Přejít na obsah

Single malt

Doporučené příspěvky

Radek Cigi: Na podobné udělání si obrázku o kupované whisky je dle mého nejlepší Whiskybase. Kromě čísel tam často najdeš i konkrétní tasting notes a ačkoli má každý z nás jiné patro, jiné chutě, tak zprůměrováním můžeš dojít k obstojnému závěru ohledně toho, zda-li ti ta která whisky bude vyhovovat. Tu tvou najdeš konkrétně tu a nemá věru špatné hodnocení.

Nicméně těch whisky databází je dnes na webu přehršel. Já občas používám ještě Connosr. A nikdy neopomenu zkontrolovat Whiskyfun mého milovaného Serge Valentina, jestli tu kterou láhev čirou náhodou nepil a nehodnotil (v levém sloupci klikneš na palírnu a pak už máš vše rozdělené na oficiální a nezávislá plnění), přičemž často jsou ta jeho respektovaná hodnocení citovaná i na již zmiňované Whiskybase.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pro Eskimáka: Reference určitě podám - koncem března po návratu z těch lázní. Ono je to s tím ochutnáním složitější - nikoho, kdo by měl toho MacLeoda, neznám, do nějaké obstojné whiskotéky to mám daleko a tak to musím holt risknout. Trošku spoléhám na Islay a zatím mě to nezklamalo. Ale těším se na obě!

Pro LukeD: Děkuji za superpomocníčky  - už je mám v oblíbených serverech!

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...
  • po 5 týdnech...

Jsem teď v regionu, kde je to s nabídkou single malt v hospodách dost slabý, zachraňuje to jen irskej pub. No a tam barmanovi říkám, že doma preferuju Ardbeg, Lagavulit a tyhle Islay typy. A on z baru vytáhne něco co se jmenuje Connemara Peated Malt - a je to super! Znáte ještě něco podobnýho z Irska? 

Odkaz ke komentáři

Brolo: Pokud je mi známo, tak jiná nakouřená irská aktuálně neexistuje. A i ta Connemara je vyráběná z nakouřeného sladového ječmene, který pochází ze Skotska, konkrétně ze sladovny Port Ellen. Nicméně jestli chceš něco hodně podobného téhle whisky, tak zkus Longrow od skotské palírny Springbank. Jsou si charakterově blízké.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

post-3892-0-50844100-1525116593_thumb.jpg

Tak se postupně propíjím různými známějšími kousky. Mezi ně bezesporu patří i Balvenie DoubleWood 12 yo. Ona v chuti především nasládle-nakyslá jemná ovocnost, lehce okořeněná a doplněná rozemletou pomerančovou kůrou s připomínkou dubového dřeva, není vůbec zlá. Pokud by pozbyla určité plochosti, kterou v ní zároveň nalézám, přišla by mi i výborná. 

Odkaz ke komentáři

Ked som prvy krat ochutnal Balwenie DW tak preto ze ju kazdy chvalil. Pocas celej flase sme k sebe nenasli cestu. Po nejakom case som si opat po par recenziach povedal ze to bola asi chyba v systeme a ja som tomu vtedy nerozumel a vzal som dalsiu flasu. A nic, priemer, nuda, sed. Mam to tak na jednej urovni s Jamesonom. Walter to popisal velmi pekne - je plocha.

Ten Kilbeggan som chutnal, nebolo to nepitne ale ak si spravne spominam co to stalo tak som si hovoril ze to prepalili asi o 30%. Ale inak fajn.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

post-3892-0-87366500-1526237043_thumb.jpg

Další z těch známějších a zároveň cenou nejdostupnějších. Obecně se velkému zájmu netěší. Dá se říci, že je v rámci "single malt whisky" považována za spíše nenáročnou. Musím ale přiznat, mně dost vyhovuje. Už první setkání s ní bylo veskrze příjemné. (To se tak po delší cestě vlakem jdete ubytovat, přičemž se před tím zastavíte v baru na jednu či dvě skleničky. Docela unavení po tom zimním cestování přemýšlíte, co si dát. No, v tomto období určitě whisky. Nejlépe jednosladovou. Nabídka je ovšem poněkud skromná. Prosím tedy o nalití z té hezké lahve, která je vlastně ještě nenačatá. Whisky dostávám v klasickém tumbleru. Nu což. Prohlížím si její barvu, přivoním, poté lehce usrknu. Po chvíli si dávám i větší doušek. Jednoduchá dobrá whisky. Působí opojně. Dostavuje se určité uspokojení...)

Cardhu 12 yo: V jemné vůni je patrná ovocná nasládlost s nakyslostí, oříšky, připomínka naklíčeného ječmene, troška vanilky a zázvoru. Všudypřítomný alkoholový opar nelze přehlédnout. Avšak nijak zvlášť tady neruší. V hebké chuti se objevuje již zmíněná ovocnost, máta, jež vyvolá příval slin, slad, náznak obyčejného obilného destilátu, k tomu troška koření. V dozvuku na sebe upozorňují stopy po medu a dubovém dřevě. 

Odkaz ke komentáři

Úplně jsem zapomněl napsat vám malý postřeh o Ian MacLeod's - As we get it (Single Malt Islay). Ochutnal jsem ji v březnu a měla 61,3 % alkoholu. Už předtím jsem pil Ardbeg Corryvreckan a Talisker 57 North, které mají cca 57% a podle nich byl MacLeod opravdu překvapivě jemný, takové pohlazení...na tu sílu. Mně kouřové whisky vyloženě chutnají a vyhledávám "Islay" produkci, ale tohle bylo pitelné i pro nezkušené pijáky této kouzelné tekutiny. Zaujala mně i hodně světlá barva. Sice to nedokážu tak barvitě popsat jako někteří odborníci tady (Eskimák a spol.), já to má jednodušší: chutná/nechutná, ale tuhle single malt opravdu doporučuji - překvapivě lahodný zážitek.

Na léto přecházím tradičně na rumy a včera byl malý nákup...Diplomático reserva exclusiva, Pyrat XO reserve a Don Papa. Takže na zdraví!

post-50561-0-09851200-1526320940_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Radek - dik za tip, uz som nad nou parkrat zadrzal dvojklik :lol2:. Asi skusim. V tych rumoch sa nejako placas zlava do prava, to vsetko ti chuti? Akoze Pyrat to ano, to je unikatna vec, ale Diplomatico je lepidlo pre zenske. Teda no offense, ja ale niesom schopny vypit viac ako maly degustacny panak. A Don Papa - taka nuda. Aky rum preferujes?

Shaggy: ta je fakt super, uz na tradicnych degustaciach par flias padlo, ale chce to kludne priliat cistej vody aj viac nez par kvapiek. Bez hanby do nej "ulejem" cca 1/4 objemu, potom je ok. Neodporucam ani degustovat pred zriedenim, podla mna to totalne odpali chutove pohariky.

Odkaz ke komentáři

Včera jsem měl chuť na něco lehčího a ovocnějšího, tak na mě barman vytáhl tohle. Zkusil jsem obě a za mě super, není to pití na celej večer, ale taky to neni úplná nuda. Takže doporučuju :)

7380cdab1699fda6047ed0f02a49b34e.jpg

(Jo vim ze neni single malt, snad prominete)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odkaz ke komentáři

Pro Eskimáka: Já ty rumy zkouším, všechny budu pít poprvé, takže jsem si zvolil takový náhodný nákup ve stylu jedna bába povídala...a doporučila. Ve whisky mám jasněji :lol2:. Jsem zvědavý na tvé postřehy u toho MacLeoda, já jsem fakt laik oproti tobě.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...