo, pocas spanielskej revolucie ked nebolo mozne zohnat dost sherry sudov) len financne opodstatnenie. Skoti prakticky nepouzivaju nove sudy pretoze po par rokoch tvori 99% chuti whisky samotny sud, na povodnom destilate nezalezi. Bourbon sa nedava zriet na tak dlhu dobu a nieje tak jemny co sa tyka chuti aj vone. Myslim dokonca ze sa cerstvy sud pre scotch ani nesmie pouzit - idem to skusit pohladat, nedavno som docital dalsiu knihu.

edit: aj s faktom ze sa pouzivaju uz "vytahane" ex bourbon/sherry sudy dochadza k tomu ze sud sa na chuti a voni whisky podiela cca 70%.

Upraveno uživatelem eskimak
Odesláno

Filo: jasne, to vsetko viem a je to pochopitelne. Ale to pouzivanie bourbon sudov nema (aj ked prapovodne malo, pocas spanielskej revolucie ked nebolo mozne zohnat dost sherry sudov) len financne opodstatnenie. Skoti prakticky nepouzivaju nove sudy pretoze po par rokoch tvori 99% chuti whisky samotny sud, na povodnom destilate nezalezi. Bourbon sa nedava zriet na tak dlhu dobu a nieje tak jemny co sa tyka chuti aj vone. Myslim dokonca ze sa cerstvy sud pre scotch ani nesmie pouzit - idem to skusit pohladat, nedavno som docital dalsiu knihu.

edit: aj s faktom ze sa pouzivaju uz "vytahane" ex bourbon/sherry sudy dochadza k tomu ze sud sa na chuti a voni whisky podiela cca 70%.

Tak som to dohladal, zakonna definicia pre scotch nepredpisuje ze sud musi byt pouzity, napriek tomu sa iny nepouziva. Musi ale byt dubovy.

A ja si myslim, ze ex bourbon sudy jsou pouzivany hlavne kvuli uspore. Bavime se o Skotech, zeano. :) Cerstve sudy se pouzivat smi a taky se pouzivaji, i kdyz vetsinou nasledne v kombinaci s jinym druhem sudu. A co se bourbonu tyka, ze se nedava zrat na tak dlouhou dobu, mrkni na tyhle dva odkazy:

http://thewhiskeywash.com/2015/03/02/20-of-the-most-expensive-bourbons-in-the-good-old-us-of-a/

http://thewhiskeywash.com/2015/06/18/20-year-old-american-bourbons-and-ryes-to-know-about/

Takze at je to jak je to, nevidim duvod, proc by Hammerhead a i GoldCock nemohly 20-25 let zrat v novych dubovych sudech. 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

http://vinoteka.dios.cz/gold-cock-1992-small-batch-first-bottling-aged-22-years-single-malt-whisky-49-2-vol-0-70-l-ean70010-skup12Zn1ak99.php

Odesláno

Zaujimave citanie, dik. Asi ten HammerHead otvorim, zacal ma zaujimat o to viac. V kazdom pripade ale vacsina skotskych odbornikov na malt whisky (aspon tych co som od nich cital knihy) to popisuje presne tak ako som uz pisal vyssie - ze kvolu agresivnemu vplyvu takeho noveho sudu sa pouzivaju sudy uz raz pouzite. Napriek tomu to skoti tiez nazyvaju "prce plnenie", ale to su Skoti ako bolo spravne poznamenane :D

Návštěvník LukeD
Odesláno

Tak je to ta 23 leta, to jsem na to zvedav, docela palka ...

Moje sestava na dovolenou, jeste koupim nejakej rum :-)

attachicon.gifimage.jpeg

A na kolik tě přišla, není-li to tajností? Já dnes shodou okolností "potkal" tři flašky na ebay.de v rozmezí 48-56 ?.

Ona neni vubec spatna, mi teda chutnala. Takova poctiva single malt, na nic si nehraje. Pekne je na ni, ze je vse z ceskych surovin. Sudy z ceskeho dubu, ceske obili a voda. To uz dnes neni samozrejmost. Sudy jsou vetsinou z Americkeho Bileho Dubu (ex bourbon) nebo spanelske (ex sherry) a obili se stehuje pres celou Evropu. Treba ve Skotsku ji chvali:

Díky za video. Pobavilo mě, jak ten Skot ve finále vychvaloval i Prahu... a hlavně jak doporučoval ke koupi Becherovku, která se prý nedá k ničemu přirovnat. :)

Odesláno

Cela ta diskuze o sudech mi udelala chut na Bourbon, tak jsem si vytahl Wild Turkey Rare Bread. Slaaaaadkeeeeee! Ale dobre. :)

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pri otvirani se mi poprve v zivote zlomil korek v hrdle lahve a propadl dovnitr. Vzpomnel jsem si na jedno video na youtube, ktere tenhle problem resi. Funguje to super, takze se s radosti podelim o odkaz, ono se to muze kazdemu jednou hodit. Staci obsah lahve na chvili nekam prelit, najit igelitovy pytlik a za chvili je hotovo.

Odesláno

TVL!!! Normalne to idem vyskusat, vyzera to az neuveritelne. A pritom takova blbost... :-D.

Ad Bourbon - este pred rokom som na slovo Bourbon reagoval pohrdavo. Potom som skusil Gentleman's Jack a aj ked to neradim v mojom ponimani medzi whiskies, pitne to urcite bolo. A Wild Turkey 101 ma presvedcilo (ale chce to jemne doriedit vodou) ze aj Bourbon sa da pit.

Odesláno

Dnes mi dorazila novinka (pre mna) Bruichladdich Port Charlotte Heavy Peated - vsetkym milovnikom Laphroaigu a Ardbegu mozem vrelo doporucit - parada!

Návštěvník dabelM
Odesláno

Zajimave. Pritom Suntory zainvestovalo do noveho obrovskeho skladu, to by clovek rekl, ze muzou vyhledove zrusit Harmony a delat jen age statement whisky.

Asi počítají s tím, že Harmony má vyšší cenu, je to novinka, která se veze na vlně zájmu o japonskou whiskybase bez udání stáří ji můžou prodávat dříve a s větším ziskem.

Odesláno

Asi jo. Schvalne jsem dnes poptal Hibiki 12 na dvou ceskych shopech (BESTDRINK a Global Wines), kde ji nabizeli za fajn cenu a opet - obe objednavky zruseny - omlouvame se, chyba v systemu, vcera prodana posledni flaska... :D  A jestli pry nechci Harmony. Proste klasika. 

Ze bych se prastil pres kapsu?  :gunsmilie:

http://www.ebay.de/itm/Hibiki-Japanischer-Whisky-Sammler-Set-8-Stuck-12-17-21-30-Jahre-und-mehr-/231688510521?hash=item35f1b61c39:g:NvkAAOSwQPlV9w7c

Návštěvník dabelM
Odesláno

Asi jo. Schvalne jsem dnes poptal Hibiki 12 na dvou ceskych shopech (BESTDRINK a Global Wines), kde ji nabizeli za fajn cenu a opet - obe objednavky zruseny - omlouvame se, chyba v systemu, vcera prodana posledni flaska... :D  A jestli pry nechci Harmony. Proste klasika. 

Ze bych se prastil pres kapsu?  :gunsmilie:

http://www.ebay.de/itm/Hibiki-Japanischer-Whisky-Sammler-Set-8-Stuck-12-17-21-30-Jahre-und-mehr-/231688510521?hash=item35f1b61c39:g:NvkAAOSwQPlV9w7c

Já dvě flašky 12y Hibiki koupil v BestDrinku, a ještě jednu mám v archívu společně s 10 a 12y old Yamazaki. Pokud by jsi chtěl tu Hibiki, tak bych ti ji přepustil, ale s posláním lahví mimo ČR nemám zkušenosti :-(

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...