Přejít na obsah

Single malt

Doporučené příspěvky

Nekdo tady mel nebo ma obavy z oxidace whisky. Jiste lze pouzit sklenene kulicky na doplneni obsahu lahve. Drive se tato technika bezne pouzivala pri praci s fotografickymi roztoky. Pokud o ty kulicky stojite, podivejte se na stranky prodejcu lab. skla (treba Merci, Verkon) a muzete si jich koupit co hrdlo raci. 

Problem oxidace ohrozuje uslechtile napoje jako je whisky, cognac, .... Lahev je treba dopit tak do mesice az dvou az tri. Podle mne je dulezite nenechavat lahev na svetle, to je horsi nez vzduch v lahvi. (Svetlo skodi snad uplne vsem materialum, lhostejno, je-li to kuze, plast, nebo neco jineho.) A pokud mozno v chladnejsim prostredi, ale ne v lednici. ... a nenechavat lahev bez zatky, proste po naliti ihned dat spunt tam kam patri.

Kdyz jsem si tyhle lahudky dopraval, ridil jsem se "teorii dvanacti lahvi", kterou prosazoval pan Zitko (m. j. vydavatel tehdy kontoversne hodnoceneho vydani Mein Kampf a predseda jisteho whisky clubu). Vetsinou jsem mel otevrenou pouze jednu lahev a tu jsem postupne spotrebovaval. Myslim, ze to ma svou logiku. Mrknete sem: http://www.iwhisky.cz/teorie-12-lahvi/

Kdyz uz jsem se tady tak rozvzpominal, nejvic mi chutnalvala nezavisla plneni Blackadder, MMD, ... Uz to tu nekdo zminoval, whisky jedine v cask strength, 40 % je proste malo, zejmena u kourovek, jodovek a raselinovek. Dost vysoke procento alkoholu u opravdu dobre udelaneho "vizoura" je hezky skryte a nutne nemusi v puse palit. Sveho casu jsem mival hodne rad Glenlivet Nadurra, 16 y. 

Prominte, ze jsem si tak zavzpominal. :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak na všechny to bohužel nevyšlo, protože já jsem na Cairdeas 2016 vylosovaný nebyl. Asi opravdu losovali. :(

Ale aspoň jsem si v pátek ráno objednal 2 lahve sudovky, což mi zlepšilo náladu. :)

Pokud jste náhodou byl někdo vylosován na dvě lahve a stačí Vám jen jedna, tak tu druhou rád odkoupím. :)

Odkaz ke komentáři

Jsem zvědavý, co řekneš na tu šestnáctiletou Lagavulin. Já s ní zapíjel synátora a nezapomenu.

Zaujala mě silná vábivá vůně; uzený kouř, propolis, vlašské ořechy s medem, sherry, připomínka jižního ovoce, samozřejmě rašelina, jód. Sama chuť je sice méně intenzivní než aroma, přesto se v ústech rozvine delikátní plnost uzeného kouře, rašeliny, sherry, sušené ovoce (hlavně švestek), dřeva, nepatrně i čerstvé trávy a jemné slanosti. Dozvuk je příjemně dlouhý.

V rámci Single Malt toho nemám - s ohledem na různorodost - tolik odpito, každopádně šestnáctiletý Lagavulin tak nějak nejvíc splňuje mou představu o výborné skotské whisky. Mimo jiné se mi osvědčil jako něco dobrého po hovězím gulášku (dávám jako tip).

Odkaz ke komentáři

Tak na všechny to bohužel nevyšlo, protože já jsem na Cairdeas 2016 vylosovaný nebyl. Asi opravdu losovali. :(

Ale aspoň jsem si v pátek ráno objednal 2 lahve sudovky, což mi zlepšilo náladu. :)

Pokud jste náhodou byl někdo vylosován na dvě lahve a stačí Vám jen jedna, tak tu druhou rád odkoupím. :)

dabelM

chronoklid

• photo-31583.jpg?_r=1427834824
  • Member_50
  • 1 743 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Brno

Publikováno Dnes, 08:22

OT : Cairdess 2016 je v e-shopu palírny. 
Odkaz ke komentáři

To je dynamika jako v Christie's, kdyz se drazi dobry rocnik Château Margaux. Pri takovem zajmu je jasne, ze kluci maji problem dodat na pulty desitku, nedej Boze patnactku, nebo osmnactku. Vsechno to vymichaji za mlada a jeste jim lidi ruce trhaji.

Bohužel, je to tak. Patnáctku koupíš v maneo ještě za něco kolem 1.800,-CZK, ale osmnáctka je už někde i za čtyři litry... V e-shopu palírny pro jistotu nemají už ani jednu...

Upraveno uživatelem dabelM
Odkaz ke komentáři

Bohužel, je to tak. Patnáctku koupíš v maneo ještě za něco kolem 1.800,-CZK, ale osmnáctka je už někde i za čtyři litry... V e-shopu palírny pro jistotu nemají už ani jednu...

18tek mají jak na...... v Livignu a cena že by člověk brečel... tři lahvinky jsem si přivezl - bál jsem se celníků, tak jsem víc nebral. Po létě tam jedu zase, snad tam ještě bude. :) Jinak vzhledem k ceně lahví by se tam vyplatilo si pro ně jen zajet, ale jak jsem psal, je tam riziko na několika hranicích a pokud dělají náhodou kontrolu, tak to nekompromisně berou. Pokud by tam pro ně náhodou někdo jel, rád si něco objednám a přidám na cestu... :-D

post-15353-0-76127100-1466262915_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

18tek mají jak na...... v Livignu a cena že by člověk brečel... tři lahvinky jsem si přivezl - bál jsem se celníků, tak jsem víc nebral. Po létě tam jedu zase, snad tam ještě bude. :) Jinak vzhledem k ceně lahví by se tam vyplatilo si pro ně jen zajet, ale jak jsem psal, je tam riziko na několika hranicích a pokud dělají náhodou kontrolu, tak to nekompromisně berou. Pokud by tam pro ně náhodou někdo jel, rád si něco objednám a přidám na cestu... :-D

Cena za osmnáctku je více než přátelská...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...