Přejít na obsah

Single malt


Doporučené příspěvky

Člověče, na tu Bowmore jsem teď při objednávání na Master of Malt koukal a neměla úplně dobrý recenze, tak jsem to radši vynechal. Budu rád za tvůj názor.

 

K těm whisky dostařovaným v jiných sudech - když to v Glenmorangie tehdy vymýšleli, tak to Bill Lumsden určitě dělal kvůli tomu, aby zachránili špatnou whisky. Stoprocentně...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník LukeD

Co blbneš, proč bychom se měli urážet? Prostě akorát nejsem pořád online - mám i jiné věci na práci než jen čumákovat na Chronomagu. ;)

 

Tuhle kritiku vubec nechapu. Dozravani v ruznych sudech je uplne normalni vec a to, ze se zrani nepovedlo a neco se "narychlo" zachranuje, to jsou jen nicim nepodlozene spekulace. Nebo jsi Luku mluvil s nekym z Tullibardine? ;)

 

Ale at je to jak je to, whiska je bud dobra, nebo neni (rozumej chutna mi, nebo ne) a tady master blender odvedl dobrou praci, vyrobil dobrou single malt. 

 

Ničím nepodložené spekulace to rozhodně nejsou. Stačí si projet kupř. dostatečné množství Ralfyho videorecenzí (já nedávno sjel úplně všechny).

 

Jasně, je otázka, kdo všechno je schopen to poznat vyjma opravdových odborníků typu Ralfyho. Každopádně má-li ten finish jen překrýt nepodařené zrání, tak to se stejně při pití dostane ke slovu. Pokud to tedy člověk nechlastá jako prase. Netroufám si tvrdit, že zrovna já bych to poznal. Nicméně abych se vyhnul zklamání, tak kombinacím NAS a finish se prostě vyhýbám jako čert kříži. Na to je současná nabídka dostatečně široká a bohatá, abych své těžce vydřené prachy utrácel za kdejakou NASku.

 

Ale jak jsi správně podotkl, nejdůležitější je, aby ti ta která whisky chutnala. Ať si říká a píše kdo chce co chce.

 

Chumpus: Ale no tak, o tom, proč a jak to tehdy vzniklo, se tady přece nikdo nebaví. Tehdy byla na trhu s whisky naprosto odlišná situace a nabídka převyšovala poptávku. Dnes je to přesně naopak. Jen jsem zmínil, že takhle technika je prostě občas bohužel také zneužívána. Nikdy jsem netvrdil, že se tak děje pokaždé.

 

A abych jen nekecal, tady je má zatím poslední akvizice:

post-34682-0-12131900-1488487249_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chumpus: Ale no tak, o tom, proč a jak to tehdy vzniklo, se tady přece nikdo nebaví. Tehdy byla na trhu s whisky naprosto odlišná situace a nabídka převyšovala poptávku. Dnes je to přesně naopak. Jen jsem zmínil, že takhle technika je prostě občas bohužel také zneužívána. Nikdy jsem netvrdil, že se tak děje pokaždé.

Samozřejmě, že je to dnes velký trend a pouštějí se do toho i palírny, které to nezvládnou nebo chtějí zneužít. Ale od toho máme internet.

 

A abych taky jen neplkal, nedávno jsme degustovali s kolegou:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Člověče, na tu Bowmore jsem teď při objednávání na Master of Malt koukal a neměla úplně dobrý recenze, tak jsem to radši vynechal. Budu rád za tvůj názor.

 

K těm whisky dostařovaným v jiných sudech - když to v Glenmorangie tehdy vymýšleli, tak to Bill Lumsden určitě dělal kvůli tomu, aby zachránili špatnou whisky. Stoprocentně...

Ja jsem si k Bowmore zatim nejak nenasel cestu, ale tohle je prijemne piti za fajn cenu. Kdyz ji nevyzkousis, tak o nic zavratneho neprijdes, ale kdyz budes premyslet nad tim, co koupit dobreho za 30 Euro, tak to urcite nebude krok vedle. Je mi sympaticke, ze se nebali na flasku napsat tu devitku a kdyby tam napsali dvanactku, tak jim to sezeru, takovy ja jsem expert. :D

 

A co teda ten Bill Lumsden nakonec vyrobil? Spatnou, nebo dobrou whisku? ;)

 

Co blbneš, proč bychom se měli urážet? Prostě akorát nejsem pořád online - mám i jiné věci na práci než jen čumákovat na Chronomagu. ;)

Ničím nepodložené spekulace to rozhodně nejsou. Stačí si projet kupř. dostatečné množství Ralfyho videorecenzí (já nedávno sjel úplně všechny).

 

Jasně, je otázka, kdo všechno je schopen to poznat vyjma opravdových odborníků typu Ralfyho. Každopádně má-li ten finish jen překrýt nepodařené zrání, tak to se stejně při pití dostane ke slovu. Pokud to tedy člověk nechlastá jako prase. Netroufám si tvrdit, že zrovna já bych to poznal. Nicméně abych se vyhnul zklamání, tak kombinacím NAS a finish se prostě vyhýbám jako čert kříži. Na to je současná nabídka dostatečně široká a bohatá, abych své těžce vydřené prachy utrácel za kdejakou NASku.

 

Ale jak jsi správně podotkl, nejdůležitější je, aby ti ta která whisky chutnala. Ať si říká a píše kdo chce co chce.

No jo, Ralfy. 

 

NASky za nesmyslne ceny to je nepekny nesvar. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z běžné produkce jsem z těch dostařovaných šuntů (berte to s nadsázkou, hoši :) ) měl skoro všechny a moc mi to chutná :)

No tak to dopadlo dobře, vyrobil chutnou kořalku. :) Dostařování je z mého laického pohledu legitimní metoda a já na ni nevidím nic špatného, pokud je použitá na solidním základu. A pokud mi to pak chutná. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak o NAS whisky jsem se bavil s Brendanem McCarronem opět z Glenmorangie a podle něho to není problém, pokud se to dělá kvůli dosažení konkrétní chuti. Jistě, někdo to určitě dělá kvůli zisku nebo kvůli tomu, že podstřelil produkci, ale zase říkám - od toho máme internet :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník LukeD

Chumpus: Já spíše nechápu, jak konkrétní chuť odůvodňuje to, že se výrobci vyhýbají uvádění věku. Ať si Brendan říká co chce, každému debilovi dojde, že věk do 10 let prostě povětšinou pro výrobce není dostatečně marketingově sexy. Dle mého je hlavním důvodem velkoprodukce NAS whisky s prapodivně znějícími názvy z posledních let stále se zvyšující poptávka, kterou nestíhají uspokojovat. A to dozrávání prostě nikterak urychlit nejde - chválabohu. Zatímco dříve bylo naprosto běžné, že se do kupř. 15leté whisky přidávala mnohem starší pro vylepšení chuti a zlepšení prodeje, dnes to nehrozí ani omylem.

 

Ukázkovým příkladem budiž Glendronach Revival 15yo. Její postupné zhoršování v průběhu produkce dalších a dalších šarží je pověstné. Až nakonec raději přerušili její výrobu úplně. Proč? Protože jednoduše nemají dostatek kvalitních sudů. A s tím se potýkají všichni výrobci whisky bez výjimky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Třeba má oblibená Ardbeg Uigeadail - to je skvělá whisky, komplexní, úžasná. A je to NASka. Myslím, že to by mohl být takový případ, kdy se do starších ročníků přidají mladší kvůli chuti a z marketingového hlediska by bylo nešťastné ji prodávat třeba jako Ardbeg 5yo.

 

Ale taky sdílím ten názor, že obecně trend NAS tady není kvůli tomu, aby whisky lépe chutnala, ale aby se mladá whisky obalena v marketingové omáčce dala prodat za vyšší cenu. Čest výjímkám jako je Ardbeg Uigeadail, Corryvreckan...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za Uigeadail stojí právě Bill Lumsden :) Když to tehdy uváděli na trh, tak byla situace s NAS whisky úplně jiná.

 

LukeD: Já ti tvůj názor neberu, takže mě o něm nemusíš takto horlivě přesvědčovat ;) Jen říkám, že výjimky jsou a je jich víc než dost. Jasně, dřív byla whisky jiná, ale dřív taky mívaly jednotlivé várky zoufale nevyrovnanou kvalitu, což zpětně přiznalo hodně lidí, co dělali whisky. Všechno má své pro a proti :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník LukeD

Chumpus: A jak jsi přišel na to, že se tě snažím "horlivě přesvědčovat"? :) Stejně jako ty normálně diskutuju a uvádím argumenty. A stejně jako ty ti tvůj názor neberu.

 

Nevyrovnanost várek bohužel není žádná otázka minulosti. Nedokážu říct, jestli je to v současnosti výrazně lepší, resp. jestli to v minulosti bylo tak zoufalé, jak uvádíš ty. Každopádně si stačí projít kupř. recenze a hodnocení jednotlivých várek Aberlour A'bunadh. Shodneme se každopádně v tom, že dnešní produkce whisky se od té z 80. a 90. let výrazně liší. V něčem je horší, v něčem lepší, ale každopádně je jiná. A těch faktorů, které se na tom podílí, je spousta...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...